Kyk bursum asgari ücretle çalışırken kesilir mi

YogenN

80+
Reaksiyon skoru
8
Üniversitede 1. Sınıf öğrencisiyim kyk bursum var araştırıyorum ve maaş ne olursa olsun kyk bursu kesilmez diyor yaz tatilinde çalışmak istiyorum haliyle ne kadar araştırsamda aklımda yara oluşuyor bir tanıdık asgari ücretle kesildi 8 ayda bağlatabildim dedi bu durumu yaşayan tecrübeli birisi varsa aydınlatabilir mi ?

Dostum e-devlet üzerinden Kyk kredi veya bursuna başvururken sana bir metin okutup onayladım diye işaretlettiriyorlar orayı uzun uzun okursan tüm kurallar bilgiler detaylar var ama yine de senin icin chatgptye sordum

💼

✅

Yazın çalışmak, asgari ücret almak otomatik olarak KYK bursunu kesmez. Devlet, yaz tatilinde öğrencilerin geçici işlerde çalışmasını anlayışla karşılar. KYK'nın resmi sisteminde burs kesme nedeni olarak bu yer almaz.

⚠️

Ancak şunlar olabilir:

• E-Devlet / GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) üzerinden öğrencinin SGK kaydı, maaş bordrosu gibi verileri KYK tarafından taranabilir.
  • Eğer öğrenci uzun süreli SGK’lı çalışıyor görünürse ya da sürekli gelir elde ettiği varsayılırsa “artık maddi durumu iyileşti” diye yorumlanabilir.
  • Bu nedenle bazı öğrencilerin burs değil de krediye döndüğü veya kesildiği görülmüştür.

👤

Tanıdığın kişi şunlardan biri olabilir:

• Yazın değil, uzun süreli (6 ay, 1 yıl) sigortalı çalışmış olabilir.
  • Sürekli bir gelir kaynağı gösterilmiş olabilir (örneğin ailesine kayıtlı bir şirketten maaş alınması gibi).
  • KYK tarafından yapılan otomatik tarama sisteminde “maddi durumu burs alacak seviyede değil” olarak algılanmış olabilir.

🟡

• Kısa süreli yaz işleri veya geçici part-time işlerde çalışmak genellikle sorun çıkarmaz.
  • SGK’lı olarak uzun süreli çalışacaksan, düşük maaş bile olsa sistem bunu "gelir var" diye algılayabilir. Bu noktada bursun krediye dönmesi gibi bir risk olabilir.
  • Eğer gönlün rahat değilse, part-time sigortasız işler ya da geçici freelance işler tercih edebilirsin.

💡 Sonuç:

• Yazın kısa süreli çalışmak bursunun kesilmesine normal şartlarda sebep olmaz.
  • Ancak uzun süreli ve sürekli SGK kaydı varsa sistem bu durumu olumsuz değerlendirebilir.
  • Tanıdığının yaşadığı durum özel bir örnek olabilir ama tamamen imkânsız da değildir.

İstersen KYK’ya bir dilekçeyle veya Alo 150 CİMER üzerinden doğrudan yazıp net bilgi de alabilirsin.

Teşekkür ederim kral o metin aklıma gelmemişti

benim arkadaş hem okuyo hem devlette memur 47k maaş alıyo hala da burs alıyo

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,157,515
Üyeler
183,847
Son üye
bexonway
Geri