Neler Yeni

Öneri Nvidia İçin Cevap belli, Yeni Seri Değil, En Üst Versiyon Olması Daha Önemli!

Sypreus

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
35
İsim
Mehmet Emre
Nvidia hakkında yazdıklarında haklısın ama 4k için hiç kimse 3090 almaz. Zaten 4k oyunculuk için sistem dizecek kişinin parası vardır bu yüzden gider paşalar gibi 4090 kartını alır yoluna bakar. Çoğu kişi hala 2k oyunculuğa geçememişken 4k önerisinde bulunman mantıksız oluyor. Şuan en ucuz 4k monitör 8000TL'ye satılıyor ki alınabilir bir yanı yok. Sizin öneriniz hem parası olmayan hem de 4k sistem dizmek isteyenler için ama bütçesi düşük birisi kötü bir 4k sistem dizeceğine iyi bir 2k sistem dizmeli.

Dahası  
Reaksiyon skoru
21
İsim
Murad sedat
Yazdıklarını okuyamadım çok uzun. Tecrübelerime dayanarak 3090 4080 in çok altında bir kart. İkisinide kullanmış ve şuan 4080 kullanan biri olarak uzun uzun yazdığın her şey oyunculuk tarafında altı boş şeyler. Rander tarafını bilmiyorum. Oyun oynayan adam aldığı fps e bakar ve 4080 saf güçte dahi 3090 dan baya performanslı. Ezip geçiyor. Ve çok stabil çalışıyor. Ancak 4090 5080 tarafında bu söylediğin doğru. 5080 kullanmadım ama incelemelerine baktım. Saf güçte 4090 5080i geçiyor. 5080 multi frame gen ile 4090ı geçebiliyor sadece ki bu teknoloji rekabetçi oyun oynayanlar için çokta anlamlı bir teknoloji değil. Yaptığın 3090 sevicilik çok ta geçerli değil…

lostideas

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
19
İsim
Ediz Sözüer
Yazdıklarını okuyamadım çok uzun. Tecrübelerime dayanarak 3090 4080 in çok altında bir kart. İkisinide kullanmış ve şuan 4080 kullanan biri olarak uzun uzun yazdığın her şey oyunculuk tarafında altı boş şeyler. Rander tarafını bilmiyorum. Oyun oynayan adam aldığı fps e bakar ve 4080 saf güçte dahi 3090 dan baya performanslı. Ezip geçiyor. Ve çok stabil çalışıyor. Ancak 4090 5080 tarafında bu söylediğin doğru. 5080 kullanmadım ama incelemelerine baktım. Saf güçte 4090 5080i geçiyor. 5080 multi frame gen ile 4090ı geçebiliyor sadece ki bu teknoloji rekabetçi oyun oynayanlar için çokta anlamlı bir teknoloji değil. Yaptığın 3090 sevicilik çok ta geçerli değil…
Okumadan, anlamadan cevap yazmayın, yorum yapmayın. Emek verene de, kendinize de saygısızlık.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Amd 9000 serisi için her ne kadar 2k fiyatına 4k oyun deneyimi denilse ve tercih edilebilir kartlar olarak görünse de, şimdi baktım, rtx 3090 bile 9070xt ye denk ve hatta biraz daha iyi, 4090a ise hiç yetişemiyor. Fiyat/performans mukayesesi hala 3090nin cok iyi bir alternatif oldugunu gosteriyor. Çünkü vram de çok daha yuksek. (16-24 gb farkı) 7900 xtx'in ise 4090'ı aratmayan görüntü kalitesini ve 3090'dan %25 daha hızlı olduğunu da hesaba katarsak tablo netleşiyor. Yani burada 7900xtx'e göre ileriye değil, ciddi anlamda bir geriye gidiş söz konusu raster performans ve vram konusunda, sadece yazılımsal olarak bir gelişme var. Tabi fiyat ve elektrik tüketimi de daha iyi. Tabi ben 4k ultra icin soyluyorum ve su an bircok yeni nesil oyun 16 gb vram kullaniyor. Ayrica belli sartlarda ayni fps olmasi ayni güçte olması demek degil. 5070in 4090a denk olduguna inananlar gibi olmayin. Elinizde 7900xtx yoksa ve butceniz de sinirliysa 9070xt makul fiyatli bir alternatif olabilir ama elinizde zaten 7900xtx varsa, onu bırakıp 9070xt almanın almanın uygun olmadigini ve attan inip eşeğe binmek olduğunu da bilin, farkında olun. Burada bir pazarlama stratejisi var, kandırmaca söz konusu. Yok öyle üç kuruşa beş köfte. İnanmayın, kanmayın. (Bu sözü yanlış anlamayın, tabii ki makul bir alternatif olarak 9070xt yi tercih edebilirsiniz ama ne aldığınızın farkında olarak tercih edin.)

