Neler Yeni

İnternet kafe açıyorum 30 bilgisayar ne kadar elektirik tüketir aylık

Kaan yılmaz

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
212
İsim
Kaan yılmaz
Arkadaşlar 30 bilgisayar 1660 lı sistem işlemci ryzen 3 1200 bi dolap ve klima günlük 10 saat çalıştığından baz alsak ne kadar tüketir

En İyi Cevap
Daha detaylı hesaplama yapılabilir, kabaca hesap edersek;
GTX 1660 için önerilen PSU 450-500 W
R3 1200 zaten düşük güç tüketimli olduğundan 500W psular kullanıldığını varsayalım.

Bilgisayar sürekli 400 500W tüketecek hali yok. Kimi gidip tarayıcıda takılır kimi LoL, cs gibi oyunlar oynar bilgisayar doğal olarak çok daha az güç tüketir ama biz yinede 300 W çektiğini düşünelim.

1 Bilgisayar saatte 300W, günde 10 saatten 3000W (3kW) güç tüketir.
30 Bilgisayar için 90kW harcanır.

Aşağıda paylaştığım kaynağa göre kW başına işletme elektriği olacağı için 3.42TL verirsen, günlük (10saat) 307.8 TL, ayda (30gün) 9234TL yapar...

Hidro Dinamik

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
En az 48 lık salon tipi lazım oraya
24binlik 50 55 metrekareye yeterde bilinmeyen çok olduğundan kabaca hesaplama diye belirttim.
Dükkanı 70 80 metrekare olup 24binlik alıp kuytu kısmı klimasız bırakıp çok para harcamadan geçiştirebilir.
Veya 48lik tek klima yerine düşük BTU lu daha fazla klima kullanıp klimaya yakın olanları rahatsız etmeyebilir.

Zaten daha detaylı bir iş için mimarlık ofislerinden biriyle anlaşmalı. Onların makine müh. dükkana göre tam hesap çıkarabilir.

James Gg

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
8,357
İsim
James Gg
İlgilendiği Kategoriler
Pc Toplama-ekran kartı-işlemci-anakart-acer çöp laptop
24binlik 50 55 metrekareye yeterde bilinmeyen çok olduğundan kabaca hesaplama diye belirttim.
Dükkanı 70 80 metrekare olup 24binlik alıp kuytu kısmı klimasız bırakıp çok para harcamadan geçiştirebilir.
Veya 48lik tek klima yerine düşük BTU lu fazla klima kullanıp klimaya yakın olanları rahatsız etmeyebilir.

Zaten daha detaylı bir iş için mimarlık ofislerinden biriyle anlaşmalı. Onların makine müh. dükkana göre tam hesap çıkarabilir.
Sıktım ben biraz neyse ben 3 ay çalıştım 24 Luk salon tipi dediğin gibi O civarlarda büyüklüğe yetiyor 48 liği otele verdik baya genişti futbol sahasınin yarısı gibi bir bir şey

Furkan²

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,155
İsim
Furkan
İlgilendiği Kategoriler
Kur'an_ı Kerim - Satranç - Piano - Tenis - Anime/Manga - Klasik Müzik - Felsefe - Krunker
Günümüzün en popüler oyunu Valorant ve sen gelen müşterilere bu oyunu R3 1200`le oynatamazsın, bir gelen bir daha gelmez o kafeye. 30 makina yerine 25 makina ile başla işlemcileri R5 5500/10400F yap, e.kartlarını da yapabilirsen 2060 yap. Bu ikili ile müşteri toplayabilirsin. Hadi 2060 `a bütçe yetmedi 1660Ti`de iş görür ama R3 1200`le açarsan batman içten bile değil. Ayrıca 30 makinayı günde 10 saat işletmeyi düşünüyorsan baya hayal kuruyorsun. Senin şuanki hedefin 20 makinayı günde 4-5 saat çalıştırmak olmalı ki yeni açılmış bir yer de reklam yapmadan bu sayıya da ulaşman zor. 400-500K bütçede seçilecek en kötü işlerden birini seçmişsin, psikolojik olarak kendini hazırladığına da emin ol. İleride eleman koyar geçerim diye düşünüyorsan, bu da hayal, oraya kendinden başka kimse bakamaz, öyle bir adamı bulmak büyük nasip. Elektriğe de gelirsek akşama hesabını yapar atarım sana.

Elmeryy

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
947
İsim
Ömer Yılmaz
Steam
#forEF Elmeryy
Discord
elmeryy
R3 1200 zaten düşük güç tüketimli olduğundan 500W psular kullanıldığını varsayalım.

Bilgisayar sürekli 400 500W tüketecek hali yok. Kimi gidip tarayıcıda takılır kimi LoL, cs gibi oyunlar oynar bilgisayar doğal olarak çok daha az güç tüketir ama biz yinede 300 W çektiğini düşünelim.

