Neler Yeni

Grubun Hikayesi - Metallica

isikt11

80+ Gold
Katılım
23 Mart 2020
Mesajlar
7,406
En İyi Cevap
11
1635442495582.png

Sadece küçük bir gazete ilanından başlayan ve dünyanın en büyük metal gruplarından biri olmaya kadar giden bir hikaye...

Metallica tam 40 yıl önce bugün, 28 Ekim 1981'de grubun bateristi Lars ve vokalist/ritim gitaristi James tarafından Los Angeles'ta kuruldu.


Metallica, grubun bateristi Lars Ulrich'in gazetede verdiği "Tygers of Pan Tang, Diamond Head ve Iron Maiden çalan birileri aranıyor." ilanına vokalist James Hetfield'ın başvurmasıyla Los Angeles'da kuruldu. Grup resmi olarak kurulmadan önce Ulrich, Metal Blade Records'un kurucusu Brian Slagel ile yeni çıkaracakları Metal Massacre adlı derleme albüm için anlaşmaya vardı.

Anlaşma yapıldıktan sonra Ulrich, James'e ritim gitar ve vokal görevlerini verdi. Bunun sonucunda grup resmi olarak 28 Ekim 1981'de, James Hetfield ve Lars Ulrich'in tanışmasından 5 ay sonra kurulmuş oldu.

Grubun adını alma hikayesi ise şu şekilde:

Lars'ın, o zamanlar yeni bir dergi işi ile uğraşan arkadaşı Ron Quintana'nın dergisi için isim konusunda kararsız kalması ve bir gün aklında olan isimleri Lars'a sayarken iki şık arasında kalması Lars için güzel bir fırsatt yarattı. Ron'un arasında kaldığı isimler Metal Mania ve Metallica'dı. Lars Metallica ismini çok beğendi ve akıllılık yapıp arkadaşının dergisinde Metal Mania ismini önerdi. Arkadaşı dergisine Metal Mania ismini verince Metallica'yı da kendi grubunun üzerine aldı. Grubun logosunu da James Hetfield tasarladı.

1635441240987.png


Lars ve James gruptaki boşluğu doldurmak için reklam vermeye başladı.

Dave Mustaine, James ve Lars'ın ana gitarist için verdiği reklama başvurdu; Ulrich ve Hetfield, pahalı ve şaşalı gitar ve ekipmanlarını görünce Dave'i direkt gruba aldı. 1982'nin başlarında Metallica, Metal Massacre I derlemesi için ilk orijinal şarkısı "Hit the Lights"ı kaydetti.

Bu parçada Hetfield bas, ritim gitar çalıp şarkı söylerken lead gitarı geçiçi bir gitarist olan Lloyd Grant çaldı. Metal Massacre I, 14 Haziran 1982'de yayınlandı. Bir hata sonucu grubun ismi Metallica değil de ''Mettalica'' olarak kapağa basıldı. Bu durum grup üyelerini bayağı kızdırdı ve derlemeyi belli bir süre sonra satıştan çektiler.

Yine de Hit The Lights parçası kulaktan kulağa yayıldı ve Metallica metal dünyasında az çok tanınmaya başladı.

O sırada gruba yeni bir basçı katıldı, Ron McGovney. Grup ilk canlı performansını 14 Mart 1982'de Anaheim, California'daki Radio City'de verdi yeni bas gitarist Ron ile verdi. İlk canlı başarıları erken geldi; 1982 ABD turlarının bir konserinde İngiliz heavy metal grubu Saxon'un ön grubu olarak seçildiler. Bu Metallica'nın ikinci konseriydi.

Ayrıca Metallica, 1982'nin başlarında Lars'ın arkadaşı Quintana'nın ilk kartvizitlerinden ilham alan Power Metal adlı ilk demosunu kaydetti.

Grup bir de No Life 'til Leather adlı bir başka demosunu Temmuz 1982'de kaydetti ve diğer işlerine göre daha çok ses getirdi. No Life 'til Leather, Phantom Lord, Seek & Destroy ve Metal Militia gibi yeni şarkılara ek olarak, Metal Massacre'ın ikinci baskısında yer alan Hit the Lights'ın yeniden kaydedilmiş bir versiyonunu içeriyordu.

1635441265622.png

Metallica üyeleri (1982)
Soldan sağa: Ron McGovney, James Hetfield, Lars Ulrich ve Dave Mustaine


Fakat bu dörtlünün birlikteliği çok uzun sürmedi.

1982 senesinin sonuna doğru grubun basçısı Ron'un grup ile yaşadığı anlaşmazlıklar ve tartışmalar Ron'un gruptan kovulmasına sebep oldu. 12 Aralık 1982'de Ron, Metallica'dan kovuldu. Dave Mustaine ve James Hetfield; Ron'un gruba hiçbir katkısının olmadığını, sadece problem çıkarttığını belirtiyordu.

1982'de Trauma grubuile birlikte konser için Los Angeles'taki Whiskey A Go Go adlı bara gelen Cliff Burton ilk profesyonel grubu ile konser verecekti. Ne şanstır ki o sırada basçıları ile yollarını ayırmış ve yeni bas gitarist arayan Metallica grubunun solisti/ritim gitaristi James Hetfield ve bateristi Lars Ulrich de o barda takılıyordur.

James Hetfield o anları şöyle anlatıyor:

"Tam arkamızdan vahşi bir solo gelmişti, arkamızı döndüğümüz zaman bunun o olduğunu gördük. Arkamızda uzun kızıl saçlarıyla sadece işini yapıyor ve çevrede kimse yokmuşçasına, tek başına odasında çalıyormuşçasına sakin ve bir o kadar da harika çalan birisi vardı."

İşte o kişi Cliff'ti. Basist Cliff Burton'a "hayran kalan" Hetfield ve Ulrich Cliff'e gruba katılmasını teklif etti.

Tabii, Cliff'i ikna etmek o kadar da kolay değildi. Cliff'in üyesi olduğu Trauma grubu San Francisco'da bulunmaktaydı ve Cliff, sadece bir grup için şehir değiştirmeye sıcak bakmıyordu. Cliff her ne kadar başlangıçta teklifi reddetse de, yıl sonuna kadar grubun San Francisco Körfez Bölgesi'ndeki El Cerrito'ya taşınması şartıyla kabul etmişti.

Şubat 1983'te El Cerrito'ya taşınan grup, Exodus yöneticisi Mark Whitaker'ın "Metallica Mansion" adını verdikleri evinde kalıp Cliff ile ilk provasını yaptı.

1635441293158.png

Metallica üyeleri (1983)
Soldan sağa: Cliff Burton, James Hetfield, Lars Ulrich ve Dave Mustaine

Metallica'nın Cliff ile verdiği ilk konser, 1983 yılınının Mart ayında "The Stone" adlı bir gece kulübünde verdiği konserdi. Ayrıca bu dörtlü, Megaforce adını verdikleri bir demo yayınlayarak metal dünyasında kendilerinden az çok söz ettirmeye başladı.


Serüven Başlıyor, Kill 'Em All - 1983

Metallica üyeleri ilk albümlerini kaydetmeye hazırdı, ancak Metal Blade Records maliyeti karşılayamayınca başka seçenekler aramaya başladılar. Grubun önceki işlerini dinlemiş olan konser organizatörü Jonathan Zazula, Metallica ve New York City merkezli plak şirketleri arasında bir anlaşma yapmayı teklif etti. Fakat bu plak şirketleri ilgi göstermeyince, Zazula kayıt bütçesini karşılayacak kadar borç aldı ve Metallica'yı kendi plak şirketi Megaforce Records ile çalışmaya başlattı.

Ancak bu dörtlünün de birlikteliği pek uzun sürmedi.

Hetfield ve Ulrich, Mustaine'i uyuşturucu ve alkol sorunları, aşırı agresif davranışları ve grup arkadaşlarıyla çatışmaları nedeniyle 11 Nisan sabahı New York'taki bir konserden sonra kovdu.

Whitaker'ın tavsiyesi üzerine Metallica, Exodus'ta çalan Kirk Hammett'i işe aldı. Hammett şarkıları New York'a uçarken öğrendi ve ancak bir ay sonra Metallica ile albümü kaydetmeye başladı.

1635441340791.png


Metallica üyeleri (1983)
Soldan sağa: Cliff Burton, Kirk Hammett, Lars Ulrich ve James Hetfield

Metallica, Rochester'daki Music America stüdyolarında yapımcı Paul Curcio ile tanıştı ve albümü iki hafta içinde kaydetti. Kayıt seansları sırasında bir otel bulamayan grup üyeleri, Rochester'daki insanların evlerinde ve Anthrax'ın prova yaptığı Queens, Jamaika'daki Müzik Fabrikasında kaldılar.

Curcio, stüdyo ekipmanını sıradan bir rock grubu kaydediyormuş gibi kurmuştu. İlk kasetlerin kulağa çok bozuk geldiğini düşündü ve düğmeleri çevirerek telafi etmeye çalıştı. Metallica, Curcio'nun yaptıklarından memnun değildi çünkü çok ilgisiz görünüyordu ve ses üzerinde çok az etkisi vardı.

Zazula, yeni gitarist Kirk Hammett'in kovulan gitarist Mustaine'in sololarını kopyalamasını istese de, Hammett'in albümdeki gitar sololarının sadece az bir kısmı Mustaine'in orijinal sololarına dayanıyordu. Çoğu solonun ilk dört çubuğu Mustaine tarafından ayrılmadan önce yazılmıştı. Farklılıklarına rağmen, Mustaine'in Metallica'nın ilk yıllarına yaptığı katkılar yok sayılmadı ve Kill 'Em All'da ismi yazarların arasında geçti.

Zazula ilk miksten memnun değildi çünkü davulların çok gürültülü olduğunu ve gitarların miksajda çok düşük olduğunu düşünüyordu. Remix, Zazula'nın talimatlarına göre ses mühendisi Chris Bubacz tarafından yapıldı.

Kaydın nihai maliyeti yaklaşık 15.000 dolara dayandı ve bu da Zazula'nın neredeyse iflas etmesine neden oldu. Zazula kayıt için bir dağıtımcı bulmakta zorlandı, ancak sonunda Relativity Records'u albümü ABD ve Kanada'da ve Music for Nations Avrupa'da dağıtmaya ikna etti.

Grup, yeni albümünün isminin Metal Up Your Ass: Easters Cancelled, Body's Been Found olmasını ve kapağında klozetten çıkan, bıçak tutan bir el içeren resim olmasını istiyordu.

1635441392368.png


Ancak, Zazula onları başlığı değiştirmeye ikna etti, çünkü albüm isminin dağıtımcıların sergilenemeyecek kadar açık olduğu için onu stoklamayacaklarını düşündü.

Cliff Burton bu duruma bir yanıt olarak söylediği "These record company fuckers... Kill 'em all!" sözü ile, çekingen plak dağıtımcılarına atıfta bulunmuştu. Ulrich, Kill 'Em All'ın iyi bir isim olduğunu düşündü ve Zazula da bunu kabul etti. Burton, kapaktan sorumlu olan Gary L. Heard'a albüm kapağında kanlı bir çekiç kullanmasını önerdi.

Hammett'ın Cliff hakkında şunları söylüyordu: "Cliff gittiği her yerde yanında bir çekiç taşıyordu. Bavulunda her zaman bir çekiç vardı ve ara sıra onu çıkarır ve bir şeyleri yok etmeye başlardı."

Orijinal başlık kullanılmamış olsa da, grup daha sonra önerilen kapak resmiyle birlikte bir "Metal Up Your Ass" tişörtü çıkardı. Eski Waldorf'taki bir 1982 performansının Metal Up Your Ass (Live) başlıklı canlı kaçak kaydı, orijinal kapak resmini içeriyordu. (Bir üstte koyduğum resim)

Albüm kapağının son hali
1635441405327.png


Albüm 25 Temmuz 1983'te yayınlandı. Albüm sadece ABD'de 3 milyon satış rakamına ulaştı.

Albümde Cliff Burton'ın bass solosunun bulunduğu (Anesthesia) Pulling Teeth isimli bir parça da bulunmakta. Ayrıca albümde grubun daha önce yayınladığı şarkılar da bulunmakta.



Tam Gaz Devam, Ride The Lightning - 1984

Metallica ikinci stüdyo albümü Ride the Lightning'i Şubat-Mart 1984 tarihleri arasında Danimarka'nın Kopenhag kentindeki Sweet Silence Stüdyolarında kaydetti,

Grup, Ride The Lightning için grubun kurucularından biri olan Lars Ulrich'in memleketi Danimarka Kopenhag'da bir stüdyoya girdi.

Albümün kayıtları zorlu geçiyordu. Grubun otele verebilecek paraları olmadığı için stüdyoda yatıp kalkıyordu. Gündüzleri uyuyup geceleri kayıt yapıyorlardı çünkü gündüzleri stüdyo diğer sanatçılar tarafından rezerve edilmişti. Ayrıca Danimarka'ya gelmeden 3 hafta önce ekipmanlarından bazıları çalınmıştı. Bu yüzden başka gruplardan yardım almak zorunda kaldılar.

Bunlara ek olarak stüdyoya girmelerinden 29 gün sonra başlayacak olan Avrupa festivallerine yetişmek için albümü hızlıca kaydetmek zorunda kaldılar.

20 Şubat'ta girilen stüdyodan 14 Mart'ta Ride The Lightning kayıtları yapılmış bir şekilde çıktılar. Anlaştıkları yapımcı Megaforce ise albümü 27 Temmuz 1984'te piyasaya sürdü.

Albümün yapım bütçesi 20 bin dolardı fakat işin sonunda çıkan hesap 30 bin doların üstündeydi. Metallica'nın Avrupalı plak şirketi Music For Nations aradaki farkı ödedi çünkü anlaştıkları yapımcı Megaforce, aradaki farkı ödeyemedi ve Metallica Megaforce ile anlaşmasını bitirdi.

Elektra Records A&R direktörü Michael Alago ve Q-Prime Management'ın kurucu ortağı Cliff Burnstein, Eylül 1984'te bir Metallica konserine katıldı. Performanstan etkilendiler, Metallica'yı Elektra ile imzaladılar ve grubu Q-Prime Management'ın müşterisi yaptılar. Metallica'nın artan başarısı, grubun İngiliz plak şirketi Music for Nations'ın sınırlı sayıda piyasaya sürdüğü "Creeping Death"i ABD'de ithal olarak 40.000 kopya sattı. Metallica, Tank ile ilk büyük Avrupa turnesine ortalama 1.300 kişilik bir kalabalıkla başladı. ABD'ye dönerek W.A.S.P. ile birlikte bir tura çıktı. Metallica en büyük gösterisini 17 Ağustos 1985'te İngiltere'de Donington Park'taki Monsters of Rock festivalinde Bon Jovi ve Ratt ile 70.000 kişiye oynadı. Oakland, California'daki Day on the Green festivalinde grup 60.000 kişilik bir kalabalığa sahne aldı.

Day On The Green konseri

Albümün Başarıları

  • Kasım 1987'de Altın RIAA* ödülü kazanmıştır.
  • 2012'ye kadar ise toplamda 6 milyon satarak 6 adet Platinum RIAA* ödülü kazanmıştır.
  • IGN Music'in en iyi 25 metal albümü listesine girmiştir.
  • Rolling Stone'un yaptığı ''100 Greatest Metal Albums of All Time'' listesinde 11. olmuştur.
  • Çoğu müzik magazinleri tarafından 10 puan almıştır.