"Ekran kartı ne kadar güçlü olursa o kadar iyi görüntü kalitesi verir" sözümüze itiraz edilmişti. Teorik olarak hatalı bile sayılsa ve doğal (native) çözünürlük için geçerli sayılmasa bile, pratikte ve dolaylı olarak tam da doğru bir manayı ifade ediyor. Çünkü ekran kartı ve pc donanımı ne kadar güçlü olursa, yazılımsal görüntü iyileştirmeleri/yükseltmeleri de o kadar iyi görüntü performansı veriyor.

Video tarafında
Rtx video super resolution ve Rtx Hdr; Oyun tarafında da Dlss 4, Ray Tracing ve Dlss Ray Reconstruction, Dlss Super Resolution ve DLAA yazılımları yani görüntü iyileştirme/yükseltme teknolojileri, kart ne kadar güçlüyse o kadar iyi performans veriyor. (Görüntü performansını kastediyoruz bu tabirle, fps performansını değil.)

Ayrıca bir önemli nokta daha tespit ettim.Yeni nesil ve üst düzey görüntü kalitesine sahip birçok AAA oyunda rastladığımız gölgelendirici yükleme ekranındaki aşağıya aldığımız bilgilendirici mesajda, ekran kartı ve pc donanımının doğrudan görüntü kalitesine etki ettiği bilgisine yer veriliyor. Şöyle ki, bakınız gölgelendirici yükleme ekranında ne yazıyor:

"Gölgelendirici oluşturuluyor. Oyun, sorunsuz performans sağlamak ve oyun içi takılmaları azaltmak için gölgelendiricileri sisteminiz için optimize ediyor. Bu işlem gölgelendirici kodunu donanımınıza göre uyarlanmış bir biçime dönüştürerek görsel efektleri ve genel oyun deneyimini geliştirir. Sisteminize bağlı olarak, derleme işlemi birkaç dakika sürebilir."

Şimdi bu bilgi ve tespitlerden sonra "kart ve pc donanımının ne olduğu görüntü kalitesine ve oyun deneyimine etki etmez, tüm kartlar aynı görüntü kalitesini verir, fark sadece fps performansında yani oyunun akıcılığındadır" diye olan iddianın, teorik olarak ve doğal (native) çözünürlük için geçerli sayılsa bile, yukarıdaki şartlar dahilinde pratik gerçekliği ifade etmediğini söylemek uygun olsa gerek.​

20250228_182222.jpg

lostideas

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
19
İsim
Ediz Sözüer
NVIDIA EKRAN KARTLARI İÇİN VİDEO VE OYUN İYİLEŞTİRME ÖZELLİĞİ

Kartınızın Gücünü Kullanın! (Oyun ve video için Rtx Video Super Resolution ve Rtx Hdr)

Nvidia kartlarda mevcut olan video ve oyun deneyimi iyileştirme teknolojilerini kullanıyor musunuz? Bu özelliklerin oyun ve videonun görüntüsünü ne kadar iyileştirdiğinden haberdar mısınız? Ne kadar fark ettiğine ve ne derece işe yaradığına şaşırabilirsiniz.