Aşağıda paylaştığım kaynağa göre kW başına işletme elektriği olacağı için 3.42TL verirsen, günlük (10saat) 307.8 TL, ayda (30gün) 9234TL yapar.

Dolap olarak Coca-Cola dolabı varsayarsak günde 4.5kW; günde (24saat) 15.39TL, ayda 461.7 TL Tabi bu değer çalıştırma soğukluğuna göre değişeceğinden faturaya en fazla yansıyacak miktardır.

Klima olarakta 24000 BTU Luk model kullansanız oda saatte 2.19 kW harcadığını varsayalım. Günlük (10saat) yaklaşık 75TL, aylık 2250 TL. Tabi ısıtma ve soğutma işlemi sırasında tüketilen güç farklıdır, ısıtırken fazla harcanır.

Yani daha net bir hesap için klimanın ve dolabın güç tüketimleri gerekli. A sınıfı güç tüketimi ile F sınıfı arasında fatura ciddi değişiklik gösterir.

Bu şekilde hesaplayınca bile 30pc, dolap ve klima aylık 12bin TL fatura getirir. Tabi bu hesaplamada vergiler dahil değil.

Ayrıca gelen müşterilerin bilgisayarları ne kadar zorlayacağıda bilinemeyeceğinden birebir nokta atışı yapmakta imkansızdır.

Özellikle bilgisayar güç tüketimini 200 250W üzerinden hesap ederdim ama faturayı en kötüye göre hesaplamak bütçe ayırırken seni zarara sokmaz. Her gelen anında yüksek güç tüketmeye başlayamaz, biri kalkıp diğeri otururken geçen sürede felan tüketim iyice azalacak derken oradaki tüketim dahada düşecek.

EDIT: Vergiler hakkında pek bilgim olmadığından direk aşağıdaki kaynaktan baz alırsak 12bin TL lik aktif güç tüketimi için yaklaşık 4500-5000 TL arası vergi çıkıyor. (TRT payı, tüketim bedeli, enerji fonu vs.)
Ayrıca monitörleri hesaba katmayı unutmuşum. Saatte tanesi 50W tüketse, aylık 1539TL faturaya eklenmeli.
Genel toplam 18-18.5bin TL olur.
Evlerde bile çok zamanlı kullanım faturayı kabarttığından tek zamanlı kullanım iyidir.
Umarım gözden kaçan veya yanlış hesaplanan bir şey yoktur. 😅
adamsın

Kaan yılmaz

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
212
İsim
Kaan yılmaz

Aşağıda paylaştığım kaynağa göre kW başına işletme elektriği olacağı için 3.42TL verirsen, günlük (10saat) 307.8 TL, ayda (30gün) 9234TL yapar.

Dolap olarak Coca-Cola dolabı varsayarsak günde 4.5kW; günde (24saat) 15.39TL, ayda 461.7 TL Tabi bu değer çalıştırma soğukluğuna göre değişeceğinden faturaya en fazla yansıyacak miktardır.

Klima olarakta 24000 BTU Luk model kullansanız oda saatte 2.19 kW harcadığını varsayalım. Günlük (10saat) yaklaşık 75TL, aylık 2250 TL. Tabi ısıtma ve soğutma işlemi sırasında tüketilen güç farklıdır, ısıtırken fazla harcanır.

Yani daha net bir hesap için klimanın ve dolabın güç tüketimleri gerekli. A sınıfı güç tüketimi ile F sınıfı arasında fatura ciddi değişiklik gösterir.

Bu şekilde hesaplayınca bile 30pc, dolap ve klima aylık 12bin TL fatura getirir. Tabi bu hesaplamada vergiler dahil değil.

Ayrıca gelen müşterilerin bilgisayarları ne kadar zorlayacağıda bilinemeyeceğinden birebir nokta atışı yapmakta imkansızdır.

Özellikle bilgisayar güç tüketimini 200 250W üzerinden hesap ederdim ama faturayı en kötüye göre hesaplamak bütçe ayırırken seni zarara sokmaz. Her gelen anında yüksek güç tüketmeye başlayamaz, biri kalkıp diğeri otururken geçen sürede felan tüketim iyice azalacak derken oradaki tüketim dahada düşecek.

EDIT: Vergiler hakkında pek bilgim olmadığından direk aşağıdaki kaynaktan baz alırsak 12bin TL lik aktif güç tüketimi için yaklaşık 4500-5000 TL arası vergi çıkıyor. (TRT payı, tüketim bedeli, enerji fonu vs.)
Ayrıca monitörleri hesaba katmayı unutmuşum. Saatte tanesi 50W tüketse, aylık 1539TL faturaya eklenmeli.
Genel toplam 18-18.5bin TL olur.
Evlerde bile çok zamanlı kullanım faturayı kabarttığından tek zamanlı kullanım iyidir.
Umarım gözden kaçan veya yanlış hesaplanan bir şey yoktur. 😅
cok iyi bir hesap olmuş eline sağlık benm istedeigimde buydu zaten ortalama ne gelecegini bilmek istedim

Top Bottom