Neler Yeni

Neden VPN Kullanmalısınız?

z.furkandenizhan

80+ Bronze
Katılım
24 Ekim 2020
Mesajlar
589
Şüphesiz ki internet teknolojileri çok hızlı gelişmekte. Bizlerde bu hıza ayak uydurabilmek adına önümüze gelen teknolojileri sorgusuz sualsiz hayatımıza sokuyoruz. Tabii bu durum ciddi bir güvenlik riskini de beraberinde getiriyor. Teknolojiye ayak uyduralım derken aynı zamanda teknolojinin zararlarına açık hale geliyoruz. Bu zararların başında da kişisel gizliliğimiz ve güvenliğimiz geliyor. Teknolojinin nimetlerinden yararlanırken ayak izlerimizi ve kişisel bilgilerimizi bırakmaktan çekinmiyoruz. Peki ne yapabiliriz? İşte bu noktada karşımıza Virtual Private Network yani kısa adıyla VPN çıkıyor.

VPN Nedir?​

VPN adını verdiğimiz Sanal Özel Ağ teknolojisi internete üzerinden bilgisayar bağlantısı üzerinde kullanıcıların güvenli ve şifreli bağlantı oluşturmalarını sağlayan bir yazılımdır.
VPN, işyerlerinin fiziksel olarak orada bulunmayan çalışanlarının veya branş ofislerinin merkez ofis ağına bağlanmalarını sağlar. Bu teknoloji aynı zamanda ortak ağlar üzerinden gerçekleşen iletişimlerin şifrelenmesi için de kullanılmaktadır.
VPN teknolojisi genellikle mobil cihaza veya bilgisayara lokal olarak indirilen ve kurulan uygulama ya da program aracılığıyla kullanılır. VPN programını basit bir şekilde anlatmak gerekirse, VPN yazılımı bilgisayarınızın uzaktaki bir sunucu ile bağlantı kurarak kötü amaçlı yazılım ve üçüncü partilerden sizi gizler ve veri trafiğinizin şifreli ve güvenli kalmasını sağlar.
7 Adımda Neden VPN Kullanmalısınız?

Neden VPN Kullanmalısınız?​

Peki bu kadar teknik bilginin yanında bizler neden VPN kullanmalıyız? VPN hizmetleri bizlere ne tür avantajlar sağlıyor? Sadece erişimi engellenmiş sitelere girmeye mi yarıyor? Yoksa başka avantajları da var mı? Gelin bu soruların cevabını beraber inceleyeyim.

VPN ile sanal olarak kimliğinizi koruyabilirsiniz.​

VPN programlarını kullandığınızda internet protokolü, yani IP adresiniz gizlenir ve bu şekilde sanal ortamda anonimlik kazanırsınız. Bunun sebebi VPN programlarının kullandığı IP adreslerinin sürekli olarak değişmesidir. Bu sizi devamlı olarak dünyanın başka bir yerinden internete bağlıymışsınız gibi gösterir.

VPN ile sanal konumunuzu gizleyebilirsiniz​

IP adresiniz size internet hizmet sağlayıcınız tarafından verilen sanal adresinizdir. İnternet hizmet sağlayıcınız internete bağlanmak için kullandığınız cihazların hepsine ayrı birer IP adresi atar. VPN programları ile internete bağlandığınızda, bağlandığınız cihazın IP adresi artık internet hizmet sağlayıcınızın ona atadığı IP adresi olmaz ve VPN uygulamasının farklı konumlardan internete bağlanmak için kullandığı VPN sunucularından sizin kullandığınız VPN sunucunun IP adresi olur. Yani, dijital dünyada Türkiye’nin herhangi bir yerinden internete bağlanırken, VPN programları ile IP’nizi değiştirerek örneğin İngiltere’den bağlanabilirsiniz.

VPN ile verilerinizi koruyabilirsiniz​

VPN programı olmadan, VPN programının size sağladığı tünel protokolleri olmadan internete bağlandığınızda internet hizmet sağlayıcınız başta olmak üzere üçüncü partiler sizin veri trafiğinizi izleyebilir, kaydedebilir veya kötü niyetli kişiler ağınızı hackleyerek sizin bilgilerinize ulaşabilir ve sizin başka kişilerin eline geçmesini istemeyeceğiniz kredi kartı, banka bilgileri gibi bilgilerinizi çalabilir. VPN kullandığınızda kullanıcı bağlantılarınız kullandığınız cihazlar ile bağdaştırılamaz. İstediğiniz siteyi özgür bir şekilde ziyaret edebilir veya internette istediğiniz gibi gezebilirsiniz, fakat internet hizmet sağlayıcınız bunların hiçbirini takip edemez.

VPN ile Bant Genişliği sınırına takılmazsınız​

Bant genişliği veri aktarımı kapasitesi olarak da adlandırabiliriz. Bant genişliği siz internete bağlanırken sınırsız olursa, veri aktarımı kapasitesi de sınırsız olur, fakat internet hizmet sağlayıcınızın veri aktarım kapasitesi koşullarında internete bağlandığınızda internet kotanızın size sağladığı kadar veri aktarım kapasitesini kullanabilirsiniz. Ücretli VPN programlarından bazıları sınırsız bant genişliği yani, sınırsız veri aktarım kapasitesi sunarken, bu ücretsiz VPN programları için geçerli değildir.