Kaynak Yazı: https://forum.donanimhaber.com/nvid...deo-iyilestirme-ozelligi--157986071#160847652

Yazı en son özelliklerin detaylı açıklamalarını içeren Nvidia yazısının Türkçe çevirisiyle güncellendi. Özelliğin aktifleşmeme sorununa çözüm adımları eklendi.

lostideas

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
19
İsim
Ediz Sözüer
4K ultra oyun deneyimi için önce Cyberpunk oyununda çok memnun kaldığı 5080'in daha sonra 4k ve ışın izleme için bazı oyunlarda (Indiana Jones) çok yetersiz kaldığını görerek, 5080'i satıp satarak 4090 almış ve 180 derece ters yüz olmuş bir deneyim ve fikir değişimi yaşamış. Bizim konumuzda da bunları detaylarıyla anlatmıştı sağolsun. Ben de çok şaştım. Bilgi edinmekte çok fayda var diye ilk anlatımını ve sonradan yaptığı ilave tespit ve aktarımları tek parça halinde aşağıya aktarıyorum:

"RTX 3090'dan 4080Super ardından 5080 ve ardından 4090 geçtim. Bu hareketimi eleştiren çıkar çıkmaz beni ilgilendirmez çünkü ben şuan halimden krallar gibi memnunum ama artık şunu öğrendim NVIDIA 90 serisini adam yerine koyuyor 80 serisini günden güne güçsüzleştiriyor. RTX 5080 çok beğendim DLSS4ünü ama görüntüde bi şeyler bozuk yapay ve vram yüzünden Indiana Jones gibi oyunlar 5FPS veriyor . Üstüne üstlük 4090 temiz garantili 2.el fiyatına 5080 alıyorum 4090dan çok geride 4080Super Duper OC olmuş .

4K 60FPS bile alamadığım oyunlar oldu. Yani tam bir fiyasko. 4090 zaten FG2X açmaya gerek duymuyor ki açınca 144hz 4K ekran için max fps veriyorken 2 kare daha sahte görüntü görmeyeyim saf performansla 4K 60FPS yada 1 tane sahte kareyle 4K 120 akar geçerim dedim

4090la inanır mısınız 100FPS üstü 4K saf oyunculuk oynuyorum. Manyak ötesi kart. Saf performansta baya ciddi farketti. En güzel yanıysa 4Kda sınırları zorlarsam RT açarsam bile 40FPS düşüyor FG karıştırmadan DLSS ile 70leri görüyorum. Olay bu abi FG katmadan oynamak olmalı hedef. FGyi boşver DLSS geliştir bize sayın NVIDIA. Ben ne yapayım senin MFG midir Midjourney Fake Gareler midir nedir. RTX 5080den sonra ilaç gibi geldi.

Ha bu saatten sonra 5090 6090 diye sıçrarım 5080 6080 asla elimi dahi sürmem. 3090da da 3080 için bunları söyledim ama 4080Super aklımı çeldi baya iyiydi ve 4090 pahalıydı . 4090 şuan 1080Ti kaderini yaşıyor ama NVIDIAnın da hatası büyük.

Şimdi gelir biri yeni teknoloji yok yeni zımbırtı der kahkaha atarım. Ulan 4090a ben kaç tane maaşımı veriyorum bana saf 4Kda akıcı oyun oynatıyor , RT fullesem DLSS Kalite yapmam yetiyor minimum görüntü kaybı ve orjinal görüntüyle , 24GB VRAM ile herhangi bir oyunda 5FPS görmüyorum. Banane senin 40 serisinin OClenmiş teknolojik (2 tane fake kare) kartından derim."

-----------------------------------

"5080i ben çıktığı gece aldım sabahı kullandım ama tek değerlendirmem direkt Cyberpunk 2077 DLSS4 testiydi. Sonuçlar hayran bıraktı 200FPS havada uçuştu ve direkt ss alıp paylaştım. Öyle çok erken inceleyip paylaştım ki amatörlüğüme geldi. Indiana Jones 5 FPS , DLSS4 kapatınca oluşan kalite farkı mesela DLSS4 ile 4K netliği alınıyor ama ray tracing bir anda aynaya dönüyor çok yapay , araba sürüyorum ilerdeki bina yüklenirken bazı yerler tekrar çizilir gibi oluyor , nadiren yerde bir obje şekli değişiyor.

