Yardım Ekran kartında ateş çıktı

Anakartın üstünde küçük bir kart ses çıkarır bip bip biiiiip. Çıkardığı seslerin anlamı var. Hiç çıkarmıyorsa zaten kısa devre. Bi de beeper takılı olmayabilir takmamışsan tabi ötmez.

Bu arada ismi buzzer’mış biplediğinden sürekli beeper diye kaldı aklımda.
Bide hocam saçma sapan sorular soruyorsam kusura bakmayın ilk defa başıma geldi böyle bişey elim ayağım titriyor
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Sorun PSU değil ve diğer donanımlar zaten olamaz. %90 anakartta kısa devre oluşması. Sen ekran kartını takıp tekrardan aç pc yi
Tamam hocam deniyorum

Sorun PSU değil ve diğer donanımlar zaten olamaz. %90 anakartta kısa devre oluşması. Sen ekran kartını takıp tekrardan aç pc yi (Elin güç kaynağının on/off switch'inde olsun)
Hocam denedim ve o evga yazısının v harfinin olduğu yerden bı tane daha ateş çıktı ve duman aldı tekrar ve çalışmadı

Ekler

• 17536097997243451303728419445222.webp
    17536097997243451303728419445222.webp
    547.8 KB · Hit: 39
Üzücü bir durum geçmiş olsun.. İnşallah ekran kartı yanarken beraberinde anakartı da götürmemiştir. Şu aşamada sorun tamamen donanımsal olduğu için bir bilgisayar hastanesine götürmekten başka çaren yok maalesef, umarım civarında güzel bir pc tamircisi mevcuttur onlar test aletleriyle zaten anında anlarlar anakarttaki entegre ya da kondansatör zarar gördüyse.

Sorun PSU değil ve diğer donanımlar zaten olamaz. %90 anakartta kısa devre oluşması. Sen ekran kartını takıp tekrardan aç pc yi (Elin güç kaynağının on/off switch'inde olsun)
anladim

Üzücü bir durum geçmiş olsun.. İnşallah ekran kartı yanarken beraberinde anakartı da götürmemiştir. Şu aşamada sorun tamamen donanımsal olduğu için bir bilgisayar hastanesine götürmekten başka çaren yok maalesef, umarım civarında güzel bir pc tamircisi mevcuttur onlar test aletleriyle zaten anında anlarlar anakarttaki entegre ya da kondansatör zarar gördüyse.
Anladım teşekkür ederim

Bir de uzay montajı her türlü dış faktörlerin pc ye zarar verebileceği ve nem olsun sıvı dökülmesi olsun böcek olsun ya da hava sirkülasyonu olsun her türlü dış etkinin bileşenlere zarar verebileceği bir durum ve bu tarz bir montajı keşke seçmeseydiniz diyesi geliyor insanın..

Bir de uzay montajı her türlü dış faktörlerin pc ye zarar verebileceği ve nem olsun sıvı dökülmesi olsun böcek olsun ya da hava sirkülasyonu olsun her türlü dış etkinin bileşenlere zarar verebileceği bir durum ve bu tarz bir montajı keşke seçmeseydiniz diyesi geliyor insanın..
Sizde Haklısınızda imkanlar el vermediydi. Neyse geçmiş olsun ozaman ne diyelim. tesekkur ederim sizede yardımcı olduğunuz için.

Bu yüzden Güç kaynağında olan sertifikalara önem vermelisiniz.

Kısa devre koruyucu, aşırı dalgalı akım koruyucu, vs korumaları da göz önünde bulundurarak alın.

Sadece 80+ gördünüzmü oooo kanka bu güç kaynağı süper dememelisiniz.

Bu yüzden Güç kaynağında olan sertifikalara önem vermelisiniz.

Kısa devre koruyucu, aşırı dalgalı akım koruyucu, vs korumaları da göz önünde bulundurarak alın.