*RIAA Nedir

1635441448119.png



Olağanüstü Başarı, Master Of Puppets - 1986

Metallica, eleştirmenleri ve hayranlarını etkileyecek bir albüm yapmak için motive oldu ve 1985'in ortalarında yeni materyaller yazmaya başladı. Baş vokalist ve ritim önce Master of Puppets gitarist James Hetfield ve davulcu Lars Ulrich, dahaadını taşıyan albümün ana şarkı yazarlarıydı. İkisi, basçı Cliff Burton ve gitarist Kirk Hammett'i provalara davet etmeden önce El Cerrito, California'daki bir garajda fikir geliştirdiler.

Hetfield ve Ulrich, şarkı yazma sürecini "gitar riffleri ile başlayan, bir şarkı gibi ses çıkarmaya başlayana kadar bir araya getirilip yeniden bir araya getirilerek" olarak tanımladılar. Bundan sonra grup bir şarkı başlığı, konusu buldu ve Hetfield başlıkla uyumlu sözler yazdı.

Master of Puppets, Metallica'nın eski baş gitarist Dave Mustaine'in şarkı yazarlığı katkılarını içermeyen ilk albümü. Mustaine, "The Hills Ran Red" adlı eski bir şarkıya dayanan Leper Messiah'ı birlikte yazdığını iddia etti. Grup bunu reddetti, ancak bir bölümün Mustaine'in fikirlerini içerdiğini belirtti.

Grup düşündükleri Amerikan stüdyolarının akustiğinden memnun kalmadılar ve Ulrich'in memleketi Danimarka'da kayıt yapmaya karar verdiler.

Ulrich davul dersleri aldı ve Hammett daha verimli kayıt yapmayı öğrenmek için Joe Satriani ile çalıştı. Ulrich, albümün prodüksiyonu için Rush'ın basçısı ve vokalisti Geddy Lee ile görüşüyordu, ancak koordine olmayan programlar nedeniyle işbirliği gerçekleşmedi.

Metallica, albümü 1 Eylül - 27 Aralık 1985 tarihleri arasında Danimarka'nın Kopenhag kentindeki Sweet Silence Stüdyolarında yapımcı Flemming Rasmussen ile kaydetti. Orion ve The Thing That Could Not Be dışındaki tüm şarkıların yazımı, grubun Kopenhag'a gelişinden önce tamamlandı.

Yeni prodüktörleri Rasmussen, grubun şarkıların iyi hazırlanmış demolarını getirdiğini ve stüdyodaki bestelerde sadece küçük değişiklikler yapıldığını belirtti.

Metallica'nın bir mükemmeliyetçilik duygusu geliştirdiği ve daha yüksek hedefleri olduğu için kayıt önceki albümden daha uzun sürdü. Metallica, çağdaş hard rock ve glam metal albümlerinin kaygan prodüksiyonundan kaçında. İçki içmesiyle tanınan grup, kayıt günlerinde ayık kaldı, canla başla çalıştı. Emeklerinin karşılığını da sonuna kadar aldılar.

1635441477515.png


Müzik dünyası Master Of Puppets ile çalkalanıyordu adeta. Orion parçasındaki muhteşem performansının üstüne zaten önceki albümlerde de performansının çok üstte olması sebebiyle Cliff Burton en iyi bassçılardan biri olarak görülmeye başlanmıştı.


Kara Gece - 27 Ekim 1986

Master Of Puppets ile elde edilen başarı sonrası turneye çıkmaya karar veren Metallica üyelerinin hiçbirinin bir kaç hafta sonra neler olacağı hakkında bir fikri yoktu.

Grup üyeleri tur otobüslerindeki uyku kabinlerinin yetersiz ve rahatsız olduğundan şikayet ediyordu. Damage Inc. turunun Stockholm ayağının dönüşünde ranzaları kimin alacağına karar vermek için grubun gitaristi Kirk Hammett ve Cliff Burton, iskambil destesinden birer kart çekti.

26 Eylül 1986 akşamı, Burton maçı maça ası ile oyunu kazandı ve böylece ilk ranza tercihini de kazanmış oldu. Bunun üzerine Cliff, Hammett'e döndü ve "Senin ranzanı istiyorum" dedi. Hammett da karşılık olarak "Pekala, ranzamı al, ben önde uyurum, muhtemelen orası daha iyi olur." cevabını verdi.

Cliff, 27 Eylül sabahı saat 7:00'de uyuma halindeydi. Tam o sırada korkunç bir gürültü ile yoldan çıkan otobüs yana devrildi. Diğer grup üyeleri bu korkunç kazayı küçük sıyrıklar ile atlattı ama Cliff o kadar şanslı değildi.

Otobüsün devrildiği sırada savrularak camdan dışarı fırlayan Cliff, yan dönen otobüsün altında kalmıştı.

Asıl trajedi ise olay yerine çağırılan çekici ile patlak verdi. Otobüsü kaldıran çekicinin halatı otobüsü kaldırma esnasında koptu ve otobüs, Cliff'in üstüne bir kez daha düştü.

Otobüs ikinci kez düştüğü sırada Cliff hayatta mıydı bilinmiyor ama söylentilere göre hayattaydı. Yani çekici otobüsü düzgünce kaldırabilseydi Cliff belki şu an aramızda olacaktı. Bu haberin ardından başta Metallica üyeleri olmak üzere bütün müzik dünyası çok büyük bir şoka uğramıştı, kimse inanmak istemiyordu.

Bu acı olaya rağmen baskılar yüzünden Metallica turneyi tamamlamak zorunda kaldı.

Cliff'in ölümünden sonra Kirk o zamanları şöyle anlatıyor: "Kelimenin tam anlamıyla aklımızı yitirmiştik, hiçbir şey düşünmüyorduk. Turne menajeri ne diyorsa onu yapan robotlar gibiydik. Otel odasında saatlerce bağırdım ve ağladım, aynı şekilde yan odadan Lars'ın ağlamasını da duyuyordum. James ise odada uzun süre kalamadı, kendini sokağa attı. Pencereden baktığımda sarhoş bir şekilde ağlayarak 'Cliiifff!!! Neredesin Cliiifff!!!' diye bağırdığını görünce iyice kendimi kaybettim. Ne yapacağımız hakkında hiçbir fikrim yoktu."

--

Cliff'in hayatına mal olan kazanın sebebi ise tartışma konusu oldu.

Otobüs şoförü kazanın otobüsün yoldaki buz parçasına çarpmasından kaynaklandığını söyledi. Ancak James Hetfield daha sonra otobüsün önce sürücünün sarhoş olması nedeniyle takla attığını düşündüğünü söyledi. Hetfield ayrıca, buz aramak için uzun mesafeler kat ettiğini ve hiçbir şey bulamadığını belirtti.

Yerel fotoğrafçı Lennart Wennberg'e (ertesi sabah kaza mahalline gelen bir fotoğrafçı) daha sonraki bir röportajda kazaya buzun neden olma olasılığı sorulduğunda, yolun kuru olması ve sıcaklığın yaklaşık 2°C-0°C donma noktasının üzerinde olduğu için bunun söz konusu olmadığını söyledi..

Bu durum, Hetfield gibi yolda buz bulamayan polis tarafından da doğrulandı.

Bunlara ek olarak yerel bir gazetede dedektiflik yapan Arne Pettersson, kaza yerindeki izlerin sürücülerin direksiyon başında uyuyakaldığında görülenlere tıpatıp benzediğini söyledi.

Ancak sürücü yemin altında gün içinde uyuduğunu ve tamamen dinlenmiş olduğunu; tanıklığı, grubun mürettebatını ve ekipmanını taşıyan ikinci bir tur otobüsünün sürücüsü tarafından doğrulandı. Sürücünün kazada kusurlu olmadığı belirlendi ve hakkında herhangi bir suçlama yapılmadı.

1635441528076.png

(Cliff'in hayatını kaybettiği kazadan sonra çekilmiş bir fotoğraf)

1635441535336.png

(Cliff'in hayatına mal olan kazanın yaşandığı yer, İsveç)


Cliff'e Veda

Cliff'in cenazesi turne yüzünden ancak 7 Ekim 1986'da yapılabildi. Cenazesinde kendisiyle bütünleşen, efsanevi Orion parçası çalındı. Bu olaydan sonra Orion parçası Metallica ve müzik dünyası için çok önemli bir parça haline geldi ve Cliff, müzik dünyası tarafından müzik zekası tartışılamaz bir efsane olarak kabul edildi.

Cliff'in isteği üzerine cenazesinden sonra yakılan bedeninin külleri San Fransisco'nun çeşitli yerlerine serpildi.

1635441576012.png


Mezar taşına ise Cliff'in çok sevdiği, Paul Gerhardt'ın söylemiş olduğu sözler yazıldı.

''
When a man lies he murders some part of the world
These are the pale deaths which men miscall their lives
All this I cannot bear to witness any longer
Cannot the kingdom of salvation take me home
''

Cliff'n ölümünün üzerinde çok büyük etki bıraktığı Metallica grubu dağılmanın eşiğine kadar gelmişti. Hiç biri müziğe devam etmek istemiyordu ama Cliff'in ailesinin baskıları ve kendilerinin Cliff'in böyle bir şeye izin vermeyeceğini düşünmeleri ile müziğe devam ettiler.


Yeni Bir Sayfa, ...And Justice For All - 1988

Burton'ın ölümü Metallica'nın geleceğini şüpheli hale getirdi. Kalan üç üye, Burton'ın devam etmelerini isteyeceğine karar verdi ve Burton ailesinin de zorlamalarıyla grup müziğe devam ettiler. Grup için seçmelere Hammett'in çocukluk arkadaşı, Primus'tan Les Claypool, Prong'dan Troy Gregory ve eski Flotsam ve Jetsam'dan Jason Newsted de dahil olmak üzere yaklaşık 40 kişi katıldı.

Newsted, Metallica'nın tüm set listesini öğrendi; seçmelerden sonra Metallica onu San Francisco'daki Tommy's Joynt'a davet etti. Hetfield, Ulrich ve Hammett, Burton'ın yerine Newsted'i seçti. Newsted'in Metallica ile ilk canlı performansı Reseda, California'daki Country Club'daydı.

Newsted Metallica'ya katıldıktan sonra grup, daha önce ses mühendisi Mark Whitaker tarafından kiralanan ve "Metalli malikanesi" olarak adlandırılan bir banliyö evi olan El Cerrito uygulama alanını terk etti ve sonunda Marin County şehrine yerleşmeden önce bitişikteki Berkeley ve Albany şehirlerine taşındı.

Ağustos 1987'de, The $5.98 E.P. - Garage Days Re-Revisited yayınlandı. EP, grubun yeni inşa edilen kayıt stüdyosunu kullanmak, Newsted'in yeteneklerini test etmek ve Burton'ın ölümünün ardından üzüntü ve stresi azaltmak amacıyla kaydedildi. Bu EP, Jason ile yapılan ilk resmi iştir.

1987'de Burton'ın Metallica'daki üç yılını anan Cliff 'Em All adlı bir video yayınlandı; videoda bas soloları, ev videoları ve resimler vardı.

Metallica'nın Burton'ın ölümünden sonraki ilk stüdyo albümü ...And Justice for All, Ocak-Mayıs 1988 arasında kaydedildi ve Eylül'de yayınlandı. Albüm ticari bir başarı elde etti, Billboard 200'de altı numaraya ulaştı ve grubun ilk 10'a giren ilk albümü oldu.

Albüm, yayınlanmasından dokuz hafta sonra platin plak aldı. Albümü tanıtmak için Metallica, Damaged Justice adlı bir tura çıktı.

1989'da Metallica, yeni En İyi Hard Rock/Metal Performans Vokal veya Enstrüman kategorisinde ...And Justice for All için ilk Grammy Ödülü adaylığını aldı. Metallica kazanmanın favorisiydi ama ödül Crest of a Knave albümü için Jethro Tull'a verildi. Ödül, hayranlar ve basın arasında tartışma yarattı; Metallica sahne dışında "One" şarkısını seslendirdikten sonra ödülü almak için bekliyordu. Menajeri Jethro Tull'a Metallica'nın kazanmasını beklediği için törene katılmamasını tavsiye etmişti. Ödül, Entertainment Weekly'nin "Grammy's 10 Biggest Upsets" listesinde yer aldı.

...And Justice for All'ın yayınlanmasının ardından Metallica, grubun terk edilmiş bir depoda seslendirdiği "One" şarkısının müzik videosunu yayınladı. Bu, Metallica'nın çektiği ilk klipti. Görüntüler Johnny Got His Gun filmiyle yeniden karıştırıldı. Devam eden bir lisans anlaşması düzenlemek yerine, Metallica filmin haklarını satın aldı. Remikslenen video, MTV'nin remikslenmiş versiyonu yasaklaması ihtimaline karşı tutulan alternatif, sadece performans versiyonuyla MTV'ye gönderildi. MTV remix versiyonu kabul etti; video, izleyicilerin Metallica ile ilk karşılaşmasıydı. 1999'da MTV'nin "Tüm Zamanların En İyi 100 Videosu" geri sayımında 38 numara seçildi.

1635442143587.png



Değişim Rüzgarları, The Black Album - 1991

Ekim 1990'da Metallica, bir sonraki albümünü kaydetmek için One on One Recording'in Kuzey Hollywood'daki stüdyosuna girdi. Aerosmith, The Cult, Bon Jovi ve Mötley Crüe ile çalışmış olan Bob Rock, yapımcı olarak işe alındı.

The Black Album olarak da bilinen ve 3 tane evlilik bitiren* Metallica albümü, üç kez remikslendi, 1 milyon ABD dolarına mal oldu.

Piyasaya sürülmesi 1991 yılına kadar ertelenmesine rağmen, Metallica ilk haftasında ABD'de 650.000 adet satarak on ülkede bir numaradan giriş yaptı. Albüm Metallica'nın ana akım ilgisini çekti; ABD'de 16 kez platin sertifikası alarak ülkedeki en çok satan 25. albüm oldu.

Metallica'nın yapımı ve bir sonraki tur A Year and a Half in the Life of Metallica'da belgelendi. Albümü destekleyen, Wherever We May Roam Tour adlı tur 14 ay sürdü ve ABD, Japonya ve İngiltere'deki tarihleri içeriyordu.

Metallica bu albümde tarzında büyük oranda değişikliğe giderek Heavy Metal'e doğru kaydı. Thrash Metal'i bıraktılar. Albüm her ne kadar olağanüstü bir başarı elde etse de belli bir kesim Metallica fanlarını mutlu etmemişti.

Bu albümde Bob Rock'ın etkisi çok büyük olmuştur. Hatta çoğu kişiye göre Metallica'yı Metallica yapan prodüktördür (şahsen öyle değil).

Albüm için dört demo 13 Ağustos 1990'da kaydedildi; Enter Sandman, Nothing Else Matters, The Unforgiven, Wherever I May Roam.

Çıkış single'ı "Enter Sandman" yazılan ilk şarkı ama sözlerini alan son şarkı oldu.

