Neler Yeni

Yardım Donanım Uyumluluğu ve Stok Fan Kullanımı

Dahası  
Reaksiyon skoru
10
İsim
Omer gencer
Islemci stok 65w ama 105w a çıkıyor o yüzden sordum aslında stok fan durumunu. Ram konusunda bende dediğiniz gibi bilgi almaya çalışıyorum ürünler dağıtımda şuan 3 saate elime ulaşırlar o yüzden hizli karar vermem lazım kargodan geri çevirmek için.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Birde bakıyorum anakart 8000mhz islemci 5600mhz destekliyor ramlar da 6000mhz nasil olcak anlamadım gitti cok dengesiz alışveriş yapmışım
Islemciden yana sıkıntın olmasin hocam o öyle yazar normalde ama oc yaptigin zaman 7200leri görürsün. Dediğim gibi eger uyumlu olan ram almazsan 7200 vs yerine daha dusuk frekanslarda calistirmak zorunda kalabilirsin benim gibi.

Frkan26

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
23
İsim
Furkan
Screenshot_20250111_114312_Samsung Internet Beta.jpg

Bu iki ürün arkadaşlar

Ekler

• Screenshot_20250111_114428_Samsung Internet Beta.jpg
    Screenshot_20250111_114428_Samsung Internet Beta.jpg
    304.3 KB · Hit: 5
Dahası  
Reaksiyon skoru
172
İsim
Nik Flatron
Yukarıdaki arkadaş yanlis yonlendirmis olmasin ben bizzat deneyimimi aktarayim sana. Ayni senin gibi 2013ten kalan pc mi yeniledim 3 4 Y önce. Ddr5 sistem dizdim 6400oc anakart aldim asus prime b650m wifi ii. Ve piyasadan expo uyumlu en uygun fiyatli 6400mhz 32gb rami aldim. Ben de senin gibi burada defalarca sorup bir sıkıntı olur mu uyumsuzluk olur mu vs vs dedim yok yok yok yok diye herkes onayladi. Sonuc? Baaam. Meğersem amd expo olmasi yetmiyormus anakartin QVL listesinde de olmasi gerekiyormus tam uyumlu calismasi için. Hangi ayari denediysem bir turlu 6400mhz de calistiramadim ramleri çünkü sistem kararsiz oluyor ve acilmiyordu. 6000mhz de calistirabildim elimdeki 6400 ramleri. QVL listesinin önemi bu ister uyumlu al ister uyumsuz.

İkinci olarak 65w işlemciyi büyük ihtimalle her stok soğutucu sogutmaya yeter ama ben de kule tipi sogutucu aldim ne olur ne olmaz. Senin almak istedigin sogutucuya baktım zannedersem 1,5-2k civarı. 65w islemciyi 400-500 liralik her kule tipi sogutucu rahat rahat soğutur o kadar para vermene gerek yok. Sogutmada islemcinin gucune veya pahali olmasina hatta kac C de calistigi değil ne kadar isi ürettiği onemlidir. Burada herkes yanilir genelde ve olmadik paralar sogutuculara veriliyor. Ortaya cikan isi da watt degeri ile orantilidir. 65w islemciyi tum kule tipi sogutucular soğutur. Eğer islemcini ilerde 9800x3d ye falan yukseltmeyeceksen veya yukseltme dusunmuyorsan 500 liralik bir soğutucu alip kullanabilirsin direk. Rahat rahat soğutur. Stok fan da sogutur ancak sogutamadigi noktada 95C de buyuk ihtimale güç kesecektir islemci.
:) Bir yanlış yönlendirme yok. Bilgisayarda tek uğraşım Ram OC. İmzadaki sistemi incelersen kendim qvl listesinde olmayan rami özellikle alıp 6400 1:1 CL30 oc ile çalıştırıyorum. Asla expo veya xmp kullanmam. Kendim manuel bios zamanlamalarını ve voltajlarını ayarlar ve saatlerce ram testine sokarım. Senin ne olduğundan haberin bile olmayan stabilite programlarıyla stabil olduğundan emin olurum. İmzadaki ram ile 2T 8000, 7800 ,7600 ve 1T 6400 CL30 stabil profillerim var. Bahsettiklerimin ne olduğunu anladığın zaman gel tekrar konuşuruz

Frkan26

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
23
İsim
Furkan
Ya arkadaşlar ben ne yapayım şimdi 😞

Dahası  
Reaksiyon skoru
172
İsim
Nik Flatron
Sistemini kur çalıştır. Expo yu aç dene. 6000 ile stabil olmaz ise bana özel mesaj at sana yardım edeceğim ram zamanlamaları için. Söylediğim gibi ram oc özel uğraşım. Bir çok ddr5 ram alıp oc yapıp değiştirdim. Kullandığım ramleri asla qvl listesinde olup olmadığına bakmadım. Çünkü hazır profil (expo ve xmp) kullanmıyorum. Manuel zamanlamalar ve voltajlar ayarlarım.