Sadece 80+ gördünüzmü oooo kanka bu güç kaynağı süper dememelisiniz.
Yine iyi götürmüş GameTech 600W psu

Neyse geçmiş olsun, her şeyini demonte et bence, çalıştırma daha sistemi. Tanıdığın bir bilgisayarcı varsa veya tanıdık, ona götürüp durumu anlat. Orada adım adım parçaları test edersiniz. Giden neyse orada belli olur. Kalan parçalarla devam edersin en kötü.

Umarım kullandığın HDD'de önemli bir şey yoktur ve etkilenmemiştir.

Yine iyi götürmüş GameTech 600W psu

Neyse geçmiş olsun, her şeyini demonte et bence, çalıştırma daha sistemi. Tanıdığın bir bilgisayarcı varsa veya tanıdık, ona götürüp durumu anlat. Orada adım adım parçaları test edersiniz. Giden neyse orada belli olur. Kalan parçalarla devam edersin en kötü.

Umarım kullandığın HDD'de önemli bir şey yoktur ve etkilenmemiştir.
Geçenlerde Çinin kaliteli güç kaynaklarından birini aldım. WJcoolman G1 850watt full modul 80+gold.

6 kademeli koruması var.
Screenshot_20250727_143722_com_hihonor_photos_SlotAlbumActivity.webp

Chat gpt ye sordum isimlerini böyle cevapladı.

Harika! ✅ Elindeki güç kaynağı aşağıdaki 6 temel güvenlik korumasına sahip ve bunlar oldukça kapsamlı bir koruma sunar. Şimdi her birini detaylı şekilde açıklayalım:

⚡️ 1. OCP (Over Current Protection) – Aşırı Akım Koruması

Bu koruma, bir voltaj hattından gereğinden fazla akım çekildiğinde devreye girer.

• Örneğin, bir bileşen (mesela ekran kartı) çok fazla akım çekmeye çalışırsa, PSU bunu algılar ve sistemi kapatır.
  • Amaç: PSU’nun ya da bağlı bileşenlerin yanmasını önlemek.

🔻 2. UVP (Under Voltage Protection) – Düşük Voltaj Koruması

Bu koruma, voltaj değeri olması gerekenden daha düşük seviyeye inerse çalışır.

• Düşük voltaj, elektronik bileşenlerin hatalı çalışmasına ya da kararsız sistem davranışlarına neden olabilir.
  • Amaç: Düşük voltajda sistemin zarar görmesini önlemek için PSU’yu kapatmak.

🔺 3. OVP (Over Voltage Protection) – Aşırı Voltaj Koruması

Bu, çıkış voltajı olması gereken değerden daha fazla olursa devreye girer.

• Yüksek voltaj bileşenlere zarar verebilir (özellikle anakart, RAM, SSD gibi hassas bileşenler).
  • Amaç: Voltaj seviyesi tehlikeli hale geldiğinde sistemi kapatarak hasarı önlemek.

🔌 4.SCP (Short Circuit Protection) – Kısa Devre Koruması

PSU herhangi bir kısa devre algıladığında anında kapanır.

• Kısa devre; kabloların birbirine değmesi, arızalı bileşenler veya hatalı montajdan kaynaklanabilir.
  • Amaç: Yangın veya donanım hasarını önlemek.

💥 5. OPP (Over Power Protection) – Aşırı Güç Koruması

Güç kaynağının toplam güç çıkışı, belirtilen kapasitesinin üzerine çıkarsa devreye girer.

• Örneğin, 600W PSU’dan 700W çekilmeye çalışıldığında PSU kapanır.
  • Amaç: PSU’nun fazla yükten dolayı yanmasını veya dengesiz çalışmasını engellemek.

🌡️ 6. OTP (Over Temperature Protection) – Aşırı Isı Koruması

Güç kaynağının iç sıcaklığı belirli bir eşiği aşarsa, PSU kendini otomatik olarak kapatır.

• Genellikle fan arızası, kötü hava akışı veya aşırı yüklenme sonucu sıcaklık artar.
  • Amaç: Aşırı ısınmadan kaynaklı yanıklar veya bileşen arızalarını önlemek.

