Herkese selam! Yaklaşık 1 senedir süren bir fiber altyapı maceram var. Hem TT hem de Superonline tarafında yaşadığım bazı konular var. Uzatmadan hızlıca başlıyorum.
Telekom ile Fiber konusunda daha önce yaşadıklarım:
Telekom ile fiber konusunda yaşadıklarım çok uzun sürmedi. 2020 Eylül ayında diğer forumlardaki konulardan yola çıkarak Telekom'a fiber için bazı iletişim kanallarından yazdım.
Başta çok umudum olmasa da sonradan işlerin ciddi seviyeye gelebileceğini anladım.
Telekom tarafında Yusuf Kıraç, İlçe ve İl Müdürlüğü ile iletişimde olmama rağmen tek kesin cevabı bazı e-posta adreslerine mail atarak alabildim. Onlar da pek kesin cevaplar değildi.
Zaten bölgemde FTTC-FTTN destekli altyapılar olduğu için pek de umursamadılar. 19 Eylül - 11 Kasım arasında süren bu kısa maceradan pek bir şey edinemedim.
11 Kasım'dan sonra da Yusuf Kıraç'ın Twitter hesabından ve bahsi geçen mail adresinden de engellendim
Asıl Konu: Superonline Fiber Ne Zaman Gelecekti?
Şimdi gelelim Superonline tarafına. Eylül ayının sonlarına doğru Telekom ile birlikte Superonline'a da Twitter üzerinden başvurmuştum. Bu kez işler farklı gitti.
Ekim-Kasım aylarında 2-3 kez keşif için geldiler. Kasım ayında gelen abi ile ufak bir muhabbetimiz oldu. Bölgeden bahsettim.
Aradan aylar geçti, pek bir haber alamadım.
Genel anlamda bildiğim tek şey Superonline'ın ruhsat beklediğiydi.
Superonline Fiber: Taşlar Yerine Oturuyor!
Asıl gelişmelerin yaşandığı dönem Kasım 2021 dönemi olduğu için Kasım 2020'den bu yana geçen ayları hızlıca atlıyorum. Bu geçen süreçte ara ara Twitter üzerinden Superonline'a yazdım ve talebimin halen geçerli olduğunu hatırlattım. Verdikleri cevaplar hep aynıydı ama bu kez bir şeylerin değişeceğini hissediyordum.
Temmuz ile Ekim ayları arasında kendilerine hiç yazmadım, ancak burada fiber altyapının gelmesini sağlayan başka bir büyük etken ise site yönetimine ilettiğim konu oldu.
Eylül ayının başında verdikleri Arz-Talep formuna bunu da ekledim. Daha önce kendim de bunun için çabaladığımı ilettim.
Ekim ayında taşlar yerine oturmaya başladı. Superonline'dan gelen bir ekip civar bölgeyi incelerken bir ekip ise site yönetimiyle görüşüp iç mekanda keşif yapmış. Bunu öğrendikten sonra olacakları anladım.
Ekim ayında çok bir şey olmadı, asıl işler 26 Kasım'da başladı.
Superonline Fiber: Sokaklardaki Kazı İşlemleri
Okuldan geldiğimde arka sokağımızdaki kazıları gördüm. Biraz baktığımda beyaz kapakları, turuncu renkli olan ve "
microduct" adı verilen boruları gördüm.
Öncelikle arka sokağın ilerisinden kazı başladı. Boydan boya kim bilir kaç metre kazdılar. (Sonradan yaklaşık 30 sokaklık bir proje olduğunu öğrendim o ayrı)
Ardından birkaç metre kazılarak ana hat için gerekli borular ve kapaklar yerleştirildi. Görselleri aşama aşama konunun sonuna ekleyeceğim zaten.
O gün zaten cuma olduğundan cumartesi de pek bir şey yapılmadı.
Hafta sonu yönetimden "sitenin sokaklarına girileceği ve çalışma yapılacağı" konusunda bilgi aldım.
Pazartesi günü okuldan geldiğimde ise site dahilindeki 4 binanın önüne de yaklaşık 10 saatte 100 metreden fazla kazı yapılmış, meşhur küçük Superonline kapakları binaların önüne yerleştirilmişti.
Şimdi gelelim asıl konuya, sokağımızdaki tüm işler 2 gün civarı sürdü. Ertesi hafta bir çalışmaya başlamadılar.
Superonline Fiber: Binaya Giriş
13 Aralık 2021 tarihinde de binamıza geldiler, sabahtan akşama kadar çalışıp bir de üstüne ertesi gün birkaç saat daha mesai yaparak binamızdaki elektrik odasına kutu vb. yerleştirildi.
Şimdilik durum buraya kadar. Yeni şeyler yapıldıkça konuyu güncelleyeceğim.
Hem site yönetimi ile anlaşmalı çalıştıkları için hem de ilk bizden başladıkları ve direkt biz başvurduğumuz için aralık sonuna kadar bina içerisindeki işlemlerin biteceği ve ön başvuruların toplanacağı bilgisini edindim.
İyi - Kötü Bir Son
Şimdilik işler çok hızlı ve iyi ilerliyor. Benim için tek sıkıntı Telekom taahhüdümün 2022 Nisan'da bitiyor olması ve fiberin en geç ocak ayında aktifleşecek olması.
Belki fazladan 1 sene taahhüt verip cayma bedelimin neredeyse tamamını Superonline'a ödetebilirim ama 1 yıl yerine 2 yıl taahhüt vermek biraz gerici oluyor. Malum şu anda 24 ay taahhütle nasıl bir hizmet alıyoruz belli oluyor
Kısaca işlemler şu anda bu şekilde devam ediyor. Yönetimden bir duyuru geçilirse ve fiziksel anlamda bir gelişme olursa konuya ekleme yaparım.
Görüşmek Üzere!
Görseller ve Ek İçerikler:
26 Kasım:
Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
29-30 Kasım:
Alıntıyı görüntüle
13-14 Aralık:
Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle