oyun oynarken sıkıntı çıkarmaz değil mi? bazı yerlerde IPS yerine VA daha mantıklı diyenler var da oyun için
Ucu açık ve manasız yorumlar bunlar. Çok merak ediyorsanız IPS, VA panel farklarını anlatan kısa yazılar okuyabilirsiniz. Ben de IPS bir oyuncu monitörü kullanıyorum (Benq ex2510s), VA panel bir Samsung TV kullanıyorum. İkisinden de memnunum.
IPS paneller renkleri daha doğru verirler ama kontrast oranları ve siyahları tam yansıtma oranları düşüktür. VA panel daha farklı. Orda yüksek kontrast oranlarına çıkabilirsiniz böylece siyah, beyaz daha gerçekçi görünür fakat dezavantajlı kısmı ise renkler boyalı gibi yapay görünebilir.
Monitörlerde TN panel tepkime süreleri nedeniyle tercih ediliyor. Fakat günümüzde IPS veya VA monitörler bu tepkime sürelerine oldukça yaklaştı ve bizim gibi e-sporcu olmayan günlük kullanımda film, dizi tüketen, yazı okuyan kullanıcılar için gayet ideal bir panel türü haline geldiler. IPS de alınabilir, VA da alınabilir, gidip görmek ve gözün beğenmesi en güzeli ama kim uğraşacak. Benim kişisel tercihim her zaman IPS'ten yanadır.
Son olarak ghosting konusunda ise; va'da vardır yoktur, ips'de vardır yoktur gibi kesin bir muhakeme yok. Üreticilerin ürettiği modellere göre değişiyor. O yüzden de youtube incelemeleri bu konuda güzel referans oluyor.