Bu teknoloji bedavaya 200 fps vermediğini öğrendim. Mesut çevik DLSS4ü açıklayınca daha da ikna olup 4090 takas ilanı açtım. 200 fps veriyor hayran bırakan bu ama her şey sayı değil. Kimse 4090dan çok aşağıda performans veren kartı DLSS açınca 4090dan 1.5 kat güçlü yapamaz. İşte burdaki olay aslında her 4 karede 1 gerçek 3 yapay zeka çizimi görüntü görmemizden kaynaklı. Düşünsenize 60-70k para verip yapay görüntüden medet umduğunuzu bana bu çok koydu anlatamam. Oynadığım görüntü aslında biz çizim. Diceksiniz ki oyun da yapay bir şeydir. Hayır demek istediğim şu. O saf oyun motorundan gelen suyun hafif bulantısı , detaylar , has görüntü var ya DLSS4 ile çizimde bir şeyler değişiyor ve onu hissedebiliyorsunuz. Alan kişi olursa umarım hissetmez umarım benim gibi farketmez. Ben tek miyim dedim Donanımarşivi kanalı da farketmiş.

Ben 9800x3d 1000w psu bile koysam deneyim değişmez olay fps değil olay görüntü. Ve 4090 saf performansta aşırı önde. 5080den sonra bunu abartmıyorum baya hissettim bir an nesil atlamış hissettim halbuki nesil düşüyorum. Ayrıca 4090a DLSS 4 ve MFG2X gelicek 3x 4x gelmicek emin olun 2X dahi açasım gelmiyor artık. Ve yine abartmıyorum 4K oyun oynarken DLSS açmadım aldığımdan beri sadece Indiana Jonesta path tracing açmak için DLSSe başvurdum ama Frame Gen'e gerek kalmadı. 4090 çoğu oyunda dlss kalite ile 120leri görüyor en en en zor yerde bile fg açsanız 120 görüyor günümüzde 4k ekranlar 144hz. 4K 144Hz ekranda 200fps yerine 120 görmeyi tercih eder yapay görüntüden kurtulur saf performansta sıçrama yaşarım kafasıyla 4090 aldım. VRAM de çok önemli 4Kda 20 24 gb şart."

"Ben 4090 garantili gaming x trio ile kafa kafaya takasladım ama şuan bana aynı kişi dönüp 4090ı geri ver üstüne sana 9700x işlemci vericem desin kabul etmem.

Bir de insanlar şunu kaçırıyor. 4K 45FPS dlss ister 4K 60FPS ise saf performansta oyun oynatır değil mi ? 5080 4090 farkı böyle. 5080de DLSSe muhtacız. Bir kart top tier olup çıktığı gibi DLSS4e muhtaç bırakmamalı"

"Artık 4K oyunculuk terimi 90 üzerinden ilerlediğini düşünüyorum hatta NVIDIA 90 serilerinden ilerliyor diğer serileri teknolojiden ibaret kılıyor gibi geldi. Mesela 3090 , 4070Ti'dan biraz geride olmasına rağmen 3090 ile 24GB VRAM takılmadan oyun oynanıyor , 4070Ti ise 4K oyunca sorun yaşıyor. İnsanlar sadece güce bakıyor ama NVIDIA 90 serisini tam bir 4K kartı olarak sunuyor olay 4K kartı olması bence. 2K kartı isterse 4K oyun açsın yine de o 2K kartıdır. 3090 müthiş kart ben 3090-4080S-5080-4090 diye gittim ama aklım olsa 3090da kalır 4090a kadar para biriktirirdim. Bu saatten sonra 3090 4090 5090 ilerlerim. 3090 şuan 5070ten daha güçlü bir kart 5070Ti da aldırmayacak kart tamam belki 3090a FG2X ve DLSS4 gelmeyecek ama zaten bir gün kart yenilerken bu özellikler sahip olunacak. Benbu saatten sonra 4090 5090 6090 7090 gidicem. Hayatımda memnun kaldığım 2 kart oldu biri 3090 öteki 4090 . Döneminin de ötesindeler ve gerçek 4K kartları. Mesela AMD saf güç var ama iyileştirmede geride. Çoğu kartın eksiği çıkar 90 serisinin çıkmaz gözümde"

