Neler Yeni

İnceleme Linux neden Windows'dan daha iyi?

Wilot

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
31
İsim
Alp Kaan CEYLAN
  • Muhteşem
Reaksiyonlar: Remi

GörkemW

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
732
İsim
Görkem çetinkaya
Alıntıyı görüntüle
Bir çok bilgisayar kullanıcısının gözüne Linux, korkutucu bir işletim sistemi olarak gelir. Neden halihazırda Windows gibi herkesin alışık olduğu bir işletim sistemi varken neden oldukça zor gözüken bu işletim sistemine geçelim ki? Tarzı sorulara sahip bir kullanıcı olabilirsiniz. Bu yazımda Linux'la alakalı soru işaretlerinin bir kısmına çözüm bularak Windows'dan daha iyi bazı yanlarını sizin için derledim. Hepinize iyi okumalar dilerim!

1-) Özelleştirme İmkanları:

Alıntıyı görüntüle Hepinizin bildiği gibi Windows, özelleştirmeler konusunda çok sığ bir işletim sistemi. Kullanıcıların varsayılan olarak yapabileceği en fazla özelleştirme görev çubuğunun yerini değiştirmek ya da duvar kağıdı değiştirmek. Ekstra özelleştirmeler yapmak ve istediğiniz güncelleştirmeleri yapmanız için kurulumu karmaşık çok sayıda program kurup ince ayarlar yapmanız gerekiyor. Bu tabii ki en şanslı olduğunuz hal, sisteminiz biraz eskiyse veya biraz da şanssızsanız sürekli hatalar almanız da mümkün. Linux bu konuda en özgür işletim sistemi olmakla birlikte Windows'da yapmak için uzun uğraşlar vermeniz gereken özelleştirmeleri tek tık ile yapmanızı mümkün kılıyor. En başta Linux dağıtımı dediğimiz Linux sürümlerini seçerken çok farklı seçenekler arasından kendinize en çok hitap edeni seçerek bir özelleştirme yapmış oluyorsunuz ancak bu kadar değil. Örneğin kendimin halihazırda kullandığı Zorin OS işletim sisteminde tek tuş ile tüm masaüstü tasarımınızı değiştirmeniz mümkün. Sağdaki görselde görebileceğiniz masaüstü ortamları görselden de anlaşılabileceği gibi birbirinden çok daha farklı tasarımlara sahip, Windows'a benzeyeninden tut MacOS'a benzeyenine kadar bir çok özelleştirme seçeneği var. Eğer daha fazlasını da isterseniz; Windows'a göre kurulumu çok daha rahat olan bir çok masaüstü ortamına da, kullandığınız Linux sürümü fark etmeksizin geçiş yapabilirsiniz. Bu konuda bir rehber niteliğinde yazı yazabilirim ileriki vakitlerde, bu yüzden çok detayına şimdi inmeyeceğim.

2-) Yazılım Çeşitliliği:

Alıntıyı görüntüleLinux, aslında baktığınız zaman oldukça fazla yazılım türüne sahip bir işletim sistemi. Bu madde özelleştirme maddesinin alt maddesi de sayılabilir ancak ayrı bir madde açmamı gerektirecek kadar önemli olduğunu düşündüm. Linux özgür yazılımlara destek çıktığından ötürü her programın yüzlerce alternatifini bulmanız mümkün bu sayede elinize en uygun gelen programı kullanabilirsiniz. Bu programları sadece basit araçlar olarak düşünmeyin. Mesela hiç Windows'da dosya gezgininizi değiştirmeyi düşündünüz mü? Düşündüyseniz bile Windows'da böyle şeyleri yapamazken (çok kısıtlı) Linux'ta çeşitli dosya gezginlerini deneyerek onlara geçebilirsiniz.

3-) Uygulama Mağazası:
Alıntıyı görüntüle

Linux, uygulama mağazası olarak diğer işletim sistemlerinden çok daha fazla yazılıma sahiptir. Neredeyse gündelik bir kullanıcının erişmek isteyeceği her şeyi Linux'da paket yöneticisi adını verdiğimiz mağazalardan indirebilirsiniz. Microsoft'un kendi mağazası olan Microsoft Store'da mevcut ancak Microsoft Store, Linux paket yöneticilerine kıyasla çok daha az uygulama içeriyor. Genel olarak uygulamaları web sitesinden indiriyoruz. Bu kulağa çok zor gelmese bile bir süre düşünüldüğünde bilgi seviyesi az olan kullanıcılar için tehlike de barındırıyor. Tarayıcıda bir uygulama araması yaptığınızda genelde en başta karşınıza reklamlı bağlantılar ya da resmi olmayan başka siteler çıkıyor. Kimi zaman bilinçli kullanıcılara bile dert olan bu detayı da bu maddeye eklemek istedim.

