Neler Yeni

Laptopu şarjdan çekince hoparlör cızırtısı oluyor

mon70

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
9
İsim
f a
Laptop gigabyte aorus 16x. yaklaşık 10 gün kadar önce aldım. genel olarak memnunum ama laptopu şarjdan çektiğimde hoparlör cızırtılı çalışmaya başlıyor ve bazı seslerde patlama oluyor. bunu nasıl düzeltebilirim bilgisi olan var mı? şarjda iken ses gayet güzel.

Farex

80+ Silver
Bu tür bir sorun genellikle güç yönetimi veya sürücü kaynaklı olabilir. Şu adımları deneyebilirsin:

1. Ses Sürücülerini Güncelle
    • Device Manager (Aygıt Yöneticisi)Sound, Video and Game Controllers (Ses, Video ve Oyun Denetleyicileri) altında ses kartını bul.
    • Sağ tıklayıp Update Driver (Sürücüyü Güncelle) seçeneğini seç.
    • Gigabyte’ın kendi web sitesinden en güncel ses sürücüsünü indirip kurmayı da deneyebilirsin.
  2. Güç Yönetimi Ayarlarını Kontrol Et
    • Control Panel (Denetim Masası)Power Options (Güç Seçenekleri) menüsüne git.
    • Kullanılan güç planını High Performance (Yüksek Performans) olarak değiştir.
    • Change Plan Settings (Plan Ayarlarını Değiştir)Change Advanced Power Settings (Gelişmiş Güç Ayarlarını Değiştir)Processor Power Management (İşlemci Güç Yönetimi) altında minimum işlemci durumunu %5 yerine %100 yapmayı dene.
  3. Realtek Audio Console veya Nahimic gibi Yazılımları Kontrol Et
    • Gigabyte laptoplarda genellikle Realtek Audio Console veya Nahimic gibi ses yönetim yazılımları olur.
    • İçindeki güç tasarrufu veya hoparlör optimizasyon ayarlarını değiştirerek farklı kombinasyonları dene.
  4. Windows Ses Ayarlarını Değiştir
    • Control Panel (Denetim Masası)Sound (Ses)Playback Devices (Çalma Aygıtları) menüsüne gir.
    • Hoparlörünü seçip Properties (Özellikler) bölümüne gir.
    • Enhancements (Geliştirmeler) sekmesinden tüm ses geliştirmelerini devre dışı bırak.
    • Advanced (Gelişmiş) sekmesinde örnek hızını 24 bit, 48000 Hz yapmayı dene.
  5. BIOS Güncellemesi Kontrol Et
    • Gigabyte’ın web sitesine girerek laptopunun en güncel BIOS sürümünü kontrol et. Eğer eskiyse, güncellemek sorunu çözebilir.
  6. Eğer hala devam ederse garantiye göndermen gerekir.

mon70

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
9
İsim
f a
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Bu tür bir sorun genellikle güç yönetimi veya sürücü kaynaklı olabilir. Şu adımları deneyebilirsin:

1. Ses Sürücülerini Güncelle
    • Device Manager (Aygıt Yöneticisi)Sound, Video and Game Controllers (Ses, Video ve Oyun Denetleyicileri) altında ses kartını bul.
    • Sağ tıklayıp Update Driver (Sürücüyü Güncelle) seçeneğini seç.
    • Gigabyte’ın kendi web sitesinden en güncel ses sürücüsünü indirip kurmayı da deneyebilirsin.
  2. Güç Yönetimi Ayarlarını Kontrol Et
    • Control Panel (Denetim Masası)Power Options (Güç Seçenekleri) menüsüne git.
    • Kullanılan güç planını High Performance (Yüksek Performans) olarak değiştir.
    • Change Plan Settings (Plan Ayarlarını Değiştir)Change Advanced Power Settings (Gelişmiş Güç Ayarlarını Değiştir)Processor Power Management (İşlemci Güç Yönetimi) altında minimum işlemci durumunu %5 yerine %100 yapmayı dene.
  3. Realtek Audio Console veya Nahimic gibi Yazılımları Kontrol Et
    • Gigabyte laptoplarda genellikle Realtek Audio Console veya Nahimic gibi ses yönetim yazılımları olur.
    • İçindeki güç tasarrufu veya hoparlör optimizasyon ayarlarını değiştirerek farklı kombinasyonları dene.
  4. Windows Ses Ayarlarını Değiştir
    • Control Panel (Denetim Masası)Sound (Ses)Playback Devices (Çalma Aygıtları) menüsüne gir.
    • Hoparlörünü seçip Properties (Özellikler) bölümüne gir.
    • Enhancements (Geliştirmeler) sekmesinden tüm ses geliştirmelerini devre dışı bırak.
    • Advanced (Gelişmiş) sekmesinde örnek hızını 24 bit, 48000 Hz yapmayı dene.
  5. BIOS Güncellemesi Kontrol Et
    • Gigabyte’ın web sitesine girerek laptopunun en güncel BIOS sürümünü kontrol et. Eğer eskiyse, güncellemek sorunu çözebilir.
  6. Eğer hala devam ederse garantiye göndermen gerekir.
her şey güncel. diğer çözümleri de denedim malesef sorun çözülmedi.

