Neler Yeni

N95 ve N100 hakkında sorum var

Ares Blackrosa

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
240
İsim
Ares Blackrosa
Bir sıkıntı var, bu iki işlemci bildiğim ve gördüğüm kadarıyla birbirlerinin aynısı. N100 daha iyi grafik birimi açısından o kadar.

Teknobiyotik üzerinden 2 adet mini bilgisayar satın almıştım, bunlar şu şekilde;
* Beelink MINI S12 - DDR4 8GB & N95 CPU
* DARK MPC - DDR5 (sözde) 8GB & N100 CPU

Sorun şu ki iki bilgisayarda da aynı işletim sistemi ve aynı program/uygulamalar yüklü. Tıpa tıp aynı yani. Lâkin Beelink markalı olan bilgisayarın X oyununda işlemci kullanımı %45-50 arası iken DARK markalı bilgisayarda %100'den aşağıya inmiyor, herhangi bir takılma sorunu falan yok ama görev yöneticisinde sürekli %100 gözüküyor.

Ayrıca DARK markalı bilgisayarda CPU-Z ile baktığım zaman bellekleri 2x2x2x2 şeklinde görüntülüyorum ve 4 adette boş bellek slotu olduğu gözüküyor. Bellek markaları ise gözükmüyor ve bellek hızları 3200MHz şeklinde gözüküyor görev yöneticisi üzerinde. Ufacık şeyin içerisine de 8 adet belleklik yer olduğunu sanmıyorum.

DARK markasının içindeki her şey sahte olabilir mi acaba işlemci dahil :D Bunu merak ediyorum, bilgisi olanlar cevaplarsa sevinirim.

furkangorur

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,626
İsim
Furkan Görür
Bir sıkıntı var, bu iki işlemci bildiğim ve gördüğüm kadarıyla birbirlerinin aynısı. N100 daha iyi grafik birimi açısından o kadar.

Teknobiyotik üzerinden 2 adet mini bilgisayar satın almıştım, bunlar şu şekilde;
* Beelink MINI S12 - DDR4 8GB & N95 CPU
* DARK MPC - DDR5 (sözde) 8GB & N100 CPU

Sorun şu ki iki bilgisayarda da aynı işletim sistemi ve aynı program/uygulamalar yüklü. Tıpa tıp aynı yani. Lâkin Beelink markalı olan bilgisayarın X oyununda işlemci kullanımı %45-50 arası iken DARK markalı bilgisayarda %100'den aşağıya inmiyor, herhangi bir takılma sorunu falan yok ama görev yöneticisinde sürekli %100 gözüküyor.

Ayrıca DARK markalı bilgisayarda CPU-Z ile baktığım zaman bellekleri 2x2x2x2 şeklinde görüntülüyorum ve 4 adette boş bellek slotu olduğu gözüküyor. Bellek markaları ise gözükmüyor ve bellek hızları 3200MHz şeklinde gözüküyor görev yöneticisi üzerinde. Ufacık şeyin içerisine de 8 adet belleklik yer olduğunu sanmıyorum.

DARK markasının içindeki her şey sahte olabilir mi acaba işlemci dahil :D Bunu merak ediyorum, bilgisi olanlar cevaplarsa sevinirim.
Valla knka ilk kez böyle sorun gördüm chatgptnin yazdıgını atayım ben sana sen düşün :D

🧠 İşlemci Karşılaştırması: N95 vs N100​

ÖzellikIntel N95Intel N100
MimariAlder Lake-N (Gracemont)Alder Lake-N (Gracemont)
Çekirdek / İzlek4 çekirdek / 4 izlek4 çekirdek / 4 izlek
Temel / Boost Hız1.7 - 3.4 GHz0.8 - 3.4 GHz
TDP15W6W
GPUIntel UHD (16 EU, 750 MHz)Intel UHD (24 EU, 750 MHz)
Bellek DesteğiDDR4 / LPDDR4XDDR5 / LPDDR5 / DDR4

✅ N100 teorik olarak daha verimli ve daha iyi GPU’ya sahip. Ama fark uçurum değil.

