Çözüldü✓ Amd Oyun Oynarken Kapanma,Donma Sorunu Çözüm

ElvanC

80+
Reaksiyon skoru
1
*Başta belirtmek isterim Bu bir çözüm konusudur şuanlık kapanma sorunu yaşamıyorum fps lerim arttı ancak gta da hala donma takılma sorunum var bunun için konuyu okumayı unutmayın orda bahsediyorum muhtemel daha deneyemediğim sebeplerden*
Sistem özelliklerim
---------------------
Enermax Stary Frost Kasa ve max pro ııı 600w Psu
Asus tuf gaming b450m-pro s Anakart
Ripjaws Gskill 8x2 3600 Mhz
Amd Ryzen 5 5600 3.50ghz İşlemci
Powe Coler RedDevıl Rx6700xt Ekran kartı
---------------------
Merhabalar yaklaşık 1 ay önce 2.el ve 0 parçalar olacak şekilde sistemi topladım ve sonrasında csgo,gta v,rdr 2 gibi oyunlarda 1 saat oynayıp durmadan ekranın bianda donup siyah olup kapandığını farkettim kartı furmark da teste soktum 15dk max 183w da 700rpm fan hızıyla 75-73 dereceler arası seyrediyordu kartta bir sorun yoktu sonrasında kasayı açtım ramlerim 2 ve 4.slotta idi ramleri çıkartıp yerlerini yine 2 ve 4 olacak şekilde 2 rami değiştirdim ardından pc de bulunan msı afterburner,turnertask tarzı uygulamaları sildim ekran kartının vidalarını çıkartıp daha sabit olacak bir şekilde tekrar monte ettim bios güncelledim ekran kartı sürümünü son sürüm yerine ekran kartı markasının sitesindeki ekran kartı sürümünü indirip DDU ile safe modda kurulum ve kaldırma işlemlerini gerçekleştirdim genel bu tarz sorunların işlemciden kaynaklı olma olasılığı yüksek hala o konu üzerinde testlerim devam ediyor Farelerin hz sinin de oyunlarda ki kasmalara etki ettiği söyleniyor daha onu değiştirip deniyemedim ama siz mouse hz niz ile işlemcinizin hz sini ayarlama rehberlerini bir göz atıp kasmaların büyük oranda azalma ihtimali var kasma yaşıyorsanız bu monitörden kaynaklı olabilir 200hz bir monitörde fps düşük bir şekilde oynarsanız bu da size kasıyormuş gibi bir görüntü verebilir. en önemlisi psu nuzu kontrol edin tüm sistem kaç w harcıyor onu öğrenin belkide psu nun gücü yetmiyor yorumlarınızı bekliyorum.

Bİos Ayarı

SmartTechnology Açık kullanıyorum sizde kesinlikle açın
Şuanda Aktif olarak kullandığım ayarlar D.O.C.P Profili seçili şekilde ancak işlemcimin desteklediği ram frekansı 3200 müş bunu dün öğrendim ve ram frekansını
Ai tweaker kısmından 3200mhz e çektim normalde 3600mhz

D.O.C.P Yi açmanın da fps dropları ve kapanma yaptığı söyleniyor bunu test ederek deneyin

AMD PANEL AYARI

Radeon Gecikme Önleme - Kapalı
Radeon Chill - Kapalı
Radeon Boost - kapalı
Radeon Görüntü keskinleştirme - kapalı
Radeon geliştirilmiş Senkranizasyon - kapalı
Dikey yenileme için bekle - Herzaman Açık şekilde kullanıyorum

olacak şekilde yaptım ve dün hiçbir şekilde oyunlarda kapanma durumu yaşamadım aynı şekilde ekran kartına uygun driver ı yüklediğimde gta ve rdr2 deki kapanmalar da gitmişti sadece csgo tarzı oyunlarda devam ediyordu bu ayarları yaptıktan sonra kapanma sorunu dün hiç yaşamadan oyunu akıcı hatta fps 300 e dayanmış şekilde ultra grafiklerde oynadım

EKRAN KARTI SÜRÜMÜ
Rx 6700xt için ben şuanda 25.3.1 sürümünü kullanıyorum internetteki araştırmam da alttaki sürümüde kullana bilirsiniz demişler
Benim kullandığım:25.3.1(AKTİF)
Sürüm:22.5.1

yani tam emin olmamakla beraber ram mhz ini 3200 e çektikten sonra ve bu ayarlamaları yaptıktan sonra herhangi bir kapanma yaşamadım bide ekran kartını OC den Slient moduna çektim üstündeki tuştan
Ram ayarı için profil 1 yaptıktan sonra başka ayar yapmaya gerek varmı ki ?

