1923-1938 yılına kadar cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk döneminde Türkiye en iyi dönemini yaşamıştı Atatürk döneminde dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomi olarak Türkiye cumhuriyeti gösteriliyordu
%7,5 lik büyüme ile ekonomi tekrardan eski gününe dönüyordu ama Osmanlı zamanında alınan dış borçlar ekonominin büyümesinde eksi yön oynadı, dış borçlar yüzünden ekonomi buyuyemiyordu
2003 yılında başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan dönemine kadar ülke ekonomisi pek bir büyüme göstermedi.
2003 yılından 2008 yılına kadar ekonomi ciddi anlamda yükseldi
Alıntıyı görüntüle
2008 yılında oluşan ekonomik kriz sonrasında duraklama yaşansa da ekonomi hala büyümeye devam etti, ta ki 2013 yılında verilen yüksek cari açıklara kadar
Cari açıklar sonrasında ekonomi düşüşe geçti TL değer kaybetti, dolar yükseldi
Ancak hala en iyi cumhurbaşkanı dönemleri sıralamasında recep Tayyip Erdoğan dönemi 2. Sırada gösteriliyor
Alıntıyı görüntüle
Şu an doların hali şu şekilde
Alıntıyı görüntüle
Bunun en büyük sebebi eğitim çünkü eğitim olmazsa üretim olmaz, üretim olmazsa da ülke dışa bağımlı hale gelir dışa bağımlı hale gelince de dış ülkeler ülke ekonomisi ile oynar, TL nin değer kaybetmesi için siber saldırılar yapılır
Alıntıyı görüntüle
Türkiye şu an hala üretici değil tüketici bir ülke olarak gösteriliyor ihracat anlamında dünya da 28. Sıradayız.
Dünya ekonomi sıralamasında ise 17. Sıradan 19. Sıraya düştük
Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
Yani ekonominin kalkınması için eğitim şart, şu an hala bazı okullar da kara tahta kullanılıyor ülke en büyük yatırımı eğitime değil sanayiye yapıyor, oysaki yatırımın çoğu eğitime yapılsa genç ve zeki öğrenciler yetişip ülke ekonomisini kalkındıracaktırlar
Şu an ülke ekonomisinin kötüye gitmesinin sebeplerinden diğeri ise 2016 yılında yapılan darbe, Suriye, ırak gibi yerlerde bulunan terör örgütleri ile mücadeleler nedeniyle ekonominin kalkınması iyice zorlaştı
Kaynak :
YouTube Yusuf kayaalp
Alıntıyı görüntüle