Neler Yeni

Yardım gigabyte b450m k r5 5600 oc ve undervolt

caglar11

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
aybars çağlar
Sorun yok. Çekirdekleri tek tek ayarlamak biraz tecrübe ister ve uğraştırır. Deneyebilirsin tabii.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bir Power limit ayarını bulabilirsen 60W'a felan sabitlemeyi dene -20/25 curve optimizer ile birlikte.

Temelli sıcaklık probleminden kurtulayım dersen CPB ayarını yani boost'u komple kapat(Önce diğer yaptığın ayarları sıfırlamayı unutma)
Çok fazla performans kaybı yaşamazsan OYUNDA, yeni soğutucu alıncaya kadar CPB kapalı oynayabilirsin.
cpb olarak bahsettiğiniz ayar size attığım fotoğraftaki cpu boost clock override mıdır?

yine size attığım fotoğraftaki menünün en altında şöyle bir manual cpu overclocking arayüzü var voltaj için burayı mı kullanmam gerek

Ekler

• 7848FD5E-ADB8-4BE0-AFAC-B860B4460E3A.jpeg
    7848FD5E-ADB8-4BE0-AFAC-B860B4460E3A.jpeg
    1.8 MB · Hit: 164
Son düzenleme:

Amanita

80+ Gold
En İyi Cevap
3
Yok burası değil ama buradan sabit bir Hz'ye ayarlayamayı deneyebilirsin istersen. Mesela 4.2 GHZ 1.15V eğer stabil olmazsa yavaş yavaş arttırırsın 1.16V gibi. Eğer stabil olursa voltaj düşürürsün 1.145 gibi.
Benim asıl dediğim yer Vcore/CPU core/core voltage gibi Offset modu olan bir yer olmalı.
cpb olarak bahsettiğiniz ayar size attığım fotoğraftaki cpu boost clock override mıdır?
Hayır. Core performanse boost ayarı.

Bu ayarları değiştirmeden önce her defasında bios'unu sıfırla. Yani gidip curve optimizer'dan -20 yapıp sonra gidip başka yerden voltaj değiştirme.

caglar11

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
aybars çağlar
Yok burası değil ama buradan sabit bir Hz'ye ayarlayamayı deneyebilirsin istersen. Mesela 4.2 GHZ 1.15V eğer stabil olmazsa yavaş yavaş arttırırsın 1.16V gibi. Eğer stabil olursa voltaj düşürürsün 1.145 gibi.
Benim asıl dediğim yer Vcore/CPU core/core voltage gibi Offset modu olan bir yer olmalı.

Hayır. Core performanse boost ayarı.

Bu ayarları değiştirmeden önce her defasında bios'unu sıfırla. Yani gidip curve optimizer'dan -20 yapıp sonra gidip başka yerden voltaj değiştirme.
burası olabilir mi? şimdi tekrar sıfırlayıp az önce attığım ayardan dediğiniz gibi birkaç deneme yapacağım. sonrasında da eğer burası ise buradan bi denerim. hiçbiri çözüm olmazsa artık dediğiniz gibi cpb kapatıp soğutucu alana kadar bekleyeceğim.

burası olabilir mi? şimdi tekrar sıfırlayıp az önce attığım ayardan dediğiniz gibi birkaç deneme yapacağım. sonrasında da eğer burası ise buradan bi denerim. hiçbiri çözüm olmazsa artık dediğiniz gibi cpb kapatıp soğutucu alana kadar bekleyeceğim.
manual cpu overclocking kısmında oynama yapamıyorum birkaç şey denememe rağmen. sizin dönüşünüzü bekleyip olmazsa cpb kapatmaktan başka çarem kalmadı sanırım

Ekler

• B002F2DF-2455-49E5-B8A0-F6FDB9FE88FB.jpeg
    B002F2DF-2455-49E5-B8A0-F6FDB9FE88FB.jpeg
    1.8 MB · Hit: 111

Amanita

80+ Gold
En İyi Cevap
3
Advenced frequency settings ->Advanced CPU settings içinde olması lazım CPB ayarı MIT altında.

Dynamic Vcore yazan yerde offset modu var mı seçeneklerde?

Voltaj işlerini hallettikten sonra DOCP/XMP ayarını açıp ramlerin hızını arttırmayı unutma.
Kusura bakma gigabyte anakartlarla pek aşinalığım yok.
Turbo power limit ayarı bulursan da onu 60W yaparak deneyebilirsin ama dediğim gibi herhangi bir ayar yapmadan önce fotoğraf at onay al. Voltaj ayarlarıyla oynamak sıkıntılı olabilir.

caglar11

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
aybars çağlar
Advenced frequency settings ->Advanced CPU settings içinde olması lazım CPB ayarı MIT altında.

Dynamic Vcore yazan yerde offset modu var mı seçeneklerde?
evet cpb ayarını buldum.

ram hızını da her seferinde hallediyorum uyarı için teşekkür ederim.

hayır, offset gibi bir seçenek yok. sadece +0,300 ve -0,300 aralığında ve bir de normal diye bir ayarı mevcut. başka da voltajla ilgili bi ayar bulamadım.

powerla ilgili bi ayar da bulamadım maalesef. en son komple anakart değiştireceğim. deli etti bu gigabyte beni.

