Neler Yeni

Çözüldü✓ Corsair H100 RGB soğutucu ve pompa devri hakkında

micto

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Onur Aydoğdu
Merhaba, iyi günler dilerim. Bir ay kadar önce hazır sistem siparişi verdim. İşlemcim 5600X. Biraz acemiliğime geldi stock fan ile sipariş verdim. Bir hafta kadar kullandıktan sonra 86 derece sıcaklık rahatsız etti. H100 RGB uygun geldiği için onu da sipariş verdim. Anakartım ASUS Prime B550M-K. RGB vb. bağlantısı yok hatta pompa için de bir bağlantısı bulunmuyor. Gelme sürecinde uzun araştırmalar yaptım, bilgi topladım ki montaj sırasında sorun yaşamayım. Öyle de oldu. Kasa içerisinde Corsair Lighting Core olduğu için pompa RGB'si hariç RGB bağlantılarını da yaptım. Pompayı CPU Fan'a taktım. Kasa fanlarını CHA_FAN 2'ye takmışlar sanırım boşta olan CHA_FAN1'e çoklayıcıya bağladığım radyatör fanlarını bağladım. Pompanın LED'i yanmasın önemli değil ileride bakarım diye düşündüm derdim sıcaklık olduğu için. Buraya kadar yaptığım şeylerde hata varsa söyleyebilirsiniz. Şimdi aklıma takılan yerleri sizlere sormak istiyorum. Sıvı soğutmayı iCUE neden görmüyor? Desteklemiyor mu?
BIOS'ta fan hızlarını kontrol ettiğimde CHA_FAN1 ve 2 için PWM ve DC seçiliyor şuan radyatör fanları PWM modunda fakat pompa için hiçbir şey seçilmiyor. Bunların ayarı nasıl olmalı? Ben CHAFAN1-2 için BIOSun kendi ayarı olan Turbo'yu seçtim. Pompayı da Turbo'nun üstüne aldım yani sürekli yüksek devir çalışıyor. Yanlışlarım varsa yine düzeltmenizi rica ediyorum.
Aklımdaki soruları çok aradım ama bir türlü giderecek cevaplar bulamadım. Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
Kaba bilginiz olması için sistem bilgilerim;
Kasa:
Corsair iCUE 4000X RGB 750W 80+ Bronze tempered glass siyah mid tower kasa.
İşlemci:
AMD Ryzen 5 5600X 4.6GHz 35MB önbellek 6 çekirdek AM4 7nm işlemci.
Anakart:
ASUS Prime B550M-K 4600MHz(OC) DDR4 soket AM4 M.2 HDMI VGA DVI mATX anakart.
Ekran kartı:
ASUS GeForce RTX 3060 Ti TUF Gaming OC 8 GB GDDR6X 256 bit ekran kartı.
RAM:
Adata XPG Spectrix D41 TUF RGB 8 GB (1x8GB) DDR4 3200 MHz CL16 RAM × 2
SSD:
Kingston 1TB KC3000 SKC3000S/1024G NVMe M.2 SSD (7000 MB okuma / 6000 MB yazma)

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
69,712
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Ekran Kartları ve İnternet Servis Sağlayıcıları
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
Anakartların her fan yuvasında DC kontrol yok. Özellikle Asus bu tarafta çok saçma şeyler yapıyor. Pompa ise genellikle DC oluyor. Pump yuvası yoksa en mantıklı yer CPU FAN kısmı diyebilirim. Pompanın tam devirde çalışmasının ise bir zararı olduğunu duymadım açıkçası, hatta düşük olması daha kötü diyenler bile vardı.

micto

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Onur Aydoğdu
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Anakartların her fan yuvasında DC kontrol yok. Özellikle Asus bu tarafta çok saçma şeyler yapıyor. Pompa ise genellikle DC oluyor. Pump yuvası yoksa en mantıklı yer CPU FAN kısmı diyebilirim. Pompanın tam devirde çalışmasının ise bir zararı olduğunu duymadım açıkçası, hatta düşük olması daha kötü diyenler bile vardı.
Cevap için teşekkür ederim. Yabancı kaynaklara biraz göz attım genelde pompaları tam devirde çalıştırıyorlar. Sanırım tam devirde çalıştırmasam da öyle çalışıyordu. Bu yüzden ben de öyle ayar yaptım. Diğer fan ayarlarını herkes sesten duydukları rahatsızlık düzeyine göre yapmış. Sanırım buraya kadar her şey normal fakat iCUE desteği konusunu hala çözemedim. Onu da artık çok dert etmiyorum sanırım soğutucunun USB bağlantısı yok diye RGB ve Fan devirleri anakarttan kontrol ediliyor.

Şuan aklıma takılan oyunlarda CPU full yükteyken maksimum 69 derece görmesi normal mi? Boşta 32-34 derecelerde geziyor. OC yapmak gibi bir derdim yok şuan aslında sıcaklık da benim için iyi ama insan elindeki imkandan tam olarak faydalanmak istiyor.

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
69,712
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Ekran Kartları ve İnternet Servis Sağlayıcıları
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
Cevap için teşekkür ederim. Yabancı kaynaklara biraz göz attım genelde pompaları tam devirde çalıştırıyorlar. Sanırım tam devirde çalıştırmasam da öyle çalışıyordu. Bu yüzden ben de öyle ayar yaptım. Diğer fan ayarlarını herkes sesten duydukları rahatsızlık düzeyine göre yapmış. Sanırım buraya kadar her şey normal fakat iCUE desteği konusunu hala çözemedim. Onu da artık çok dert etmiyorum sanırım soğutucunun USB bağlantısı yok diye RGB ve Fan devirleri anakarttan kontrol ediliyor.

Şuan aklıma takılan oyunlarda CPU full yükteyken maksimum 69 derece görmesi normal mi? Boşta 32-34 derecelerde geziyor. OC yapmak gibi bir derdim yok şuan aslında sıcaklık da benim için iyi ama insan elindeki imkandan tam olarak faydalanmak istiyor.
Oyunlarda ısınıyor yeni işlemciler, boost frekansına abandığı için normal.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,068,758
Üyeler
169,769
Son üye
Mehmetttt58_
Top Bottom