Telaffuz ediliş şeklini mi soruyosunharflerin nasıl okunduğunu bilmiyorum ve hiç bir kaynak yok göktürkçe yazılmış bir yazıı türkçe mi okunuyor?
Şuan var olan en eski Türkçe Uygur Türkçesi ve Uygurca Google Translate'te vardı galiba..harflerin nasıl okunduğunu bilmiyorum ve hiç bir kaynak yok göktürkçe yazılmış bir yazıı türkçe mi okunuyor?
Bildiğim kadarıyla Osmanlıca ve Göktürkçe yazılışları farklı olmasına rağmen Türkçe'den farkı yok. Muhtemelen yazdığın şey de at diye okunacak.ya aga ben göktürkçe öğrendim ne yazdığını biliyorum ama nasıl okunduğunu bilmiyorum mesela "𐱃𐰸" bu ok at demek ama göktürkçe'si ni okuyamıyorum google'a yazıyorum hiç bir sonuç çıkmıyor.
En eski Köktürkçe, Uygurca ondan sonra geliyor.Şuan var olan en eski Türkçe Uygur Türkçesi ve Uygurca Google Translate'te vardı galiba..
harflerin nasıl okunduğunu bilmiyorum ve hiç bir kaynak yok göktürkçe yazılmış bir yazıı türkçe mi okunuyor?
evetTelaffuz ediliş şeklini mi soruyosun
knk hayır harfların okunuşu nu öğrenmeYazdığın şey "atuk, tuk" gibi okunur.
Sağdan sola yazılır.
A/E ve I/İ harfleri kelime sonu dışında yazılmaz.
O/U ve Ö/Ü harfleri kelime içerisinde tekrar ediyorsa sadece ilk ünlü yazılır: öküz kelimesini ökz diye yazarsın.
O/U ve Ö/Ü harfleri ilk hecede değişken olsa da diğer hecelerde sadece U ve Ü diye okunur.
Birçok yerde 1 ve 2 diye gösterilen ünsüz harfler arka/kalın ve ön/ince ünlülere göre değişir. Örneğin bebek yazarkenki B harfi ile baba yazarkenki birbirinden farklıdır.
Telaffuzlar çok farklı değil.
Türkçedeki öndamaksıl k ve g sesleri Köktürkçede artdamaksıl k ve g seslerine denk geliyor. Yani kelimedeki k'yi değil, kalıptaki k'yi söylüyorsun.
Türkçedeki artdamaksıl k ve g sesleri ise küçük dilsil k ve g'ye denk geliyor, yani daha arkadan. Kalın G harfi sürtünmeli G (bir tür yumuşak G) olarak da okunuyor.
Onun dışında ses değişimi yok.
Genel itibariyle kurallar böyle.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:
En eski Köktürkçe, Uygurca ondan sonra geliyor.
Örneğin 𐱅𐰭𐰼𐰃 kelimesi.
Sağdan sola: t²ñr²i yazıyor. Yani teñri veya tengri. G okunmuyor ama, n'yi damaksallaştırıyor sadece.
TUR203 Köktürkçe: Ses Yapısı
acikders.ankara.edu.tr
![]()
Old Turkic - Wikipedia
en.wikipedia.org
Old Turkic script - Wikipedia
en.wikipedia.org
![]()
Eski Türk yazısı - Vikipedi
tr.wikipedia.org
TUR149 Türk Dili Tarihine Giriş: Köktürkçe Yazıtlar
acikders.ankara.edu.tr
![]()
Köktürkçe (Göktürkçe) Abecesi (Alfabesi) ve Tarihi
Köktürkçe yada Göktürkçe Türkçenin ele geçen en eski, bilinen ve yazılı metinlerine söylenen tabirdir. Eski Türkçe denen devrin ilk bölümünü oluşturur. Köktürkçe, genellikle Orhun ve Yenisey Yazıtl…turkcedevrimi.wordpress.com
Yazdım ya onları da. Bir sürü kaynak da attım. Basitçe damaksıl sesler dışında hepsi aynı.evet
knk hayır harfların okunuşu nu öğrenme
Türkçe'de kelime ve kalıp denir. Köktürkçede ise kelimenin k'si yoktur. Kalıbın k'si kelimenin k'sinin yerine kullanılır. Kalıptaki k içinse daha arkadan gelen bir k sesi kullanılır.tek atarmısın onu
eywTürkçe'de kelime ve kalıp denir. Köktürkçede ise kelimenin k'si yoktur. Kalıbın k'si kelimenin k'sinin yerine kullanılır. Kalıptaki k içinse daha arkadan gelen bir k sesi kullanılır.
Eğik çizgi içindekiler IPA harfleri.
Türkçe: kelime /celimɛ/, kalıp /kaɫɯp/. Türkçenin k'leri: Öndamaksıl k sesi ve Artdamaksıl k sesi
Köktükçe: kelime /kelimɛ/, kalıp /qaɫɯp/ Köktürkçenin k'leri: Artdamaksıl k sesi ve Küçükdilsil k sesi Yaklaşık değerler tabii ki.
G sesi de benzer değişimler yaşamıştır ama. Küçükdilsil g sesi Ön Türkçeden Köktürkçeye artdamaksıl sürtünmeli olarak geçmiştir (bir tür yumuşak g sesi).
Türkçe: gelmek /ɟelmec/, galip /galip/ Türkçenin g'leri: Öndamaksıl g sesi ve Artdamaksıl g sesi
Köktürkçe: gelmek /gelmek/, galip /ɣalip/ Köktürkçenin g'leri: Artdamaksıl g sesi ve Artdamaksıl sürtünmeli g sesi
ng diye yazılan ses bugün de kullandığımız ŋ sesi. Ankara, tank, banka derkenki n sesi. Cenk, renk, denge derkenki n sesi yok ama.
Tengri kelimesi Türkçede /teɲɟri/, Köktürkçede /teŋgri/ diye okunur. Ankara kelimesi ise Türkçede /aŋkara/, Köktürkçede /aŋqara/ diye okunur.
Tabii bunlar alofonlar (altsesbirimler). Yani Günümüz Türkçesinde c-k, ɟ-g ve ɲ-ŋ ayrımı çok belli olmadığı gibi Köktürkçede de k-q ve g-ɣ ayrımı çok belli değildir.
Bunların dışındakiler fazla ayrıntıya kaçar zaten. Attığım kaynaklarda yazıyor bunlar.
Düzeltme:
Artdamaksıl sürtünmeli g sesi sanırsam sonradan çıkan bir özellik, öncesinde aynı k'de olduğu gibi küçükdilsil g kullanılmış.
Küçükdilsil g sesi