VPN ile erişim engellerini rahatlıkla aşabilirsiniz​

VPN ile internete bağlandığınızda artık kullandığınız VPN programının size sağladığı VPN sunucularının konumlarından birini seçerek internete bağlanacağınız için IP adresiniz de sanal açıdan coğrafik olarak değişecektir. Normalde, IP adresleri internet hizmet sağlayıcıları tarafından coğrafik konumları baz alınarak verilir ve erişim engelleri de uygulandığında IP adreslerini baz alarak uygulanır. Siz VPN ile internete bu şekilde bağlandığınızda, bulunduğunuz ülkenin uyguladığı erişim engellerini VPN sunucunuzu başka bir ülke olarak seçerek aşmış olursunuz.

VPN ile seyahat ederken kendi ülkenizden internete erişebilirsiniz​

VPN programlarını sadece evinizdeyken de kullanmak zorunda değilsiniz. Yurtdışına çok seyahat eden biriyseniz, gittiğiniz ülkenin erişim engellerini aşmak ya da kendi ülkenizdeki şirket veya ev ağınıza bağlanmak için de VPN kullanabilirsiniz. Örneğin, Çin’in şu anda en çok erişim engelinin uygulandığı ülke olduğunu söyleyebiliriz. Facebook, Twitter, Instagram gibi platformların hiçbirine ülkede VPN kullanılmadan ulaşılamıyor.
VPN ile istediğiniz içeriklere ulaşabilirsiniz

VPN ile istediğiniz içeriklere ulaşabilirsiniz​

Netflix, Youtube, Spotify, Hulu gibi platformlar sizin konumunuza göre size içerik sağlarlar. Netflix Türkiye’nin sağladığı içerikler ile Netflix US’in sağladığı içerikler farklıdır. Hulu, Amazon Prime ve HBO gibi platformlar belirli bölgeler hariç hizmet vermemektedir. Bu gibi coğrafik konumlardan kaynaklanan içeriğe dair olan erişim engellerini VPN programlarını kullanarak aşabilirsiniz.

VPN ile Oyunlardaki Drop Lag Sorunlarını Çözebilirsiniz


Çevrimiçi oyun, son yıllarda popülerliğini oldukça arttırmış bir aktivitedir. Bununla birlikte, aynı zamanda bilgisayar korsanları ve siber suçlular için yeni bir saha ve siber riskler ile ilgili yeni bir alan haline gelmiştir.

Oyunlar kişilere gerçek dünyadan bir kaçış sağlasa da, çevrimiçi ortamda çok gerçek tehditler vardır. Oyuncuların Wi-Fi’ye bağlanmadan önce ekstra bir güvenlik katmanı ile korunmaları çok önemlidir. İnternet üzerinden oyun oynamak için teknolojik açıdan yeterince bilginiz varsa, bilgisayar korsanları, coğrafi kısıtlamalar, DDoS saldırıları ve İSS daraltması yoluyla hız ve performansın düşürülmesiyle ilgili tehditlerin farkında olmalısınız.

Sonuç olarak, bir Sanal Özel Ağ (VPN) aracılığıyla sağlanan güvenlik gibi herhangi bir koruma olmadan oyun oynamanın riskleri beraberinde getirebileceği açıktır.

Bir VPN Kullanmanın Faydaları

Oyun oynarken bir VPN kullanmak birçok engelin üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Örneğin, oyuncular hızlı ve kesintisiz bir oyun deneyimi için sürekli çaba göstermektedir. Bir VPN, bu hedefe ulaşmada size yardımcı olacaktır. Nasıl yardımcı olacağı aşağıda anlatılmaktadır:

  • Ping süresini ve “Gecikmeyi” Azaltın ve Hızı Arttırın
    Bir VPN, İSS’nizden gizlenmenize ve İSS’nizin bağlantınızı daraltma yeteneklerini ortadan kaldırmanıza olanak tanır. Bu durum, bant genişliği için rekabet etme ihtiyacını ortadan kaldırır ve gecikmeyi azaltır.
    Güvenlik için hızı feda etmeyen bir VPN kullanıyorsanız, bu VPN’in sunucularına bağlanmak oyun hızınızı artırabilir.
  • Coğrafi Kısıtlamalardan Faydalanın
    Eğer hevesli bir oyuncuysanız, başka bir ülkenin sizden önce oyunlara erişmesinin ne kadar sinir bozucu olduğunu biliyorsunuzdur. Bunun sebebi coğrafi kısıtlamalardır. Bir VPN kullanmak bu kısıtlamaların üstesinden gelmenizi sağlar ve IP adresinizi kendi seçtiğiniz bir ülkeye yerleştirme özgürlüğü verir. Örneğin, bir oyun başka bir ülkede yayınlanıyorsa, o ülkenin sunucusuna bağlanıp kendi ülkenizde yayınlanmadan önce indirebilirsiniz.

