Neler Yeni

Bilgisayar oyunlarda aniden kapanıyor

anjq

80+
Reaksiyon skoru
121
Merhaba arkadaşlar,

Evimde varolan bilgisayarım oyunlarda 45 dakika ile 90 dakika kullanımlar sonrasın aniden kapanıyor. 3 yıldır bir değişiklik yapmadan aynı donanımları kullanmaktayım. Bilgisayarımın son bakımını 6 ay önce yaptım. Ekran kartı ve işlemci sıcaklıkları geçen yıl nasılsa yine aynı seviyelerde devam ediyor. Windows 11 kullanıyorum ve problemlerden sonra her olasılığa karşı temiz bir windows kurulumu yaparakta aynı sorunu yaşayıp, yaşamadığımı kontrol ettim. Tüm driver ve anakart ayaların doğru. (Anakart ayarlarım geçen yıllar ile aynı) Sistemde herhangi bir overclock işlemi yok, tüm sistem stok. Açıkcası önce sıcaklıklardan şüphelendiğim için sıcakları yakından kontrol ettim, bir problem gözükmüyor. (İşlemci ve Ekran kartı için) Daha sonrasında OCCT ile güç kaynağı testi yaptım, bir problem olmadı. (Voltajları kontrol etmedim, hatam) Sonrasında ise PC'ye belli başı benchmark testleri uyguladım, bir kapanma olmadı. Sonrasın da güç kaynağımin üreticisi olan EVGA'ya yazdım, EVGA bana güç kaynağımın 12V çıkışını kontrol etmemi ve 11.4 ile 12.6v dışında bir değer görmem sonucu tekrar kendileri ile irtibata geçmemi talep ettiler. Bu ölçümü nasıl yapabilirim? Ekran kartına taktığımız kablolar üzerinden mi ölçüm yapmam lazım? Benimle önerilerinizi paylaşabilirseniz sevinirim. Sistemime ait belli başlı parçaların detayı aşağıdadır.

İşlemci: 5800X (Soğutucu: Noctua NH-U12A)
Anakart: MSI X570S Edge Max
RAM: Corsair Vengeance RGB RT 32 GB (2 x 16 GB) DDR4 3600MHz C16
Ekran Kartı: EVGA GeForce RTX 3070 FTW3 ULTRA GAMING
PSU: EVGA SuperNOVA 750 P5, 80 Plus Platinum 750W

Not: PSU için 10 yıl garanti veriyorlar, PSU arızası varsa değişimi olacak.

OCTT ve Furmark testlerini aynı anda yapmayı denediniz mi?

Kapanma yaptığı dk ya bakıp, olay görüntüleyicisinde hata kodu çıkar. O koda göre hata nerden bulabilirsiniz

Ekler

• Ekran görüntüsü 2025-04-30 192958.png
    Ekran görüntüsü 2025-04-30 192958.png
    1.3 MB · Hit: 11
15 Dakika OCCT + Furmark test sonucu
işlemci macun cok kalın veya kalitesiz veya sogutucu tam oturmamıs galiba bakımları 6 ay once yapılmıs ama sıcaklıklar fazla

Büyük ihtimalle işlemci 90 dereceye ulaştığında kendini korumak için PC yi kapatıyor. AMD de işlemci sınır 90 derece , sizinki geçmiş ve sınırda. Soğutucu tam oturmamış ondan dolayı gibi gözüküyor. Yan kapağı çıkarıp vidalar oturmuş mu bakmanız lazım.

Geri