4 Ekim 1990'da "Sad but True" demosu kaydedildi. Ekim 1990'da Metallica, albümü kaydetmek için Los Angeles, California'daki One on One Recording Studios'ta ve ayrıca Vancouver, British Columbia'daki Little Mountain Sound Studios'ta yaklaşık bir hafta kayıt yapmaya başladı. 2 Haziran 1991'de "Holier than Thou"nun bir demosu kaydedildi.

Hetfield kayıt hakkında şunları söyledi:

"What we really wanted was a live feel. In the past, Lars and I constructed the rhythm parts without Kirk and Jason. This time I wanted to try playing as a band unit in the studio. It lightens things up and you get more of a vibe."

"Gerçekten istediğimiz şey canlı bir histi. Geçmişte, Lars ve ben ritim parçalarını Kirk ve Jason olmadan oluşturduk. Bu sefer stüdyoda bir grup olarak çalmayı denemek istedim. Bu, ortamı gazlıyor ve daha çok moda girmenizi sağlıyor.''

Rock ilk kez Metallica albümü ürettiği için, grubun albümü farklı şekillerde yapmasını sağladı; Şarkıları ayrı yerlerde ayrı ayrı kaydetmek yerine ortaklaşa kaydetmelerini istedi. Ayrıca Hetfield için parçaları canlı kaydetmeyi ve harmonik vokalleri kullanmayı önerdi.

Rock, prodüksiyonun "kolay" olmasını bekliyordu, ancak grupla çalışmakta zorluk çekti ve bu da grup üyeleriyle albümün bazı yönleri hakkında sık sık tartışmalara yol açtı. Rock, Hetfield'ın daha iyi sözler yazmasını istedi.

Grup mükemmeliyetçi olduğu için Rock, istedikleri sesi elde etmek için gerektiği kadar çekim kaydetmeleri konusunda ısrar etti. Albüm üç kez remikslendi ve 1 milyon dolara mal oldu. Bu albüm Ulrich, Hammett ve Newsted'in eşlerini boşamalarına denk geldi. (3 evlilik bitiren albüm*)

Hammett, bunun oyunlarını etkilediğini çünkü bu suçluluk ve başarısızlık duygularını alıp müziğe kanalize etmeye, oradan da olumlu bir şeyler çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

1635441712773.png



Çok başarılı bir Indie Rock gru- pardon Metallica'ymış - Load, Reload - 1994-1997

Metallica, Woodstock '94 performansı da dahil olmak üzere yaklaşık üç yıllık bir turdan sonra altıncı stüdyo albümünü yazmak ve kaydetmek için stüdyoya döndü. Grup yaklaşık bir yıl boyunca yeni şarkılar yazıp kaydetti ve bunun sonucunda 1996'da Load piyasaya çıktı. Load, Billboard 200 ve ARIA Listelerine bir numaradan giriş yaptı; grubun bir numaralı ikinci albümüydü.

Kapak resmi, kendi dölünün ve kanının bir karışımını cam levhalar arasına sıkıştıran Andres Serrano tarafından yapılmıştır.

Bu sürüm, grubun müzikal yönünde başka bir değişiklik ve yeni bir imaj oluşturdu; grup üyeleri saçlarını kestirdi. Metallica, 1996 yılının ortalarında alternatif rock festivali Lollapalooza festivalinde manşet oldu.

Metallica'nın 1996 imajı

1635441725586.png


Albümün ilk prodüksiyonu sırasında, grup bir çift albümü dolduracak kadar malzeme kaydetmişti.

Şarkıların yarısının yayınlanmasına karar verildi; grup kalan şarkılar üzerinde çalışmaya devam edecek ve ertesi yıl yayınlayacaktı. Bu, Reload adlı bir takip albümüyle sonuçlandı. Kapak resmi yine Serrano tarafından bu sefer kan ve idrar karışımı kullanılarak yapılmıştır.

Reload, Billboard 200 listesine bir numaradan giriş yaptı ve En İyi Kanada Albümleri listesine iki numaradan girdi. Hetfield, 2004 belgesel filmi Metallica: Some Kind of Monster'da grubun başlangıçta bu albümlerdeki bazı şarkıların ortalama kalitede olduğunu düşündüğünü söyledi; bunlar, yayınlabilir olduğuna karar verilene kadar parlatıldı ve elden geçirildi. Metallica, Reload'ı tanıtmak için Aralık 1997'de NBC'nin Saturday Night Live programında Marianne Faithfull ile The Memory Remains ve Fuel şarkılarını seslendirdi.

1635441902681.png
1635441878064.png



Cover Albüm, Garage Inc. - 1998

Bu sırada Metallica üyeleri tamamen cover şarkılardan oluşan bir albüm yayınladı. Albümdeki Whiskey In The Jar parçası çok fazla ilgi gördü.

1635441937670.png




Napster Olayı - 2001

Metallica'nın Görevimiz Tehlike 2 filmi için yaptıkları soundtrack I Disappear parçası piyasaya sürülmeden paylaşım programı Napster yoluyla internete düşünce grup, program yapımcısı ve kullanıcılarına karşı dava açtı. Bir internet takip ekibiyle anlaşan grup sadece 3 günde şarkıyı yaklaşık 300 bin kişinin indirdiğini tespit etti. Şarkıyı indirenleri hesapları kapatıldı, site ise ceza aldı. Sonuç olarak ise Metallica, hayranları tarafından olumsuz tepkiler aldı. Hayranların birçoğu buna karşılık olarak sokaklarda Metallica albümlerini yakıp çöplere attılar.


Sıkıntılı Dönemler, St. Anger - 2001-2003


2001 yılının Ocak ayında Cliff Burton'ın yerine gelen Jason Newsted kişisel problemler ve grupla yaşadığı anlaşmazlıklar sonucu gruptan ayrıldı. Jason'ın ayrılmasıyla birlikte büyük bir darbe alan Metallica, hiç de iyi olmayan günlere doğru ilerliyordu.

O sırada Metallica, grup içi yaşanan anlaşmazlıklar ve tartışmalar sonucu bu durumu düzeltmek için Phil Towle adlı terapist, hayat koçunu işe aldı.

2001'in Nisan ayında ise Joe Berlinger ve Bruce Sinofsky adlı iki film yapımcısı Metallica'ya yeni albümlerinin yapım aşaması için belgesel tarzı bir film çekme teklifi sundu. Belgeselin çekimlerine başladıklarında albümün kayıtları daha önce başlamıştı. Fakat çok uzun sürmedi. James Hetfield, uyuşturucu, alkol ve grupla yaşadığı tartışmalar yüzünden rehabilitasyon merkezine yattı.

O sıralar, Lars ve Kirk için cidden zor zamanlardı. Metallica, dağılmanın eşiğine gelmişti. James dönene kadar bütün albüm kayıtları ve tur etkinlikleri durduruldu.

2002'nin başlarında James gruba geri döndü fakat tedavisi nedeniyle sadece öğlen 12 ve akşam üzeri 4 arasında çalışabiliyordu. Her ne kadar tedavi görse de grup içinde hala tartışmalar yaşanıyordu. Özellikle de James ve Lars arasında; ama yine de yarım kalan albümün kayıtlarına devam ediliyordu.

Tabii, o sıralar bir basçıları olmadığı için bas gitarı geçiçi süreliğine aynı zamanda prodüktörleri de olan Bob Rock aldı.

Lars Ulrich, işe aldıkları Phil Towle'un Metallica'yı kurtardığını ve o olmasaydı Metallica'nın sonunun gelebileceğini söyledi. Phil Towle ile birlikte grup yavaştan eski haline dönüyor, mutlu günler geri dönüyordu. James de tedavi görmeyi bırakmıştı.

Bir gün Metallica'ya MTV'den bir teklif geldi. MTV, ICON adlı program için Metallica'yı seçmişti. Yapacakları şey ise 3 Mayıs 2003'de programa katılıp program sonunda bir şeyler çalmak. Metallica'nın düşündüğüne göre MTV, o şovun Metallica'nın yeni basçısını tanıtacağı bir etkinlik olmasını istiyordu. Bu yüzden Metallica 3 Mayıs'a kadar bir basçı bulmak için uğraşmaya başladı.

Bu sırada Metallica, yaptığı albüme devam ediyordu. Bir gün basçı seçmeleri için adaylar stüdyoya geldi ve hepsi sırayla ekiple beraber şarkıları çaldı ve bir ara Ozzy Osbourne'un da bas gitar görevini yapan Robert Trujillo, Metallica'nın yeni basçısı görevine uygun görüldü.

Metallica üyeleri Rob'u çok beğenmişti. Rob'da ikinci bir Cliff Burton'ı görüyorlardı. Rob'ın gitarı çalma stili de aynı Cliff'e benziyordu. Rob, Metallica için en uygun basçıydı. Metallica, Rob'a tam 1 milyon dolar teklif etti ve Rob, resmen Metallica'nın yeni basçısı olmuştu. Rob, o an devam eden albümün bitmesine az kaldığı için o albümde görev almadı. Bob Rock albümü bitirene kadar bas gitar görevini devam ettirdi.

3 Mayıs günü geldi ve Metallica yeni basçısıyla birlikte MTV'de basının önüne çıktı. Küçük bir konser de veren Metallica'yı izleyen seyirciler oldukça heyecanlıydı çünkü Metallica grubu uzun süredir sessizdi.

2003'ün başlarında sonunda yeni albümleri bitmişti ve bir isim bulmaları gerekiyordu. İki seçenek arasında kaldılar: Frantic ve St. Anger. En sonunda St. Anger isim olarak seçildi. Klipler ise California San Quentin Cezaevi'nde çekildi.

Herkesin albüm için beklentisi büyüktü çünkü Metallica yıllardır albüm çıkarmıyor, turnelere çıkmıyordu. Buna ek olara hayranlar Napster olayı yüzünden Metallica'ya kızgındı. Kötü bir albüm onları daha da sinirlendirebilirdi. Albüm çıkmadan önce çok büyük çaplı olmayan bir albüm tanıtım etklinliği yapıldı ama albümün, gazeteciler ve medya tarafından beğenildiği çok söylenemezdi.

En sonunda yapım süreci aşırı dertli olan albüm St. Anger, 13 Haziran 2003'de yayınlandı. Frantic parçası beğenilen bir parça oldu. Çoğunluk olarak kötü eleştiriler alsa da çoğu ülkede 1 numara oldu. Grup için bu albüm önemli bir yere sahipti. Grup üyeleri bu albümü çıkardıktan sonra çok mutluydu çünkü hepsi bu albümün çıkartıması gerektiğini düşünüyordu. Grup üyeleri için bu albüm grubun arınması, yenilenmesi ve toparlanması için gereken bir şeydi.

James Hetfield'da bu albümün yeni bir sayfa olduğunu, kötü şeyleri geride bırakma adına çok önemli bir adım olduğunu ve bu albümü çıkartabildikleri için çok mutlu olduğunu belirtti.

Başta bahsettiğim filmin adı da Some Kind of Monster olarak belirlendi ve 24 Ocak 2004'de vizyona girdi.

(Some Kind of Monster filmi, bu kısımda yazdıklarımı konu alıyor. James ile grubun tartışmaları, Jason Newsted ile yaşadıkları hepsi orijinal görüntüleri ile o filmin içinde. Yani bu film canlandırma değil. Çoğunluğu orijinal görüntülerden oluşmakta. Eğer bu dönemi merak ediyorsanız filmi izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Bu yazı için onu da kaynak olarak kullandım)

1635441982738.png



Eski Tarza Dönüş, Death Magnetic - 2008

Şubat 2006'da Metallica resmi internet sitesinde 15 yıl sonra uzun süredir prodüktör Bob Rock'ın grubun bir sonraki stüdyo albümünün yapımcılığını yapmayacağını duyurdu. Bunun yerine grup, yapımcı Rick Rubin ile çalışmayı seçti.

Aynı zamanda, grubun Rock'ın Metallica albümleri üretmesini yasaklamaya teşvik etmek amacıyla, grubun ses ve müzikal yönü üzerinde çok fazla etkisi olduğunu söyleyen 1.500 hayran tarafından imzalanan bir dilekçe çevrimiçi olarak yayınlandı. Rock, dilekçenin çocuklarının duygularını incittiğini söyledi; "Bazen harika bir koçla bile bir takım kaybetmeye devam ediyor. Oraya yeni kan almanız gerekiyor" dedi.

Metallica, Death Magnetic albümünün çıkışını 12 Eylül 2008 olarak planladı ve grup, albümün ilk single'ı The Day That Never Comes için bir müzik videosu çekti. Fakat 2 Eylül 2008'de, Fransa'daki bir plak mağazası, dünya çapında planlanan yayın tarihinden yaklaşık 1 hafta önce Death Magnetic'in kopyalarını satmaya başladı. Bu da albümün oğu kişi tarafından dinlenmeye başladığı anlamına geliyordu. Bu, grubun İngiltere distribütörü Vertigo Records'un 10 Eylül 2008'de, yani daha erken bir tarhite, albümü resmi olarak yayınlamasına neden oldu.

Metallica veya Warner Bros.'un Fransız perakendeciye karşı yasal işlem başlattığı söylentileri doğrulanmadı, ancak davulcu Lars Ulrich bu sızıntıya olumsuz yaklaşmadı. Aksine bu durumun iyi olduğunu söyledi.

Death Magnetic 490.000 adet satarak ABD'de bir numaradan giriş yaptı; Metallica, arka arkaya Billboars 200'e 1. sıradan giren 5 albüm çıkaran ilk albüm oldu.

Çıkışından bir hafta sonra Death Magnetic, Billboard 200 ve Avrupa albüm listesinde bir numarada kaldı; ayrıca 2008'in Avustralya'da en hızlı satan albümü oldu. Metallica, albümü 2008'de art arda üç hafta Billboard 200'de bir numarada kalan iki sanatçıdan biriydi.

1635442004855.png




Müzikal Film, Through The Never - 2013

Metallica bu sırada bir konseri konu alan bir film çıkartmıştır. Bu film için konser esnasında özel durumlar canlandırılmış ve filmde kullanılmıştır.



Son Albüm, Hardwired To Self-Destruct - 2016

6 Şubat 2016'da AT&T Park'ta "The Night Before" gösterileri sırasında James Hetfield grubun kayıt sürecinin sonuna yaklaştığını söyledi ve Ulrich albümün yakında yayınlanacağını söyledi. Bu, grubun gösteride "Murder One" şarkısından çıkan yeni bir riff çalmasıyla birleştirildi. Ulrich, Mart 2016'da grubun albümün prodüksiyonunu baharda bitirmeyi umduğunu söylediğinde konuyu daha da detaylandırdı.

"Bence [2016] yüz yüze güzel bir yıl olacak, en azından geri yarısı... umarım bu baharda (albümü bitirirken) bunu kafasına vurabiliriz, sanırım".

Mart 2016'da Hammett, grubun yeni albümde yapımcı olarak Death Magnetic'i tasarlayan ve miksleyen Greg Fidelman ile çalıştığını söyledi. "Yapımcı unvanının kendisi biraz belirsiz. Kişiden kişiye değişir. Rick Rubin'e yapımcı diyebilirsiniz, ancak o, her nota için orada olan Bob Rock ile aynı türde bir yapımcı değil. Greg Fidelman, mühendisin yanında her zaman projeyi ilerletmek için denemek ve ileriye götürmek isteyen farklı türde bir yapımcıdır."

