Aynen öyle. Devlet merkezinin rumeli olmasında İstanbul'un dönemine göre en müthiş yerleşim bölgesi olması gibi etkenler var. Ayrıca Edirne'de başkent olduğu için doğal olarak balkanlar daha ön planda.Bence de böyle ama siyaset merkezi rumeli.
Viyana kuşatmasından sonra Sakarya meydan muharebesine kadar duraksamadan bir yenilgi var. 3 kıta da toprağı olan bir devlet için bence bayağı hızlı bir çöküş. Roma imparatorluğu da buna benzer.Ama hızlı dediğin dönem 400 sene, kanuniden sonrasını sayıyorsak tabi.
romanın türkler vs persler dışında büyük düşmanı yoktu ama osmanlınıniç ve dışta düşmanı olmayan yoktuViyana kuşatmasından sonra Sakarya meydan muharebesine kadar duraksamadan bir yenilgi var. 3 kıta da toprağı olan bir devlet için bence bayağı hızlı bir çöküş. Roma imparatorluğu da buna benzer.
Güzel tekerleme olmusromanın türkler vs persler dışında büyük düşmanı yoktu ama osmanlınıniç ve dışta düşmanı olmayan yoktu
bence hatalı. o dönemlerde çin de vardı. o da osmanlı kadar güçlüydü. ayrıca 3 kıtaya hükmetme lafı da bence hatalıdır. orta asyada hakimiyetimiz olmamıştır çünkü iranı yenemedik. avrupa konusu biraz karışık bence eğer viyanayı alabilseydik kalıcı bir şekilde bizde olsaydı o zaman bu tabir bence doğru olurdu.Osmanlı, Dünya Devletidir. 3 Kıt'aya hüküm sürmüş bir devlettir. Osmanlı = Dünya (Vakti zamanında)
günümüzde büyük bir bilgin olmak istiyorsan birçok konuda bilgi sahibi olmalısın sadece kendi alanında uzmanlaşman artık yeterli değil. celal beyin dediğine gelince bu onun şahsi fikirleridir genel kabul görmüş bir fikir değil. bu tarihi öğrenmek olmuyor bence.Bir jeologdan öğrenelim tarihi.
devletler her türlü çökebilir de arkadaşın dediği şey osmanlının çökme sebebinin avrupaya ayak uyduramamasıdır bunu demek istiyor. ve haklı da. eğer avrupa devleti olsaydık yeniliklere ayak uyduramamaktan, avrupanın gerisinde kalmaktan çökmezdik. biz en fazla balkan devletiyiz diyebiliriz BENCE. ilber ortaylının böyle bir lafı olacağını da sanmıyorum.Video için sağol.ilber ortaylının da böyle bir videosu ya da yazısı var mı?
Mesaj otomatik birleştirildi:
Avrupa devletleri çökmüyor mu?ne alaka
ayrıca 3 kıtaya hükmetme lafı da bence hatalıdır
bütün dünyayı esir almış demedim (afrikanın her toprağı olmayabilir ama o dönemde önemli devletlerin bulunduğu kısmı himaye altına almış), bir dönem dünyaya hükmetmiş dedim ( bu demek değildir bütün kavimleri kendine bağlamış)harita işine girme.zaman zaman değişmiş ve genel olarak afrika haritası böyle değil.
Tamam.Yo ben anlıyorum
Sömürge tabiri saçma ve abartı olmuş ancak adam haklı. Öncelikle şunu demeliyim ki celal şengör'ün tarihte aşırı fazla hatası var. Ancak jeologdan tarih öğrenilmez diye bir argüman yok. Murat Bardakçı mesela eserleri müthiş kaynaklıdır güvenilirdir. Tarih okumadı diye eserleri okunmaz kendisi dinlenmez demek beyin yoksunluğudur. Adamın kitapları belge derlemesi resmen.Bir jeologdan öğrenelim tarihi.
Ama jeolag sallıyor knk. Kaynagida olmadan.Arkadaşlar balkan savaşlarının büyük felaket olmasının sebebi bu işte. Direk anayurt gidiyor. Mesela osmanlı'nın balkanlardaki eserlerine bakın bir de anadoludakine. Çoğunu anadolu selçuklu yapmış.
Üstelik yavuza kadar falan avrupa toprağı daha fazla. Ve başkent de istanbul fethedilmeden önce bile edirne. Devlet teşkilatlanması orada oluyor.
Avrupa devleti tabiri biraz garip avrupa imparatorluğu denilebilir belki. Ama teke tekde duyduğun şey kesinlikle doğrudur.
Mesaj otomatik birleştirildi:
Sömürge tabiri saçma ve abartı olmuş ancak adam haklı. Öncelikle şunu demeliyim ki celal şengör'ün tarihte aşırı fazla hatası var. Ancak jeologdan tarih öğrenilmez diye bir argüman yok. Murat Bardakçı mesela eserleri müthiş kaynaklıdır güvenilirdir. Tarih okumadı diye eserleri okunmaz kendisi dinlenmez demek beyin yoksunluğudur. Adamın kitapları belge derlemesi resmen.