70-75 bin TL'ye mimarlık okurken laptop mu alınmalı sistem+laptop mu alınmalı?

alptornuk

80+
Reaksiyon skoru
19
Bütçe
75000
Merhaba arkadaşlar,

Mimarlık okuyorum. Hem bölümdeki programlar (rhino, AutoCAD, Photoshop, Revit, Lumion vs.) Hem de oyun için yeni bir sistem arıyorum.
Şu anki sistemim: GTX 1660 Super + Ryzen 5 3500X + 16 GB RAM, oynadığım oyunlar için bana gayet yetiyor, programlarda ise bir seviyeden sonra takılmaları hissetiriyor. Yaklaşık 5 yıllık ve hâlâ işimi görüyor ama büyük sahnelerde yavaşlıyor, render süreleri uzuyor.
Toplam bütçem 70–75 bin TL. Bu sınırı geçmek istemiyorum.

Aşağıda düşündüğüm üç farklı sistem seçeneğini artıları ve eksileriyle yazdım. Hangi yol daha mantıklı olur, deneyimli arkadaşların görüşlerini bekliyorum.

1. Tüm bütçeyle üst düzey bir laptop almak​

(örnek: ASUS ROG STRIX G16 – RTX 4060 + i9-14900HX veya i7-13650hX)

Artılar:

• Güncel ve güçlü bir sistem olur, 4–5 yıl rahat kullanılabilir.
  • Rhino, Revit, Lumion gibi programlarda yüksek performans sağlar.
  • Render süresi düşük, kasılma yaşamadan çalışılır.
  • ROG serisinin kasa ve soğutma kalitesi oldukça iyi.
  • Tek cihazla hem okulda hem evde rahat çalışmak mümkün.

Eksiler:
  • Benzer donanımlara göre fiyatı yüksek. Marka ve malzeme kalitesi nedeniyle 10–15k fazla ödeniyor.
  • Bu kadar güçlü bir cihaza şu an gerçekten ihtiyacım olup olmadığından emin değilim. (asıl çekincem)
  • Donanım yükseltmeleri sınırlı ve pahalı.
  • Tüm bütçeyi tek cihaza ayırınca 2. monitör veya çizim tableti gibi yan donanımlar alınamıyor.

2. 50–55k bandında orta seviye bir laptop almak​

(örnek: HP Victus, Acer Predator, Lenovo LOQ – RTX 4050/4060 + i5/i7)

Artılar:

• Daha uygun fiyata yine güçlü donanım alınabiliyor.
  • Kalan bütçeyle monitör, çizim tableti veya ekipman yenileme imkânı var.
  • Günlük işler, rhino çizimi, sunum, proje hazırlığı için yeterli performans sağlar.
  • Tek cihazla sade ve pratik kullanım sunar.

Eksiler:
  • Malzeme kalitesi bazı modellerde ortalama seviyede.
  • Panel kalitesi değişken (özellikle renk doğruluğu ve ghosting konusunda dikkatli seçmek gerekiyor).
  • Uzun süreli render işlemlerinde ısınma ve performans düşüşü olabilir.
  • 3–4 yıl içinde performans yetersiz gelebilir.

3. Masaüstü + laptop kombosu (bana göre en mantıklısı)​

(örnek: Masaüstü: RTX 4070 + Ryzen 5 7500F / laptop: RTX 4050 + i5-12450HX gibi)
(Bu senaryoda sisteme 40k civarı - laptopa 30-35k civarı harcamayı düşünüyorum)

Şu an için en aklıma yatan senaryo şimdilik bu:

Artılar:
  • Render, rhino modelleri ve büyük işler için masaüstü performansı çok daha yüksek olur.
  • Okul ve dışarıda çalışmak için taşınabilir bir laptopum olur.
  • Masaüstü sistem zamanla RAM, SSD, ekran kartı gibi parçalarla güncellenebilir.
  • Eski bilgisayarımı kardeşime vereceğim (bu sene üniversiteye geçecek onun için de güzel olur). Evde de bir sistem fazlam olacak.

Eksiler:
  • 30–35k bandındaki laptoplar ağır yükte zorlanabilir gibi düşünüyorum fakat şu anki sistemim bana yettiğini düşünerek ve açıkçası bölümde şu an kullandığım düzeyin üstüne pek çıkılacağını düşünmüyorum. Büyük ve ağır projelerde zaten evdeki sistemi kullanacağım (modelleme için laptop, render için evdeki sistem mesela) (asıl çekincem)
  • Masaüstü bileşenlerini dikkatli seçmek gerekiyor; özellikle PSU ve anakartta kalite düşükse ileride sorun çıkabilir.
  • Uygun fiyatlı ve kaliteli kombinasyonu denk getirmek zaman alabiliyor.

Şu an karar veremediğim şey: Tek güçlü laptopla mı devam etmeliyim, yoksa masaüstü+laptop kombinasyonu daha mı mantıklı olur?
Hem mimarlık hem oyun performansını dengeli şekilde karşılayacak bir sistem kurmak istiyorum. Ne eksik olsun ne fazla, ama uzun vadede pişman etmeyecek bir tercih yapmak istiyorum.

Tavsiye, yorum ve istediğim fiyatlardaki sistem ve laptop önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,095,065
Üyeler
174,051
Son üye
dodop
Geri