Evet bence de 99% srgb en ideali ( 99 veya 100 fark etmiyor işte. Genelde 99 diye belirtiyorlar diye 99 demeyi tercih ediyorum). Bunu söylediğimde her monitörde srgb'yi 99% yapmak için ayar var deyip kudurmuştu malum kişiler. Şu an 130% srgb vx2780j-2k kullanıyorum, telefonum ile karşılaştırdığımda her şeyin çok oversaturated olduğunu bariz şekilde anlıyorum. Telefondan baktığım manzaradaki ağaçlar maki bitki örtüsündeki çam ağaçlarının renginde, monitördekiler çizgi filmdeki gibi.
Hocam şimdi monitörün en düşük fiyatı 9200 ama o sitede taksit yapınca geçiriyorlar. 9600 dediğim taksitli hali. hem de +3 ay ertelemeli +6 taksitli hali 9600 tl.
Evet bence de 99% srgb en ideali ( 99 veya 100 fark etmiyor işte. Genelde 99 diye belirtiyorlar diye 99 demeyi tercih ediyorum. )Bunu söylediğimde her monitörde srgb'yi 99% yapmak için ayar var deyip kudurmuştu malum kişiler. Şu an 130% srgb vx2780j-2k kullanıyorum, telefonum ile karşılaştırdığımda her şeyin çok oversaturated olduğunu bariz şekilde anlıyorum. Telefondan baktığım manzaradaki ağaçlar maki bitki örtüsündeki çam ağaçlarının renginde, monitördekiler çizgi filmdeki gibi.
Mesaj otomatik birleştirildi:
Hocam şimdi monitörün en düşük fiyatı 9200 ama o sitede taksit yapınca geçiriyorlar. 9600 dediğim taksitli hali. hem de +3 ay ertelemeli +6 taksitli hali 9600 TL.
Forumlarda millete 250 nit monitör alınmaz, çok düşük falan diyordum. Çünkü laptopta 300 nit ile 100% doygunlukta parlaklık yetmiyordu bile. Şimdi 200-230 nit kullanıyorum yetiyor
Edit: tabi ben mağarada yaşıyorum, güneş ışığı falan hak getire. Büyük ihtimal gün ışığı olan ortamda 250 nit yetmez.
Bunu sorduğum uzman kişi " git youtubede araştır, sarı sızmalıysa zort paneldir, beyaz sızmalıysa iyidir " dedi. Bir de dell'i söylediğimde " güç girişi içinde olan monitör almam sonra daha fazla ısınıyo " dedi. Isınmanın dezavantajları nelerdir onu sordum cevap bekliyorum.
Bunu sorduğum uzman kişi " git youtubede araştır, sarı sızmalıysa zort paneldir, beyaz sızmalıysa iyidir " dedi. Bir de dell'i söylediğimde " güç girişi içinde olan monitör almam sonra daha fazla ısınıyo " dedi. Isınmanın dezavantajları nelerdir onu sordum cevap bekliyorum.
Profiline baktım da iyi niyetli birisi gibi. 5000 TL bütçe ile monitör soranlara " R25i-30 leş ve kazık, G24F-2 al geç " diyen cahil tanrısı trollerden olmaması sevindirdi. Sorarım, teşekkürler.
Profiline baktım da iyi niyetli birisi gibi. 5000 TL bütçe ile monitör soranlara " R25i-30 leş ve kazık, G24F-2 al geç " diyen cahil tanrısı trollerden olmaması sevindirdi. Sorarım, teşekkürler.
Sadece epey'den karşılaştırmıyorum, epey + displayspecifications + kendi resmi sitelerine bakıp karşılaştırıyorum.
Mesaj otomatik birleştirildi:
Genellikle doğru olsa da bazen yanlışlar olabiliyor, o yüzden her siteyi kontrol ediyorum zaten. Monitör almadan önce de emin olmak için müşteri hizmetlerine soruyorum.
Heriflere monitörün resmi sitesindeki 16.7 milyon renk sayısını gösterdiğimde ikisi de 10 bit bir monitörün 16.7 milyon renk paletine sahip olamayacağını bilmeden "16.7 milyon yazabilir yine de 10 bit" dediler. Hiçbir zaman da bilimsel argüman ile karşılık vermediler, sürekli sataşıp duruyorlar.
Sana monitör 10 bit 1.07milyarda çalişirken resmini attık inanmadın. Yanlış bilgilendirme yedin. Hala gelip sağda solda varlık falan yazıyorsun. Yine inanmayacaksın ama RTINGS'in kendisi bile cevap vermiş bu konuya.
Öncelikle şu bit derinliği ve renk gamutu arasındaki farkı anlatayım. Düşün ki elimizde bir metre var. Bu metrenin uzunluğu gamutu, metredeki birimlerin sıklığı ise bit derinliğini ifade eder. Sen işte bu ikisini karıştırıyorsun. Sanıyorsun ki 10 bit olan metre daha uzun. Yaklaşık 0.9 milyar daha fazla renk gösteriyor sanıyorsun. Halbuki o rengin tonlarını ifade eder bit derinliği.
Daha önce de söyledim ama alaya almıştın. Tekrar söyleyeyim. Prof. renk uygulaması kullanmıyorsan ya da HDR içerik tüketmiyorsan -ki o monitörler HDR'a uygun değil- ve sRGB/Rec.709 dışında gamut kullanan bir uygulama kullanmıyorsan 10 bite ihtiyacın yok. Bir fark yaratmayacaktır çünkü.
Aceri karşılaştırmada göremedim bir türlu telden bakıyorum. Ama kesinlikle LG'den uzak dur. Ülkemizde absürt bir fiyatlandırması var. Aslında en ucuz 2K'lardan biri çünkü çok giriş seviye. Geniş renk gamutu desteği dahi yok sadece sRGB. Dolayısiyla ikisi arasından MSI kesinlikle.
LG panel bilgisi:
Panel modeli: LM270WQA-SSD1 https://www.panelook.com/LM270WQA-SSD1_LG%20Display_27.0_LCM_parameter_63322.html Türkçe ve İngilizce hiçbir bilgi bulamadım. Çince Bilibili'den bulabildim. Onlar da yalnızca modeli vermiş, inceleme yapmamışlar. Panellook üzerinde de ne bilgi ne datasheet var...
121% srgb olması kafama takıldı, ve birçok renkler sarımsı diye yorum okudum. Yoksa süper gözüküyor monitör. Bir de ben peşin almayacağım taksitle alacağım, taksitle alınca da 9600 oluyor. 9600 olunca farklı alternatifler çıkıyor.
Her iki monitör de %99sRGB. MSI %121 değil. Baktığın değer Volume olan. Color gamut ve color volume farklı değerler, karıştırıyorsun. Gamut olana bakman lazım çünkü monitörün o renk alanında gösterebildiği renkleri belirten değer gamut. Çok gözüktüğü için üretici bazen Volume değerini giriyor.
Renklerin sarılığı ise yalnızca gamut büyüklüğünden değil renk doğruluğu (∆E ile sapma miktarı gösterilir.) ve renk sıcaklığına da bağlıdır. Tek bir değere değil.
Ayrıca bu monitörden monitöre de değişebilir, şanstır. Büyük örneklemler olmadıği sürece birkaç yoruma bakıp sarı olduğunu çıkaramazsın. Hatta muhtemelen G274QPF-QD'ye yapılan yorumları G274QPF için sanıyor olabilirsin çünkü Quantum Dot olan modelde öyle bir sorun vardı diye hatırlıyorum.
A monitor's color volume is essentially its ability to display all the colors that it can produce within a specific color gamut at various luminance (brightness) levels.
www.rtings.com
Ancak senin aradiğın değer bu değil. Volume'u alanda gösterebileceği renkler sanıyorsun.
Engellemiş görmüyor. Geniş gamut dahi desteklemeyen LG'yi %90DCI-P3 MSI ile karşılaştırıp LG renkleri daha iyi diyor. Sonra uzmanım diyip sağda solda millete laf soktuğunu sanıyor