Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun.Genellikle internet üzerinden oynanan oyunlarda CS GO olsun LOL olsun daha nicelerinde hepimiz arkadaşlarımızla oyunda konuşuyoruz. Örneğin ''Ben middeyim, sen long git.'' ''Jungle'da adam var, redi bana sal'' benzeri cümleler kurmaktayız. Bu yaptığımız dilimizi, kültürümüze zarar vermekte. Çünkü dilimizi böyle yaparak bozuyoruz. Önceden ben de böyle kelimeler kullanıyordum ve günlük hayatta da kullanmaya başladım. Ta ki Oktay Sinanoğlu hocamı tanıyana kadar. Hocamız dil üzerine o kadar emek vermiş, o kadar uğraşmış. Ben hocamızı tanıdıktan sonra bazı sözlerini okudum ve kendi açımdan değerlendirdim. (Kitaplarını okumama henüz fırsatım olmadı.) Kısacası hocamız Türkçeyi katletmeyin diyor sözlerinde. Bizim yaptığımız ise oyunlarda Türkçe cümlelerin içine 2-3 İngilizce kelime katarak dilimizi yozlaştırmak. Bunun yanlış olduğunu hocamız sayesinde öğrendim. Asıl milliyetçiliğin instagramda Türk Bayrağı, Atatürk paylaşmanın olmadığını öğrendim(Burada dediklerimi yanlış anlamayın. Böyle yapıp sadece duyar kasanlardan, icraate geçmeyen insanlardan bahsediyorum). Asıl milliyetçilik, dili düzgün kullanıp, Atatürk'ün ilke ve inkilaplarına sahip çıkmakla olduğunu öğrendim. Bunu da sizinle paylaşmak istedim. Buradaki çoğu insan oyun oynuyor ve dediğim gibi bozuk cümleler kurarak dilimizi yozlaştırıyor. Artık yapmamız gereken oyun oynarken Türkçemizi daha düzgün kullanmak. Ya tam düzgün Türkçe kullanalım ya da Sadece İngilizce cümleler kurarak konuşalım. İkisini birbirine harman edersek dilimizi parçalarız. Cümlelerimi Oktay hocamızın bir sözüyle sonlandırmak istiyorum: ''Türkçe giderse Türkiye gider.''
Ben de yayıncılık işine girip bu olaylara el atmayı düşünüyorum. Ne kadar kitleyi doğru yönlendirirsek kardır. Özellikle küçük yaştaki kardeşlerimiz için.bunu düzeltmek imkansız birkere izledigimiz yayıncılar youtuberlar diyor onlar demese azalıcak mesela closer imorr xantares falan
Bence dil yozlaşması dediğimiz olay dediğin gibi bir şey değil. Mesela günlük yaşamda kullanılan örneğin ''beraat'' kelimesi Arapçadır. Veya ''avrat''. Bu gibi kelimeler dili yozlaştırır ama oyunda long,short demenin bir sakıncası olduğunu düşünmüyorum.Genellikle internet üzerinden oynanan oyunlarda CS GO olsun LOL olsun daha nicelerinde hepimiz arkadaşlarımızla oyunda konuşuyoruz. Örneğin ''Ben middeyim, sen long git.'' ''Jungle'da adam var, redi bana sal'' benzeri cümleler kurmaktayız. Bu yaptığımız dilimizi, kültürümüze zarar vermekte. Çünkü dilimizi böyle yaparak bozuyoruz. Önceden ben de böyle kelimeler kullanıyordum ve günlük hayatta da kullanmaya başladım. Ta ki Oktay Sinanoğlu hocamı tanıyana kadar. Hocamız dil üzerine o kadar emek vermiş, o kadar uğraşmış. Ben hocamızı tanıdıktan sonra bazı sözlerini okudum ve kendi açımdan değerlendirdim. (Kitaplarını okumama henüz fırsatım olmadı.) Kısacası hocamız Türkçeyi katletmeyin diyor sözlerinde. Bizim yaptığımız ise oyunlarda Türkçe cümlelerin içine 2-3 İngilizce kelime katarak dilimizi yozlaştırmak. Bunun yanlış olduğunu hocamız sayesinde öğrendim. Asıl milliyetçiliğin instagramda Türk Bayrağı, Atatürk paylaşmanın olmadığını öğrendim(Burada dediklerimi yanlış anlamayın. Böyle yapıp sadece duyar kasanlardan, icraate geçmeyen insanlardan bahsediyorum). Asıl milliyetçilik, dili düzgün kullanıp, Atatürk'ün ilke ve inkilaplarına sahip çıkmakla olduğunu öğrendim. Bunu da sizinle paylaşmak istedim. Buradaki çoğu insan oyun oynuyor ve dediğim gibi bozuk cümleler kurarak dilimizi yozlaştırıyor. Artık yapmamız gereken oyun oynarken Türkçemizi daha düzgün kullanmak. Ya tam düzgün Türkçe kullanalım ya da Sadece İngilizce cümleler kurarak konuşalım. İkisini birbirine harman edersek dilimizi parçalarız. Cümlelerimi Oktay hocamızın bir sözüyle sonlandırmak istiyorum: ''Türkçe giderse Türkiye gider.''
Dediğinizde haklısınız. Zamanında atalarımız hata yapmış olabilirler ama aynı şeyi bizim de yapmamız gerekmez. Bu kelimeler de günlük hayatımıza girmeye başladı. Türkçe karşılığını söylemeyip İngilizce karşılığını söylemek sanki bir marifetmiş gibi görünüyor. Siz ''Long, Short'' vs. kelimeleri söylemenin bir sakıncası olmadığını söylüyorsunuz fakat bu kelimeleri günlük hayatımızda da kullanmaya başladık. Türkçe karşılığı olmayan kelimeler için bir şey diyemem ama Türkçe karşılığı varken İngilizce kullanmak dili yozlaştırır.Bence dil yozlaşması dediğimiz olay dediğin gibi bir şey değil. Mesela günlük yaşamda kullanılan örneğin ''beraat'' kelimesi Arapçadır. Veya ''avrat''. Bu gibi kelimeler dili yozlaştırır ama oyunda long,short demenin bir sakıncası olduğunu düşünmüyorum.