Neler Yeni

Asus tuf radeon rx 5700, afterburner ile fan hızı ayarlama

Dahası  
Reaksiyon skoru
240
İsim
Yusuf Bilir
Öncelikle herkese iyi forumlar. Kullandığım işlemci ryzen 5 3600, ekran kartı asus tuf radeon rx 5700. Assasins creed origins oynarken ekran kartının 78 dereceye çıktığını görümce MSI Afterburner arayüzünü açtım(Şu zamana kadar bilmediğimden ötürü korktuğum bir program olduğu için sadece oyuniçi fps ve sıcaklık değerlini takip etmek için kullanıyordum hiç bir ayarla oynamadım.). Ekran kartı fan hızının %42-46 arasında gitgel yaptığını gördüm. Yandaki auto seçeneğini kapatım elimle fan hızını sabit %52te çektim. İlginçtir ekran kartı 65 dereceye kadar düştü. Ama fpsde de düşme oldu. Soruya gelirsek ekran kartının fan hızını oyun oynarken otomatikten çıkarıp %50ye alsam ne gibi bir sorun-sıkıntı yaşarım? Anakartım asus b450m dragon bulk. Psu xigmatek 650w 80+ Anakart ve psu uygun voltaj değerlerini sağlayabilir mi? Ekran kartının VRM inde bir sorun olur mu?

mszeyrek

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,665
İsim
Muhammed said zeyrek
Öncelikle herkese iyi forumlar. Kullandığım işlemci ryzen 5 3600, ekran kartı Asus tuf radeon rx 5700. Assasins creed origins oynarken ekran kartının 78 dereceye çıktığını görümce MSI Afterburner arayüzünü açtım(Şu zamana kadar bilmediğimden ötürü korktuğum bir program olduğu için sadece oyuniçi fps ve sıcaklık değerlini takip etmek için kullanıyordum hiç bir ayarla oynamadım.). Ekran kartı fan hızının %42-46 arasında gitgel yaptığını gördüm. Yandaki auto seçeneğini kapatım elimle fan hızını sabit %52te çektim. İlginçtir ekran kartı 65 dereceye kadar düştü. Ama fpsde de düşme oldu. Soruya gelirsek ekran kartının fan hızını oyun oynarken otomatikten çıkarıp %50ye alsam ne gibi bir sorun-sıkıntı yaşarım? Anakartım Asus b450m dragon bulk. PSU xigmatek 650w 80+ Anakart ve PSU uygun voltaj değerlerini sağlayabilir mi? Ekran kartının VRM inde bir sorun olur mu?
O kart için az bile almadan sorsaydın keşke. O seri kartlar çok ısınıyor.

Dahası  
Reaksiyon skoru
240
İsim
Yusuf Bilir
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Haklısın kanka fakat az da olsa şurasında yırtıyorum 5700lerdeki ısınma sorunu x ise 5700xt lerdeki 3x. O yüzden çok da üzülmeye gerek yok, çözüm lazım. Ayrıca bizzat Abdullah abinin ''sağlamış olduğu performans olarak piyasanın en güçlü 5700leri bu sistemde bulunuyor.'' dediği Epic kasasını kullanıyorum :). Yine de yorumun için teşekkürler.

Köl Tigin

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
744
İsim
Hakan Yöyen
Sıcaklıkla birlikte FPS değerlerinin de düşmesi ilginç. Başka bir sorunu mu var sisteminizin?
Sorunuza gelirsek, Afterburner programında ayarları açın. Orada fan sekmesi var, kullanıcı kontrolünü açın. Fan değerlerinizi ayarlayın. Burada ince ayar yapabilirsiniz. Örneğin, 65 dereceye kadar %40 fan devri, 65-70 derece arası %50, 70 üstü %60 vb. gibi. Fan devrini sürekli %50'de tutmak mantıksız.