⚠️ SORUN: N100 Sisteminde CPU Sürekli %100​

Bu normal değil. N100 daha az güç tüketiyor diye %100 çalışması beklenmez. Aşağıda olası nedenleri ve kontrolleri sıraladım:

🔎 Aşama Aşama Sorun Tespiti​

1. CPU-Z’de 2x2x2x2 görünmesi

• Bu, SPD (Serial Presence Detect) verilerinin doğru alınamamasından kaynaklanıyor olabilir.
  • Gerçekten 4 bellek yoktur, BIOS sahte bilgi iletiyor olabilir.
  • Bozuk SPD verisi genelde ucuz/sahte RAM'lerde olur.

✅ Yorum: DARK sistemindeki RAM sahte veya SPD verisi okunamıyor olabilir.

2. Görev Yöneticisinde %100 CPU kullanımı

• Arka planda işlemciyi kilitleyen bir Windows servisi olabilir.
  • Sahte işlemci ihtimali düşük ama BIOS üzerinden çip kısıtlanmış veya Throttle (hız sınırlaması) uygulanıyor olabilir.

🧪 Yapılacaklar:

• Görev yöneticisinde "Ayrıntılar" sekmesinden CPU sıralamasına göre hangi işlemler işlemciyi yiyor, kontrol et.
  • HWMonitor veya HWiNFO64 ile CPU sıcaklıklarını ve saat hızlarını karşılaştır.
  • Beelink’te ve DARK’ta CPU-Z ile "Processor" sekmesini karşılaştır (Clock speed, stepping, code name, vs.).
  • DARK’ta BIOS’a girip marka/model/versiyon bilgilerini karşılaştır.

3. Gerçekten N100 mü? Sahte CPU olabilir mi?

Çok zor ama imkânsız değil. Çinli bazı sistemlerde:

• BIOS’ta etiket N100 gözüküyor ama aslında içeride J4125 benzeri başka çip oluyor.
  • CPU-Z veya HWiNFO'da tam adı, üretim tarihi, TDP gibi veriler uyuşmuyorsa şüphelen.

4. Bellek Frekansı Gerçek mi?

• DDR5 3200 MHz normalde yoktur (DDR5 genelde 4800 MHz başlar).
  • 3200 MHz gözükmesi, aslında DDR4 bellek kullanıldığını ama BIOS’ta sahte şekilde DDR5 gösterildiğini düşündürebilir.

🛠️ DARK MPC cihazı açılabiliyorsa içini kontrol et:

• Bellek markası yazıyor mu?
  • Tek modül mü, çift modül mü?

📌 Genel Sonuç:​

TespitAçıklama
❗ CPU %100Normal değil, programlar veya BIOS kaynaklı olabilir
❓ 2x2x2x2 bellek görünümüSahte RAM veya SPD sorunu olabilir
❗ 3200MHz DDR5 yazmasıSahte DDR5 olabilir, aslında DDR4 kullanılıyor olabilir
❓ N100 sahte mi?%100 kesin değil ama BIOS ya da tanıtımda hile olabilir

✅ Ne Yapabilirsin?​

1. HWiNFO64 ile detaylı işlemci bilgisi al ve N95 ile karşılaştır.
  2. CPU-Z "Mainboard" ve "Memory" sekmelerini iki sistemde karşılaştır.
  3. İçini açabiliyorsan RAM ve anakart üzerinde fiziksel inceleme yap.
  4. Eğer sorun çıkarsa ve DARK MPC cihazı Teknobiyotik garantiliyse, durumu belgelerle birlikte iade/inceleme talebinde bulun.

Ares Blackrosa

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
240
İsim
Ares Blackrosa
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Birazdan ikisini karşılaştırayım kontrol edeyim bi detaylıca bakalım. Böyle çakma mal alacağımı bilseydim gider bir tane daha N95'li Beelink alırdım DARK yerine :D

Top Bottom