Faiz müslüman olan her mümine haramdır.Bir bankaya, vadeli hesap üzerinden 50.000 TL para yatırdığımızda ortalama 600 TL - 700 TL aylık kazanç sağlıyor.
Bu da sıradan bir evin kirasına eşit. En azından memleketimde öyle. (Amasya)
Bu şekilde evin kirasını ödeyerek geçirdiğimiz vakit boyunca bankaya yatırdığımız 50.000 TL halen bankada duruyor ve dolaylı yoldan 50.000 TL'ye ev almış gibi oluyoruz.
Ama bunun faiz olduğunu ve haram olduğunu biliyoruz ancak harcamadan bankadan alıp ev sahibine veriyoruz. Sizce bu caiz midir?
Edit: Böyle bir fikrimiz var, ev alacaktık ama fiyatlar çok yükseldi ve alamıyoruz. Geriye tek çare faizle kira ödemek kalıyor.
Ve şunu da unutma senin rızkın neyse onu alırsın. Ya haram yoldan yada helal yoldan. Bu senin seçimin. Allah sana ne kadar rızık verdiyse o ne bir tl azalır nede bir tl artar.Aynen aynı mantıkla işliyor sistemleri. Direkt faiz almış olmuyoruz ancak dolaylı yoldan, ihtiyacımız olduğu için, faiz alıyoruz.
Dostum eğer yaşayacak yeriniz yoksa gidin oturun. Yok caizmiş, yok harammış bırak bunları. İnancınıza göre diğer dünyada rahata ermek için tek seferlik geldiğiniz bu dünyada zorluk çekmeyin. Her şeyin keyfini çıkartın. Gidin mis gibi evinizde oturun. Sonuçta baban o parayı kumardan vs. kazanmadı adamın kendi emeği o 50.000 TL.Bir bankaya, vadeli hesap üzerinden 50.000 TL para yatırdığımızda ortalama 600 TL - 700 TL aylık kazanç sağlıyor.
Bu şekilde evin kirasını ödeyerek geçirdiğimiz vakit boyunca bankaya yatırdığımız 50.000 TL halen bankada duruyor ve dolaylı yoldan 50.000 TL'ye ev almış gibi oluyoruz.
Ama bunun faiz olduğunu ve haram olduğunu biliyoruz ancak harcamadan bankadan alıp ev sahibine veriyoruz. Sizce bu caiz midir?
Edit: Böyle bir fikrimiz var, ev alacaktık ama fiyatlar çok yükseldi ve alamıyoruz. Geriye tek çare faizle kira ödemek kalıyor.
Çabalarsan bin tık artar.Bu senin seçimin. Allah sana ne kadar rızık verdiyse o ne bir TL azalır nede bir TL artar.
Evet biz de öyle düşünmüştük ancak dinimiz gereği içim rahat değil.Dostum eğer yaşayacak yeriniz yoksa gidin oturun. Yok caizmiş, yok harammış bırak bunları. İnancınıza göre diğer dünyada rahata ermek için tek seferlik geldiğiniz bu dünyada zorluk çekmeyin. Her şeyin keyfini çıkartın. Gidin mis gibi evinizde oturun. Sonuçta baban o parayı kumardan vs. kazanmadı adamın kendi emeği o 50.000 TL.
Mesaj otomatik birleştirildi:
Çabalarsan bin tık artar.
ödül müBence Tam faiz olarak düşünmemek gerek. Sen bankaya 50.000TL veriyorsun adam o para ile 50.000 TL ihtiyacı olana borç veriyor sonra ise ondan 75.000tl faizi ile birlikte alıyor yani adam senin paran ile para kazanıyor. Sende ona para kazandırdığın için sana verilen ödül olarak gör bunu bence böyle düşünürsk sıkıntı yok
bence sakın öyle birşeye bulaşmayınEvet biz de öyle düşünmüştük ancak dinimiz gereği içim rahat değil.
Öyle bir şey yok. Asıl bankaya para yatırırsan paran değer kaybeder.Hocam şöyle düşündüm ben. Ev alırsanız çok büyük değer kaybetme ihtimali var. Faize paranızı koyduğunuzda ise böyle bir risk yok. Yani risksiz yoldan para kazanmak gibi. Bence caiz değil.
Bir bankaya, vadeli hesap üzerinden 50.000 TL para yatırdığımızda ortalama 600 TL - 700 TL aylık kazanç sağlıyor.
Hocaya danıştık, çok haram diyor. Ancak aldığı konut bankadan kredi çekilerek alınmış bir konut, aldığı otomobil de aynı şekilde.ödül mü
eqweqweeqwqwewqewqeqweweq
Mesaj otomatik birleştirildi:
bence sakın öyle birşeye bulaşmayın
2.si biz veya forumdaki kimse hoca değil alim değil buradaki insanlar sizi yanlış yönlendirebilir gidin bir hocaya danışın
Hocam çabalıyacağını zaten Allah bileceği için rızkını da ona göre verecektir. Hem ben zaten rızkın her zaman aynıdır demedim o günkü rızkın neyse onu alırsın dedim.Çabalarsan bin tık artar.
Ülkemizdeki şartlara göre evet değer kaybeder paramız gün geçtikçe değer kaybediyor ama evin değeri kaybetmesine neden öyle bir şey yok dediniz anlayamadım.Öyle bir şey yok. Asıl bankaya para yatırırsan paran değer kaybeder.
Hocam hocaya danışmaya gerek yok peygamber efendimiz veda hutbesinde diyor ki: Ey İnsanlar faizin her türlüsü haramdır faizin her türlüsü ayağımın altındadır ilk kaldırdığım faiz de Amcam Abbas'ın faizidir. Yani haram olduğu hadisle sabitlenmiştir.Hocaya danıştık, çok haram diyor. Ancak aldığı konut bankadan kredi çekilerek alınmış bir konut, aldığı otomobil de aynı şekilde.