Dahası  
Reaksiyon skoru
240
İsim
Yusuf Bilir
Sıcaklıkla birlikte FPS değerlerinin de düşmesi ilginç. Başka bir sorunu mu var sisteminizin?
Sorunuza gelirsek, Afterburner programında ayarları açın. Orada fan sekmesi var, kullanıcı kontrolünü açın. Fan değerlerinizi ayarlayın. Burada ince ayar yapabilirsiniz. Örneğin, 65 dereceye kadar %40 fan devri, 65-70 derece arası %50, 70 üstü %60 vb. gibi. Fan devrini sürekli %50'de tutmak mantıksız.
cevabınız için çok teşekkürler. FPS değerinin düşmesini ''acaba psudan gelen elektrik enerjisi fan hızını arttırınca ekran kartına değilde fanlarına gittiği için mi FPS düşüyor ?'' olarak yorumlamıştım ama 650w yeteri kadar besler diye düşünüyorum o yüzden bir yandan da saçma geliyor. Burda en çok dikkatimi çeken şey uygun terimi bulamadım ama ''Fanların tembel şekilde ayarlanmış olması''.Fabrika çıkışlısında fanların Ekran kartı 78 dereceyken %48 performansta çalışmasını ''emretmeleri' biraz saçma olmuş. Fakat çok da ellemek istemiyorum. Kısaca bu 5700 ekran kartı ac origins very high ayarlarda fanları %52-54 performansta çalışırken 65e 63e kadar düşüyor. Ben bahsettiğiniz ince ayarı yaparken fanların max %kaç performansla çalışmasını istersem hem ekran kartının ömrü kısalmaz hem de fanlar yorulmaz ? Tekrardan yorumunuz için teşekkürler.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ayrıca hem kasa seçiminizi hem de psu seçiminizi tebrik ediyorum çok doğru seçimler. Benim sipariş ettiğim kasa geleli 2 hafta oluyor sharkoon tg4lü sipariş etmiştim ama gamepower crimson guardlı göndermişler (incehesap). Kargoda ziyan olmasın iadesiydi müşteri hizmetleriydi uğraşmamak için razı oldum. Psuda da 700w 80+ seçeneği yoktu. 650w ve ortalama bir hava sirkülasyonu da ekran kartını zora sokuyor olabilir.

Son düzenleme:

Köl Tigin

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
744
İsim
Hakan Yöyen
Rica ederim hocam ne demek. Ben de teşekkür ederim, sağ olun. Maalesef, çok yanlış yorumladığınızı söylemek zorundayım. Bu daha çok "mahalle bilgisayarcısı" diye tabir ettiğimiz kişilerin yorumlarına benziyor. :D Yanlış anlamayın lütfen beni, bilmemek değil, öğrenmemek ayıp sonuçta. Fanların çekeceği watt belli, %100'de yapsanız etkisi yok denecek kadar azdır güç kaynağına. Hiçbir sorun olmaz merak etmeyin. Siz dediğim gibi, sıcaklık değerine göre fan hızı ayarı yapın. Zaten karşınızda bir grafik olacak, oradan çok çok rahat yapacaksınız. Eğer yapamazsınız yardımcı olabilirim ama şu an yatakta telefondan yazdığım için maalesef gösteremiyorum. :) Dediğiniz tabir çok doğru aslında, "tembel ayarlanması". Firmalar bunu sessizliğe önem verdiği için yapıyor. Fazla devir=ses. Bu yüzden sıcaklıktan feragat ederek fan devrini düşük tutmaya çalışıyorlar. Örneğin, bendeki Sapphire RX 570'te de aynı şey var. Fabrika verisi olarak 75 derece girilmiş. 75 dereceye kadar fanlar mümkün olduğunca düşük devirde çalışıyor, %20 civarı. Bunu %45 civarlarına çekince ortalama 1500-1600 devirde oyunlarda 65 derece üstünü görmüyorum. Ancak 75 derece benim için kabul edilebilir. O yüzden sessiz olması için hiç dokunmuyorum fan ayarına, bu şekilde kullanıyorum.

Bir görsel buldum fan ayarları ile ilgili, aşağıya bırakıyorum. Yapamazsanız yardımcı olurum seve seve. Dediğim gibi ayarlama yaparsanız hiçbir sorun yaşamazsınız. Kafanız rahat olur. Örneğin masaüstünde çalışırken fanlar 0 devirde ya da mümkün olduğunca düşük devirde döner. Oyunlarda da ayarladığınız sıcaklığa göre devir arttırır.

Ekler

• 7156186766f1e0c-325x598.jpg
    7156186766f1e0c-325x598.jpg
    35.4 KB · Hit: 183
Dahası  
Reaksiyon skoru
240
İsim
Yusuf Bilir
estaf. Hocam dediğiniz gibi bilmemek değil öğrenmemek ayıp. İşin içinde afterburner gibi kompleks bir uygulama olunca yanlış bir şeye bassam sistemi yakıcak gibi hissediyorum :D (işin içine voltaj, akım girince bilgim çok çok temel düzeyde kalıyor.). Dediğiniz gibi fan kontrolü kısmından ayarladım. 72c üstünde %52 performansa getirdim. Fan sesi yüksek oluyor fakat benim için de ses değil soğukluk öncelik :D (dediğiniz gibi öncelikler kişiden kişiye değişebilir.). Yardımlarınız için saolun.

