8800, 9000, 9200 MHZ ramları destekleyen işlemci var mı?

Reaksiyon skoru
0
Bir bilgisayar toplamak istiyorum.
Anakartlar artık 9200, 9600 mhz ramları destekliyor.
Fakat en iyi işlemcilere (Ultra 9 285K veya AMD Ryzen 9 9950X gibi) baktığımda destekelenen ram saat hızları 6400, 5600 mhz civarlarında.
Daha önce ram için Anakartın önemli olduğu söylenmişti diye hatırlıyorum ama o zaman bu işlemcide neden böyle bir sınır var?
İntel işlemciler de XMP gibi hız aşırtma uyguılamaları varmış sanırım ama kaça kadar bilmiyorum.

Sorum şu;
Bu tarz bir ram alsam, bunu destekleyen işlemci hangisidir? üst seviye olarak. Şayet desteklemiyorsa, daha sonraları yazılım ile desteklenebilir mi? Yok desteklenmezse o halde 9600 mhz destekli anakart ve bu hızlı ramlar niye şuan üretiliyor?

Bir bilgisayar toplamak istiyorum.
Anakartlar artık 9200, 9600 mhz ramları destekliyor.
Fakat en iyi işlemcilere (Ultra 9 285K veya AMD Ryzen 9 9950X gibi) baktığımda destekelenen ram saat hızları 6400, 5600 mhz civarlarında.
Daha önce ram için Anakartın önemli olduğu söylenmişti diye hatırlıyorum ama o zaman bu işlemcide neden böyle bir sınır var?
İntel işlemciler de XMP gibi hız aşırtma uyguılamaları varmış sanırım ama kaça kadar bilmiyorum.

Sorum şu;
Bu tarz bir ram alsam, bunu destekleyen işlemci hangisidir? üst seviye olarak. Şayet desteklemiyorsa, daha sonraları yazılım ile desteklenebilir mi? Yok desteklenmezse o halde 9600 mhz destekli anakart ve bu hızlı ramlar niye şuan üretiliyor?
Bu bir nevi pazarlama stratejisi 9000 mhz değerleri hız aşırtmayla gerçekleşiyor ve işlemci bunu desteklemediğinde (veriyi işleyemeyince) haliyle stabil çalışmamasına da yol açıyor. Önemli olan işlemci tercihin, tercih ettiğin işlemcinin destelediği max mhz veya bir, iki tık üstünde çalıştırmak bu senaryoda daha mantıklı oluyor.

Geri