"İnsanlar dili var konuşuyor algı çok. 3090ın 30 sayısı için küçümsemişlerdir. Halbuki kart 5070e kafa tutup BANA KALIRSA bir tık önde bile götürüyor. 5080 almak yerine 3090 alınır aslında neden derseniz fiyat farkı devasa seviyede ve 5080 bir 4K kartı değil benim için. 3090 da hadi bu nesil artık 2K kartı oldu diyelim 3090 ile 5080 aynı kulvarda ilerlerken en azından 3090 bize ucuza 2K Ultra deneyimi layıkıyla sunacak"

Bizim bu konudaki cevabımız 4k ultra oyun deneyimi için halen (belli şartlarda ve benim için) oldukça yeterli olduğu yönünde. Şöyle ki:

Benim kullandığım şartlarda ve pc donanımımla, rtx 3090 şu an için halen tam bir 4k ultra kartı.
Şu an Cyberpunk 2077 dlss kalite ve full path tracing ve Final Fantasy 7 Rebirth 4k ultra olarak, ikisi de tam akıcı şekilde ve ilki 20 digeri 55-60 fps ile oynuyorum sorunsuz. Sorun olmaya basladığı anda da başvurulabilecek çok secenek var, ayar düşürmek, dlss ayarlamak, 2k ya inmek vs. 4090 almayı aklımdan çok geçirdim ama olmadı. Hayırlısı.

Şu anki durumda ise bazı takviye edici yöntemlerle rtx 3090 bana fazlasıyla yetiyor. Bazı kişilerin 4k ultra için 3090 ile sıkıntı yaşamasının sebebi, overlock eksikliği ve pc donanımındaki farklılık olsa gerek. Sisteme göre çok fark ediyor çünkü ben Spider-Man 2 oyununda dlss kapalı, ışın izleme full açık 50 FPS alıyorum. Mesela Indiana Jones Great Circle ışın izleme açınca takılıyordu ama işlemci overlock yapınca rtx ultra'da hiç takılmadı. Dediğim gibi 4k en üst ayarlarda 3090 bazen zorlanacak gibi olmuyor değil, bu durumda da çeşitli çözümleri devreye almak yeterli oldu şimdilik. Üç çeşit overlock, game booster programı kullanmak sıkıntımı çözdü. (Otomatik güvenli overlock, işlemci, ekran kartı ve ram'e.) Tabi sistem bileşenleri de çok önemli etken. İntel işlemciler ve intel uyumlu anakartlar genelde daha iyi performans veriyor. Ram, m2 ssd zamanında hep üst düzey almam da etken tabi. Sıvı soğutma vs de var, kasa da Asus'un büyük kasası. 3090 ile 4k'da sıkıntı yaşayanların donanımını sorduğumda amd işlemci ve anakart olduğunu öğrendim. Benim anakart Asus rog strix Z590-A ve işlemci de intel i9 11900KF. Bu şekilde idare ediyoruz bakalım.

Belki ileride enerji verimliliği yüksek ve sinir ağı teknolojisi ile az vram tüketimi ile yüksek görüntü kalitesi sağlayan kartlar gelmesi muhtemel. O zaman yani belki 7000 serisinde 90 serisine geçme zarureti olmaz 4k için. Aklınızda bulunsun. Çünkü 90 serilerinde kırılma noktası oluştu. Hem aşırı fiyat yüksekliği, hem de aşırı elektrik tüketimi noktasında. Tabii bir de elektrik faturalarının şu anda akıl almaz bir şekilde, yüksek tarifeye geçirip mağdur etme durumu da söz konusu, durumlar fena yani. Birim fiyatı 1.8 yerine 4.27 elektrik faturası ödemek, hem de bunu tüm yıl boyunca, bütün aylar ve bütün harcamalar üzerinden bu şekilde fiyatlandırılarak ödemek zorunda bırakılmak korkunç bir haksızlık. Bu konudaki yazımız da aşağıda:

https://forum.donanimhaber.com/elek...-gelmedik-yontemlerle-kandiriliyor--160849812

Top Bottom