Neler Yeni

Çözüldü✓ Asus Rog Strix B550-F Anakarta Stock soğutucu bloğu kapasitörlere denk geliyor, takılmıyor.

TRecoN

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
255
İsim
Aytaç Şükrü YALÇIN
Arkadaşlar selamlar, değişik bir durumla karşılaştım. Bir çözümü olmasa bile paylaşmak istedim. Veya yanılıyor olabilirim yardımcı olabilir misiniz?

Sivi soğutmadan kötü soğuttu için şüphelendim. Kutudan çıkan stock soğutucu yu takip ayni testleri stock sogutucuda da yapicaktim.

Ancak Asus Rog Strix B550-F Gaming Wi-Fi Anakarta Stock soğutucu takarken, sol üst vidanin yanindan dışarı taşan soğutucu blok, anakarttaki kapasitörlerin üstüne biniyor. Tam sıksam patlatacak. Fark edince takmadim. Bu nasıl bir tasarım hatasıdır.

Sistemim şu şekilde.

CPU: AMD Ryzen 5 3600
MB: ASUS ROG Strix B550-F Gaming Wi-Fi
RAM: CORSAIR Vengeance LPX Red 2x8GB 3200Mhz CL16
GPU: PowerColor Red Devil AXRX 570 4GB OC
CPU Cooler: SilverStone PF240 ARGB Sıvı Soğutma
KASA: XPG Invader Beyaz Kasa
SSD: Crucial P5 M.2 SSD 500GB
HDD: TOSHIBA P300 High Performance 2TB HDWD120UZSVA
PSU: CoolerMaster MWE White 650w 80+
TM-1: CoolerMaster MasterGel Maker Nano
TM-2: Arctic MX-4 Termal Macun
MONİTÖR: AOC 24G2U 144Hz 1ms IPS

Ekler

• IMG_20211229_223613.jpg
    IMG_20211229_223613.jpg
    1.6 MB · Hit: 92
  • IMG_20211229_225638.jpg
    IMG_20211229_225638.jpg
    443 KB · Hit: 98
  • IMG_20211229_225557.jpg
    IMG_20211229_225557.jpg
    287 KB · Hit: 105
Son düzenleme:

ThorJ

80+ Silver
En İyi Cevap
10
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,785
İsim
alperen
İlgilendiği Kategoriler
Araçlar, Akıllı Telefonlar, Donanım, Dizüstü Bilgisayarlar, Custom ROM
Pek alakası olmayabilir ama bir şey dener misiniz?
AMD yazısı RAM slotlarına bakacak şekilde, takmayı dener misiniz? Ya da üste bakacak şekilde.

TRecoN

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
255
İsim
Aytaç Şükrü YALÇIN
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Pek alakası olmayabilir ama bir şey dener misiniz?
AMD yazısı RAM slotlarına bakacak şekilde, takmayı dener misiniz? Ya da üste bakacak şekilde.
Denedim bir şey fark etmiyor alt taraf yuvarlak olduğu için ayni problem 2 taraftada sorun yaşıyor. AMD üste bakamaz vida yerleri uygun değil. Kare olsaydi denenebilirdi ama dikdörtgen çift taraflı yön değişebiliyor yani.

Skynel

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
8,739
İsim
Eren Yeager
Bu durumda pek bie çözüm yok hocam soğutucu almaktan başka kapasitörü sökemeyeceğinize göre

TRecoN

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
255
İsim
Aytaç Şükrü YALÇIN
Bu durumda pek bie çözüm yok hocam soğutucu almaktan başka kapasitörü sökemeyeceğinize göre
Sıvı soğutma var da arızalı olduğundan işlemci yükte 90 derecelere çıkıyor. Sıvı soğutma dan şüphelendim. Sorun işlemcide mi anlamak için stok soğutucu takayım dedim. AMD chipsetli anakarti içinden çıkan soğutucuyu takamayacak tasarım yapılır mi ya bu kadar saçma bir şey görmedim. Resmen arabanizdaki stepneyi kullanamadiginizi düşünün teker değiştiremiyorsunuz.

Skynel

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
8,739
İsim
Eren Yeager
Sıvı soğutma var da arızalı olduğundan işlemci yükte 90 derecelere çıkıyor. Sıvı soğutma dan şüphelendim. Sorun işlemcide mi anlamak için stok soğutucu takayım dedim. AMD chipsetli anakarti içinden çıkan soğutucuyu takamayacak tasarım yapılır mi ya bu kadar saçma bir şey görmedim. Resmen arabanizdaki stepneyi kullanamadiginizi düşünün teker değiştiremiyorsunuz.
Sıvı soğutmada 90 derece normal değil Hocam 3600 ile hele pf240 ile

TRecoN

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
255
İsim
Aytaç Şükrü YALÇIN

abcdefg1234

80+ Silver
soğutucu için AMD yerine İntel in tutucusunu mu taktınız acaba ? İlk defa böyle bir şey gördüm bence sizin montajınızda bir sorun var

TRecoN

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
255
İsim
Aytaç Şükrü YALÇIN
soğutucu için AMD yerine İntel in tutucusunu mu taktınız acaba ? İlk defa böyle bir şey gördüm bence sizin montajınızda bir sorun var
Amd arka plaketi delik yerleri tutucusu intelden tamamen farklı, tekrar kontrol ettim. Sadece anakartin arkasında kasanin arkasında kalan demir plakayi degistirmemistim. Anakarttan geleni kullanmıştım. O bir fark yaratacağını sanmıyorum.

