Yardım Islemcim Cok Tuhaf Davraniyor

KaptanMC

80+ Silver
Reaksiyon skoru
1,401
Sa,

Başlıkta belirttiğim gibi işlemcim garip davranıyor. Birden fazla sorun oldugu icin maddeler halinde yazıyorum:
Sistem: Ryzen 7 3800X | Biostar X570 GTA | RX 580 4GB

1. Yüksek sıcaklık (idle)
Boşta (Discord + 1–2 Chrome sekmesi) 50–60°C, bazen 70°C’ye zıplayıp geri iniyor. Fan ayarı BIOS’tan yapılmasına rağmen değişmiyor.

2. Fan & sıcaklık garipliği
Test için fanı elimle tuttum (evet, parmağımı riske attım 😂). Normalde sıcaklık fırlamalıydı ama kıpırdamadı, sabit kaldı. Bu çok garip.

3. Voltaj tuhaflığı
En az 1.4V civarında geziyor, bazen 1.5V üstüne çıkıyor.

4. Cinebench davranışı
Cinebench R23 testinde 81–84°C’de sabit kalıyor. Ama anlamadığım: Boşta bu kadar ısınan sistem, yükte nasıl oluyor da 90’ları gecmiyor❓

5. Termal macun
4 ay önce MX-6 sürdüm. Kontrol ettiğimde kıvam krem'den vs. daha katıydı. Oda soğukken baktığım için olabilir; kullandip islemciyi isindirdiktan sonra macunun kivaminin normal hale dondugunu düşünüyorum.

6. Undervolt denemesi
Biostar'in BIOS’ Undervolt seçenegi yok Malesef, o yüzden Biostar’ın RACING GT EVO Utility’sinden -0.068V offset verdim. Voltaj düştü ama sabit değil:
(Bu yöntemi ben buldum; internette, İngilizce kaynaklarda ve ChatGPT veya Grok’ta da detaylı araştırmama rağmen Biostar undervolt Ayari Koymamis Bios'a.)
  • Bazen 1.4V
  • Bazen 1.1V
  • Bazen 0.975V
Sizce sorun nereden kaynaklanıyor ve ne yapmalıyım ❓

Edit:
Video Izlerken Dahi Cok sacma sicakliklara Cikiyor Dun fark etmistim ama bugun daha da artmis gibi (yani normal sicakliktan vs. dolayi normal bir isinma olmadigina emin oldum artik)

Ekran görüntüsü 2025-09-01 154137.webp

Son düzenleme:
1-İşlemci anlık açtığı program, oyun, sekme gibi şeylerde işlemi hızlı yapmak için anlık olarak en yüksek frekans değerini kullanır bu da anlık olarak gücün fazla çekilmesine ve ısınmanın yine anlık olarak fazla olmasına neden olur. Bu gayet normal.

2- Ne yaptığını anlamadım.

3- Voltaj az önce 1'de de dediğim gibi anlık olarak değişebilir. Bu saydece daha fazla watt çekerek daha güçlü çalışmayı sağlar. Fazla watt aynı zamanda da fazla ısınma demektir.

4-Farklı testlerde de deneyin. Gerçek bir encode, decode gibi işlem yapıp gözlemleyin. Yine aynıysa soğutma iyi çalışıyordur. Daha ne istiyorsun.
Boşta 50-60 normal sayılabilir. Ayrıca fan ayarı yoksa (yani özel bir ayarla kendi istediğin sıcaklıkta kendi fan devrini ayarlayamıyorsan) varsayılan ayarlara göre çalışacaktır. Belki varsayılan ayarlarda atıyorum 50 derecede 1500 RPM olsun, 70 olunca 2000 olsun ama 80 olunca 4000 olsun gibi bir fabrika çıkışı ayar olabilir.

5-Windows'tan da undervolta benzer çok basit bir işlem yapabilirsiniz.
Güç seçeneklerinden kullandığınız senaryolardaki azami işlemci gücü sınırını ayarlayabilirsiniz. Gayet etkilidir.

1756724593175.webp

• Beğen
Reaksiyonlar: Senr
Sa,

Başlıkta belirttiğim gibi işlemcim garip davranıyor. Birden fazla sorun oldugu icin maddeler halinde yazıyorum:

Boşta (Discord + 1–2 Chrome sekmesi) 50–60°C, bazen 70°C’ye zıplayıp geri iniyor. Fan ayarı BIOS’tan yapılmasına rağmen değişmiyor.

Test için fanı elimle tuttum (evet, parmağımı riske attım 😂). Normalde sıcaklık fırlamalıydı ama kıpırdamadı, sabit kaldı. Bu çok garip.

3. Voltaj tuhaflığı

4. Cinebench davranışı
Cinebench R23 testinde 81–84°C’de sabit kalıyor. Ama anlamadığım: Boşta bu kadar ısınan sistem, yükte nasıl oluyor da 90’ları gecmiyor❓

5. Termal macun
4 ay önce MX-6 sürdüm. Kontrol ettiğimde kıvam krem'den biraz daha katıydı. Oda soğukken baktığım için olabilir; çalışırken normal hale geldiğini düşünüyorum.

