Neler Yeni

Kamu Bilgilendirme: Ruh Sağlığı Çalışanları Görev Tanımı

Gri Caner

80+ Titanium
Katılım
24 Ekim 2020
Mesajlar
30,717
En İyi Cevap
7
Gerçek hayatta gördüm. Bazı psikologlar psikiyatriye negatif tutum içinde olup negatif yönlendirme yapıyorlar. Yani örneğin Ali ruh sağlığı konusunda destek istiyor. Bazı psikologlar Ali'yi psikiyatri kliniğine yönlendirmiyor üstüne bir de psikiyatristleri "Onlara güven olmaz, a desen ilaç yazarlar" gibi şekilde tanımıyorlar. Bunun özellikle paranın psikoloğa kaymasını sağlamak için yaptıklarını düşünüyorum.

Diğer bir yandan PDR mezunları da psikologları küçük görmekte. Belki görmediniz ama benim tanıdığım bir PDR'ci "Biz onların görmediği kuramları görüyoruz." demişti.

Bu konuda size neyin ne olduğunu anlatacağım.



Psikiyatri hekim: 6 yıllık tıp eğitiminin ardından 4 yıllık psikiyatri alanında eğitim gören hekimlerdir. Psikiyatri hekimler ruhsal rahatsızlık ve hastalıkların tanınması, önlenmesi ve tedavi etmede çalışan ruh sağlığı çalışanlarıdır.
Psikiyatri hekimler hiyerarşinin en üstündedir. Sorumluluk alan karar vericidirler. Hastalığın tanısının koyulması, tedavi protokolünün düzenlenmesi ve diğer ruh sağlığı çalışanlarının koordinasyonunu sağlanması konusunda görev alırlar.

Psikolog: 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun olmuş kişilere denir. Eğitimleri sırasında klinik uygulama eğitimi, süpervizyon ve yapılandırılmış standartize psikoterapi eğitimi almamaktadırlar. Aldığı eğitim sadece teorik bilgiye dayalı olduğu için sağlık alanında bağımsız ayırıcı tanı koyma, tedavi düzenleme ve tedaviyi sürdürme konusunda sağlıklı bir uygulama beklenmemelidir. Psikiyatri hekimle birlikte tıbbi ekibin parçası olarak çalışabilirler.

Klinik psikolog: Psikoloji mezunu 2 yıllık klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapan kişilere denir. Klinik psikologlar bilimsel geçerliliği kabul edilmiş uluslararası tanınırlılığı olan standardize eğitimlerden geçerek belgelendirilirlerse psikiyatri hekiminin yasal sorumluluğunda ve koordinasyonunda psikoterapi yapabilirler. Yine psikologlar gibi klinik psikologlar da psikiyatri hekimden bağımsız tanı koyup tedavi yapamaz.

PDR: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun olmuş kişilere denir. Bu kişiler kişinin yaşamındaki zorlukların çözümünü fark etmesi için danışmanlık verirler. Sorunu çözmeye odaklanmazlar. PDR'ciler tanı koyma ve tedavi sürecinde yer alamazlar. Uluslararası tanınırlığı olan standartize eğitim aldıklarını belgelendirdikleri zaman bazı terapi yaklaşımlarını yine psikiyatri hekim liderliğinde yapabilir.


Sonuç olarak hiçbir ruh sağlığı çalışanı psikiyatri hekimden bağımsız çalışamaz. Eğer bir psikolog psikiyatri hekimden bağımsız bir şekilde, hasta niteliğinde olan birine tedavi uygularsa kanunlara aykırı bir iş yapmış olur.

Kaynak :
 
Top Bottom