Neler Yeni

Rehber Parola ile Şifre Aynı Şey mi ?

İbrahim_Talha

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,953
İsim
İbrahim Talha DEMİR
Ülkemizde maalesef bu 2 kavram çok karıştırılıyor. Aynıymış gibi düşünülüyor. Gelin beraber farklarını inceleyelim.
Kaynak: Barikat Akademi E-101 Siber Güvenliğin Temelleri

Şifre
- Okunabilir metinlerin rc5, des, idea, rsa vs. gibi algoritmalar ile geri dönüştürülebilir ya da md5 , sha-1 gibi algoritmalar ile geri dönüştürülemez hallerine denir.
- Şifre olduğu gibi kullanılıp bir yerlere yazılmaz.
- Şifre normal insanlar için bir anlam ifade etmez.
- Şifre = cipher
- Şifrelenmiş = encrypted

Parola
- Herhangi bir okunabilir, seçilmiş ve gizli tutulması gereken kelimedir. (-armut-, p027akal)
- Parola olduğu gibi kullanılıp bir yerlere yazılır.
- Parola bakıldığında anlam -genellikle- ifade eder.
- Parola = password

Kullanıcı adının "şifresi" olmaz. "Parolası" olur.

Son düzenleme:

KeReM 1963

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
8,750
İsim
Kerem ORUÇ
İlgilendiği Kategoriler
Yurtdışı Alışverişi
Instagram
oruckereem
Steam
Kerem1963
Discord
Kerem1963 #8121
yo aynı

1637490253272.png

Margot Robbie

80+ Titanium
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
61,135
İsim
Margot Robbie
İlgilendiği Kategoriler
YKS, İskandinav mitolojisi
Ülkemizde maalesef bu 2 kavram çok karıştırılıyor. Aynıymış gibi düşünülüyor. Gelin beraber farklarını inceleyelim.

Şifre
- Okunabilir metinlerin rc5, des, idea, rsa vs. gibi algoritmalar ile geri dönüştürülebilir ya da md5 , sha-1 gibi algoritmalar ile geri dönüştürülemez hallerine denir.
- Şifre olduğu gibi kullanılıp bir yerlere yazılmaz.
- Şifre normal insanlar için bir anlam ifade etmez.
- Şifre = cipher
- Şifrelenmiş = encrypted

Parola
- Herhangi bir okunabilir, seçilmiş ve gizli tutulması gereken kelimedir. (-armut-, p027akal)
- Parola olduğu gibi kullanılıp bir yerlere yazılır.
- Parola bakıldığında anlam -genellikle- ifade eder.
- Parola = password

Kullanıcı adının "şifresi" olmaz. "Parolası" olur.
Donanım arşivinde böyle bilgilendirici konular gördükçe duygulaniyorum.

İbrahim_Talha

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,953
İsim
İbrahim Talha DEMİR
  • Konu Sahibi Konu Sahibi

Cirilla

80+ Gold
En İyi Cevap
3
Aşırı Aydınlatıcı Ve İşe Yarar Bilgi İçin Teşekkürler Şu An Aydınlandım Resmen 🤌🏻

İbrahim_Talha

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,953
İsim
İbrahim Talha DEMİR
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
kaynak belirtsen iyimiş ekşiden araklamışsın
Barikat Akademi E-101 Siber Güvenliğin Temelleri dersinden aldım. Keşke bilgin olmayan konuda hemen yargıya kapılmasaydın. + Buna araklama değil bilgi paylaşımı denir. İyi forumlar :peepokalp:

asertyu

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Barikat Akademi hemen ekleyeyim. Ekşi kullanmıyorum . Demek ki oradakiler de barikat akademi'den almışlar.
Karşıma ilk ekşide çıktı.Ne olursa olsun kaynak belirtmek şart.Kendi yazınız gibi sunmanız yanlış.Parola örnekleri bile değişmemiş.

İbrahim_Talha

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,953
İsim
İbrahim Talha DEMİR
Karşıma ilk ekşide çıktı.Ne olursa olsun kaynak belirtmek şart.Kendi yazınız gibi sunmanız yanlış.Parola örnekleri bile değişmemiş.
Evet kaynak belirtmem gerekirdi. Bu benim hatam kabul ettim ve düzelttim. Ekşi'deki arkadaşlar da örnekleri değiştirmemiş ve kaynak belirtmemiş. Bu kadar düşmanca tavır neden anlayamadım.
Ekran Alıntısı.PNG

asertyu

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Evet kaynak belirtmem gerekirdi. Bu benim hatam kabul ettim ve düzelttim. Ekşi'deki arkadaşlar da örnekleri değiştirmemiş ve kaynak belirtmemiş. Bu kadar düşmanca tavır neden anlayamadım.
Alıntıyı görüntüle
Ekşideki yazı 2004 te yazılmış.Büyük ihtimal barikat akademi de oradan araklamış.Düşmanlık değil emek hırsızlığı.Başkasının yazdığı yazıyı kendinin gibi göstermen yanlış.Referans göstermek önemli.

İbrahim_Talha

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,953
İsim
İbrahim Talha DEMİR
Ekşideki yazı 2004 te yazılmış.Büyük ihtimal barikat akademi de oradan araklamış.Düşmanlık değil emek hırsızlığı.Başkasının yazdığı yazıyı kendinin gibi göstermen yanlış.Referans göstermek önemli.
Hatamı kabul edip kaynak belirttim dedim daha neden uzatıyorsun güzel kardeşim ?

Furkan²

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,164
İsim
Furkan
İlgilendiği Kategoriler
Kur'an_ı Kerim - Satranç - Piano - Tenis - Anime/Manga - Klasik Müzik - Felsefe - Krunker
Güzel bilgi eline sağlık ve garip, saçma, mantıksız tepki veren çoluk çocuğu da çok takmana ve cevap yazmana da gerek yok.
Ülkemizde dili kullanma, dil bilgisi, sözcük bilgisi, dil yapısını bilme hiç yok. O kadar Türkçe öğretiliyor, öğrencileri geçtim öğretmenler bile çok bilgisiz ne yazık ki.
Böyle postlar gerçekten güzel, hoşuma gidiyor. Dili doğru kullanmak, doğru kelimeyi doğru yerde kullanmak doğru yapıda kullanmak hem beyni çalıştırır hem de anlatmak istediğmizi doğru ifade edebiliriz hem de ağzımızdan güzel hoş sözler çıkar.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,020,156
Üyeler
161,668
Son üye
Arwin
Top Bottom