Neler Yeni

Hava sirkülasyonu kötü olan bir kasanın fanı daha iyi bir fan ile değiştirmek?

VuenxFA

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
39
İsim
Muzaffer Altınok
Instagram
fa.muzaffer
Steam
FA
İşlemcim i5 9600KF CPU soğutucum ise TT UX100, bu soğutucuyu Corsair H100I RGB Platinum ile değiştireceğim fakat Kasam Thermaktake versa J23 TG ve hava sirkülasyonu kötü sanırım. Ben 1 tane de egzos fanı alıp (şu an zaten var stok fan ama çok kötü elimi dibine sokuyorum neredeyse üflemiyor) kasamdakiyle değiştirsem kaç derece fark eder? Bu arada ekran kartım da çok ısınıyor yine sirkülasyondan dolayı diye düşünüyorum, deceit gibi oyunda 80 82 derece oluyor. İşlemcim ise CS:GO'da 77 derece falanken üstüne dışardan küçük vantilatör koydum ve 3 derece falan fark etti. Kısaca Bir sıvı soğutmayla ve 1 daha iyi egzos fanıyla (arctc bionix P120 veya Akasa viper S-slow daha iyi fan öneriniz varsa yazarsanız iyi olur bütçe 100 tl civarı) ne kadar etki eder? Öndeki fanları da değiştirmem gerekir mi? Ve sıvı soğutma alarak sistemi riske atmış olur muyum, Corsair in buna karşı herhangi bir garantisi var mı?
Hatta sistemi mi direk koyayım şuraya:
Bileşenler.PNG

LokmanBey

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,051
İsim
Lokman Açil
Kaptan Vantilatör Pc Zarar Verir Kasa Hava Sirkülasyonu Kötüyse Pek bir şey Değişmez Fan Taksan Bile Kasaya Hava Giremediği İçin Fanlar Yeterli Güçü Veremez Pc'ye Kasanı Değiştir İstersen

VuenxFA

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
39
İsim
Muzaffer Altınok
Instagram
fa.muzaffer
Steam
FA
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Kaptan Vantilatör PC Zarar Verir Kasa Hava Sirkülasyonu Kötüyse Pek bir şey Değişmez Fan Taksan Bile Kasaya Hava Giremediği İçin Fanlar Yeterli Güçü Veremez PC'ye Kasanı Değiştir İstersen
Kasayı değiştiremem malesef. Değiştirmeden nasıl arttırabilirim sirkülasyonu?

LokmanBey

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,051
İsim
Lokman Açil

Kasanın Kapağını Açık Bırak İçeriye Fazla Toz Kapar Onun Dışında Sıvı Soğutmadan Pek Anlamam