Ulrich, albümün prodüksiyonunun neredeyse tamamlanmak üzere olduğu konusunda da iyimserdi. "Radikal bir şey olmadıkça, 2016'da çıkmayacağına inanmak benim için zor olurdu." Mayıs 2016'da Metal Forces ile yaptığı bir röportajda Ulrich, albümün 2016 yazında çıkacağını söyledi. Ve yeni albüm için bu ayrıntılar önümüzdeki ay içinde kesinleşecek. Albümün kayıtları Haziran 2016'da "Hardwired" şarkısının kaydı tamamlandıktan sonra tamamlandı.

18 Ağustos 2016'da canlı bir Facebook etkinliğinde Lars Ulrich, albümün Kasım 2016'da yayınlanacağını ve on iki parça içereceğini söyledi. Grubun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, albümün CD versiyonu her biri altı parçadan oluşan iki diskten oluşacak ve albüm yaklaşık seksen dakikalık yeni müzik içerecek. Metallica, albümden ilk single olan "Hardwired"ı aynı gün yayınladı.

Grubun resmi web sitesi aracılığıyla albümü ön sipariş verenler, şarkının anında indirilmesini sağladı. Herring & Herring tarafından hazırlanan albüm kapağı[23] ve "Hardwired"ın müzik videosu da yayınlandı. 15 Eylül 2016'da grup, albümün lüks baskısı için parça listesini güncellediklerini duyurdu.

Grubun ilk olarak üçüncü diske dahil ettiği on üç "Riff Origins" şarkısının yerine, grubun Ronnie James Dio haraç albümü Ronnie James Dio - This Is Your Life için kaydettiği "Ronnie Rising Medley" vardı.

2014'te Deep Purple'ın "When a Blind Man Cries" ve Iron Maiden'ın "Remember Tomorrow" şarkılarının kapakları ve 16 Nisan 2016'da Record Store Day'de canlı olarak gerçekleştirilen dokuz şarkının yeniden düzenlenmiş versiyonları ve "Hardwired"ın canlı versiyonu da vardı.

26 Eylül 2016'da grup, albümden ikinci single olan "Moth into Flame"i bir müzik videosuyla birlikte yayınladı. Albümün üçüncü single'ı Atlas, Rise!, 31 Ekim 2016'da albümün kayıt sürecinden görüntülerden oluşan bir müzik videosuyla birlikte yayınlandı.

Ulrich aynı gün The Straits Times'a, grubun YouTube'u platform olarak kullanarak albümdeki on iki parçanın tümü için müzik videoları çekeceğini söyledi. Artık YouTube dünyanın en büyük televizyon kanalı olduğuna göre, her şarkı için bir video çekebileceğimizi düşündük... on iki müzik videosu çekmenin pratikliği biraz çılgınca, özellikle rekorunuzu tanıtmaya çalışırken ve her yerdesiniz ve sızdırmadığından emin olmaya çalışıyorsunuz. Bu çılgınca ama aynı zamanda eğlenceli."

12 Kasım 2016'da yerel bir Walmart albümü önceden satmaya başladı. resmi yayın tarihi 18 Kasım.

1635442083655.png



Metallica'nın hikayesi buraya kadardı. Okuduğunuz için çok teşekkür ederim.

 
Son düzenleme:

DOGANALPASLAN

80+ Gold
Katılım
8 Ağustos 2020
Mesajlar
7,990
En İyi Cevap
10
usta naptıın :O
ellerine sağlık
 

LineaTurco

80+ Gold
Katılım
18 Aralık 2020
Mesajlar
5,126
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,101
İsim
Zeki Müren

Selamlar!

Yeni serimin ilk konusuna hoşgeldiniz. "Grubun Hikayesi" serisinde bu zamana kadar müzik dünyasında önemli yer edinmiş grupların kuruluş hikayelerini ve başarıya giden yolculuklarından bahsedeceğim.

İlk grup olarak ise en sevdiğim grup olan Metallica'yı yapmaya karar verdim.

Sizin de bu seride görmek istediğiniz grup varsa ve belirtirseniz sevinirim.

Şu an Metallica dışında listemde şu gruplar var:

Queen
AC/DC
Nirvana

Bu grupların da hikayeleri gelecek. Ve tabii sizin istediklerinizin de.

O zaman yavaştan başlayalım.



Bir Efsanenin Doğuşu - 1981

Metallica, grubun bateristi Lars Ulrich'in gazetede verdiği "Davulcu, Tygers of Pan Tang, Diamond Head ve Iron Maiden çalan birileri aranıyor." ilanına vokalist James Hetfield'ın başvurmasıyla Los Angeles'da kuruldu.

Alıntıyı görüntüle

Grup resmi olarak kurulmadan önce Ulrich, Metal Blade Records'un kurucusu Brian Slagel ile yeni çıkaracakları Metal Massacre adlı derleme albüm için anlaşmaya vardı.

Anlaşma yapıldıktan sonra Ulrich, James'e ritim gitar ve vokal görevlerini verdi. Bunun sonucunda grup resmi olarak 28 Ekim 1981'de, James Hetfield ve Lars Ulrich'in tanışmasından 5 ay sonra kurulmuş oldu.

Grubun adını alma hikayesi ise şu şekilde:

Lars'ın, o zamanlar yeni bir dergi işi ile uğraşan arkadaşı Ron Quintana dergisi için isim konusunda kararsız kaldı ve bir gün aklında olan isimleri Lars'a sayarken iki şık arasında kaldı. Metal Mania ve Metallica. Lars Metallica ismini çok beğendi ve akıllılık yapıp arkadaşının dergisinde Metal Mania ismini önerdi. Kendi grubuna da Metallica ismini aldı.

Alıntıyı görüntüle

Grubun logosunu ise James Hetfield tasarlamıştır.

Bunlardan sonra grup, 1981 yılında gazeteye ana gitarist ilanı verdi ve bu ilana Dave Mustaine başvurdu. James ve Lars pahalı gitar ve ekipmanlarını görünce Dave Mustaine ile anlaştı ve prova bile yapmadan gruba katılarak grubun ana gitaristi Dave oldu.

Alıntıyı görüntüle

1982 yılında grup ilk albümleri Metal Massacre için
Hit the Ligths parçasını kaydetti. O zamanlar bir basçıları olmadığı için o parçada bas gitarı James, solo gitarı ise geçici olarak Lloyd Grant isimli gitarist çalmıştır.

Bu sırada yeni bir basçı gruba katıldı, Ron McGovney. Yeni basçısı ile Metallica, ilk konserini 14 Mart 1982'de Anaheim'de bulunan Radio City'de verdi. Ayrıca Power Metal isimli yeni demoyu tanıttı.

14 Mart 1982'de Lars, James, Dave ve Ron dörtlüsü ilk albümleri olan Metal Massacre'yi piyasaya sürdü. Ama albümde bir yazım hatası oldu ve grubun ismi "Mettalica" olarak yazıldı.

1982 senesinin sonuna doğru grubun basçısı Ron'un grup ile yaşadığı anlaşmazlıklar ve tartışmalar Ron'un gruptan kovulmasına sebep oldu. 12 Aralık 1982'de Ron, Metallica'dan kovuldu.


Efsane Basçının Gruba Katılışı - 1982

Ron ayrıldıktan sonra belli bir süre basçısı olmayan grup, Lars ve James'in California'daki bir barda otururken performansını çok beğendiği wah pedalı kullanan bir basçıyı görmesiyle basçısını buldu.

James Hetfield o günü şöyle anlatıyor:

"Tam arkamızdan vahşi bir solo gelmişti, arkamızı döndüğümüz zaman bunun o olduğunu gördük. Uzun kızıl saçlarıyla sadece işini yapıyor ve çevrede kimse yokmuşçasına, tek başına odasında çalıyormuşçasına sakin ve bir o kadar da yetenekli birisiydi."

O basçı, ileride Metallica'nın efsanesi olacak olan Clifford Lee Burton idi.

Tabii, Cliff'i ikna etmek o kadar da kolay değildi. Cliff'in üyesi olduğu Trauma grubu San Francisco'da bulunmaktaydı ve Cliff, sadece bir grup için şehir değiştirmeye sıcak bakmıyordu. Ama Cliff'i gruplarına katmakta kararlı olan James ve Lars grubu California'dan San Francisco'ya taşıdı ve Cliff Burton'ı aralarına kattı.

Alıntıyı görüntüle

Metallica'nın Cliff ile verdiği ilk konser, 1983 yılınının Mart ayında "The Stone" adlı bir gece kulübünde verdiği konserdi.

Bu dörtlü, Megaforce adını verdikleri bir demo yayınlayarak metal dünyasında kendilerinden az çok söz ettirmeye başladı.


İlk Stüdyo Albümü, Kill 'Em All - 1983

Alkol, uyuşturucu ve uygunsuz davranışları nedeniyle Dave Mustaine, Metallica'dan 1983'te kovuldu. Aynı gün Dave yerine Kirk Hammett'ın gelmesiyle asıl dörtlü bir araya geldi. Ve yaklaşık bir ay sonra da Kill 'Em All albümünün kayıtlarına başladılar.

Alıntıyı görüntüle

Asıl adı Metal Up Your Ass: Easters Cancelled, Body's Been Found olan Kill 'Em All albümünün ilk adı dağıtıcı firma tarafından reddedildi. Bunun üstüne Cliff Burton, dağıtıcı firmayı kastederek Kill 'Em All adını önerdi. İsim kabul edildi ve albümün ismi Kill 'Em All olarak değişti.

Albüm 25 Temmuz 1983'te yayınlandı. Albümdeki
Seek and Destroy ve The Four Horsemen şarkısı büyük ilgi gördü, albüm sadece ABD'de 3 milyon satış rakamına ulaştı.

Albümde Cliff Burton'ın bass solosunun bulunduğu
(Anesthesia) Pulling Teeth isimli bir parça da bulunmakta.

Ayrıca bu albüm, kayıtlara geçen ilk Trash Metal albümdür.


Yükselişe Geçiş, Ride The Lightning - 1984

Bu albüm, grubun stüdyo şartlarını beğenmemesi sebebiyle grubun bateristi Lars'ın memleketi Danimarka'da başka bir stüdyoda kaydedildi. Yeni anlaştıkları Fleming Rasmussen bu albümde prodüktörlük yaptı.

Albüm 27 Temmuz 1984'te yayınlandı.

Albümün açılış şarkısı olan
Fight Fire With Fire isimli parçanın akustik girişi hayranları kısa bir şoka uğrattı. Hayranları Metallica'nın tarz değişikliğine gittiğini sandı ama şarkının sert ve hızlı devamı hayranları rahatlattı. Albümde çok sevilen parçalardan olan Creeping Death parçası ise Metallica konserlerinin vazgeçilmez oldu.

Albümde bulunan,
Fade To Black ve Cliff Burton'ın efsane bası ile başlayan For Whom The Bell Tolls parçaları Metallica'nın kalıplaşmış şarkıları haline geldi.

Bu albüm Metallica'nın ilk profesyonel albümü olmasıyla birlikte Metallica'nın Dünya çapında yükselişe geçmesini sağlayan albüm oldu.


Müzik Dünyasını Kasıp Kavuran Albüm, Master of Puppets - 1986

Ride The Lightning albümü ile adından bayağı söz ettiren Metallica, Elektra Records'tan Micheal Alago ile anlaşarak Elektro Records ile çalışmaya başladı. Aynı zamanda Q-Prime Menajerlik'ten Cliff Burnstein ile anlaştı. Cliff Burnstein Metallica'nın yeni menajeri oldu. Fleming Rasmussen ise prodüktörlük görevine devam etti.

Büyük bir şirket ile anlaşan ve yeni menajeri olan grup bir sonraki albümleri için çalışmaya başladı. Ride The Lightning'deki başarıdan sonra beklenti yüksekti.

Ve 3 Mart 1986'da Master of Puppets yayınlandı.

Çıktığı andan itibaren adeta bir fırtına yaratan albüm, hiç bir reklam kampanyası olmadan milyonlar sattı. Billboard 200'de 29. sıraya kadar yükselen albüm içinde bir sürü şaheser niteliğinde parça barınıdırıyordu.

Dünya'da büyük bir sorun haline gelen uyuşturucuyu konu alan
Master of Puppets, Fight Fire With Fire gibi yavaş başlayıp sert ve hızlı devam eden Battery ve Cliff Burton'ın basın ilahını çaldığı Orion parçası albümde en çok sevilen parçalar oldu.

Orion parçası tüm zamanların en iyi enstrümental parçalarından biri olarak görülmektedir.

Dünya'nın en iyi metal albümü olarak görülen Master of Puppets albümü, Metallica'yı dünya çapında bilinen bir grup haline getirdi.


Kara Gece - 27 Eylül 1986

Master Of Puppets albümü ile piyasayı kasıp kavuran Metallica, turnelere çıkmaya başlamıştı. Damage Inc. turnesinin Stockholm konserinden döndükleri akşam her şey yolunda gibiydi.

Gece otobüste kimin hangi yatakta yatacağına karar vermek için Cliff ve Kirk desteden bir kart çekti. Maça ası çeken Cliff ranzada üst katta yatmaya hak kazandı. Ancak gece buzlu yol yüzünden kontrolden çıkarak devrildi.

Cliff Burton yanında yattığı camdan dışarı fırlayarak devrilen otobüsün altında kaldı. Kirk, James ve Lars ise şanslıydı. Bir kaç ufak hasarla kazayı atlattılar. Ancak Cliff otobüsün altındaydı. Çekici geldiğinde ise asıl trajik olay yaşandı. Otobüsü kaldırırken çekicinin halatı koptu ve otobüs, Cliff'in üstüne bir kez daha düştü. Ve Cliff 24 yaşında hayata veda etti.

Alıntıyı görüntüle

(Cliff'in hayatını kaybettiği kazadan sonra çekilmiş bir fotoğraf)

Otobüs ikinci kez düştüğü sırada Cliff hayatta mıydı bilinmiyor ama söylentilere göre hayattaydı. Yani çekici düzgünce kaldırabilseydi Cliff belki hayatına devam edebilirdi. Bu haberin ardından başta Metallica üyeleri olmak üzere bütün müzik dünyası çok büyük bir şoka uğramıştı, kimse inanmak istemiyordu.

Bu acı olaya rağmen baskılar yüzünden Metallica turneyi tamamlamak zorunda kaldı.

Ek olarak, çoğu kaynakta kaza sebebinin benim de dediğim gibi buzlu yol olduğu yazsa da James Hetfield'ın açıklamalarına göre şoför alkollüydü.


Cliff'e Veda - 7 Ekim 1986

Cliff'in cenazesi turne yüzünden 7 Ekim 1986'da yapılabildi. Cenazesinde kendisiyle bütünleşen Orion parçası çalındı. Bu olaydan sonra Orion parçası Metallica ve müzik dünyası için çok önemli bir parça haline geldi ve Cliff, müzik dünyası tarafından müzik zekası tartışılamaz bir efsane olarak kabul edildi.