Dahası  
Reaksiyon skoru
10
İsim
Omer gencer
:) Bir yanlış yönlendirme yok. Bilgisayarda tek uğraşım Ram OC. İmzadaki sistemi incelersen kendim qvl listesinde olmayan rami özellikle alıp 6400 1:1 CL30 oc ile çalıştırıyorum. Asla expo veya xmp kullanmam. Kendim manuel bios zamanlamalarını ve voltajlarını ayarlar ve saatlerce ram testine sokarım. Senin ne olduğundan haberin bile olmayan stabilite programlarıyla stabil olduğundan emin olurum. İmzadaki ram ile 2T 8000, 7800 ,7600 ve 1T 6400 CL30 stabil profillerim var. Bahsettiklerimin ne olduğunu anladığın zaman gel tekrar konuşuruz
Hocam aferin sana qvl listesinde olmayan rami alıp çalıştırabiliyormuşsun helal. Ben de şimdi o ne oluğunu bilmediğim programları biz bilgisayar mühendisleri yazıyor o kullandığın bilgisayarları da biz tasarlıyoruz diye işi ego yarışına çevirmeyeceğim çünkü burası yeri değil. Arkadaşın bir sorunu var yardımcı olabiliyorsan teşekkür ederim. Ama bu arkadaş büyük ihtimalle sadece senin bildiğin stabilite programlarını kullanıp stress testlerine sokup saatlerce ram testi yapamaz. Adam daha zar zor topluyor bilgisayarını. Benim demek istediğim de bu zaten, eğer expo veya xmp profilleri kullansan dahi eğer QVL listesinde olmayan ram alırsa raminden tam performans alamayabilir. Çalışabilir de çalışmayabilir de. Keza aynı marka başkasının aldığı işlemcilerde çalışırken bir diğerinde çalışmayabiliyor. Buna da QVL de olmadığı için tam performans çalışmasına garanti vermiyorlar. Çünkü marka model aynı olsa da silikon yapısından tut da elektromanyetik frekansına kadar her parça farklı çalışıyor. QVL dediğimiz liste de bunların denenip onaylanmış listesi. Sence de bu listeye göre alması senin gibi 869 saat ram testlerinde adını bilmediğimiz programlarla uğraşma fantazisinden daha mantıklı değil mi?

Özür dilerim ama biz senin gibi bilgili değiliz anlamıyoruz hiç bilgisayardan o yüzden insanlara yanlış info veriyoruz. Hey Allahım ya çoluk çocuğun maskarası olduk tanımayıp etmeyip egosuna yenik düşenler yüzünden.

Ya arkadaşlar ben ne yapayım şimdi 😞
Aynen kardeşim sen al ramleri çalışmazsa arkadaşla iletişime geçin uğraşın çalıştırmak için. Her zaman bulamazsın böyle yardımsever insanları

Frkan26

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
23
İsim
Furkan
Abi ben aradım kutusu açılmış ürünleri iade almıyorlar ram önümde duruyor ben ona bakıyorum o bana bakıyor

Ekler

• 17365869541678908872787837988458.jpg
    17365869541678908872787837988458.jpg
    1.8 MB · Hit: 8
Dahası  
Reaksiyon skoru
172
İsim
Nik Flatron
Hocam aferin sana qvl listesinde olmayan rami alıp çalıştırabiliyormuşsun helal. Ben de şimdi o ne oluğunu bilmediğim programları biz bilgisayar mühendisleri yazıyor o kullandığın bilgisayarları da biz tasarlıyoruz diye işi ego yarışına çevirmeyeceğim çünkü burası yeri değil. Arkadaşın bir sorunu var yardımcı olabiliyorsan teşekkür ederim. Ama bu arkadaş büyük ihtimalle sadece senin bildiğin stabilite programlarını kullanıp stress testlerine sokup saatlerce ram testi yapamaz. Adam daha zar zor topluyor bilgisayarını. Benim demek istediğim de bu zaten, eğer expo veya xmp profilleri kullansan dahi eğer QVL listesinde olmayan ram alırsa raminden tam performans alamayabilir. Çalışabilir de çalışmayabilir de. Keza aynı marka başkasının aldığı işlemcilerde çalışırken bir diğerinde çalışmayabiliyor. Buna da QVL de olmadığı için tam performans çalışmasına garanti vermiyorlar. Çünkü marka model aynı olsa da silikon yapısından tut da elektromanyetik frekansına kadar her parça farklı çalışıyor. QVL dediğimiz liste de bunların denenip onaylanmış listesi. Sence de bu listeye göre alması senin gibi 869 saat ram testlerinde adını bilmediğimiz programlarla uğraşma fantazisinden daha mantıklı değil mi?

Özür dilerim ama biz senin gibi bilgili değiliz anlamıyoruz hiç bilgisayardan o yüzden insanlara yanlış info veriyoruz. Hey Allahım ya çoluk çocuğun maskarası olduk tanımayıp etmeyip egosuna yenik düşenler yüzünden.

Aynen kardeşim sen al ramleri çalışmazsa arkadaşla iletişime geçin uğraşın çalıştırmak için. Her zaman bulamazsın böyle yardımsever insanları
Aynı şeyleri bende senin için düşündüm ne tesadüf. Biraz ram ile ilgilenirsen qvl listesinde farklı bios süsrümleriyle stabil olmadıklarını ve bir çok insanın sorun yaşadığını görürsün.

Abi ben aradım kutusu açılmış ürünleri iade almıyorlar ram önümde duruyor ben ona bakıyorum o bana bakıyor
Açmadıysan için rahat etmiyorsa iade et. Açtıysan ve iade edemeyeceksen söylediğim gibi yardımcı olurum.

Son düzenleme:

Frkan26

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
23
İsim
Furkan
İade isi hafta içine kalacak vardiyam denk gelmiyor 1 hafta durması lazım. Bide ucret iadesi için beklenecek

Dahası  
Reaksiyon skoru
172
İsim
Nik Flatron
İade isi hafta içine kalacak vardiyam denk gelmiyor 1 hafta durması lazım. Bide ucret iadesi için beklenecek
Yapacak bir şey yok. Almışsın artık. Dediğim gibi için rahat değilse iade edeceksin ve bekleyeceksin ücret iadesi vs.

Top Bottom