4-) Tamamiyle Özgür:

Linux'u özel kılan şeylerden birisi ise tamamen açık kaynaklı özgür yazılım olması. Bunun size ne etkisi olacağını merak edebilirsiniz, bunun en göze çarpan ve ilk katkısı Linux sürümlerinin tamamen bedava olması. Bir çok kişi Windows'u da ücretsiz şekilde kullanıyor. Ya forumda epey meşhur bir rehberi olan kms sunucu yöntemiyle ya da 10-20TL'lik anahtarlar alarak. Bu asıl konu değil, örneğin Microsoft, Windows 10 kullanıcılarına yakın bir tarihte güvenlik güncelleştirme desteğini geri çekecek ve kullanıcılardan bir yıl daha güvenlik güncellemesi alması için TL bazında yaklaşık 1000TL civarı bir ücret talep ediyor. Windows 11'e ise geçecek bileşenlere sahip olmayan milyonlarca bilgisayar bulunmakta. Bu bilgisayarlara Microsoft para öde ya da tehlikelere karşı korumasızsın diyor kısacası. Ödediğiniz takdirde ise sadece bir yıl sürecek bu koruma, Linux'da elbette böyle durumlar bulunmuyor. Paralı Linux sürümleri elbette bulunmakta ancak bu tamamiyle sizin tercihiniz olarak kalabiliyor. Çoğu Linux dağıtımının paralı sürümleri genelde bir destek paketi gibi. Size ekstra çok özellik vermiyor yani genel olarak yapımcılara bağışta bulunmuş oluyorsunuz. Kısacası para ödemeden sahip olduğunuz dağıtımda hiçbir önemli eksiğiniz bulunmuyor. Özgür yazılım olması sayesinde yaşadığınız hatalara forumlarda çok daha hızlı destek bulabiliyorsunuz.

5-) Herkese Uygun:

Linux'un önemli artılarından biri ise herkese uygun olması. Bu madde diğer maddelerle de bağlantılı olmakla birlikte öneminden dolayı yeni bir başlık altına koyuyorum. Linux'un çok fazla sürüme sahip olmasından dolayı neye ihtiyacınız varsa tam olarak onu bulabiliyorsunuz. Örneğin eğer oyun oynayan bir insansanız ve bilgisayarınızın buna optimize olmasını istiyorsanız "Garuda KDE Dr460nized" gibi ya da "Chimera OS" gibi dağıtımları kullanabilirsiniz, eğer Linux'a yeni yeni alışma sürecindeyseniz veya rahat bir kullanım istiyorsanız şu an benim kullandığım gibi "Zorin OS 17'"yi tercih edebilirsiniz (Bununda rehberi gelecek) Sisteminiz düşük bileşenlere sahipse bile çoğu Linux dağıtımı 1gb civarı ram kullandığından az kaynak kullanımından dolayı bilgisayarınızın performansını iyileşecektir. 1gb ram kullanımı özellikle Windows 11'in sistem gereksinimlerinin yanında oldukça rahatlatıcı duruyor.

6-) Gizlilik ve Güvenlik:

Windows, sizin gizliliğinize saygı duymayan bir işletim sistemidir. İlk kurulum ekranında Microsoft hesabıyla oturum açma şartı koşması da bunu kanıtlar niteliktedir. Arka planda tonlarca verinizi toplayarak bu verileri satarak gelir elde edip bir de bu verileri size karşı kullanıyorlar. Linux, açık kaynak olduğundan dolayı arka planda bir şey yapmadığına emin olarak kullanabilirken Windows'da bunun tam aksi bir görünüme sahip. Daha bir süre önce duyurdukları Recall adlı özellikle sizin tüm ekranlarınızı kendi kendine ekran görüntüsü alarak sizi anbean takip etmeye bile yeltendiler birkaç ay öncesinde hem de kritik güvenlik açıkları vererek. Bunların haricinde Linux kullanıcı sayısı Windows'dan çok daha az olduğundan hackerlerin hedefi Linux'dan ziyade Windows olacağından dolayı Linux daha güvenli bir işletim sistemidir. Daha güvenli olması virüs olmadığı anlamına gelmez ancak standart bir Linux kullanıcısına virüs bulaşma ihtimali bir standart Windows kullanıcısına katbekat daha azdır.

7-) Terminal:

Çoğu kişinin Linux'a geçmesinin önünde bir engel olan Terminal aslında bu listenin en önemli maddelerinden biri. Terminal biraz korkunç ve karmaşık gözükse bile aşina oldukça yavaşça vazgeçemeyeceğiniz bir özellik oluyor. Her işleminizi birkaç kelime yazarak halledip işinizi kolaylaştırmayı istemez miydiniz? Elbette eğer bu tarz şeylerle uğraşmak istemezseniz terminali gündelik kullanımınızda hiç kullanmayarakta her işinizi görebilirsiniz. Günümüzde Windows'da dahi bazı işleri hallederken Powershell kullanmak gerekiyorken Terminal'in varlığından dolayı Linux'dan çekinmenize gerek yok kesinlikle.

Rehberlerimi bu konudan takip edebilirsiniz yakın tarihte konuyu güncelleyeceğim:

Simdi soyle evet cok daha hizli vs ama kullanimi kolay olmayan ve bazi seylerde destegi olmayan biseyi insanlarda cok tercih etmez normal olarak. (Yazilimcilar haric);

zPastwL

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
83
İsim
Yusuf E Aktaş
İlgilendiği Kategoriler
Ryzen 5 5500 | Asus Prime B450M-K II | Kingston Fury 32GB(2X16) | Pny Nvidia GeForce RTX3060TI 8GB | 500Gb MLD M300 NVMe m.2 | 500GB SEAGATE HDD | Zoko Melody X | SteelSeries Rival 600 | Mizar MZ60 Gateron Brown | KlasseGear Longteng Huoyun
Eğer farklı bir diske kuracaksanız işiniz kolay hocam Windows'dayken çalıştırdan diskmgmt.msc ile garudanın konumu bulup silebilirsiniz direkt eğer farklı diskse rahatça hallolur aynı diskse klasörlere dikkat ederek silmeniz gerekiyor ancak zor değil
hocam peki bu sistemde cs 2 de imzada yazan sistemim ile yüksek ayarda 120 130fps alıyorum bu linux sürümünde kaç fps alırım

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,015,441
Üyeler
160,849
Son üye
GunduzBey
Top Bottom