Başka bir konuya yazdığım cevabı aynen yazıyorum. Elbet fayda sağlayacak bir şeyler bulursun içerisinde.
Hocam hem lise hem de üniversite sınavında derece yapmış biri olarak tüm tavsiyelerimi sıralamak istiyorum.
1) İnternetten tavsiye alma.
2) Süre, saat, soru gibi kavramlar kişisel tamamen. Ben hayatımda kendi başıma paragraf sorusu çözmedim mesela. Çok kitap okuyan ve genellikle internette de çok uzun yazılar okuyan birisi olarak ihtiyaç duymuyordum, okulda verilen Türkçe soruları tamamen yetiyordu bana.
3) Kesinlikle çalışmak istemediğin zaman çalışma. Git oyununu oyna, sporunu yap. En azından istediğini yaptıktan sonra çalışmak daha basit olur.
4) Sosyal medya kullanıyorsan azaltmaya çalış. (Bunu sadece çalışma dönemlerinde değil ben günlük hayatımda da uyguluyorum. Sosyal medyayı bırakmak gerçekten hiçbir eksiklik yaratmıyor.) Birden bırakma fakat telefonuna olabildiğince az bildirim gelmesini sağla. Dikkat dağıtıyor.
5) Konuları tam öğren. Konuların nüanslarını da öğrenmeye çalış, tamamını öğren kesinlikle. Çoğu insan soru çözmenin, istatistiklerin konu çalışmaktan daha önemli olduğunu düşünür fakat öyle değil. İkisi de eşit derecede önemli anlamak açısından hatta sadece konuyla çalışan, konuyu az bilip test çözenden çok iyi net çıkartır diyebilirim. (Tabi bu demek değildir ki sadece konu çalışıp soru çözmeyin
)
6)Seni zorlayan sorularda harcadığın ve emek ettiğin 30 dakika veyahut 1 saat boşa gitmiş değildir. O 1 saatlik emek senin belki de 3 saatlik soru çözüm seansından daha fazla etki etmiştir öğrenmene.
7)Ders çalışma programı hazırlama. Hangi günler hangi dersleri çalışacağını belirleyebilirsin fakat saat saat kesinlikle hiçbir program hazırlama zira yapamazsın o programı zaten. Dersleri günlere bölebilirsin fakat bazen daha fazla çalışman gereken dersler veya konular olduğunda bunları o günün dersleri yerine koyarak o programı da esnetebilirsin. Yani kesin bir programın olmamalı.
8)Ailenin senin sınav sonuçlarınla ilgilenmemesi gerektiğini onlara göstermelisin. Sorumlu bir insan olduğunu belirtmeli ve denemelerde kötü yaptığın zaman zaten kendi kendine ne yapman gerektiğini biliyor olduğunu onlara göstermen ve söylemen gerekiyor ki, seni hala küçük ve bir şey bilmeyen biri olarak düşünüp zaten bildiğin şeyleri 700 defa daha anlatmasınlar. Ancak onların anlatacağı şeyleri de dinlemen önemlidir. Çok faydalı tavsiyeler vereceklerdir elbet. Desteğin en büyüğü aileden geliyor sonuçta.
9) Dünyanın en önemsiz sınavlarından birine giriyorsun. Hayatında hiçbir önemi olmayacak neredeyse. Bir şeyler başarmak istiyorsan zaten başarırsın bu söylediğim sınavla alakalı değil. Hangi liseye gittiğin nasıl biri olacağın veya başarılı bir geleceğin olup olmayacağını belirlemeyecek. Bu sebeple kafan rahat olsun. Ancak kendi kapasiteni kullanabileceğin en iyi liseye veya üniversiteye gitmek de çok büyük artı sağlayacaktır bunu da unutmaman gerekir bu sebeple çalışmayı zaten kendin istemen gerekir.
Son olarak, sınav dönemi bazı insanlar için stresli olabilir. Kafanı taktığın dönemler olabilir, olmayabilir de aslında fakat ihtimal bunlar tabii ki. Eğer kendini kötü hissettiğin veya baskılanmış hissettiğin olursa bir büyüğün olarak bu endişelerin hepsinin önemsiz olduğunu söylediğimi hatırla. Umarım iyi sonuçlar elde edersin.