6. Undervolt denemesi
Biostar'in BIOS’ Undervolt seçenegi yok Malesef, o yüzden Biostar’ın RACING GT EVO Utility’sinden -0.068V offset verdim. Voltaj düştü ama sabit değil:
(Bu yöntemi ben buldum; internette, İngilizce kaynaklarda ve ChatGPT veya Grok’ta da detaylı araştırmama rağmen Biostar undervolt Ayari Koymamis Bios'a.)
  • Bazen 1.4V
  • Bazen 1.1V
  • Bazen 0.975V

Edit:
Video Izlerken Dahi Cok sacma sicakliklara Cikiyor Dun fark etmistim ama bugun daha da artmis gibi (yani normal sicakliktan vs. dolayi oplan bir isinma olmadigina emin oldum artik)

Alıntıyı görüntüle
Soğutmada kesinlikle bir absürtlük var. Gelecekte robotlar forumda konu açarsa ve konu bu tarz olursa hiç şaşırmam işlemcim ısınıyor diye. :D

1-İşlemci anlık açtığı program, oyun, sekme gibi şeylerde işlemi hızlı yapmak için anlık olarak en yüksek frekans değerini kullanır bu da anlık olarak gücün fazla çekilmesine ve ısınmanın yine anlık olarak fazla olmasına neden olur. Bu gayet normal.

2- Ne yaptığını anlamadım.

3- Voltaj az önce 1'de de dediğim gibi anlık olarak değişebilir. Bu saydece daha fazla watt çekerek daha güçlü çalışmayı sağlar. Fazla watt aynı zamanda da fazla ısınma demektir.

4-Farklı testlerde de deneyin. Gerçek bir encode, decode gibi işlem yapıp gözlemleyin. Yine aynıysa soğutma iyi çalışıyordur. Daha ne istiyorsun.
Boşta 50-60 normal sayılabilir. Ayrıca fan ayarı yoksa (yani özel bir ayarla kendi istediğin sıcaklıkta kendi fan devrini ayarlayamıyorsan) varsayılan ayarlara göre çalışacaktır. Belki varsayılan ayarlarda atıyorum 50 derecede 1500 RPM olsun, 70 olunca 2000 olsun ama 80 olunca 4000 olsun gibi bir fabrika çıkışı ayar olabilir.

5-Windows'tan da undervolta benzer çok basit bir işlem yapabilirsiniz.
Güç seçeneklerinden kullandığınız senaryolardaki azami işlemci gücü sınırını ayarlayabilirsiniz. Gayet etkilidir.

Alıntıyı görüntüle
1- Hocam mesele anlık çıkışlar değil, değerlerin sürekli yüksek olması. Mesela Discord açıkken bile sıcaklıklar 47–51’den 57–65’e çıkıyor ve orada sabit kalıyor. Üstelik bu durum son 2-3 gündür var, önceden olmuyordu. Dün Rust’ta menüde gezinirken CPU 85°C’yi gördü. Daha bir gün önce normaldi.

2- PC açık, boşta (Discord, Chrome vs. çalışıyordu). O sırada kasanın camını söktüm, elimle fanı 3-5 dakika tuttum. Buna rağmen sıcaklık 1 derece bile artmadı, aynı seviyede kaldı. Mantıken fan durunca işlemcinin anında ısınmaya başlaması lazım. Tamam, bakır borular ısıyı emiyor olabilir ama fan devre dışıyken sıcaklığın böyle sabit kalması imkânsız. Normal şartlarda hızla artması gerekirdi, ama artmadı.

3- Voltaj konusu da garip: Minimum 1.4V sabit görünüyor. Bu anlık spike değil, sürekli. Biostar Driver'i ile bir sekilde undervolt yaptıktan sonra 1.4V’un altını da görmeye başladı ama yine de çoğu zaman 1.4V üstünde geziyor. Yani sorun çözülmedi.

4- Farklı testler yaptım, sonuç aynı. Boşta 50-60°C''e gezmesi bazen 70°C spike atması normal değil. Soğutma yükte düzgün çalışıyor ama normal senaryolarda gereksiz yüksek değerler var. Fan Ayarini'da yapmama ragmen boyle oldugunu belirtmistim zaten hatta cok agresif bir ayar yaptim ma nafile 1 derece oynadi oynamadi (%40C’de %50, 60°C’de %73, 65°C’de %85, üstü %100) ama yine de düzelmedi.

5- Ben sorunun kaynağını bulmaya çalışıyorum. Sadece soğutma olsaydı, sizin dediğiniz gibi gücü kısıtlayıp performanstan feragat ederdim ama olay öyle değil. Performans düşürmek yerine hatayı çözmek istiyorum. Ayrıca undervolt ile sizin bahsettiğiniz ayar aynı şey değil, tamamen farklı mantıklarla çalışıyor. Arastırmanızı Tavsiye ederim.

Sa,

3. Voltaj tuhaflığı

4. Cinebench davranışı

5. Termal macun
4 ay önce MX-6 sürdüm. Kontrol ettiğimde kıvam krem'den vs. daha katıydı. Oda soğukken baktığım için olabilir; kullandip islemciyi isindirdiktan sonra macunun kivaminin normal hale dondugunu düşünüyorum.

6. Undervolt denemesi
  • Bazen 1.4V
  • Bazen 1.1V
  • Bazen 0.975V

Edit:
Video Izlerken Dahi Cok sacma sicakliklara Cikiyor Dun fark etmistim ama bugun daha da artmis gibi (yani normal sicakliktan vs. dolayi normal bir isinma olmadigina emin oldum artik)

Alıntıyı görüntüle
Aldatıyor olabilir

Geri