JSezar
80+ Silver
- Konu Sahibi Konu Sahibi
dediğinde haklısın avrasya devleti demek daha mantıklı olur ama araştırmam sonucunda osmanlı avrupa devleti ve asıl yurdu balkanlar yani rumeli.yayılımının çoğunu avrupa kıtası üzerinde gerçekleştirdi.1302 den 1364 'e kadar başkent anadoluydu ama 1922'ye kadar başkent avrupadaydı.peygamerin roma ile ilgili hadisi avrupa işgalinde büyük motivasyon olmuş(en azından fatih için,iki romayı müslüman yapmak,)tam hatırlamıyorum yalanda olabilir ama osmanlı ve benzeri ülkeler için multi land yada multi continental diye bir tanım var. yani kuruluş yeri anadolu fakat çoklu kıta yönetimine sahip. yani afrikayı fehtetti diye osmanlı afrika devletidir diyemeyiz, avrupadan toprak aldığı içinde avrupa devletide diyemeyiz. çoklu kıta yönetimine sahip anadolu devleti sanırım ideal kalıyor. ama net konumu oturup tartışsak kimi afrika diyecek kimi balkan diyecek kimi asya diyecek fakat bunların hiçbiri değil. bazı eğitimciler mesela anadolunun aslında avrupa toprağı olduğunu söylüyor ve sınırı hazar denizi diyor. mantıklı değil oturup düşündüğünde mantıksızda değil.
ana yurdu yanlış bir kelime seçimi,kuruluş yani bursa civarı akıllara geliyor.asıl yurdu demeliydim.fetret devri sonrası zaten anadolu ile ilgisi büyük oranda azalmış.timurdan sonra devlet adamları ve halk rumeliye göçmüş ve rumelideki sağlam osmanlı siyaseti toprak kaybetmesine engel olmuş.ondan sonra yükseliş falan derken imparatorluk temelleri balkanlardan yükseliyor.
araştırmalarım sonucu bu fikre vardım.yanlışım olabilir.