Cliff'in isteği üzerine cenazesinden sonra külleri San Fransisco'nun çeşitli yerlerine savruldu.


Alıntıyı görüntüle

Cliff'n ölümünün üzerinde çok büyük etki bıraktığı Metallica grubu dağılmanın eşiğine kadar gelmişti. Hiç biri müziğe devam etmek istemiyordu ama Cliff'in ailesinin baskıları ve kendilerinin Cliff'in böyle bir şeye izin vermeyeceğini düşünmeleri ile müziğe devam ettiler.

Cliff'in kuru kafa yüzüğünü ise James Hetfield devralmıştır.

Alıntıyı görüntüle


Yeni Bir Başlangıç, ...And Justice For All - 1988

7 Eylül 1988'de yayınlanan bu albüm, Cliff Burton'dan sonra bas gitara yeni gelen Jason Newsted ile yapılan ilk albüm oldu.

Alıntıyı görüntüle

Sert ve hareketli olan bu albüm büyük bir başarı elde etti. Billboard 200'de 6. sıraya kadar yükseldi ama albümde bas gitarın neredeyse hiç duyulmaması, sesinin kısılması kötü eleştiriler aldı ve Jason'ın grupta dışlanan eleman gibi görüldüğünün kanıtı oldu.

Albümdeki One parçası çok popüler oldu ve şu ana kadar hiç klip çekmeyen Metallica,
One parçası için klip çekerek kendi içinde bir ilke imza attı. Klipte ise Johnny Got His Gun adlı filmden kesitler kullanılmıştır. Zaten şarkının sözleri de o film ile ilgilidir.

Albümdeki
To Live is To Die parçası ise Cliff'e adanmıştır.

Çok Büyük Başarı, The Black Album - 1991

Cliff'in ölümünden sonra psikolojik olarak zor zamanlara giren grup ...And Justice For All albümü ile şarkıların zorlaştığını, uzadığını ve dinlenebilirliğinin azaldığını farkettiler ve daha önce Bon Jovi, Nirvana gibi isimlerle de çalışmış olan prodüktör Bob Rock ile anlaşarak tarzlarını biraz değiştirdiler.

Albüm 12 Ağustos 1991'de yayınlandı ve Master Of Puppets'tan da iyi bir başarı elde etti. Metallica'nın şu ana kadar en çok gelir ettiği albüm bu albüm oldu.

Albümdeki
Wherever I May Roam, Sad But True, Enter Sandman, The Unforgiven ve özellikle Nothing Else Matters Metallica'nın kalıp şarkıları arasında başa oturdu.

Sanki Başka Bir Grup, Load ve Reload - 1996-97

The Black Album sonrası uzun bir turneye çıkan Metallica 1995'te stüdyoya girerek 4 Haziran 1996'da Load albümünü çıkardı. Albüm Billboard 200 listesine 1. sıradan girmesine rağmen Metallica'nın tarzında olmayan bir albüm olması sebebiyle büyük bir kesim tarafından kötü yönde çok eleştiri aldı.

Load albümünü kaydederken çok fazla şarkı kaydettikleri için kalan şarkıları da 1997 yılında Reload adlı albüm ile piyasaya sürdüler. Yine çok beğenilmese de Load'a göre sert olduğu için daha iyi eleştiriler aldı.


Cover'lardan Oluşan Albüm, Garage Inc. - 1998

Garage Inc. albümü Diamond Head, Killing Joke, The Misfits, Thin Lizzy, Mercyful Fate, Motörhead, Black Sabbath ve bir çok eski grupların cover'larını içeriyordu. Albümdeki Whiskey In The Jar parçası çok ilgi gördü.

Napster Olayı - 2000

Metallica'nın Görevimiz Tehlike 2 filmi için yaptıkları soundtrack I Disappear parçası piyasaya sürülmeden paylaşım programı Napster yoluyla internete düşünce grup, program yapımcısı ve kullanıcılarına karşı dava açtı. Bir internet takip ekibiyle anlaşan grup sadece 3 günde şarkıyı yaklaşık 300 bin kişinin indirdiğini tespit etti. Şarkıyı indirenleri hesapları kapatıldı, site ise ceza aldı. Sonuç olarak ise Metallica, hayranları tarafından olumsuz tepkiler aldı. Hayranların birçoğu buna karşılık olarak sokaklarda Metallica albümlerini yakıp çöplere attılar.

Zor Zamanlar, St. Anger - 2001

2001 yılının Ocak ayında Cliff Burton'ın yerine gelen Jason Newsted kişisel problemler ve grupla yaşadığı anlaşmazlıklar sonucu gruptan ayrıldı. Jason'ın ayrılmasıyla birlikte büyük bir darbe alan Metallica, hiç de iyi olmayan günlere doğru ilerliyordu.

O sırada Metallica, grup içi yaşanan anlaşmazlıklar ve tartışmalar sonucu bu durumu düzeltmek için Phil Towle adlı terapist, hayat koçunu işe aldı.

2001'in Nisan ayında ise Joe Berlinger ve Bruce Sinofsky adlı iki fikm yapımcısı Metallica'ya yeni albümlerinin yapım aşaması için belgesel tarzı bir film çekme teklifi sundu. Belgeselin çekimlerine başladıklarında albümün kayıtları daha önce başlamıştı. Fakat çok uzun sürmedi. James Hetfield, uyuşturucu, alkolizm ve grupla yaşadığı tartışmalar yüzünden rehabilitasyon merkezine yattı.

O sıralar, Lars ve Kirk için cidden zor zamanlardı. Metallica, dağılmanın eşiğine gelmişti. James dönene kadar bütün albüm kayıtları ve tur etkinlikleri durduruldu.

2002'nin başlarında James gruba geri döndü fakat tedavisi nedeniyle sadece öğlen 12 ve akşam üzeri 4 arasında çalışabiliyordu. Her ne kadar tedavi görse de grup içinde hala tartışmalar yaşanıyordu. Özellikle de James ve Lars arasında. Ama yine de yarım kalan albümün kayıtlarına devam ediliyordu.

Tabii, o sıralar bir basçıları olmadığı için bas gitarı geçiçi süreliğine aynı zamanda prodüktörleri de olan Bob Rock aldı.

Lars Ulrich, işe aldıkları Phil Towle'un Metallica'yı kurtardığını ve o olmasaydı Metallica'nın sonunun gelebileceğini söyledi. Phil Towle ile birlikte grup yavaştan eski haline dönüyor, mutlu günler geri dönüyordu. James de tedavi görmeyi bırakmıştı.

Bir gün Metallica'ya MTV'den bir teklif geldi. MTV, ICON adlı program için Metallica'yı seçmişti. Yapacakları şey ise 3 Mayıs 2003'de programa katılıp program sonunda bir şeyler çalmak. Metallica'nın düşündüğüne göre MTV, o şovun Metallica'nın yeni basçısını tanıtacağı bir etkinlik olmasını istiyordu. Bu yüzden Metallica 3 Mayıs'a kadar bir basçı bulmak için uğraşmaya başladı.

Bu sırada Metallica, yaptığı albüme devam ediyordu. Bir gün basçı seçmeleri için adaylar stüdyoya geldi ve hepsi sırayla ekiple beraber şarkıları çaldı ve bir ara Ozzy Osbourne'un da bas gitar görevini yapan Robert Trujillo, Metallica'nın yeni basçısı görevine uygun görüldü.

Metallica üyeleri Rob'u çok beğenmişti. Rob'da ikinci bir Cliff Burton'ı görüyorlardı. Rob'ın gitarı çalma stili de aynı Cliff'e benziyordu. Rob, Metallica için en uygun basçıydı. Metallica, Rob'a tam 1 milyon dolar teklif etti. Ve Rob, resmen Metallica'nın yeni basçısı olmuş oldu.

Alıntıyı görüntüle

Ama Rob, o an devam eden albümün bitmesine az kaldığı için o albümde görev almadı. Bob Rock albümü bitirene kadar görevi devam ettirdi.

3 Mayıs günü geldi ve Metallica yeni basçısıyla birlikte basının önüne çıktı. Küçük bir konser de veren Metallica'yı izleyen seyirciler oldukça heyecanlıydı çünkü Metallica grubu uzun süredir sessizdi.

Sonunda yeni albümleri bitmişti ve bir isim bulmaları gerekiyordu. İki seçenek arasında kaldılar. Frantic ve St. Anger. En sonunda St. Anger isim olarak seçildi. Klipler ise California San Quentin Cezaevi'nde çekildi.

Herkesin albüm için beklentisi büyüktü çünkü Metallica yıllardır albüm çıkarmıyor, turnelere çıkmıyordu. Buna ek olara hayranlar Napster olayı yüzünden Metallica'ya kızgındı. Kötü bir albüm onları daha da sinirlendirebilirdi.

Albüm çıkmadan önce çok büyük çaplı olmayan bir albüm tanıtım etklinliği yapıldı ama albümün, gazeteciler ve medya tarafından beğenildiği çok söylenemezdi.

En sonunda yapım süreci aşırı dertli olan albüm St. Anger, 13 Haziran 2003'de yayınlandı.
Frantic parçası beğenilen bir parça oldu. Çoğunluk olarak kötü eleştiriler alsa da çoğu ülkede 1 numara oldu. Grup için bu albüm önemli bir yere sahipti. Grup üyeleri bu albümü çıkardıktan sonra çok mutluydu çünkü hepsi bu albümün çıkartıması gerektiğini düşünüyordu. Grup üyeleri için bu albüm grubun arınması, yenilenmesi ve toparlanması için gereken bir şeydi.

Ve Metallica o yaz, 3 yıl aradan sonra ilk kez turneye çıkarak hayranlarının gönlünü yeniden kazandı.

Başta bahsettiğim filmin adı da
Some Kind of Monster olarak belirlendi ve 24 Ocak 2004'de vizyona girdi.

(Some Kind of Monster filmi, bu kısımda yazdıkarımı konu alıyor. James ile grubun tartışmaları, Jason Newsted ile yaşadıkları hepsi orijinal görüntüleri ile o filmin içinde. Yani bu film canlandırma değil. Çoğunluğu orijinal görüntülerden oluşmakta. O filmi izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Bu yazı için onu da kaynak olarak kullandım)


Eski Tarza Dönüş, Death Magnetic - 2008

Yeni basçıları Rob ile yaptıkları ilk albüm Death Magnetic öncesinde prodüktör Bob Rock ile yollar ayrıldı ve Rick Rubin ile anlaşıldı.

St. Anger ile kötü eleştiriler alan Metallica, eski tarzına dönmek istiyordu. Verdiği röportajlarda James Hetfield, bu albümün Master of Puppets zamanı gibi olmasının zor ama imkansız olmadığını ve bununla birlikte yeni albümün St. Anger'a benzemediğinin altını çizdi.

Grup, yeni albüm Death Magnetic çıkmadan önce missionmetallica.com adlı bir site kurarak hayranlarının albüm çıkmadan bazı riffleri dinlemesine, stüdyodan fotoğrafları görmesine olanak sağladı. Albüm 12 Eylül 2008'de piyasaya çıktı.

Metallica; 81'i Kuzey Amerika, 73'ü Avrupa, 20'si Okyanusya, 10'u Güney Amerika ve 3'ü Asya'da olmak üzere toplamda 187 konserlik bir turneyle (World Magnetic Tour) Death Magnetic albümünü tüm dünyaya tanıtmıştır.

Albümdeki The Day That Never Comes ve All Nightmare Long büyük ilgi görmüştür.


Tam Gaz Devam, Hardwired...To Self Destruct - 2016

Metallica'nın son albümü olan Hardwired...To Self Destruct grubun YouTube kanalından bir video ile duyuruldu ve albümün bütün klipleri YouTube üzerinden paylaşıldı. 17 Kasım 2016'da bütün şarkılar yayınlandı ve albüm tamamen çıkmış oldu.

Albümdeki Atlas, Rise!, Hardwired ve Moth Into Flame büyük ilgi gördü.




Bu albümden sonra başka albüm gelecek mi şu an kesin değil ama James Hetfield bir röportajında üzerinde çalışıyoruz diye bahsetmişti. Tabi şu an onun hakkında hiç bir bilgi yok. Umarım tarzlarını bozmadan yapacakları bir albüm olur.



Metallica'nın hikayesi buraya kadardı. Okuduğunuz için çok teşekkür ederim.

Oww çok uzun olmuş ilgim olsa okurdum ama bir ara okurum
Eline sağlık
 

UzunKing

80+ Silver
Katılım
17 Haziran 2020
Mesajlar
3,734
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,036
Konum
Evren
İsim
Burak
güzel.
 

39731

80+ Platinum
Katılım
15 Kasım 2020
Mesajlar
10,505
En İyi Cevap
22
Keşke makale olarak açsaydın ln konuyu. 😬 😬
 

G.O.A.T.

80+ Platinum
Katılım
1 Haziran 2020
Mesajlar
12,139
En İyi Cevap
6
Dahası  
Reaksiyon skoru
26,245
Konum
Staples Center
İsim
Mehmet
İlgilendiği Kategoriler
NBA

Selamlar!

Yeni serimin ilk konusuna hoşgeldiniz. "Grubun Hikayesi" serisinde bu zamana kadar müzik dünyasında önemli yer edinmiş grupların kuruluş hikayelerini ve başarıya giden yolculuklarından bahsedeceğim.

İlk grup olarak ise en sevdiğim grup olan Metallica'yı yapmaya karar verdim.

Sizin de bu seride görmek istediğiniz grup varsa ve belirtirseniz sevinirim.

Şu an Metallica dışında listemde şu gruplar var:

Queen
AC/DC
Nirvana

Bu grupların da hikayeleri gelecek. Ve tabii sizin istediklerinizin de.

O zaman yavaştan başlayalım.



Bir Efsanenin Doğuşu - 1981

Metallica, grubun bateristi Lars Ulrich'in gazetede verdiği "Davulcu, Tygers of Pan Tang, Diamond Head ve Iron Maiden çalan birileri aranıyor." ilanına vokalist James Hetfield'ın başvurmasıyla Los Angeles'da kuruldu.

Alıntıyı görüntüle

Grup resmi olarak kurulmadan önce Ulrich, Metal Blade Records'un kurucusu Brian Slagel ile yeni çıkaracakları Metal Massacre adlı derleme albüm için anlaşmaya vardı.

Anlaşma yapıldıktan sonra Ulrich, James'e ritim gitar ve vokal görevlerini verdi. Bunun sonucunda grup resmi olarak 28 Ekim 1981'de, James Hetfield ve Lars Ulrich'in tanışmasından 5 ay sonra kurulmuş oldu.

Grubun adını alma hikayesi ise şu şekilde:

Lars'ın, o zamanlar yeni bir dergi işi ile uğraşan arkadaşı Ron Quintana dergisi için isim konusunda kararsız kaldı ve bir gün aklında olan isimleri Lars'a sayarken iki şık arasında kaldı. Metal Mania ve Metallica. Lars Metallica ismini çok beğendi ve akıllılık yapıp arkadaşının dergisinde Metal Mania ismini önerdi. Kendi grubuna da Metallica ismini aldı.

Alıntıyı görüntüle

Grubun logosunu ise James Hetfield tasarlamıştır.

Bunlardan sonra grup, 1981 yılında gazeteye ana gitarist ilanı verdi ve bu ilana Dave Mustaine başvurdu. James ve Lars pahalı gitar ve ekipmanlarını görünce Dave Mustaine ile anlaştı ve prova bile yapmadan gruba katılarak grubun ana gitaristi Dave oldu.

Alıntıyı görüntüle

1982 yılında grup ilk albümleri Metal Massacre için
Hit the Ligths parçasını kaydetti. O zamanlar bir basçıları olmadığı için o parçada bas gitarı James, solo gitarı ise geçici olarak Lloyd Grant isimli gitarist çalmıştır.

Bu sırada yeni bir basçı gruba katıldı, Ron McGovney. Yeni basçısı ile Metallica, ilk konserini 14 Mart 1982'de Anaheim'de bulunan Radio City'de verdi. Ayrıca Power Metal isimli yeni demoyu tanıttı.

14 Mart 1982'de Lars, James, Dave ve Ron dörtlüsü ilk albümleri olan Metal Massacre'yi piyasaya sürdü. Ama albümde bir yazım hatası oldu ve grubun ismi "Mettalica" olarak yazıldı.

1982 senesinin sonuna doğru grubun basçısı Ron'un grup ile yaşadığı anlaşmazlıklar ve tartışmalar Ron'un gruptan kovulmasına sebep oldu. 12 Aralık 1982'de Ron, Metallica'dan kovuldu.


Efsane Basçının Gruba Katılışı - 1982

Ron ayrıldıktan sonra belli bir süre basçısı olmayan grup, Lars ve James'in California'daki bir barda otururken performansını çok beğendiği wah pedalı kullanan bir basçıyı görmesiyle basçısını buldu.

James Hetfield o günü şöyle anlatıyor:

"Tam arkamızdan vahşi bir solo gelmişti, arkamızı döndüğümüz zaman bunun o olduğunu gördük. Uzun kızıl saçlarıyla sadece işini yapıyor ve çevrede kimse yokmuşçasına, tek başına odasında çalıyormuşçasına sakin ve bir o kadar da yetenekli birisiydi."

O basçı, ileride Metallica'nın efsanesi olacak olan Clifford Lee Burton idi.

Tabii, Cliff'i ikna etmek o kadar da kolay değildi. Cliff'in üyesi olduğu Trauma grubu San Francisco'da bulunmaktaydı ve Cliff, sadece bir grup için şehir değiştirmeye sıcak bakmıyordu. Ama Cliff'i gruplarına katmakta kararlı olan James ve Lars grubu California'dan San Francisco'ya taşıdı ve Cliff Burton'ı aralarına kattı.

Alıntıyı görüntüle

Metallica'nın Cliff ile verdiği ilk konser, 1983 yılınının Mart ayında "The Stone" adlı bir gece kulübünde verdiği konserdi.

Bu dörtlü, Megaforce adını verdikleri bir demo yayınlayarak metal dünyasında kendilerinden az çok söz ettirmeye başladı.


İlk Stüdyo Albümü, Kill 'Em All - 1983

Alkol, uyuşturucu ve uygunsuz davranışları nedeniyle Dave Mustaine, Metallica'dan 1983'te kovuldu. Aynı gün Dave yerine Kirk Hammett'ın gelmesiyle asıl dörtlü bir araya geldi. Ve yaklaşık bir ay sonra da Kill 'Em All albümünün kayıtlarına başladılar.

Alıntıyı görüntüle

Asıl adı Metal Up Your Ass: Easters Cancelled, Body's Been Found olan Kill 'Em All albümünün ilk adı dağıtıcı firma tarafından reddedildi. Bunun üstüne Cliff Burton, dağıtıcı firmayı kastederek Kill 'Em All adını önerdi. İsim kabul edildi ve albümün ismi Kill 'Em All olarak değişti.

Albüm 25 Temmuz 1983'te yayınlandı. Albümdeki
Seek and Destroy ve The Four Horsemen şarkısı büyük ilgi gördü, albüm sadece ABD'de 3 milyon satış rakamına ulaştı.

Albümde Cliff Burton'ın bass solosunun bulunduğu
(Anesthesia) Pulling Teeth isimli bir parça da bulunmakta.

Ayrıca bu albüm, kayıtlara geçen ilk Trash Metal albümdür.


Yükselişe Geçiş, Ride The Lightning - 1984

Bu albüm, grubun stüdyo şartlarını beğenmemesi sebebiyle grubun bateristi Lars'ın memleketi Danimarka'da başka bir stüdyoda kaydedildi. Yeni anlaştıkları Fleming Rasmussen bu albümde prodüktörlük yaptı.

Albüm 27 Temmuz 1984'te yayınlandı.

Albümün açılış şarkısı olan
Fight Fire With Fire isimli parçanın akustik girişi hayranları kısa bir şoka uğrattı. Hayranları Metallica'nın tarz değişikliğine gittiğini sandı ama şarkının sert ve hızlı devamı hayranları rahatlattı. Albümde çok sevilen parçalardan olan Creeping Death parçası ise Metallica konserlerinin vazgeçilmez oldu.

Albümde bulunan,
Fade To Black ve Cliff Burton'ın efsane bası ile başlayan For Whom The Bell Tolls parçaları Metallica'nın kalıplaşmış şarkıları haline geldi.

Bu albüm Metallica'nın ilk profesyonel albümü olmasıyla birlikte Metallica'nın Dünya çapında yükselişe geçmesini sağlayan albüm oldu.


Müzik Dünyasını Kasıp Kavuran Albüm, Master of Puppets - 1986

Ride The Lightning albümü ile adından bayağı söz ettiren Metallica, Elektra Records'tan Micheal Alago ile anlaşarak Elektro Records ile çalışmaya başladı. Aynı zamanda Q-Prime Menajerlik'ten Cliff Burnstein ile anlaştı. Cliff Burnstein Metallica'nın yeni menajeri oldu. Fleming Rasmussen ise prodüktörlük görevine devam etti.

Büyük bir şirket ile anlaşan ve yeni menajeri olan grup bir sonraki albümleri için çalışmaya başladı. Ride The Lightning'deki başarıdan sonra beklenti yüksekti.

Ve 3 Mart 1986'da Master of Puppets yayınlandı.

Çıktığı andan itibaren adeta bir fırtına yaratan albüm, hiç bir reklam kampanyası olmadan milyonlar sattı. Billboard 200'de 29. sıraya kadar yükselen albüm içinde bir sürü şaheser niteliğinde parça barınıdırıyordu.

Dünya'da büyük bir sorun haline gelen uyuşturucuyu konu alan
Master of Puppets, Fight Fire With Fire gibi yavaş başlayıp sert ve hızlı devam eden Battery ve Cliff Burton'ın basın ilahını çaldığı Orion parçası albümde en çok sevilen parçalar oldu.

Orion parçası tüm zamanların en iyi enstrümental parçalarından biri olarak görülmektedir.

Dünya'nın en iyi metal albümü olarak görülen Master of Puppets albümü, Metallica'yı dünya çapında bilinen bir grup haline getirdi.


Kara Gece - 27 Eylül 1986

Master Of Puppets albümü ile piyasayı kasıp kavuran Metallica, turnelere çıkmaya başlamıştı. Damage Inc. turnesinin Stockholm konserinden döndükleri akşam her şey yolunda gibiydi.

Gece otobüste kimin hangi yatakta yatacağına karar vermek için Cliff ve Kirk desteden bir kart çekti. Maça ası çeken Cliff ranzada üst katta yatmaya hak kazandı. Ancak gece buzlu yol yüzünden kontrolden çıkarak devrildi.

Cliff Burton yanında yattığı camdan dışarı fırlayarak devrilen otobüsün altında kaldı. Kirk, James ve Lars ise şanslıydı. Bir kaç ufak hasarla kazayı atlattılar. Ancak Cliff otobüsün altındaydı. Çekici geldiğinde ise asıl trajik olay yaşandı. Otobüsü kaldırırken çekicinin halatı koptu ve otobüs, Cliff'in üstüne bir kez daha düştü. Ve Cliff 24 yaşında hayata veda etti.

Alıntıyı görüntüle

(Cliff'in hayatını kaybettiği kazadan sonra çekilmiş bir fotoğraf)

Otobüs ikinci kez düştüğü sırada Cliff hayatta mıydı bilinmiyor ama söylentilere göre hayattaydı. Yani çekici düzgünce kaldırabilseydi Cliff belki hayatına devam edebilirdi. Bu haberin ardından başta Metallica üyeleri olmak üzere bütün müzik dünyası çok büyük bir şoka uğramıştı, kimse inanmak istemiyordu.

Bu acı olaya rağmen baskılar yüzünden Metallica turneyi tamamlamak zorunda kaldı.

Ek olarak, çoğu kaynakta kaza sebebinin benim de dediğim gibi buzlu yol olduğu yazsa da James Hetfield'ın açıklamalarına göre şoför alkollüydü.


Cliff'e Veda - 7 Ekim 1986

Cliff'in cenazesi turne yüzünden 7 Ekim 1986'da yapılabildi. Cenazesinde kendisiyle bütünleşen Orion parçası çalındı. Bu olaydan sonra Orion parçası Metallica ve müzik dünyası için çok önemli bir parça haline geldi ve Cliff, müzik dünyası tarafından müzik zekası tartışılamaz bir efsane olarak kabul edildi.

Cliff'in isteği üzerine cenazesinden sonra külleri San Fransisco'nun çeşitli yerlerine savruldu.


Alıntıyı görüntüle

Cliff'n ölümünün üzerinde çok büyük etki bıraktığı Metallica grubu dağılmanın eşiğine kadar gelmişti. Hiç biri müziğe devam etmek istemiyordu ama Cliff'in ailesinin baskıları ve kendilerinin Cliff'in böyle bir şeye izin vermeyeceğini düşünmeleri ile müziğe devam ettiler.

Cliff'in kuru kafa yüzüğünü ise James Hetfield devralmıştır.

Alıntıyı görüntüle


Yeni Bir Başlangıç, ...And Justice For All - 1988

7 Eylül 1988'de yayınlanan bu albüm, Cliff Burton'dan sonra bas gitara yeni gelen Jason Newsted ile yapılan ilk albüm oldu.

Alıntıyı görüntüle

Sert ve hareketli olan bu albüm büyük bir başarı elde etti. Billboard 200'de 6. sıraya kadar yükseldi ama albümde bas gitarın neredeyse hiç duyulmaması, sesinin kısılması kötü eleştiriler aldı ve Jason'ın grupta dışlanan eleman gibi görüldüğünün kanıtı oldu.

Albümdeki One parçası çok popüler oldu ve şu ana kadar hiç klip çekmeyen Metallica,
One parçası için klip çekerek kendi içinde bir ilke imza attı. Klipte ise Johnny Got His Gun adlı filmden kesitler kullanılmıştır. Zaten şarkının sözleri de o film ile ilgilidir.

Albümdeki
To Live is To Die parçası ise Cliff'e adanmıştır.

Çok Büyük Başarı, The Black Album - 1991

Cliff'in ölümünden sonra psikolojik olarak zor zamanlara giren grup ...And Justice For All albümü ile şarkıların zorlaştığını, uzadığını ve dinlenebilirliğinin azaldığını farkettiler ve daha önce Bon Jovi, Nirvana gibi isimlerle de çalışmış olan prodüktör Bob Rock ile anlaşarak tarzlarını biraz değiştirdiler.

Albüm 12 Ağustos 1991'de yayınlandı ve Master Of Puppets'tan da iyi bir başarı elde etti. Metallica'nın şu ana kadar en çok gelir ettiği albüm bu albüm oldu.

Albümdeki
Wherever I May Roam, Sad But True, Enter Sandman, The Unforgiven ve özellikle Nothing Else Matters Metallica'nın kalıp şarkıları arasında başa oturdu.

Sanki Başka Bir Grup, Load ve Reload - 1996-97

The Black Album sonrası uzun bir turneye çıkan Metallica 1995'te stüdyoya girerek 4 Haziran 1996'da Load albümünü çıkardı. Albüm Billboard 200 listesine 1. sıradan girmesine rağmen Metallica'nın tarzında olmayan bir albüm olması sebebiyle büyük bir kesim tarafından kötü yönde çok eleştiri aldı.

Load albümünü kaydederken çok fazla şarkı kaydettikleri için kalan şarkıları da 1997 yılında Reload adlı albüm ile piyasaya sürdüler. Yine çok beğenilmese de Load'a göre sert olduğu için daha iyi eleştiriler aldı.


Cover'lardan Oluşan Albüm, Garage Inc. - 1998

Garage Inc. albümü Diamond Head, Killing Joke, The Misfits, Thin Lizzy, Mercyful Fate, Motörhead, Black Sabbath ve bir çok eski grupların cover'larını içeriyordu. Albümdeki Whiskey In The Jar parçası çok ilgi gördü.

Napster Olayı - 2000

Metallica'nın Görevimiz Tehlike 2 filmi için yaptıkları soundtrack I Disappear parçası piyasaya sürülmeden paylaşım programı Napster yoluyla internete düşünce grup, program yapımcısı ve kullanıcılarına karşı dava açtı. Bir internet takip ekibiyle anlaşan grup sadece 3 günde şarkıyı yaklaşık 300 bin kişinin indirdiğini tespit etti. Şarkıyı indirenleri hesapları kapatıldı, site ise ceza aldı. Sonuç olarak ise Metallica, hayranları tarafından olumsuz tepkiler aldı. Hayranların birçoğu buna karşılık olarak sokaklarda Metallica albümlerini yakıp çöplere attılar.

Zor Zamanlar, St. Anger - 2001

2001 yılının Ocak ayında Cliff Burton'ın yerine gelen Jason Newsted kişisel problemler ve grupla yaşadığı anlaşmazlıklar sonucu gruptan ayrıldı. Jason'ın ayrılmasıyla birlikte büyük bir darbe alan Metallica, hiç de iyi olmayan günlere doğru ilerliyordu.

O sırada Metallica, grup içi yaşanan anlaşmazlıklar ve tartışmalar sonucu bu durumu düzeltmek için Phil Towle adlı terapist, hayat koçunu işe aldı.

2001'in Nisan ayında ise Joe Berlinger ve Bruce Sinofsky adlı iki fikm yapımcısı Metallica'ya yeni albümlerinin yapım aşaması için belgesel tarzı bir film çekme teklifi sundu. Belgeselin çekimlerine başladıklarında albümün kayıtları daha önce başlamıştı. Fakat çok uzun sürmedi. James Hetfield, uyuşturucu, alkolizm ve grupla yaşadığı tartışmalar yüzünden rehabilitasyon merkezine yattı.

O sıralar, Lars ve Kirk için cidden zor zamanlardı. Metallica, dağılmanın eşiğine gelmişti. James dönene kadar bütün albüm kayıtları ve tur etkinlikleri durduruldu.

2002'nin başlarında James gruba geri döndü fakat tedavisi nedeniyle sadece öğlen 12 ve akşam üzeri 4 arasında çalışabiliyordu. Her ne kadar tedavi görse de grup içinde hala tartışmalar yaşanıyordu. Özellikle de James ve Lars arasında. Ama yine de yarım kalan albümün kayıtlarına devam ediliyordu.

Tabii, o sıralar bir basçıları olmadığı için bas gitarı geçiçi süreliğine aynı zamanda prodüktörleri de olan Bob Rock aldı.

Lars Ulrich, işe aldıkları Phil Towle'un Metallica'yı kurtardığını ve o olmasaydı Metallica'nın sonunun gelebileceğini söyledi. Phil Towle ile birlikte grup yavaştan eski haline dönüyor, mutlu günler geri dönüyordu. James de tedavi görmeyi bırakmıştı.

Bir gün Metallica'ya MTV'den bir teklif geldi. MTV, ICON adlı program için Metallica'yı seçmişti. Yapacakları şey ise 3 Mayıs 2003'de programa katılıp program sonunda bir şeyler çalmak. Metallica'nın düşündüğüne göre MTV, o şovun Metallica'nın yeni basçısını tanıtacağı bir etkinlik olmasını istiyordu. Bu yüzden Metallica 3 Mayıs'a kadar bir basçı bulmak için uğraşmaya başladı.

Bu sırada Metallica, yaptığı albüme devam ediyordu. Bir gün basçı seçmeleri için adaylar stüdyoya geldi ve hepsi sırayla ekiple beraber şarkıları çaldı ve bir ara Ozzy Osbourne'un da bas gitar görevini yapan Robert Trujillo, Metallica'nın yeni basçısı görevine uygun görüldü.

Metallica üyeleri Rob'u çok beğenmişti. Rob'da ikinci bir Cliff Burton'ı görüyorlardı. Rob'ın gitarı çalma stili de aynı Cliff'e benziyordu. Rob, Metallica için en uygun basçıydı. Metallica, Rob'a tam 1 milyon dolar teklif etti. Ve Rob, resmen Metallica'nın yeni basçısı olmuş oldu.

Alıntıyı görüntüle

Ama Rob, o an devam eden albümün bitmesine az kaldığı için o albümde görev almadı. Bob Rock albümü bitirene kadar görevi devam ettirdi.

3 Mayıs günü geldi ve Metallica yeni basçısıyla birlikte basının önüne çıktı. Küçük bir konser de veren Metallica'yı izleyen seyirciler oldukça heyecanlıydı çünkü Metallica grubu uzun süredir sessizdi.

Sonunda yeni albümleri bitmişti ve bir isim bulmaları gerekiyordu. İki seçenek arasında kaldılar. Frantic ve St. Anger. En sonunda St. Anger isim olarak seçildi. Klipler ise California San Quentin Cezaevi'nde çekildi.

Herkesin albüm için beklentisi büyüktü çünkü Metallica yıllardır albüm çıkarmıyor, turnelere çıkmıyordu. Buna ek olara hayranlar Napster olayı yüzünden Metallica'ya kızgındı. Kötü bir albüm onları daha da sinirlendirebilirdi.

Albüm çıkmadan önce çok büyük çaplı olmayan bir albüm tanıtım etklinliği yapıldı ama albümün, gazeteciler ve medya tarafından beğenildiği çok söylenemezdi.

En sonunda yapım süreci aşırı dertli olan albüm St. Anger, 13 Haziran 2003'de yayınlandı.
Frantic parçası beğenilen bir parça oldu. Çoğunluk olarak kötü eleştiriler alsa da çoğu ülkede 1 numara oldu. Grup için bu albüm önemli bir yere sahipti. Grup üyeleri bu albümü çıkardıktan sonra çok mutluydu çünkü hepsi bu albümün çıkartıması gerektiğini düşünüyordu. Grup üyeleri için bu albüm grubun arınması, yenilenmesi ve toparlanması için gereken bir şeydi.

Ve Metallica o yaz, 3 yıl aradan sonra ilk kez turneye çıkarak hayranlarının gönlünü yeniden kazandı.

Başta bahsettiğim filmin adı da
Some Kind of Monster olarak belirlendi ve 24 Ocak 2004'de vizyona girdi.

(Some Kind of Monster filmi, bu kısımda yazdıkarımı konu alıyor. James ile grubun tartışmaları, Jason Newsted ile yaşadıkları hepsi orijinal görüntüleri ile o filmin içinde. Yani bu film canlandırma değil. Çoğunluğu orijinal görüntülerden oluşmakta. O filmi izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Bu yazı için onu da kaynak olarak kullandım)


Eski Tarza Dönüş, Death Magnetic - 2008

Yeni basçıları Rob ile yaptıkları ilk albüm Death Magnetic öncesinde prodüktör Bob Rock ile yollar ayrıldı ve Rick Rubin ile anlaşıldı.

St. Anger ile kötü eleştiriler alan Metallica, eski tarzına dönmek istiyordu. Verdiği röportajlarda James Hetfield, bu albümün Master of Puppets zamanı gibi olmasının zor ama imkansız olmadığını ve bununla birlikte yeni albümün St. Anger'a benzemediğinin altını çizdi.

Grup, yeni albüm Death Magnetic çıkmadan önce missionmetallica.com adlı bir site kurarak hayranlarının albüm çıkmadan bazı riffleri dinlemesine, stüdyodan fotoğrafları görmesine olanak sağladı. Albüm 12 Eylül 2008'de piyasaya çıktı.

Metallica; 81'i Kuzey Amerika, 73'ü Avrupa, 20'si Okyanusya, 10'u Güney Amerika ve 3'ü Asya'da olmak üzere toplamda 187 konserlik bir turneyle (World Magnetic Tour) Death Magnetic albümünü tüm dünyaya tanıtmıştır.

Albümdeki The Day That Never Comes ve All Nightmare Long büyük ilgi görmüştür.


Tam Gaz Devam, Hardwired...To Self Destruct - 2016

Metallica'nın son albümü olan Hardwired...To Self Destruct grubun YouTube kanalından bir video ile duyuruldu ve albümün bütün klipleri YouTube üzerinden paylaşıldı. 17 Kasım 2016'da bütün şarkılar yayınlandı ve albüm tamamen çıkmış oldu.

Albümdeki Atlas, Rise!, Hardwired ve Moth Into Flame büyük ilgi gördü.




Bu albümden sonra başka albüm gelecek mi şu an kesin değil ama James Hetfield bir röportajında üzerinde çalışıyoruz diye bahsetmişti. Tabi şu an onun hakkında hiç bir bilgi yok. Umarım tarzlarını bozmadan yapacakları bir albüm olur.



Metallica'nın hikayesi buraya kadardı. Okuduğunuz için çok teşekkür ederim.

Döner dönmez uzun bir yazı ve seriye atılmak mı? Kıral hareket.
Eline sağlık, bayağı emek var.
 

Herucane

80+ Silver
Katılım
19 Nisan 2020
Mesajlar
2,449
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,157
İsim
Canberk pala

Selamlar!

Yeni serimin ilk konusuna hoşgeldiniz. "Grubun Hikayesi" serisinde bu zamana kadar müzik dünyasında önemli yer edinmiş grupların kuruluş hikayelerini ve başarıya giden yolculuklarından bahsedeceğim.

İlk grup olarak ise en sevdiğim grup olan Metallica'yı yapmaya karar verdim.

Sizin de bu seride görmek istediğiniz grup varsa ve belirtirseniz sevinirim.

Şu an Metallica dışında listemde şu gruplar var:

Queen
AC/DC
Nirvana

Bu grupların da hikayeleri gelecek. Ve tabii sizin istediklerinizin de.

O zaman yavaştan başlayalım.



Bir Efsanenin Doğuşu - 1981

Metallica, grubun bateristi Lars Ulrich'in gazetede verdiği "Davulcu, Tygers of Pan Tang, Diamond Head ve Iron Maiden çalan birileri aranıyor." ilanına vokalist James Hetfield'ın başvurmasıyla Los Angeles'da kuruldu.

Alıntıyı görüntüle

Grup resmi olarak kurulmadan önce Ulrich, Metal Blade Records'un kurucusu Brian Slagel ile yeni çıkaracakları Metal Massacre adlı derleme albüm için anlaşmaya vardı.

Anlaşma yapıldıktan sonra Ulrich, James'e ritim gitar ve vokal görevlerini verdi. Bunun sonucunda grup resmi olarak 28 Ekim 1981'de, James Hetfield ve Lars Ulrich'in tanışmasından 5 ay sonra kurulmuş oldu.

Grubun adını alma hikayesi ise şu şekilde:

Lars'ın, o zamanlar yeni bir dergi işi ile uğraşan arkadaşı Ron Quintana dergisi için isim konusunda kararsız kaldı ve bir gün aklında olan isimleri Lars'a sayarken iki şık arasında kaldı. Metal Mania ve Metallica. Lars Metallica ismini çok beğendi ve akıllılık yapıp arkadaşının dergisinde Metal Mania ismini önerdi. Kendi grubuna da Metallica ismini aldı.

Alıntıyı görüntüle

Grubun logosunu ise James Hetfield tasarlamıştır.

Bunlardan sonra grup, 1981 yılında gazeteye ana gitarist ilanı verdi ve bu ilana Dave Mustaine başvurdu. James ve Lars pahalı gitar ve ekipmanlarını görünce Dave Mustaine ile anlaştı ve prova bile yapmadan gruba katılarak grubun ana gitaristi Dave oldu.

Alıntıyı görüntüle

1982 yılında grup ilk albümleri Metal Massacre için
Hit the Ligths parçasını kaydetti. O zamanlar bir basçıları olmadığı için o parçada bas gitarı James, solo gitarı ise geçici olarak Lloyd Grant isimli gitarist çalmıştır.

Bu sırada yeni bir basçı gruba katıldı, Ron McGovney. Yeni basçısı ile Metallica, ilk konserini 14 Mart 1982'de Anaheim'de bulunan Radio City'de verdi. Ayrıca Power Metal isimli yeni demoyu tanıttı.

14 Mart 1982'de Lars, James, Dave ve Ron dörtlüsü ilk albümleri olan Metal Massacre'yi piyasaya sürdü. Ama albümde bir yazım hatası oldu ve grubun ismi "Mettalica" olarak yazıldı.

1982 senesinin sonuna doğru grubun basçısı Ron'un grup ile yaşadığı anlaşmazlıklar ve tartışmalar Ron'un gruptan kovulmasına sebep oldu. 12 Aralık 1982'de Ron, Metallica'dan kovuldu.


Efsane Basçının Gruba Katılışı - 1982

Ron ayrıldıktan sonra belli bir süre basçısı olmayan grup, Lars ve James'in California'daki bir barda otururken performansını çok beğendiği wah pedalı kullanan bir basçıyı görmesiyle basçısını buldu.

James Hetfield o günü şöyle anlatıyor:

"Tam arkamızdan vahşi bir solo gelmişti, arkamızı döndüğümüz zaman bunun o olduğunu gördük. Uzun kızıl saçlarıyla sadece işini yapıyor ve çevrede kimse yokmuşçasına, tek başına odasında çalıyormuşçasına sakin ve bir o kadar da yetenekli birisiydi."

O basçı, ileride Metallica'nın efsanesi olacak olan Clifford Lee Burton idi.

Tabii, Cliff'i ikna etmek o kadar da kolay değildi. Cliff'in üyesi olduğu Trauma grubu San Francisco'da bulunmaktaydı ve Cliff, sadece bir grup için şehir değiştirmeye sıcak bakmıyordu. Ama Cliff'i gruplarına katmakta kararlı olan James ve Lars grubu California'dan San Francisco'ya taşıdı ve Cliff Burton'ı aralarına kattı.

Alıntıyı görüntüle

Metallica'nın Cliff ile verdiği ilk konser, 1983 yılınının Mart ayında "The Stone" adlı bir gece kulübünde verdiği konserdi.

Bu dörtlü, Megaforce adını verdikleri bir demo yayınlayarak metal dünyasında kendilerinden az çok söz ettirmeye başladı.


İlk Stüdyo Albümü, Kill 'Em All - 1983

Alkol, uyuşturucu ve uygunsuz davranışları nedeniyle Dave Mustaine, Metallica'dan 1983'te kovuldu. Aynı gün Dave yerine Kirk Hammett'ın gelmesiyle asıl dörtlü bir araya geldi. Ve yaklaşık bir ay sonra da Kill 'Em All albümünün kayıtlarına başladılar.

Alıntıyı görüntüle

Asıl adı Metal Up Your Ass: Easters Cancelled, Body's Been Found olan Kill 'Em All albümünün ilk adı dağıtıcı firma tarafından reddedildi. Bunun üstüne Cliff Burton, dağıtıcı firmayı kastederek Kill 'Em All adını önerdi. İsim kabul edildi ve albümün ismi Kill 'Em All olarak değişti.

Albüm 25 Temmuz 1983'te yayınlandı. Albümdeki
Seek and Destroy ve The Four Horsemen şarkısı büyük ilgi gördü, albüm sadece ABD'de 3 milyon satış rakamına ulaştı.

Albümde Cliff Burton'ın bass solosunun bulunduğu
(Anesthesia) Pulling Teeth isimli bir parça da bulunmakta.

Ayrıca bu albüm, kayıtlara geçen ilk Trash Metal albümdür.


Yükselişe Geçiş, Ride The Lightning - 1984

Bu albüm, grubun stüdyo şartlarını beğenmemesi sebebiyle grubun bateristi Lars'ın memleketi Danimarka'da başka bir stüdyoda kaydedildi. Yeni anlaştıkları Fleming Rasmussen bu albümde prodüktörlük yaptı.

Albüm 27 Temmuz 1984'te yayınlandı.

Albümün açılış şarkısı olan
Fight Fire With Fire isimli parçanın akustik girişi hayranları kısa bir şoka uğrattı. Hayranları Metallica'nın tarz değişikliğine gittiğini sandı ama şarkının sert ve hızlı devamı hayranları rahatlattı. Albümde çok sevilen parçalardan olan Creeping Death parçası ise Metallica konserlerinin vazgeçilmez oldu.

Albümde bulunan,
Fade To Black ve Cliff Burton'ın efsane bası ile başlayan For Whom The Bell Tolls parçaları Metallica'nın kalıplaşmış şarkıları haline geldi.

Bu albüm Metallica'nın ilk profesyonel albümü olmasıyla birlikte Metallica'nın Dünya çapında yükselişe geçmesini sağlayan albüm oldu.


Müzik Dünyasını Kasıp Kavuran Albüm, Master of Puppets - 1986

Ride The Lightning albümü ile adından bayağı söz ettiren Metallica, Elektra Records'tan Micheal Alago ile anlaşarak Elektro Records ile çalışmaya başladı. Aynı zamanda Q-Prime Menajerlik'ten Cliff Burnstein ile anlaştı. Cliff Burnstein Metallica'nın yeni menajeri oldu. Fleming Rasmussen ise prodüktörlük görevine devam etti.

Büyük bir şirket ile anlaşan ve yeni menajeri olan grup bir sonraki albümleri için çalışmaya başladı. Ride The Lightning'deki başarıdan sonra beklenti yüksekti.

Ve 3 Mart 1986'da Master of Puppets yayınlandı.

Çıktığı andan itibaren adeta bir fırtına yaratan albüm, hiç bir reklam kampanyası olmadan milyonlar sattı. Billboard 200'de 29. sıraya kadar yükselen albüm içinde bir sürü şaheser niteliğinde parça barınıdırıyordu.