🧠 Sonuç:

Senin PSU’n bu 6 korumaya sahipse, oldukça güvenli ve kaliteli bir modeldir. Bu korumalar; sistemin kararlı çalışması, donanımın korunması ve yangın gibi tehlikelerin önlenmesi için kritik öneme sahiptir.

Son düzenleme:
Geçenlerde Çinin kaliteli güç kaynaklarından birini aldım. WJcoolman G1 850watt full modul 80+gold.

6 kademeli koruması var. Alıntıyı görüntüle

Chat gpt ye sordum isimlerini böyle cevapladı.

Harika! ✅ Elindeki güç kaynağı aşağıdaki 6 temel güvenlik korumasına sahip ve bunlar oldukça kapsamlı bir koruma sunar. Şimdi her birini detaylı şekilde açıklayalım:

⚡️ 1. OCP (Over Current Protection) – Aşırı Akım Koruması

Bu koruma, bir voltaj hattından gereğinden fazla akım çekildiğindedevreye girer.

• Örneğin, bir bileşen (mesela ekran kartı) çok fazla akım çekmeye çalışırsa, PSU bunu algılar ve sistemi kapatır.
  • Amaç: PSU’nun ya da bağlı bileşenlerin yanmasını önlemek.

🔻 2. UVP (Under Voltage Protection) – Düşük Voltaj Koruması

Bu koruma, voltaj değeri olması gerekenden daha düşükseviyeye inerse çalışır.

• Düşük voltaj, elektronik bileşenlerin hatalı çalışmasına ya da kararsız sistem davranışlarına neden olabilir.
  • Amaç: Düşük voltajda sistemin zarar görmesini önlemek için PSU’yu kapatmak.

🔺 3. OVP (Over Voltage Protection) – Aşırı Voltaj Koruması

Bu, çıkış voltajı olması gereken değerden daha fazlaolursa devreye girer.

• Yüksek voltaj bileşenlere zarar verebilir (özellikle anakart, RAM, SSD gibi hassas bileşenler).
  • Amaç: Voltaj seviyesi tehlikeli hale geldiğinde sistemi kapatarak hasarı önlemek.

🔌 4.SCP (Short Circuit Protection) – Kısa Devre Koruması

PSU herhangi bir kısa devre algıladığında anında kapanır.

• Kısa devre; kabloların birbirine değmesi, arızalı bileşenler veya hatalı montajdan kaynaklanabilir.
  • Amaç: Yangın veya donanım hasarını önlemek.

💥 5. OPP (Over Power Protection) – Aşırı Güç Koruması

Güç kaynağının toplam güç çıkışı, belirtilen kapasitesinin üzerine çıkarsa devreye girer.

• Örneğin, 600W PSU’dan 700W çekilmeye çalışıldığında PSU kapanır.
  • Amaç: PSU’nun fazla yükten dolayı yanmasını veya dengesiz çalışmasını engellemek.

🌡️ 6. OTP (Over Temperature Protection) – Aşırı Isı Koruması

Güç kaynağının iç sıcaklığı belirli bir eşiği aşarsa, PSU kendini otomatik olarak kapatır.

• Genellikle fan arızası, kötü hava akışı veya aşırı yüklenme sonucu sıcaklık artar.
  • Amaç: Aşırı ısınmadan kaynaklı yanıklar veya bileşen arızalarını önlemek.

🧠 Sonuç:

Senin PSU’n bu 6 korumaya sahipse, oldukça güvenli ve kalitelibir modeldir. Bu korumalar; sistemin kararlı çalışması, donanımın korunması ve yangın gibi tehlikelerin önlenmesi için kritik öneme sahiptir.
Çin'e özel yapılan bazı ürünler gerçekten çok iyi olabiliyor ya. Daha pc bileşenlerine denk gelmedim tabi ama build videolarında görüyorum, özellikleri sağlam görünüyor bazılarının.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,165,118
Üyeler
185,028
Son üye
batu9292929929292
Geri