Amanita

80+ Gold
En İyi Cevap
3
hayır, offset gibi bir seçenek yok. sadece +0,300 ve -0,300 aralığında ve bir de normal diye bir ayarı mevcut. başka da voltajla ilgili bi ayar bulamadım.
-0,15 ya da -0,1 deneyebilirsin ayarlanıyorsa.

Değmez anakart değiştirmeye çünkü soğutucu aldığın zaman sorunun kalmayacak.

Bir de bios'un güncel değilse güncelle bazen performansa ve sıcaklıklara etki edebiliyor uzun zamandır güncellemediysen.

caglar11

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
aybars çağlar
-0,15 ya da -0,1 deneyebilirsin ayarlanıyorsa.

Değmez anakart değiştirmeye çünkü soğutucu aldığın zaman sorunun kalmayacak.

Bir de bios'un güncel değilse güncelle bazen performansa ve sıcaklıklara etki edebiliyor uzun zamandır güncellemediysen.
biosum güncel.

anakartı da komple sorunumun gigabyteın arayüzüyle ilgili oldunu anladığım için değiştireceğim dedim, iğrendim biostan.

dynamic vcore ayarı 0,006 ile başlıyor 0,102 veya 0,150 deneyeyim mi? denediğimde de sistem çalışır ve büyük farklar olmazsa düşürmeye devam mı etmeliyim?

Amanita

80+ Gold
En İyi Cevap
3
Evet dene ama - EKSİ değer gireceksin dikkat et + ARTI değil.
Normalde b450 anakartlarda Curve optimizer özelliği yoktu. Gigabyte getirmiş mesela. Yani gigabyte kötü değil aslında sadece alışmak lazım.
Yine üst seviye işlemcilerde asus/msi'da olmayan özellikler bile var. Tabii üst seviye model anakartlarında.

caglar11

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
aybars çağlar
Evet dene ama - EKSİ değer gireceksin dikkat et + ARTI değil.
Normalde b450 anakartlarda Curve optimizer özelliği yoktu. Gigabyte getirmiş mesela. Yani gigabyte kötü değil aslında sadece alışmak lazım.
Yine üst seviye işlemcilerde asus/msi'da olmayan özellikler bile var. Tabii üst seviye model anakartlarında.
doğrudur. fazla hakim değilim sadece işin şakası diyelim.

voltaj düşürdüğümde de stres testinde 4 5 derecelik farkla birlikte 3800 core değerlerine kadar gerilemiş gibi görünse de oyun içinde 87 dereceleri bile gördüm. en iyisi arkadaşın dediği gibi eco modeda kullanmak sanırım en azından sistem zarar görmesin. soğutucu önerilerinize açığım. şimdi bios ayarlarını tekrar sıfırlayıp eco modeu deneyeceğim.

Amanita

80+ Gold
En İyi Cevap
3
doğrudur. fazla hakim değilim sadece işin şakası diyelim.

voltaj düşürdüğümde de stres testinde 4 5 derecelik farkla birlikte 3800 core değerlerine kadar gerilemiş gibi görünse de oyun içinde 87 dereceleri bile gördüm. en iyisi arkadaşın dediği gibi eco modeda kullanmak sanırım en azından sistem zarar görmesin. soğutucu önerilerinize açığım. şimdi bios ayarlarını tekrar sıfırlayıp eco modeu deneyeceğim.
Voltaj düşürdükçe nasıl sıcaklıklar artıyor ben çözemedim :D Neyse eco mod da iş görür çok fazla FPS düşmüyorsa ama kaç W eco modu var o önemli.

caglar11

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
aybars çağlar
Voltaj düşürdükçe nasıl sıcaklıklar artıyor ben çözemedim :D Neyse eco mod da iş görür çok fazla FPS düşmüyorsa ama kaç W eco modu var o önemli.
ben de anlayabilmiş değilim gerçekten.

eco mode 45w olarak yazıyor tek seçenek.

eco mode mu kullanmalıyım yoksa her şeyi sıfırlayıp cpb kapatsam da yeterli olur mu?

Amanita

80+ Gold
En İyi Cevap
3
ben de anlayabilmiş değilim gerçekten.

eco mode 45w olarak yazıyor tek seçenek.

eco mode mu kullanmalıyım yoksa her şeyi sıfırlayıp cpb kapatsam da yeterli olur mu?
İkisini de dene. CPU-Z tekli çekirdek testinde hangisi yüksek puan verirse ve sıcaklıklar tatmin ederse onu kullan.

caglar11

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
15
İsim
aybars çağlar
İkisini de dene. CPU-Z tekli çekirdek testinde hangisi yüksek puan verirse ve sıcaklıklar tatmin ederse onu kullan.
deneyeceğim şimdi. çok teşekkürler yardımlarınız için.

son olarak bu sisteme en ucuzundan daha pahalısına doğru birkaç tane soğutucu tavsiyesi yapabilirseniz çooook sevinirim, iyi geceler dilerim.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,039,562
Üyeler
164,868
Son üye
Talla0
Top Bottom