Dahası  
Reaksiyon skoru
240
İsim
Yusuf Bilir
öncelikle günaydın. Yeni günün sabahında yeni mesajlar kısmında soğutma hakkında konu görmek beni mutlu etti :) İlk dikkatimi çeken şey kasanın ön kısımdan hava alması için yanlarının açılması, ama fanlarının fazla önde olduğuydu. Aynı sorun sharkoonun tg serisinde de var. Eğer ön fanlarını biraz arkaya çekersen içeriye yanlardan daha güzel hava çekerler (Bilmiyorum bu model için ne kadar mümkün.). İkinci dikkatimi çeken şey ise kasaların %90ınında psu diğer bileşenlerden üstü kapatılarak uzaklaştırılır. Senin kasanda buraya ağ(mesh) yapı kullanılmış. Bu da demek oluyor ki ekran kartına gelicek olan soğuk havadan psu kendine pay alıyor. (Normalde psu için ön en alt fan yeterli geldiği için diğer bileşenlerden üstü kapatılarak soyutlanır.). Ekran kartın bu sebepten dolayı ısınıyor. Büyük kısmını kasanın arkasından dışarıya atmasına rağmen kalanını ısınan hava yükseleceği için doğruca işlemcine yolluyor (Bu sorun bütün ekran kartlarında fan altta olduğu için vardır. Sıcak havayı doğruca kasanın ortasına bırakıp durur.). Sorunu bulduk. Hava girişini de ön fanları arkaya alarak düzelttik. Geldik hava çıkışına. Eğer benim gibi sisteminin soğuk olmasından mutlu oluyorsan (işlemci 79 dereceyi geçmedikçe evet ömrü kısalır ama pek de sorun olmaz.). kule tipi veya sıvı soğutucu kullanmalısın. İntel günümüzde ısınmasıyla anılan bir işlemci üreticisi o yüzden stres altında belki hiç bir zaman 60 civarını göremicek fakat eğer OC yapmıyorsan(ki bence yapmamalısın sistemin gayet şık-yüksek performanslı) corsair H100i RGB Platinum bu sistem için hem fazla maliyetli hem de radyatörünün büyük boyutuyla yukarı koysan işlemciyi soğutursun fakat bu sefer kasanın içi yukarısı da kapandığı için benim fikrim iyice yanar. Bu sefer ssdn, ekran kartın, anakartın, VRMın ısınabilir. Bana göre bir arctic fanboyu olarak Arctic freezer 34 esports duo (Sesten rahatsız olmam diyorsan en üst tier olan Noctua Nh-u9b ile çook rahat edersin.). Kalan parayla da üst taraftan hava tahliyesi için rahatça 2 tane Arctic bionix p140 140mm tercih edebilirsin. bu fanlarla üst tarafta ısınan havayı dışarı atıcak 76cfm değerine sahip 2 canavarın olur. Ayrıca şu an için senin de dediğin gibi en kritik nokta stok egsoz fanın. Tertemiz soğuk hava içeriye dolsa da egsoz fanın kötü olduktan sonra içerde boğulur durur. BENCE SONUÇ: radyatöre verilecek fiyatla çok güzel kule tipi soğutu+ kasan için verdiği için en güzelinden 2 adet 140mm yukarı taraf hava tahliye fanı alabilirsin. Egsoz fanını değiştirmen ve şu an kullandığın işlemci soğutucunu değiştirmen en kritik nokta. Bir de ön taraftaki fanları kasan izin veriyorsa (sharkoon tg4 veriyor.) arkaya çekmen. Senin için elimden geldiği kadar şu an kasanın kasa sirkülasyonunu çizdim. Biraz uzun oldu canını sıkabilir :D.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Dostum yeni bir mesaj daha :D sabah mahmurluğuma ver şimdi farkettim belirttiğin sıvı soğutucu zaten 280mm. Thermaltake sitesinde bu kasa için kullanılıcaksa yukarı taraf max 240mm ön taraf ise 280mm radyatör alır demiş. Zaten bu sıvı soğutucu sadece ön tarafa monte edilebilir. Bu sefer işlemcin çok rahat eder fakar diğer bileşenler zorlanır. Ayrıca ekran kartını (çok güzel seçim tebrik ediyorum.) psu ile daha fazla muhattap ettirirsin. Psu sıcak havasını gpunun yüzüne yüzüne üfler :)

Ekler

• c2.png
    c2.png
    19 KB · Hit: 119
Son düzenleme:

