GTA V Lossless Scaling Rehberi

Wuenzha

80+
Reaksiyon skoru
1
Biliyorsunuz ki geçtiğimiz zamanlarda Grand Theft Auto V Enhanced Edition çıktı.
Daha önce oyunu 2-3 kez bitirdiğim için grafiklere çok takılmamıştım, ta ki Enhanced versiyonu çıkana kadar.

Şu an GTX 1650 ekran kartına sahibim ve GTA V Enhanced versiyonunda, ULTRA ayarlarda 100 FPS sabit aldığımı söylesem inanır mısınız?
(İşlemci: Ryzen 5 5600)

Bu konuda sizlere GTX 1650 gibi 4 GB VRAM ekran kartlarında Lossless Scaling programını nasıl en iyi şekilde kullanabileceğinizi anlatacağım.

1. VRAM Kullanımı ve Texture Quality

Arkadaşlar ilk olarak şundan bahsetmeliyim: VRAM’e en çok etki eden ayar “Texture Quality”.

• Daha sağlıklı Frame Generation görüntüsü ve minimum takılma için bu ayardan feragat etmemiz şart.
  • “Very High” seçtiğimizde VRAM ihtiyacı 4.8 GB oluyor.
  • “Normal”e aldığımızda ise VRAM kullanımı 3.4 GB’a düşüyor.
    (Çözünürlük: 1920x1080, Ultra)

2. Performans Durumu

1920x1080 Ultra grafiklerde Frame Generation kapalıyken FPS 35-50 arasında geziyor.
Görüntü ise MSAA veya Scaling Mode kapalı olduğundan oldukça tırtıklı. Yani bir Antialiasing teknolojisine ihtiyaç var.

• Sadece TAA açınca görüntü bulanıklaşıyor ve FPS 25-35 aralığına düşüyor, çünkü VRAM taşmaya başlıyor.
  • Daha Lossless Scaling’e geçmeden bu performans kaybı oldukça kötü.
Benim çözümüm:

• Oyunu 1024x768 Pencere Modu’nda çalıştırdım. Böylece VRAM 2.9 GB'a düşüyor.
  • Antialiasing olarak 1.75x Scaling Mode + TAA kullandım.
  • FPS bu şekilde 45-70 arasında geziyor. Oldukça tatmin edici!
Artık Lossless Scaling ayarlarına geçebiliriz;
WhatsApp Görsel 2025-09-22 saat 15.42.13_eb023722.webp

3. Lossless Scaling Ayarları

Uygulama dili bende Türkçe.

• Frame Generation modu: LSFG 3.1 Uyarlanabilir (minimum gecikme ve en akıcı deneyim için en iyisi)
  • Hedef FPS: 100 (144 FPS’ten daha stabil buldum)
  • Ölçekleme modu: FSR
    • Keskinlik: 9. kademe
    • “Hafifletilmiş sürüm”: Açık
    • “Mod özel”: Açık
    • Çarpan: 1.3

(Bu ayarlar FPS’i herkesin sisteminde arttırır. (GTX 1050 ve altı için aynı şeyi söyleyemem, VRAM burada kritik.)
Minimum gecikme için:
  • Hedef kuyruğu: 0
  • Eşitleme modu: Kapalı

4. Ufak Notlar

• Laptop veya APU işlemcili cihazlarda, birden fazla GPU varsa “Kullanılan GPU” kısmından en iyisini seçin.
  • Birden fazla monitörünüz varsa “Çıkış Ekranı”ndan ana monitörünüzü seçin.

Frame Generation hakkında:
VRAM ne kadar kullanılabiliyorsa, sahte kareler o kadar kaliteli üretiliyor. Deneyimlerim doğrultusunda bu sonuca vardım.

Sonuç
Ayarlarım bu şekildeydi. Frame Generation + Upscale teknolojileri sayesinde GTA V Enhanced’i 1024x768 Ultra (1.75x Scaling Mode + TAA) grafiklerle oynayıp, 1920x1080 Very High grafiklerden daha kaliteli ve akıcı bir görüntü elde ettim.

İlk kez böyle bir rehber hazırladım, herkes faydalansın istedim.

Düzenleme : arkadaşlar akıcılık için mesela oyun 100fpslerde çok görüntü bozuyor diyorsanız 75fps yapabilirsiniz aynı şekilde monitörünüzün hz değerini de 75 yaparsanız oyununuz akıcılığını kaybetmeyecektir :)
FPS ile Hz'yi aynı değerde tutun.

Son düzenleme:
Geri