Pil Konusunda Optimize Çalışan Basit Linux Dağıtımı Önerisi.

F0xY

80+
Reaksiyon skoru
15
Arkadaşlar selam. Birkaç gün Zorin OS kullandım. İlk kez linux kullanacaklar için basit arayüz kullanıyor, temiz hafif bir yazılım diye duydum. Ancak 14700hx işlemcide PDF açıkken not alıyordum ve 60hz orta parlaklıkta 1 saatte şarjının %75'i bitti. Akıl alır gibi değil. Arkadaşım Ubuntu önerdi ancak bu Snap denen şeyi çoğu kişi sevmiyormuş. Biraz araştırdım zaten sistemi çok bilindik (OBS,WhatsApp,pycharm,libreofiice vb.) uygulamalar dışında kurcayalacağımı sanmıyorum. Snap denen şey beni rahatsız etmez belki bilmiyorum. Yani pili optimize çalışan yeni kullanıcı dostu bir dağıtım önerir misiniz? Neden önerdiğinizi açıklarsanız sevinirim. Not olarak laptop 1 yıllık ve win11 ortalama 2 saat falan dayanıyor. Pil optimizasyonu ve kullanıcı dostu olması ana amacım şuan.

linuxlar hakkında hic bilgim yok ama yapay zekaya metnini attım belki faydası olur

1.

• Neden öneriyorum? Pop!_OS, özellikle batarya performansını optimize etmek konusunda oldukça iyi. Hem pil ömrü hem de donanım uyumluluğu konusunda oldukça başarılı. Özellikle oyun bilgisayarları ve güçlü donanımlara sahip cihazlarla uyumlu çalışacak şekilde optimize edilmiş. Ayrıca GNOME tabanlı olduğundan oldukça sade ve kullanıcı dostu. Pil yönetimi konusunda da farklı profiller (Performans, Pil Tasarrufu, Düşük Güç) seçeneği sunar.
  • Snap durumu: Pop!_OS, Snap paketlerine pek odaklanmaz ve çoğunlukla Flatpak paketlerine yönelir, bu nedenle Snap'in getirdiği dezavantajlardan kaçınmış olursun.
  • Kullanıcı dostu: Sistem gayet stabil ve kullanıcı dostu, özellikle de yeni kullanıcılar için.

2.

• Neden öneriyorum? Linux Mint, hem yeni kullanıcılar hem de deneyimli kullanıcılar için oldukça ideal bir dağıtım. Arayüzü Windows'a çok benzer ve GNOME, Xfce gibi farklı masaüstü ortamları sunar, ancak Cinnamon en popüler olanıdır. Bu dağıtımda pil yönetimi ve enerji tasarrufu konusunda da iyi optimizasyonlar var.
  • Snap durumu: Linux Mint, Snap paketlerini varsayılan olarak kullanmaz. Bunun yerine Debian/Ubuntu tabanlı olduğu için APT ve Flatpak kullanımı yaygındır.
  • Kullanıcı dostu: Mint oldukça kullanıcı dostudur ve yeni başlayanlar için harika bir deneyim sunar.

3.

• Neden öneriyorum? Manjaro, Arch Linux tabanlı ama oldukça kullanıcı dostu. Xfce sürümü, hafif bir masaüstü ortamıdır ve pil ömrü konusunda oldukça iyi sonuçlar verir. Manjaro'nun donanım uyumluluğu ve yazılım güncellemeleri de çok hızlıdır.
  • Snap durumu: Manjaro, Snap'lere karşı nötrdür, ancak genelde Arch ve Manjaro kullanıcıları AUR (Arch User Repository) üzerinden yazılım kurmayı tercih eder. Snap kullanmayı sevmezsen, alternatif yöntemlerle kurulum yapabilirsin.
  • Kullanıcı dostu: Arch temelli olmasına rağmen Manjaro, kurulum ve kullanım açısından oldukça basit ve kullanıcı dostu bir deneyim sunuyor.

4.

• Neden öneriyorum? Elementary OS, macOS'a benzeyen bir tasarıma sahip, oldukça sade ve görsel olarak şık bir dağıtımdır. Pil ömrü optimizasyonu konusunda oldukça iyi sonuçlar verir ve açıkçası GNOME tabanlı başka dağıtımlara göre daha az kaynak tüketir.
  • Snap durumu: Elementary OS, Snap'leri varsayılan olarak yükler ancak bunu kolayca devre dışı bırakabilirsin.
  • Kullanıcı dostu: Oldukça minimalist bir tasarım sunduğu için yeni kullanıcılar için ideal olabilir.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

baslıkları cıkmamıs sırayla
1. Pop!_OS
2. Linux Mint (Cinnamon Desktop)
3. Manjaro (Xfce Desktop)
4. Elementary OS

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,153,428
Üyeler