abcdefg1234

80+ Silver
Amd arka plaketi delik yerleri tutucusu intelden tamamen farklı, tekrar kontrol ettim. Sadece anakartin arkasında kasanin arkasında kalan demir plakayi degistirmemistim. Anakarttan geleni kullanmıştım. O bir fark yaratacağını sanmıyorum.
şöyle bi video buldum, stok soğutucuyu takıyor

Banxtre

80+ Gold
En İyi Cevap
21
Dahası  
Reaksiyon skoru
18,045
İsim
Batuhan
İlgilendiği Kategoriler
E-Ticaret
Bu montajı hem B550-A hem B550-F için gerçekleştirdim ,ikisine de hem stock hem de sıvı soğutma taktım böyle bir şey ile karşılaşmadım .
Tam sıkınca bile değmiyor o kısım kapasitörlere ,bence farklı bir sıkıntı var ya montaj ile ilgili ya da başka bir şey ile ilgili ama bir sorun olduğu kesin ,yani bu anakartı bu forumda yüzlerce kişi aldı ki sadece ben bile bu anakarttan 2 tane aldım kullandım ,koca mühendislerin böyle bir hataya düşeceğini sanmıyorum .
Anakartları satmasam senin için stock soğutucu takıp denerdim ama anakartlar maalesef ki elimde değil .
Şunu da ekleyeyim ,bu anakartı 4300GE,1600AF,5600X ile beraber kullandım hiçbir işlemcide 90-80 arası bir sıcaklık bile görmedim .

TRecoN

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
255
İsim
Aytaç Şükrü YALÇIN
Bu montajı hem B550-A hem B550-F için gerçekleştirdim ,ikisine de hem stock hem de sıvı soğutma taktım böyle bir şey ile karşılaşmadım .
Tam sıkınca bile değmiyor o kısım kapasitörlere ,bence farklı bir sıkıntı var ya montaj ile ilgili ya da başka bir şey ile ilgili ama bir sorun olduğu kesin ,yani bu anakartı bu forumda yüzlerce kişi aldı ki sadece ben bile bu anakarttan 2 tane aldım kullandım ,koca mühendislerin böyle bir hataya düşeceğini sanmıyorum .
Anakartları satmasam senin için stock soğutucu takıp denerdim ama anakartlar maalesef ki elimde değil .
Şunu da ekleyeyim ,bu anakartı 4300GE,1600AF,5600X ile beraber kullandım hiçbir işlemcide 90-80 arası bir sıcaklık bile görmedim .
Hocam bu konuda ASUS ile iletişime geçtim geri dönüş bekliyorum 3 gün içerisinde dönecekler.

Bende bu sırada sıvı soğutmanın pompasının 180 derece yönünü değiştirdim. Termal macunu eski banka kartı ile daha ince yaydım sürdüm, sıcaklıklar daha da arttı.

Anakartım da 8+4 işlemci pini vardı 4 pin bağlantını söktüm sadece 8 pin kullanıyorum belki bir işe yarar daha az güçle beslenir falan diye.

Daha önce oynadığım oyunlardan atıyor. Ekran kartı driverı çöküyor. Yeniden yüklüyorum da düzeliyor. Tekrar oynuyorum. Bu sefer oyundan atıyor sıcaklıklar çok yüksek olmasa bile.

Yani sorunun nerden geldiğini çözemiyorum. İşlemcide mi sıkıntı var. Sıvı soğutma pompası mı bozuk devirdaim mi kötü. Temiz format mı atmam lazım. Kafayı yiyorum düşünmekten ne yapacağımı da bilemiyorum. Stok soğutucusunu da takıp deneyemiyorum. Belki de bir sorun yok benim gözüme öyle geldiği için korktuğumdan ilerlemedim bir şey olacak diye onun için de 3 gün beklemem gerekiyor.

Bana yol gösterebilir misiniz? Bu sorunu nasıl çözebiliriz?

TRecoN

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
255
İsim
Aytaç Şükrü YALÇIN
Hocam selamlar, anakartı kasadan çıkartıp dikkatli bir şekilde stock soğutucusunu takmayı başardım.

PF240 Sıvı soğutmada kesinlikle bir sorun olduğunu düşünüyorum sanırım pompası arızalı veya içerisindeki sıvısında bir azalma köpüklenme gibi devirdaimde sıkıntı olabilir. Geçen gün pompasından takır tukur seste gelmişti ama sonradan düzeldi.

PF240da testler yapmıştım. Şimdi stock soğutucu ile de testlerimi yaptım. Sıvı soğutmaya göre stock soğutucu düşük ghzlerde daha stabil sıcaklıklar veriyor ama tabi yine düşük değil yüksek dereceler.

Ancak işlemciyi 4.1 GHz de r23 de benchmark yaptırabiliyorum. 50dk OCCT testi yaptım 50. dk da hata verdi ama yine de baya uzun sürdü. ancak işlemciyi 4.2 ghzde 1.45 volt bile versem cinebench r23 ü multicore testini çalıştıramıyorum. 1.35 1.3750 lerde bile zaten sistem direkt kapanıyor.

PF240 ve İşlemcim sanırım arızalı. Sıvı soğutmayı kesin garantiye göndericem o süreçte de işlemciyi de aynı zamanda göndericem.

Garanti işlemciye bu durumlarda olumlu dönüş yapar mı?

Son düzenleme:
Top Bottom