Neler Yeni

Dgs Hakkında kafama takılanlar

wruno

80+
Katılım
20 Haziran 2020
Mesajlar
260
Dahası  
Reaksiyon skoru
47
İsim
Onur Dogan
Merhaba, YKS'ye bu sene herhangi bir hedefim olmadan sadece TYT sınavına girdim 250k geldi. Mezun senemin planlamalarını yaparken DGS gözüme çarptı, 4-5 saattir internette bakıyorum ama bazı cevapları net olamayan sorularım var onları sormak istedim. Öncelikle hedefi cok yuksek olan biri için bilgisayar programcılıgının 2. senesinde universitenin derslerini verirken aynı anda DGS'ye hazırlanmak ne kadar zor? Tabii ki göreceli şeyler ama bazıları ön lisans dersleri çok da zor degil ondan halledilir ilk senede diyor bazıları pek farkı yok o yuzden DGS'ye calışamazsın yine mezuna bırakman gerekir diyor. Bir de cok merak ettigim muaf olayı var. En iyi ihtimale bile denk gelsek 3. sınıftan baslasak yine geriden alacagımız dersler oluyormuş. Bu dersleri universiteyi uzatmadan verebilmek ne kadar mümkün? Ayrıca şu an bilgisayar muhendisligi dusunuyorum, geçeceğimiz bölümü İngilizce okursak hiç muaf olmuyormus, türkçelerde durum nasıl ne kadarını muaf edebiliyoruz? Universiteden universiteye degisiklik gösteriyor tabii ama genel olarak bir yorum yapabilir misiniz?
DGS genel olarak mezun senesini geçtigimiz için zamandan tasarruf gibi gorunuyor ancak çok büyük bir ihtimalle yine 1 ila 3 yıl arası kaybımız oluyor. Ancak benim OBP 82,5 oldugundan dolayı bilgisayar muhendisligi sıralaması en iyi olan universiteler icin hesaplama sıtelerine göre YKS de 2-3 yanlısı geçmemem gerekiyor. Bu univsersitelere girme imkanım DGS de cok daha yuksek diye dusunuyorum. Yani DGS de fule yakın yapmak YKS de yapmaktan cok daha kolay. Genel olarak aklıma takılanlar bunlar, 'şu noktada bilmedigin bir şey var' 'yanlış dusunuyosun' dediginiz yerler varsa fikirlerinizi bekliyorum, simididen teşekkürler.
 

AliFii

80+
Katılım
5 Şubat 2023
Mesajlar
44
Dahası  
Reaksiyon skoru
32
İsim
Ali Fidancı
Sadece alttan alacağın dersler konusunda yorum yapmak istiyorum. Teknoloji fakültesi mezunuyum ve 3. sınıfta dgs ile gelen arkadaşlarım olduğu için biraz bilgim var. Arkadaşlarımın muaf olduğu dersler oldu fakat bazen ders kredisinden dolayı (örn. algoritmalar dersi onlarda 4 krediyken bizde 7 krediydi 2014'te. Bu yüzden tekrar aldılar o dersi) bazen de ders ismi aynı olmasına rağmen içeriği (müfredat diyebilirsin) farklı olduğundan dolayı bazı dersleri alttan aldılar. Alttan aldıkları derslerde de devam zorunluluğu olduğu için dönem dersleriyle çakışmaması gerekiyor. Örneğin algoritmalar dersi pzt 10:00-12:00 arasıysa bu saatlerde olan dönem dersini seçemezsin. Dolayısıyla ya ders seçimlerini yaparken programa göre düzenlemen gerekiyor ya da bazı dersleri almaman gerekiyor. Bu seçimin de okulun uzamasına neden olabilir veya olmayabilir. Sonraki sene yine ders seçimi var çünkü. Dönemlik (yanlış hatırlamıyorsam) 40 kredi + 15 kredi seçebiliyordun. Alttan alacağın dersler ve dönem derslerinin toplam kredisi bunu geçemez, dolayısıyla 1 dönemde fazla krediyi geçen dersin olursa mecburen derslerden elemen gerekecek yani seneye kalacak.
Özetle durum bu şekilde. Şahsi fikrim, bilgisayar mühendisliğinde okulu uzatmanın pek bi zararı yok (abartmadığın sürece). Uzattığın seneyi staj yaparak veya kendi projelerini geliştirip portföyünü kabartarak mezun olduğunda daha sağlam ve piyasaya hazır çıkabilirsin. Bunu okurken de yapabilirsin tabii ki ama söylemek istediğim uzattığın yıl senin yatmana veya çalışmana bağlı olarak zararına da olabilir yararına da.
Kararın ne olursa olsun şimdiden hayırlı olsun :)
 
Top Bottom