Farex

80+ Silver
Garantiye göndermen gerekir maalesef. Yada format at temiz kurulum yap yine devam ederse kesin garantilik olaydır. Pilin yetersiz güç göndermesinden kaynaklı anakart sapıtıyor olabilir.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Şu adımları denemeni öneririm:

1️ Farklı Bir Güç Planı Deneme

• Komut İstemi'ni (CMD) yönetici olarak açve şu komutu çalıştır ve şu kodu yaz : powercfg /L
    • Burada listelenen güç planlarını göreceksin.
    • Balanced (Dengeli) modundaysan High Performance (Yüksek Performans) moduna geç.
    • Eğer bu zaten açıksa, powercfg /restoredefaultschemes komutunu çalıştırıp güç planlarını sıfırlamayı dene.

2️ Ses Donanımı Güç Yönetimini Kapatma

Bazı cihazlar pil modunda ses kartını düşük güç moduna alıyor. Bunu kapatmak için:

1. Device Manager (Aygıt Yöneticisi)Sound, Video and Game Controllers (Ses, Video ve Oyun Denetleyicileri) içine gir.
  2. Realtek Audio (veya varsa ilgili ses kartı sürücüsüne) sağ tıklayıp Properties (Özellikler) seç.
  3. Power Management (Güç Yönetimi) sekmesine gir ve "Allow the computer to turn off this device to save power" (Bu aygıtın güç tasarrufu için kapatılmasına izin ver) seçeneğini devre dışı bırak.
  4. Bilgisayarı yeniden başlatıp dene.

3️ Pil Modunda CPU Güç Yönetimini Kapatma

Bazı laptoplar şarjdan çekildiğinde işlemciyi düşük güç moduna alıyor ve bu da ses kartında sorun yaratabiliyor.

1. Komut İstemi'ni (CMD) yönetici olarak aç
  2. Şu komutu çalıştır : powercfg -attributes SUB_PROCESSOR 75b0ae3f-bce0-45a7-8c89-c9611c25e100 -ATTRIB_HIDE

3. Gelişmiş Güç AyarlarıProcessor Power Management (İşlemci Güç Yönetimi) içine gir.
  4. "System Cooling Policy" (Sistem Soğutma Politikası) seçeneğini Active (Aktif) yap.
  5. Minimum işlemci hızını %5 yerine %100 olarak ayarla.

4️ Pil Modunda Ses Kartının Çalışma Modunu Değiştirme

Bazı laptoplar şarjdan çekildiğinde ses kartı farklı bir güç moduna geçebilir. Bunu değiştirmek için:

1. Realtek Audio Console veya Nahimic gibi ses yazılımını aç.
  2. Güç yönetimi veya pil modu ile ilgili ayarları kontrol et.
  3. “Battery Saver” veya “Power Saving Mode” gibi seçenekleri kapat.

5️ Donanım Kaynaklı mı Kontrol Etmek için Kulaklık Takma

• Laptop hoparlöründen gelen ses bozukken bir kulaklık tak ve kontrol et.
  • Eğer kulaklıkta ses normal geliyorsa, sorun hoparlör veya hoparlör devresinde olabilir.
  • Eğer kulaklıkta da bozuk ses geliyorsa, sorun büyük ihtimalle ses kartının güç yönetimi veya donanım hatasıyla ilgili.

Sonuç​

• Eğer sorun hoparlördeyse, laptopun iç hoparlör bağlantılarında veya güç beslemesinde problem olabilir.
  • Eğer kulaklıkta da aynı sorun varsa, ses kartı pil modunda düzgün çalışmıyor olabilir ve bir donanım hatası söz konusu olabilir.

Bunları denedikten sonra gelişmeleri paylaş, ona göre daha detaylı çözümler bulabiliriz. Bu yöntemler doğrultusunda çözülmez ise garantilik maalesef.

mon70

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
9
İsim
f a
Garantiye göndermen gerekir maalesef. Yada format at temiz kurulum yap yine devam ederse kesin garantilik olaydır. Pilin yetersiz güç göndermesinden kaynaklı anakart sapıtıyor olabilir.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Şu adımları denemeni öneririm:

1️ Farklı Bir Güç Planı Deneme

• Komut İstemi'ni (CMD) yönetici olarak açve şu komutu çalıştır ve şu kodu yaz : powercfg /L
    • Burada listelenen güç planlarını göreceksin.
    • Balanced (Dengeli) modundaysan High Performance (Yüksek Performans) moduna geç.
    • Eğer bu zaten açıksa, powercfg /restoredefaultschemes komutunu çalıştırıp güç planlarını sıfırlamayı dene.