VuenxFA

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
39
İsim
Muzaffer Altınok
Instagram
fa.muzaffer
Steam
FA
öncelikle günaydın. Yeni günün sabahında yeni mesajlar kısmında soğutma hakkında konu görmek beni mutlu etti :) İlk dikkatimi çeken şey kasanın ön kısımdan hava alması için yanlarının açılması, ama fanlarının fazla önde olduğuydu. Aynı sorun sharkoonun tg serisinde de var. Eğer ön fanlarını biraz arkaya çekersen içeriye yanlardan daha güzel hava çekerler (Bilmiyorum bu model için ne kadar mümkün.). İkinci dikkatimi çeken şey ise kasaların %90ınında PSU diğer bileşenlerden üstü kapatılarak uzaklaştırılır. Senin kasanda buraya ağ(mesh) yapı kullanılmış. Bu da demek oluyor ki ekran kartına gelicek olan soğuk havadan PSU kendine pay alıyor. (Normalde PSU için ön en alt fan yeterli geldiği için diğer bileşenlerden üstü kapatılarak soyutlanır.). Ekran kartın bu sebepten dolayı ısınıyor. Büyük kısmını kasanın arkasından dışarıya atmasına rağmen kalanını ısınan hava yükseleceği için doğruca işlemcine yolluyor (Bu sorun bütün ekran kartlarında fan altta olduğu için vardır. Sıcak havayı doğruca kasanın ortasına bırakıp durur.). Sorunu bulduk. Hava girişini de ön fanları arkaya alarak düzelttik. Geldik hava çıkışına. Eğer benim gibi sisteminin soğuk olmasından mutlu oluyorsan (işlemci 79 dereceyi geçmedikçe evet ömrü kısalır ama pek de sorun olmaz.). kule tipi veya sıvı soğutucu kullanmalısın. İntel günümüzde ısınmasıyla anılan bir işlemci üreticisi o yüzden stres altında belki hiç bir zaman 60 civarını göremicek fakat eğer OC yapmıyorsan(ki bence yapmamalısın sistemin gayet şık-yüksek performanslı) Corsair H100i RGB Platinum bu sistem için hem fazla maliyetli hem de radyatörünün büyük boyutuyla yukarı koysan işlemciyi soğutursun fakat bu sefer kasanın içi yukarısı da kapandığı için benim fikrim iyice yanar. Bu sefer ssdn, ekran kartın, anakartın, VRMın ısınabilir. Bana göre bir arctic fanboyu olarak Arctic freezer 34 esports duo (Sesten rahatsız olmam diyorsan en üst tier olan Noctua Nh-u9b ile çook rahat edersin.). Kalan parayla da üst taraftan hava tahliyesi için rahatça 2 tane Arctic bionix p140 140mm tercih edebilirsin. bu fanlarla üst tarafta ısınan havayı dışarı atıcak 76cfm değerine sahip 2 canavarın olur. Ayrıca şu an için senin de dediğin gibi en kritik nokta stok egsoz fanın. Tertemiz soğuk hava içeriye dolsa da egsoz fanın kötü olduktan sonra içerde boğulur durur. BENCE SONUÇ: radyatöre verilecek fiyatla çok güzel kule tipi soğutu+ kasan için verdiği için en güzelinden 2 adet 140mm yukarı taraf hava tahliye fanı alabilirsin. Egsoz fanını değiştirmen ve şu an kullandığın işlemci soğutucunu değiştirmen en kritik nokta. Bir de ön taraftaki fanları kasan izin veriyorsa (sharkoon tg4 veriyor.) arkaya çekmen. Senin için elimden geldiği kadar şu an kasanın kasa sirkülasyonunu çizdim. Biraz uzun oldu canını sıkabilir :D.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Dostum yeni bir mesaj daha :D sabah mahmurluğuma ver şimdi farkettim belirttiğin sıvı soğutucu zaten 280mm. Thermaltake sitesinde bu kasa için kullanılıcaksa yukarı taraf max 240mm ön taraf ise 280mm radyatör alır demiş. Zaten bu sıvı soğutucu sadece ön tarafa monte edilebilir. Bu sefer işlemcin çok rahat eder fakar diğer bileşenler zorlanır. Ayrıca ekran kartını (çok güzel seçim tebrik ediyorum.) PSU ile daha fazla muhattap ettirirsin. PSU sıcak havasını gpunun yüzüne yüzüne üfler :)
Uzun ama yararlı bir cevap, teşekkür ederim. Kasanın ön fanlarına bakayım geri çekiliyorsa çekeyim. Fakat çok kararsız kaldım kasanın hava sirkülasyonu kötü olduğundan hava soğutma istemedim çünkü fanlar zaten kötü sanırım yani soğuk olmayan havayla ne kadar soğutabilirki düşüncesiyle yola çıkarak sıvı soğutmaya karar verdim ve araştırdığım kadarıyla radyatör fanı egzos fanı görevide bir nevi görüyormuş (bu arada kasanın üstü hem 12 hemde 14 cm destekliyor 2 şer tane, sıvı soğutmanın radyatörü 240 mm) kısaca pek fark etmeyeceğini düşünüyorum ama gpu yu soğutmak içinde dediğiniz gibi sanırım oluyorsa ön fanları geriye çekmem yeterli olur.

RevDeisDou

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,313
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)
Aynı kasayı kullanıyorum öndeki fanları üste ve arkaya taktım egzoz fanı önün ortasına taktım cillop gibi hava akışı oldu.

VuenxFA

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
39
İsim
Muzaffer Altınok
Instagram
fa.muzaffer
Steam
FA