Dünya'da büyük bir sorun haline gelen uyuşturucuyu konu alan
Master of Puppets, Fight Fire With Fire gibi yavaş başlayıp sert ve hızlı devam eden Battery ve Cliff Burton'ın basın ilahını çaldığı Orion parçası albümde en çok sevilen parçalar oldu.

Orion parçası tüm zamanların en iyi enstrümental parçalarından biri olarak görülmektedir.

Dünya'nın en iyi metal albümü olarak görülen Master of Puppets albümü, Metallica'yı dünya çapında bilinen bir grup haline getirdi.


Kara Gece - 27 Eylül 1986

Master Of Puppets albümü ile piyasayı kasıp kavuran Metallica, turnelere çıkmaya başlamıştı. Damage Inc. turnesinin Stockholm konserinden döndükleri akşam her şey yolunda gibiydi.

Gece otobüste kimin hangi yatakta yatacağına karar vermek için Cliff ve Kirk desteden bir kart çekti. Maça ası çeken Cliff ranzada üst katta yatmaya hak kazandı. Ancak gece buzlu yol yüzünden kontrolden çıkarak devrildi.

Cliff Burton yanında yattığı camdan dışarı fırlayarak devrilen otobüsün altında kaldı. Kirk, James ve Lars ise şanslıydı. Bir kaç ufak hasarla kazayı atlattılar. Ancak Cliff otobüsün altındaydı. Çekici geldiğinde ise asıl trajik olay yaşandı. Otobüsü kaldırırken çekicinin halatı koptu ve otobüs, Cliff'in üstüne bir kez daha düştü. Ve Cliff 24 yaşında hayata veda etti.

Alıntıyı görüntüle

(Cliff'in hayatını kaybettiği kazadan sonra çekilmiş bir fotoğraf)

Otobüs ikinci kez düştüğü sırada Cliff hayatta mıydı bilinmiyor ama söylentilere göre hayattaydı. Yani çekici düzgünce kaldırabilseydi Cliff belki hayatına devam edebilirdi. Bu haberin ardından başta Metallica üyeleri olmak üzere bütün müzik dünyası çok büyük bir şoka uğramıştı, kimse inanmak istemiyordu.

Bu acı olaya rağmen baskılar yüzünden Metallica turneyi tamamlamak zorunda kaldı.

Ek olarak, çoğu kaynakta kaza sebebinin benim de dediğim gibi buzlu yol olduğu yazsa da James Hetfield'ın açıklamalarına göre şoför alkollüydü.


Cliff'e Veda - 7 Ekim 1986

Cliff'in cenazesi turne yüzünden 7 Ekim 1986'da yapılabildi. Cenazesinde kendisiyle bütünleşen Orion parçası çalındı. Bu olaydan sonra Orion parçası Metallica ve müzik dünyası için çok önemli bir parça haline geldi ve Cliff, müzik dünyası tarafından müzik zekası tartışılamaz bir efsane olarak kabul edildi.

Cliff'in isteği üzerine cenazesinden sonra külleri San Fransisco'nun çeşitli yerlerine savruldu.


Alıntıyı görüntüle

Cliff'n ölümünün üzerinde çok büyük etki bıraktığı Metallica grubu dağılmanın eşiğine kadar gelmişti. Hiç biri müziğe devam etmek istemiyordu ama Cliff'in ailesinin baskıları ve kendilerinin Cliff'in böyle bir şeye izin vermeyeceğini düşünmeleri ile müziğe devam ettiler.

Cliff'in kuru kafa yüzüğünü ise James Hetfield devralmıştır.

Alıntıyı görüntüle


Yeni Bir Başlangıç, ...And Justice For All - 1988

7 Eylül 1988'de yayınlanan bu albüm, Cliff Burton'dan sonra bas gitara yeni gelen Jason Newsted ile yapılan ilk albüm oldu.

Alıntıyı görüntüle

Sert ve hareketli olan bu albüm büyük bir başarı elde etti. Billboard 200'de 6. sıraya kadar yükseldi ama albümde bas gitarın neredeyse hiç duyulmaması, sesinin kısılması kötü eleştiriler aldı ve Jason'ın grupta dışlanan eleman gibi görüldüğünün kanıtı oldu.

Albümdeki One parçası çok popüler oldu ve şu ana kadar hiç klip çekmeyen Metallica,
One parçası için klip çekerek kendi içinde bir ilke imza attı. Klipte ise Johnny Got His Gun adlı filmden kesitler kullanılmıştır. Zaten şarkının sözleri de o film ile ilgilidir.

Albümdeki
To Live is To Die parçası ise Cliff'e adanmıştır.

Çok Büyük Başarı, The Black Album - 1991

Cliff'in ölümünden sonra psikolojik olarak zor zamanlara giren grup ...And Justice For All albümü ile şarkıların zorlaştığını, uzadığını ve dinlenebilirliğinin azaldığını farkettiler ve daha önce Bon Jovi, Nirvana gibi isimlerle de çalışmış olan prodüktör Bob Rock ile anlaşarak tarzlarını biraz değiştirdiler.

Albüm 12 Ağustos 1991'de yayınlandı ve Master Of Puppets'tan da iyi bir başarı elde etti. Metallica'nın şu ana kadar en çok gelir ettiği albüm bu albüm oldu.

Albümdeki
Wherever I May Roam, Sad But True, Enter Sandman, The Unforgiven ve özellikle Nothing Else Matters Metallica'nın kalıp şarkıları arasında başa oturdu.

Sanki Başka Bir Grup, Load ve Reload - 1996-97

The Black Album sonrası uzun bir turneye çıkan Metallica 1995'te stüdyoya girerek 4 Haziran 1996'da Load albümünü çıkardı. Albüm Billboard 200 listesine 1. sıradan girmesine rağmen Metallica'nın tarzında olmayan bir albüm olması sebebiyle büyük bir kesim tarafından kötü yönde çok eleştiri aldı.

Load albümünü kaydederken çok fazla şarkı kaydettikleri için kalan şarkıları da 1997 yılında Reload adlı albüm ile piyasaya sürdüler. Yine çok beğenilmese de Load'a göre sert olduğu için daha iyi eleştiriler aldı.


Cover'lardan Oluşan Albüm, Garage Inc. - 1998

Garage Inc. albümü Diamond Head, Killing Joke, The Misfits, Thin Lizzy, Mercyful Fate, Motörhead, Black Sabbath ve bir çok eski grupların cover'larını içeriyordu. Albümdeki Whiskey In The Jar parçası çok ilgi gördü.

Napster Olayı - 2000

Metallica'nın Görevimiz Tehlike 2 filmi için yaptıkları soundtrack I Disappear parçası piyasaya sürülmeden paylaşım programı Napster yoluyla internete düşünce grup, program yapımcısı ve kullanıcılarına karşı dava açtı. Bir internet takip ekibiyle anlaşan grup sadece 3 günde şarkıyı yaklaşık 300 bin kişinin indirdiğini tespit etti. Şarkıyı indirenleri hesapları kapatıldı, site ise ceza aldı. Sonuç olarak ise Metallica, hayranları tarafından olumsuz tepkiler aldı. Hayranların birçoğu buna karşılık olarak sokaklarda Metallica albümlerini yakıp çöplere attılar.

Zor Zamanlar, St. Anger - 2001

2001 yılının Ocak ayında Cliff Burton'ın yerine gelen Jason Newsted kişisel problemler ve grupla yaşadığı anlaşmazlıklar sonucu gruptan ayrıldı. Jason'ın ayrılmasıyla birlikte büyük bir darbe alan Metallica, hiç de iyi olmayan günlere doğru ilerliyordu.

O sırada Metallica, grup içi yaşanan anlaşmazlıklar ve tartışmalar sonucu bu durumu düzeltmek için Phil Towle adlı terapist, hayat koçunu işe aldı.

2001'in Nisan ayında ise Joe Berlinger ve Bruce Sinofsky adlı iki fikm yapımcısı Metallica'ya yeni albümlerinin yapım aşaması için belgesel tarzı bir film çekme teklifi sundu. Belgeselin çekimlerine başladıklarında albümün kayıtları daha önce başlamıştı. Fakat çok uzun sürmedi. James Hetfield, uyuşturucu, alkolizm ve grupla yaşadığı tartışmalar yüzünden rehabilitasyon merkezine yattı.

O sıralar, Lars ve Kirk için cidden zor zamanlardı. Metallica, dağılmanın eşiğine gelmişti. James dönene kadar bütün albüm kayıtları ve tur etkinlikleri durduruldu.

2002'nin başlarında James gruba geri döndü fakat tedavisi nedeniyle sadece öğlen 12 ve akşam üzeri 4 arasında çalışabiliyordu. Her ne kadar tedavi görse de grup içinde hala tartışmalar yaşanıyordu. Özellikle de James ve Lars arasında. Ama yine de yarım kalan albümün kayıtlarına devam ediliyordu.

Tabii, o sıralar bir basçıları olmadığı için bas gitarı geçiçi süreliğine aynı zamanda prodüktörleri de olan Bob Rock aldı.

Lars Ulrich, işe aldıkları Phil Towle'un Metallica'yı kurtardığını ve o olmasaydı Metallica'nın sonunun gelebileceğini söyledi. Phil Towle ile birlikte grup yavaştan eski haline dönüyor, mutlu günler geri dönüyordu. James de tedavi görmeyi bırakmıştı.

Bir gün Metallica'ya MTV'den bir teklif geldi. MTV, ICON adlı program için Metallica'yı seçmişti. Yapacakları şey ise 3 Mayıs 2003'de programa katılıp program sonunda bir şeyler çalmak. Metallica'nın düşündüğüne göre MTV, o şovun Metallica'nın yeni basçısını tanıtacağı bir etkinlik olmasını istiyordu. Bu yüzden Metallica 3 Mayıs'a kadar bir basçı bulmak için uğraşmaya başladı.

Bu sırada Metallica, yaptığı albüme devam ediyordu. Bir gün basçı seçmeleri için adaylar stüdyoya geldi ve hepsi sırayla ekiple beraber şarkıları çaldı ve bir ara Ozzy Osbourne'un da bas gitar görevini yapan Robert Trujillo, Metallica'nın yeni basçısı görevine uygun görüldü.

Metallica üyeleri Rob'u çok beğenmişti. Rob'da ikinci bir Cliff Burton'ı görüyorlardı. Rob'ın gitarı çalma stili de aynı Cliff'e benziyordu. Rob, Metallica için en uygun basçıydı. Metallica, Rob'a tam 1 milyon dolar teklif etti. Ve Rob, resmen Metallica'nın yeni basçısı olmuş oldu.

Alıntıyı görüntüle

Ama Rob, o an devam eden albümün bitmesine az kaldığı için o albümde görev almadı. Bob Rock albümü bitirene kadar görevi devam ettirdi.

3 Mayıs günü geldi ve Metallica yeni basçısıyla birlikte basının önüne çıktı. Küçük bir konser de veren Metallica'yı izleyen seyirciler oldukça heyecanlıydı çünkü Metallica grubu uzun süredir sessizdi.

Sonunda yeni albümleri bitmişti ve bir isim bulmaları gerekiyordu. İki seçenek arasında kaldılar. Frantic ve St. Anger. En sonunda St. Anger isim olarak seçildi. Klipler ise California San Quentin Cezaevi'nde çekildi.

Herkesin albüm için beklentisi büyüktü çünkü Metallica yıllardır albüm çıkarmıyor, turnelere çıkmıyordu. Buna ek olara hayranlar Napster olayı yüzünden Metallica'ya kızgındı. Kötü bir albüm onları daha da sinirlendirebilirdi.

Albüm çıkmadan önce çok büyük çaplı olmayan bir albüm tanıtım etklinliği yapıldı ama albümün, gazeteciler ve medya tarafından beğenildiği çok söylenemezdi.

En sonunda yapım süreci aşırı dertli olan albüm St. Anger, 13 Haziran 2003'de yayınlandı.
Frantic parçası beğenilen bir parça oldu. Çoğunluk olarak kötü eleştiriler alsa da çoğu ülkede 1 numara oldu. Grup için bu albüm önemli bir yere sahipti. Grup üyeleri bu albümü çıkardıktan sonra çok mutluydu çünkü hepsi bu albümün çıkartıması gerektiğini düşünüyordu. Grup üyeleri için bu albüm grubun arınması, yenilenmesi ve toparlanması için gereken bir şeydi.

Ve Metallica o yaz, 3 yıl aradan sonra ilk kez turneye çıkarak hayranlarının gönlünü yeniden kazandı.

Başta bahsettiğim filmin adı da
Some Kind of Monster olarak belirlendi ve 24 Ocak 2004'de vizyona girdi.

(Some Kind of Monster filmi, bu kısımda yazdıkarımı konu alıyor. James ile grubun tartışmaları, Jason Newsted ile yaşadıkları hepsi orijinal görüntüleri ile o filmin içinde. Yani bu film canlandırma değil. Çoğunluğu orijinal görüntülerden oluşmakta. O filmi izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Bu yazı için onu da kaynak olarak kullandım)


Eski Tarza Dönüş, Death Magnetic - 2008

Yeni basçıları Rob ile yaptıkları ilk albüm Death Magnetic öncesinde prodüktör Bob Rock ile yollar ayrıldı ve Rick Rubin ile anlaşıldı.

St. Anger ile kötü eleştiriler alan Metallica, eski tarzına dönmek istiyordu. Verdiği röportajlarda James Hetfield, bu albümün Master of Puppets zamanı gibi olmasının zor ama imkansız olmadığını ve bununla birlikte yeni albümün St. Anger'a benzemediğinin altını çizdi.

Grup, yeni albüm Death Magnetic çıkmadan önce missionmetallica.com adlı bir site kurarak hayranlarının albüm çıkmadan bazı riffleri dinlemesine, stüdyodan fotoğrafları görmesine olanak sağladı. Albüm 12 Eylül 2008'de piyasaya çıktı.

Metallica; 81'i Kuzey Amerika, 73'ü Avrupa, 20'si Okyanusya, 10'u Güney Amerika ve 3'ü Asya'da olmak üzere toplamda 187 konserlik bir turneyle (World Magnetic Tour) Death Magnetic albümünü tüm dünyaya tanıtmıştır.

Albümdeki The Day That Never Comes ve All Nightmare Long büyük ilgi görmüştür.


Tam Gaz Devam, Hardwired...To Self Destruct - 2016

Metallica'nın son albümü olan Hardwired...To Self Destruct grubun YouTube kanalından bir video ile duyuruldu ve albümün bütün klipleri YouTube üzerinden paylaşıldı. 17 Kasım 2016'da bütün şarkılar yayınlandı ve albüm tamamen çıkmış oldu.

Albümdeki Atlas, Rise!, Hardwired ve Moth Into Flame büyük ilgi gördü.




Bu albümden sonra başka albüm gelecek mi şu an kesin değil ama James Hetfield bir röportajında üzerinde çalışıyoruz diye bahsetmişti. Tabi şu an onun hakkında hiç bir bilgi yok. Umarım tarzlarını bozmadan yapacakları bir albüm olur.



Metallica'nın hikayesi buraya kadardı. Okuduğunuz için çok teşekkür ederim.

Eline sağlık efsane olmuş tam senin seviyende yani mükemmel barış akarsu hastasıyım
 
Top Bottom