Köl Tigin

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
744
İsim
Hakan Yöyen
estaf. Hocam dediğiniz gibi bilmemek değil öğrenmemek ayıp. İşin içinde afterburner gibi kompleks bir uygulama olunca yanlış bir şeye bassam sistemi yakıcak gibi hissediyorum :D (işin içine voltaj, akım girince bilgim çok çok temel düzeyde kalıyor.). Dediğiniz gibi fan kontrolü kısmından ayarladım. 72c üstünde %52 performansa getirdim. Fan sesi yüksek oluyor fakat benim için de ses değil soğukluk öncelik :D (dediğiniz gibi öncelikler kişiden kişiye değişebilir.). Yardımlarınız için saolun.
Rica ederim hocam güle güle kullanın. :)

Dahası  
Reaksiyon skoru
240
İsim
Yusuf Bilir
Merhaba hocam PSU dan memnun musunuz?
iyi sabahlar hocam. Xigmatek markasını ilk defa alırken duydum fakat bir sıkıntısı görmedim. Şunu da belirtmem lazım hem bilgisayar 2 haftalık hem de olası bir elektrik kesintisinde nasıl davranıyor? Sistemde oluşacak bir zararın önüne geçiyor mu? Bilmiyorum. Bu PSUnun bence en büyük artısı 4 pin molexinin olması. 4 pin molex isteyen çok uygun fiyatlı (2 adet 55cfm fan+ 30cm RGB şerit+ 4pin molex isteyen adaptörleri 120tl çok çok iyi fiyat.İsterseniz sizinle de paylaşırım.) bir set alıp kasanın üstüne taktığınız zaman hava sirkülasyonuna büyük katkısı oluyor. Öte yandan biraz birikmiş param olsaydı Aerocool 1100W 80+ GOLD Strike-X alırdım. Anladığım kadarıyla PSUdaki voltajın çok olması evet performansa müthiş etki etmiyor fakat zarar da vermiyor. Güzel güzel besliyor diye biliyorum (Yine de iyice araştırılması lazım.). Aerocoolun yapmış olduğu bu PSU tam bir fiyat-performans canavarı. 1000w u geçtikten sonra PSU fiyatlara binlere çıkıyorken bu PSU hem 725tl (13 mayıs) hem de 80+ Gold sertifikalı. Biliyorum PSU için 725tl fazla fakat bir gün neden olmasın. :)

Looper

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,840
İsim
Ege
iyi sabahlar hocam. Xigmatek markasını ilk defa alırken duydum fakat bir sıkıntısı görmedim. Şunu da belirtmem lazım hem bilgisayar 2 haftalık hem de olası bir elektrik kesintisinde nasıl davranıyor? Sistemde oluşacak bir zararın önüne geçiyor mu? Bilmiyorum. Bu PSUnun bence en büyük artısı 4 pin molexinin olması. 4 pin molex isteyen çok uygun fiyatlı (2 adet 55cfm fan+ 30cm RGB şerit+ 4pin molex isteyen adaptörleri 120tl çok çok iyi fiyat.İsterseniz sizinle de paylaşırım.) bir set alıp kasanın üstüne taktığınız zaman hava sirkülasyonuna büyük katkısı oluyor. Öte yandan biraz birikmiş param olsaydı Aerocool 1100W 80+ GOLD Strike-X alırdım. Anladığım kadarıyla PSUdaki voltajın çok olması evet performansa müthiş etki etmiyor fakat zarar da vermiyor. Güzel güzel besliyor diye biliyorum (Yine de iyice araştırılması lazım.). Aerocoolun yapmış olduğu bu PSU tam bir fiyat-performans canavarı. 1000w u geçtikten sonra PSU fiyatlara binlere çıkıyorken bu PSU hem 725tl (13 mayıs) hem de 80+ Gold sertifikalı. Biliyorum PSU için 725tl fazla fakat bir gün neden olmasın. :)
Çok teşekkürler.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,087,406
Üyeler
172,830
Son üye
Georges St-Pierre
Top Bottom