2️ Ses Donanımı Güç Yönetimini Kapatma

Bazı cihazlar pil modunda ses kartını düşük güç moduna alıyor. Bunu kapatmak için:

1. Device Manager (Aygıt Yöneticisi)Sound, Video and Game Controllers (Ses, Video ve Oyun Denetleyicileri) içine gir.
  2. Realtek Audio (veya varsa ilgili ses kartı sürücüsüne) sağ tıklayıp Properties (Özellikler) seç.
  3. Power Management (Güç Yönetimi) sekmesine gir ve "Allow the computer to turn off this device to save power" (Bu aygıtın güç tasarrufu için kapatılmasına izin ver) seçeneğini devre dışı bırak.
  4. Bilgisayarı yeniden başlatıp dene.

3️ Pil Modunda CPU Güç Yönetimini Kapatma

Bazı laptoplar şarjdan çekildiğinde işlemciyi düşük güç moduna alıyor ve bu da ses kartında sorun yaratabiliyor.

1. Komut İstemi'ni (CMD) yönetici olarak aç
  2. Şu komutu çalıştır : powercfg -attributes SUB_PROCESSOR 75b0ae3f-bce0-45a7-8c89-c9611c25e100 -ATTRIB_HIDE

3. Gelişmiş Güç AyarlarıProcessor Power Management (İşlemci Güç Yönetimi) içine gir.
  4. "System Cooling Policy" (Sistem Soğutma Politikası) seçeneğini Active (Aktif) yap.
  5. Minimum işlemci hızını %5 yerine %100 olarak ayarla.

4️ Pil Modunda Ses Kartının Çalışma Modunu Değiştirme

Bazı laptoplar şarjdan çekildiğinde ses kartı farklı bir güç moduna geçebilir. Bunu değiştirmek için:

1. Realtek Audio Console veya Nahimic gibi ses yazılımını aç.
  2. Güç yönetimi veya pil modu ile ilgili ayarları kontrol et.
  3. “Battery Saver” veya “Power Saving Mode” gibi seçenekleri kapat.

5️ Donanım Kaynaklı mı Kontrol Etmek için Kulaklık Takma

• Laptop hoparlöründen gelen ses bozukken bir kulaklık tak ve kontrol et.
  • Eğer kulaklıkta ses normal geliyorsa, sorun hoparlör veya hoparlör devresinde olabilir.
  • Eğer kulaklıkta da bozuk ses geliyorsa, sorun büyük ihtimalle ses kartının güç yönetimi veya donanım hatasıyla ilgili.

Sonuç​

• Eğer sorun hoparlördeyse, laptopun iç hoparlör bağlantılarında veya güç beslemesinde problem olabilir.
  • Eğer kulaklıkta da aynı sorun varsa, ses kartı pil modunda düzgün çalışmıyor olabilir ve bir donanım hatası söz konusu olabilir.

Bunları denedikten sonra gelişmeleri paylaş, ona göre daha detaylı çözümler bulabiliriz. Bu yöntemler doğrultusunda çözülmez ise garantilik maalesef.
Yardımların için teşekkür ederim. Ben hatayı yanlış gözlemlemişim. Sadece şarjdan çektiğimde değil şarjda da aynı cızırtı varmış veya yeni oluştu bilmiyorum. Cızırtıya ek olarak bir de pat pat sesler gelmeye başladı. Zaten pil sağlığı da %84 çıkmıştı diğer şeylerinden memnun olduğum için göz yummuştum. İade hakkım devam ediyordu ve iade talep ettim. Yarın kargoya vereceğim ..

Farex

80+ Silver
Yardımların için teşekkür ederim. Ben hatayı yanlış gözlemlemişim. Sadece şarjdan çektiğimde değil şarjda da aynı cızırtı varmış veya yeni oluştu bilmiyorum. Cızırtıya ek olarak bir de pat pat sesler gelmeye başladı. Zaten pil sağlığı da %84 çıkmıştı diğer şeylerinden memnun olduğum için göz yummuştum. İade hakkım devam ediyordu ve iade talep ettim. Yarın kargoya vereceğim ..
Dediklerimi yapmış mıydın format atıp mesela düzgünce Drive’dan kurdun mu

mon70

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
9
İsim
f a
Dediklerimi yapmış mıydın format atıp mesela düzgünce Drive’dan kurdun mu
İlk aldığımda sürücüleri güncellediğimde ses çok güzeldi sonradan hiçbir değişiklik yapmadan oldu bütün bunlar. Bir de dediğim gibi pil sağlığı %84 çıktı forumlarda sorduğumda normal olmadığını ve o seviyenin 1 yıllık cihazda olacağını söylediler. Servisle falan uğraşmak istemedim. Daha fazla geciktirmeden iade edeyim dedim.

Son düzenleme:
Top Bottom