Benim tercihim Peugeot 508 GT 225 HP olurdu. Bunun en büyük sebebi; güçlü motoru (225 HP), hızlı ivmelenmesi ( Fabrika verisi 0-100: 7.3 sn), sportif dış görünüşü, modern iç tasarımı ve aşırı sağlam şanzımanı (EAT8) diyebilirim.
Passat ve Superb seçenekleri de güzel ancak bunları kafamda direkt elememin tek sebebi şanzımanları. Yanlış bilmiyorsam 2.0 ve üzeri olmadığı sürece hepsinde DQ200 kuru tip çift kavramalı yarı otomatik şanzıman bulunuyor. Yapısı gereği kuru kavrama sisteminde sürtünme ve ısınma çok fazladır. Kavrama diskleri bu sebeple erken aşınır ve değişim gerektirir. Çift kavramalı yarı otomatik bir sistem olduğu için de işçilikle birlikte diğer otomatik şanzımanlara göre daha fazla bakım maliyeti oluyor. Elbette asla alınmaz diyemeyiz, VAG grubu araçların bir çoğunda zaten DQ200 kullanılıyor. Bir çok kişi de Volkswagen Polo, Golf, Audi A3, Seat Ibıza, Leon gibi DQ200 bulunan araçları alıp kullanıyor. Ancak ben 2M TL para verdiğim bir araçla sırf şanzımanı ısındı diye kenara çekip beklemek istemem. Tabi ki her gün bu durum yaşanacak diye bir şey yok ancak örnek vermek gerekirse bayram zamanı çoğu şehirde olduğu gibi yoğun bir trafiğe girildiğinde bu tarz durumlar sıklıkla yaşanabiliyor.
Peugeot 508'de ise EAT8 adı verilen Aisin Seiki (Toyota Group'un bir parçası) üretimi tork konvertörlü aşırı sağlam bir şanzıman bulunuyor. Tork konvertörü, kalkışlarda ve düşük hızlarda kavrama görevi görür, bu yüzden balata aşınması ya da kuru kavramadaki gibi sürekli ısınma sorunu yok. Zaten EAT8'in tüm dişli grubu ve debriyaj sistemi yağ banyosunda çalışır. Bu yağ hem sürtünmeyi azaltma işlemi görür hem de soğutmayı sağlar. DQ200'deki gibi çift kavramalı bir vites sistemi olmadığı için kavrama masrafı da olmaz. Bunun haricinde DQ200’de, kavramaları, vites geçişlerini ve hidrolikleri kontrol eden karmaşık bir mekatronik beyni var. EAT8’de de elektronik kontrol ünitesi var ama kavrama yönetimi olmadığı için çok daha az stres altında çalışıyor. Aradaki bu farklılık ve yüksek ısı yüzünden DQ200'de mekatronik arızası çok fazlayken EAT8'de bu tarz bir arızaya denk gelmek aşırı zordur. Kıyameti görecek şanzımanlar listesine rahatlıkla eklenebilir.
Motor konusuna pek girmeye gerek yok çünkü 508 GT'nin 1.6 Puretech motoru da Passat/Superb'in 1.5 TSI motoru da genel anlamda sorunsuz olarak kabul edilir. Bütçen dahilindeki Passatta 1.6 TDI BlueMotion-2.0 TDI BlueMotion seçenekleri de var ancak ben mümkün olduğunca AdBlue araçlara pek yanaşmıyorum. Çünkü pompa arızası, enjektör tıkanması, NOx sensörü arızası, hortum çatlaması, tank ısıtıcısının bozulması, düşük kaliteli AdBlue kullanımında kristalleşme, soğuk havada donma, sızıntı nedeniyle korozyon, elektronik kontrol ünitesinde hata, AdBlue bitince aracın çalışmaması, EGR valfinin kurumla tıkanması, DPF filtresinin dolması veya tıkanması gibi ekstra sorunlara sebep olabiliyor. Superb'in 1.6 TDI versiyonunda AdBlue'ya dair bir şey yazmasa bile Euro 6.2 standartlarına uygun olanlarında AdBlue zorunlu olması lazım. Dolayısıyla hem Passatta hem de Superb'de 1.5 TSI güvenli liman diyebiliriz. Konuda özellikle dizel diye belirtmişsin ancak bu araçların benzinlisi daha makbul diyebiliriz. Zaten bahsi geçen 508 GT de benzinli bir araç.
Corolla kullanman sebebiyle sanayiden mümkün oldukça uzak durmaya çalıştığını düşünüyorum. Çünkü ben de senin gibiyim. Sanayi şehirden şehire değiştiği için net bir şey söylemem zor ancak çok da korkmaya gerek olduğunu düşünmüyorum çünkü bahsettiğimiz araç kolay kolay arıza çıkartacak bir araç değil. Yakınlarının Peugeot hakkında pek iyi konuşmaması normal çünkü eski Peugeot'yu hatta genel anlamda Fransız arabalarını hatırlıyorlar. Araçlar özellikle elektrik açısından çok sorunluydular. Ufak bir elektrik arızası kötü bir ustanın eline düştüğünde arıza daha da büyüyordu ve araç sahipleri arabalarından soğuyorlardı. Günümüzde ise 508'de olduğu için güzel araba ürettikleri söylenebilir. (Kayışlı 1.2 Puretech motorlar haricinde)
Kısacası ben olsam başta da söylediğim gibi her türlü 508 GT 225 HP alırdım.