bende rx7600 ile dediğin sorunlar kısmen am5 sistemde yaşıyorum (pc anlık fps drop girmesi, oyundan atıp amd arıza tespit uyarısı bazende oyunda siyah ekranda kalması)
ben bu sorunu 2 şekilde çözdüm. (çözdüğümü düşünüyorum en azından diyelim)
1. çözüm ramlarim expo değildi xmp di ramlar 4800default ayar çektim.
2.ekran kartı mhz frekansları ile güç yönetimini arttırdım
3.windows 11 pro 24h2 geçirdim. güncel sistemde
4.ekran kartı driver ile alakalı olmayabiliyor bu sorun o yüzden versiyon önemi yok diyebilirim.
5.windows güç yönetimi yüksek performans aldım ve uyku ile alakalı kısımları pasif çektim.
şuan da sorun yaşamıyorum
ama benim sorunum ya ramden ya psu dan olma ihtimal yüksek 3. ihtimal ekran kartım bozuk :)
sistemin parçalar 2.el en eski parça psu ondan şüpheleniyorum bende ama şu sıralar uğraşmıyorum stabil pc çalışıyor.
Ekran görüntüsü 2025-05-02 213800.webp

bende rx7600 ile dediğin sorunlar kısmen am5 sistemde yaşıyorum (pc anlık fps drop girmesi, oyundan atıp amd arıza tespit uyarısı bazende oyunda siyah ekranda kalması)
ben bu sorunu 2 şekilde çözdüm. (çözdüğümü düşünüyorum en azından diyelim)
1. çözüm ramlarim expo değildi xmp di ramlar 4800default ayar çektim.
2.ekran kartı mhz frekansları ile güç yönetimini arttırdım
3.windows 11 pro 24h2 geçirdim. güncel sistemde
4.ekran kartı driver ile alakalı olmayabiliyor bu sorun o yüzden versiyon önemi yok diyebilirim.
5.windows güç yönetimi yüksek performans aldım ve uyku ile alakalı kısımları pasif çektim.
şuan da sorun yaşamıyorum
ama benim sorunum ya ramden ya psu dan olma ihtimal yüksek 3. ihtimal ekran kartım bozuk :)
sistemin parçalar 2.el en eski parça psu ondan şüpheleniyorum bende ama şu sıralar uğraşmıyorum stabil pc çalışıyor.
Alıntıyı görüntüle
hiçbir sorun olmadan çalışıyorsa hiç kurcalama bile zaten arada sırada hatalat illahaki verir donanımsal sonuçta attığın bu fotoğraf ve bilgilerde bakan kişilerin işine yarıyabilir konuya verdiğin destekd için teşekkürler
driver kısmına gelirsek ben güncel driver yerine ekran kartının marka modelini yazıp markanın sitesindeki önerilen driver sürümünü kullanmayı tercih ettim
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Ram ayarı için profil 1 yaptıktan sonra başka ayar yapmaya gerek varmı ki ?
bazen profil 1 den de kaynaklı sorunlar oluşuyor bana kalırsa sisteminin desteklediği ram hızlarında bi ayar seçip kullan d.o.c.p profilini açık ve kapalı şekilde performans testi yaparak kontrol etmen en sağlıklısı olucak

hiçbir sorun olmadan çalışıyorsa hiç kurcalama bile zaten arada sırada hatalat illahaki verir donanımsal sonuçta attığın bu fotoğraf ve bilgilerde bakan kişilerin işine yarıyabilir konuya verdiğin destekd için teşekkürler
driver kısmına gelirsek ben güncel driver yerine ekran kartının marka modelini yazıp markanın sitesindeki önerilen driver sürümünü kullanmayı tercih ettim
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

bazen profil 1 den de kaynaklı sorunlar oluşuyor bana kalırsa sisteminin desteklediği ram hızlarında bi ayar seçip kullan d.o.c.p profilini açık ve kapalı şekilde performans testi yaparak kontrol etmen en sağlıklısı olucak
bu dediğiniz tam olarak nasıl yapabilirim ?

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,100,702
Üyeler
175,099
Son üye
alpwers
Geri