Biliyorsunuz ki geçtiğimiz zamanlarda Grand Theft Auto V Enhanced Edition çıktı.
Daha önce oyunu 2-3 kez bitirdiğim için grafiklere çok takılmamıştım, ta ki Enhanced versiyonu çıkana kadar.
Şu an GTX 1650 ekran kartına sahibim ve GTA V Enhanced versiyonunda, ULTRA ayarlarda 100 FPS sabit aldığımı söylesem inanır mısınız?
(İşlemci: Ryzen 5 5600)
Bu konuda sizlere GTX 1650 gibi 4 GB VRAM ekran kartlarında Lossless Scaling programını nasıl en iyi şekilde kullanabileceğinizi anlatacağım.
Görüntü ise MSAA veya Scaling Mode kapalı olduğundan oldukça tırtıklı. Yani bir Antialiasing teknolojisine ihtiyaç var.
Frame Generation hakkında:
VRAM ne kadar kullanılabiliyorsa, sahte kareler o kadar kaliteli üretiliyor. Deneyimlerim doğrultusunda bu sonuca vardım.
Sonuç
Ayarlarım bu şekildeydi. Frame Generation + Upscale teknolojileri sayesinde GTA V Enhanced’i 1024x768 Ultra (1.75x Scaling Mode + TAA) grafiklerle oynayıp, 1920x1080 Very High grafiklerden daha kaliteli ve akıcı bir görüntü elde ettim.
İlk kez böyle bir rehber hazırladım, herkes faydalansın istedim.
Düzenleme : arkadaşlar akıcılık için mesela oyun 100fpslerde çok görüntü bozuyor diyorsanız 75fps yapabilirsiniz aynı şekilde monitörünüzün hz değerini de 75 yaparsanız oyununuz akıcılığını kaybetmeyecektir
FPS ile Hz'yi aynı değerde tutun.
Daha önce oyunu 2-3 kez bitirdiğim için grafiklere çok takılmamıştım, ta ki Enhanced versiyonu çıkana kadar.
Şu an GTX 1650 ekran kartına sahibim ve GTA V Enhanced versiyonunda, ULTRA ayarlarda 100 FPS sabit aldığımı söylesem inanır mısınız?
(İşlemci: Ryzen 5 5600)
Bu konuda sizlere GTX 1650 gibi 4 GB VRAM ekran kartlarında Lossless Scaling programını nasıl en iyi şekilde kullanabileceğinizi anlatacağım.
1. VRAM Kullanımı ve Texture Quality
Arkadaşlar ilk olarak şundan bahsetmeliyim: VRAM’e en çok etki eden ayar “Texture Quality”.- Daha sağlıklı Frame Generation görüntüsü ve minimum takılma için bu ayardan feragat etmemiz şart.
- “Very High” seçtiğimizde VRAM ihtiyacı 4.8 GB oluyor.
- “Normal”e aldığımızda ise VRAM kullanımı 3.4 GB’a düşüyor.
(Çözünürlük: 1920x1080, Ultra)
2. Performans Durumu
1920x1080 Ultra grafiklerde Frame Generation kapalıyken FPS 35-50 arasında geziyor.Görüntü ise MSAA veya Scaling Mode kapalı olduğundan oldukça tırtıklı. Yani bir Antialiasing teknolojisine ihtiyaç var.
- Sadece TAA açınca görüntü bulanıklaşıyor ve FPS 25-35 aralığına düşüyor, çünkü VRAM taşmaya başlıyor.
- Daha Lossless Scaling’e geçmeden bu performans kaybı oldukça kötü.
- Oyunu 1024x768 Pencere Modu’nda çalıştırdım. Böylece VRAM 2.9 GB'a düşüyor.
- Antialiasing olarak 1.75x Scaling Mode + TAA kullandım.
- FPS bu şekilde 45-70 arasında geziyor. Oldukça tatmin edici!
3. Lossless Scaling Ayarları
Uygulama dili bende Türkçe.- Frame Generation modu: LSFG 3.1 Uyarlanabilir (minimum gecikme ve en akıcı deneyim için en iyisi)
- Hedef FPS: 100 (144 FPS’ten daha stabil buldum)
- Ölçekleme modu: FSR
- Keskinlik: 9. kademe
- “Hafifletilmiş sürüm”: Açık
- “Mod özel”: Açık
- Çarpan: 1.3
(Bu ayarlar FPS’i herkesin sisteminde arttırır. (GTX 1050 ve altı için aynı şeyi söyleyemem, VRAM burada kritik.)
- Hedef kuyruğu: 0
- Eşitleme modu: Kapalı
4. Ufak Notlar
- Laptop veya APU işlemcili cihazlarda, birden fazla GPU varsa “Kullanılan GPU” kısmından en iyisini seçin.
- Birden fazla monitörünüz varsa “Çıkış Ekranı”ndan ana monitörünüzü seçin.
Frame Generation hakkında:
VRAM ne kadar kullanılabiliyorsa, sahte kareler o kadar kaliteli üretiliyor. Deneyimlerim doğrultusunda bu sonuca vardım.
Sonuç
Ayarlarım bu şekildeydi. Frame Generation + Upscale teknolojileri sayesinde GTA V Enhanced’i 1024x768 Ultra (1.75x Scaling Mode + TAA) grafiklerle oynayıp, 1920x1080 Very High grafiklerden daha kaliteli ve akıcı bir görüntü elde ettim.
İlk kez böyle bir rehber hazırladım, herkes faydalansın istedim.
Düzenleme : arkadaşlar akıcılık için mesela oyun 100fpslerde çok görüntü bozuyor diyorsanız 75fps yapabilirsiniz aynı şekilde monitörünüzün hz değerini de 75 yaparsanız oyununuz akıcılığını kaybetmeyecektir

FPS ile Hz'yi aynı değerde tutun.
Son düzenleme: