Neler Yeni

2 senedir yaşadığım oyun içi problemler

roosevelt

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
64
İsim
Tuna Taş
2 senedir şu sisteme sahibim;

Gigabyte GTX 1650 Super

İ5 9400F

Hyperx 8x2 GB dual channel 2666mhz ram

Gigabyte H310M H2.0 anakart

Xigmatek kasa ve PSU

1tb WD HDD

Artık gına geldi diyebilirim. Sistemi topladığımdan beri sorun yaşayacağım korkusuyla adam akıllı oyun oynamadım.

Bir gün harika oynatıyor ertesi gün droptan geçilmiyor. Bu restart sorununu ilk defa Cooking simulator’da yaşamıştım. Oyuna giriyorum 10 dakika civarı oynuyorum bilgisayar kızgın demire dönüyor zangır zangır titriyor ve kökten reset atıyor. Daha sonra aynı problemi PC building sim 2’de, Family Man’de ve onlarca “alt kalite” oyunda yaşadım. Spider-Man’ı çatır çatır oynatan sistem bu oyunlarda alev alıyor, alev almasa bile restart atıyor.

Hadi dandik oyunları oynamayayım yüksek kaliteye geçeyim diyorum bir oyun indiriyorum 2 gün mükemmel derecede oynuyorum, ertesi gün açtığımda fps drop’tan zevk alamıyorum. Aynısını RDR2’de yaşadım. Oyunu ilk günlerde harika oynadım, sonra droplar başladı, ondan sonra da 10-15 dakika oynayınca oyundan atmaya başladı.

Bunun çözümü nedir? Oyun içi değerleri inceledim. RDR 2’de %99 GPU ve %25 CPU kullanımı var ve GPU 68 dereceyi geçmiyor. Sonra Doom indirdim ve yine takip ettim, CPU-GPU kullanımları eşit gidiyor(%60-%40) ve kusursuz şekilde oynuyorum.

Bunu gördükten sonra acaba sorun ekran kartında mı dedim ve hem OCCT’de hem de Furmark’da 1 saatlik stres testi yaptım ikisinde de tık demedi 71 dereceyi geçmiyor çok sağlam çalışıyor. Kafam allak bullak oldu sorun ne anlamaya çalışıyorum anşamıyorum.

OCCT’de işlemci testi de sorunsuz bitti ve işlemci 81 dereceyi geçmedi.

Şu an RAM’leri test ediyorum OCCT’den ve 17 dakika oldu o da tık demiyor kusursuz.

Daha ne yapmam gerekiyor sizce sorun ne dostlar? Geri kalan şüpheliler PSU ve HDD. HDD’mden çok şüpheliyim bana bayağı bir sorun çıkarıyor, Samsung sata SSD’ye geçmeyi düşünüyorum. PSU hakkında hiçbir fikrim yok.

Son olarak CPU’yu prime95’den, Vram’i de OCCT’den test ettim hiçbir problem çıkmadı???

ByKayseriLi

80+ Bronze
HDD'yi test et. Okuma yazma hızları nasıl badsector kontrolü yap. SSD yok sanırım bütün sistem ve oyunlar HDD'ye kuruluysa geçmiş olsun. Hele ki Windows 10 kullandığını varsayıyorum tümden fail. SSD alıp sistemi SSD üzerine kur. Tabi ilk önce HDD'yi test et.

roosevelt

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
64
İsim
Tuna Taş
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
HDD'yi test et. Okuma yazma hızları nasıl badsector kontrolü yap. SSD yok sanırım bütün sistem ve oyunlar HDD'ye kuruluysa geçmiş olsun. Hele ki Windows 10 kullandığını varsayıyorum tümden fail. SSD alıp sistemi SSD üzerine kur. Tabi ilk önce HDD'yi test et.
Hocam 1tb ssd alıp hdd’yi devre dışı bırakmak istiyorum. Hdd ve Psu dışında tüm parçaları test ettim sanırım sorun hdd’de.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Hocam okuma hızında ciddi bir dalgalanma olduğunu fark ettim. 170 ve 130 mb/s hızları arasında geziyor ama 170’den 90’a düşüp birden geri çıktığı falan oluyor.

Son düzenleme:

ByKayseriLi

80+ Bronze
Hocam 1tb ssd alıp hdd’yi devre dışı bırakmak istiyorum. Hdd ve Psu dışında tüm parçaları test ettim sanırım sorun hdd’de.

Hocam okuma hızında ciddi bir dalgalanma olduğunu fark ettim. 170 ve 130 mb/s hızları arasında geziyor ama 170’den 90’a düşüp birden geri çıktığı falan oluyor.

Anlık drop sorunu bundan kaynaklı aslında. HDD'nin marka ve modeli nedir? Bir de kaç senelik bir HDD bu? Ayrıca genelde kimse bakmaz uğraşmaz ama emin olmak için söylüyorum. HDD'yi kasadan çıkart. Arkasında ki ufak anakartı sök. Genelde altıgen vida olur. Söktüğün zaman altında bağlantı yerleri var. Sarı renkte. Onlar genelde çabuk pislenir. Korozyona uğrar. Silgi ile sildiğin zaman altın sarısı gibi tertemiz olması lazım. Bu şekilde temizle bir de böyle dene bakalım fark olacak mı. Bu şekilde çok disk kurtardım çünkü. Hatta şu videoyu bırakayım daha rahat anlarsın.

Dakika 6:20'den itibaren izle.

silinenuye785438

80+ Titanium
En İyi Cevap
1

Sadece HDD varsa onu kesinlikle değiştir. Drop sorunun %99 ondan dolayı oluyor. Ben artık sadece oyun depolama amacıyla bile SSD kullanıyorum o zamandan beri drop pek olmadı 😀

Ani kapanma sorunları vs her şeyden dolayı olabilir. Bir bileşen sorunlu olabilir veya HDD stabil çalışmıyor olabilir.

Top Bottom