Bir VPN ile Kısıtlamaların Üstesinden Gelin

Oyun kısıtlamaları oldukça rahatsız edicidir. Eğer daha önce işte, okulda veya otellerde oyun oynamaya çalışmışsanız, mutlaka bir çeşit kısıtlama ile karşılaşmışsınızdır. Bu sınırlamalar, belirli çevrimiçi içeriğe erişmenizi engellemek için ayarlanmıştır ve Wi-Fi sağlayıcı işletme, İnternet Servis Sağlayıcısı (İSS) veya bulunduğunuz ülke tarafından dikte edilir.

En yaygın oyun kısıtlamalarından ikisi, aşağıdakileri kullanarak yapılır:

  • İnternet Güvenlik Duvarları
    Güvenlik duvarları, belirli içeriğe izinsiz erişilmesini engelleyen ve yalnızca izin verilen içeriğin geçmesine izin veren bir filtre görevi görür. Bir güvenlik duvarının birincil amacı sizi kötü amaçlı yazılımlardan ve virüslerden korumaktır, ancak çevrimiçi içeriğe erişimi kısıtlamak için de kullanılabilirler.
  • Ülke Çapında Sansür
    İşyerleri ve okullar gibi belirli yerlerde kısıtlanmış oyunlar yerine, bazı ülkeler içeriği tamamen kısıtlamayı seçer. Bu durum, web siteleri ve diğer çevrimiçi içerikler için geçerli olsa da, video oyunları genellikle birincil hedeftir. Örneğin, video oyunlarını yasaklayan ülkeler arasında Çin, BAE, Güney Kore ve Almanya bulunmaktadır. Bir VPN kullanmak, konumunuzu değiştirerek, oynamak istediğiniz video oyunlarına tam olarak erişmenizi sağlar.

Alıntıdır; https://tr.wizcase.com/blog/daha-yuksek-hizlarla-oyun-oynamak-icin-en-iyi-5-vpn/

Biraz bileğim ağrıyor bu nedenle içeriği ben hazırlayamadım bu defa. Ama yine de içeriksiz gün olmaz dedim ve alıntı yaparak eh işte bir içerik hazırladım. Kendi ücretsiz opensource VPN servisimi önermek isterdim ancak, durumum aşağıdaki gibi. (Reklam engelleme, web koruması ve daha fazlası)

 

Hamit Altıntop

80+ Gold
Katılım
17 Temmuz 2020
Mesajlar
9,267
En İyi Cevap
11
Dahası  
Reaksiyon skoru
9,863
İsim
Kemallettin Kubat
VPN ile internet çok yavaşlıyor çözümü var mı ?
 

z.furkandenizhan

80+ Bronze
Katılım
24 Ekim 2020
Mesajlar
589
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
VPN ile internet çok yavaşlıyor çözümü var mı ?
Hızlı ve kararlı VPN kullanmak. Kendi VPN'imi önermek isterdim ancak mümkün değil :D Bi laf vardı ama aklıma gelmedi. Bi ekran fotoğrafı atam bari
1603889293692.png
 

z.furkandenizhan

80+ Bronze
Katılım
24 Ekim 2020
Mesajlar
589
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Neredeyse artık tüm oyunlarda VPN'de yasak. Mesela oynadığım oyunda savaş için azerbeycan ve ermenistanın interneti kesildi oyunda ve hepsi VPN kullandı ve toplu ban.
Doğru VPN kullanmalısın. IP adresi veri merkezinin Whosini kullanmamalı.
Mesaj otomatik birleştirildi:

VPN ideal sunucu dışındakilerede erişim sağlar ideal olmayan sunucuda intler 10 kat dahada azalıyor o yüzden VPN hiçbir işime yaramadı kullanmıyorum.
NordVPN gibi VPN çözümlerini denedin mi
 

zihinsel

80+
Katılım
28 Şubat 2021
Mesajlar
73
Reis çalışmalarını takip ediyor, podcastlerini dinliyorum. Youtube videolarını da izliyorum kral adamsın
 

Samaeldrazi

80+ Silver
Katılım
11 Şubat 2021
Mesajlar
3,447
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,540
Konum
Hood içinde Takılıyor
İsim
Alp
Steam
https://steamcommunity.com/id/alpdrazi/
Discord
Alp "drazi"#5123

uydu3

80+ Silver
Katılım
23 Nisan 2020
Mesajlar
3,339
Bu arada vpne güvenip illegal işe falan bulaşmayın yüzde 90 ya bilginizi arayan kişi bulur ya da vpn firması bilgileri verir :D
TOR gizlilik için daha uygundur fakat onun bile yüzde yüz anonimliği yoktur köstebek delikleri açtığınızı düşünün vpn türkiyeden abdye delik açıyorsa TOR türkiyeden abd ye ordan rusyaya ordan almanyaya delik açar gibi gibi düşünebilirsiniz
 
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
974,994
Mesajlar
8,819,616
Üyeler
154,165
Son üye
textra
Top Bottom