Ankora Linux 2.0 Yayında

Pars oz

80+
Reaksiyon skoru
3
Ankora Linux 2.0 – Sürüm Notları
Kısa zamandır bu sistemi geliştiriyorum, önceki sürüm açıkçası benim açımdanda berbattı (Yani Her Başlangıç Gibi)

2.0 ile birlikte sistemi mümkün olduğunca temizlemeye, gereksiz yazılımları azaltmaya ve KDE Plasma ile XFCE tarafını ortak bir yapıda tutmaya çalıştım.
Şu an elimdeki sistem hâlâ geliştiriliyor ve bazı şeyler ilerleyen güncellemelerde değişebilir; ama 2.0 için temel yapı artık ortaya çıktı.

Ankora Linux 2.0
Ankora Linux 2.0’ın temelinde Debian 13 bulunuyor.
Debian’ı temel almamın sebebi stabil ve geniş paket desteğine sahip olması. Ancak bu sadece Debian tabanlı olacağı anlamına gelmez, Arch tabanlı bir sistem de geliştiriyoruz.
Sistemde;
Ankora Linux 2.0 adı
Ankora logoları
Ankora temaları
Ankora duvar kağıtları
Ankora GRUB düzeni (Şu anlık sadece isimler var)
Ankora terminal/ASCII görünümü
kullanılacak şekilde düzenlemeler yaptım.
Yani amaç “Debian ama logosu değişmiş” gibi görünmesini engellemek.

KDE Plasma + XFCE
2.0’ın en önemli taraflarından biri KDE Plasma ve XFCE’nin birlikte bulunması.
İki masaüstünü de ayrı ayrı özelleştirdim fakat mümkün olduğunca aynı araçları kullanmalarını sağlamaya çalışıyorum.
Örneğin dosya yöneticisi olarak Dolphin kullanılması gibi.
Bunun birkaç sebebi var:
Birincisi, sistemde aynı işi yapan 3-4 farklı programın bulunmasını istemiyorum.
İkincisi ise disk alanını ve RAM kullanımını mümkün olduğunca düşük tutmak.
Üçüncüsü de kullanıcı hangi masaüstünü seçerse seçsin aynı programları kullanabilsin.
KDE kullanan biri başka, XFCE kullanan biri başka bir ekosisteme düşmesin istiyorum. XFCE tarafında gereksiz programları da mümkün olduğunca temizledim.

Görsel düzenlemeler
Ankora’nın kendi görünümünü oluşturmak için KDE ve XFCE tarafında birçok ayar yaptım.
Özellikle KDE tarafında masaüstünü varsayılan halinden çıkarıp Ankora’ya uygun hale getirdim.
Ayrıca KDE mağazasından:
Fairy Wren Icon Set
kullanıyorum.
Bunun yanında duvar kağıtları, simgeler, panel ve çeşitli masaüstü ayarları da Ankora’ya göre düzenlendi.
Buradaki hedefim çok fazla efekt kullanıp sistemi ağırlaştırmak değil. Sade + modern + hızlı bir görünüm oluşturmak.
ZRAM + SWAP
2.0’da düşük RAM’li bilgisayarları da düşündüm.
Sistemde ZRAM yapılandırması bulunuyor.
Özellikle 2 GB / 4 GB gibi düşük RAM’e sahip bilgisayarlarda sistemin RAM’i tamamen dolduğu anda direkt kilitlenmesi yerine daha kontrollü şekilde çalışmasını hedefliyorum.
Bunun yanında klasik disk tabanlı SWAP da sistemde bulunuyor.
Yani yapı kabaca:
RAM → ZRAM → Disk SWAP
şeklinde çalışabilecek şekilde ayarlandı.
Bu sayede eski bilgisayarlarda çoklu görev sırasında biraz daha dayanıklı bir sistem elde etmeyi amaçlıyorum.
Benim test makinem de zaten oldukça sınırlı:
2 CPU çekirdeği
Yaklaşık 3 GB RAM
20 GB disk
olmasına rağmen sistem üzerinde çalışabiliyorum.
Oyun tarafı:
Oyun tarafında da temel altyapıyı hazır hale getirmeye çalışıyorum.
Sistemde;
GameMode
MangoHud
gibi bileşenler bulunacak şekilde yapılandırma yapıldı.
Buradaki amaç kullanıcıya “oyun dağıtımı” yapmak değil.
Daha çok gerekli altyapıyı baştan kurup kullanıcıyı her şeyi tek tek araştırmak zorunda bırakmamak.
Özellikle eski AMD/Intel sistemlerde mümkün olduğunca hafif bir yapı korunacak.
Geliştiriciler için
Ankora’nın hedeflerinden biri de geliştiriciler.
Bu yüzden gereksiz ofis yazılımlarını sisteme doldurmak yerine temel geliştirme araçlarına ağırlık verdim.
Temel olarak;
Python
C/C++
Git
derleyici araçları
terminal araçları
Zsh
Fastfetch
gibi araçların hazır bulunmasını hedefliyorum.
Özellikle geliştirici olmayan ama bilgisayarı eski olan kullanıcıların da sistemin gereksiz yere büyük olmasını istemiyorum.
Bu yüzden LibreOffice gibi herkese zorunlu olmayan büyük paketleri varsayılan sistemden çıkardım.
İsteyen kullanıcı zaten sonradan kurabilir.

Bloatware temizliği
2.0 üzerinde en çok uğraştığım konulardan biri de bu oldu.
Sistemde aynı işi yapan birden fazla program bulunmasını istemiyorum.
Örneğin;
gereksiz medya oynatıcıları
eski XFCE yardımcı programları
kullanılmayan araçlar
gereksiz ofis yazılımları
aynı işi yapan farklı uygulamalar
olabildiğince temizlendi.
Ama burada önemli olan nokta şu:
“Ne kadar az paket olursa o kadar iyi” mantığıyla hareket etmiyorum.
Bir paketin sistem için gerekli olmasıyla gereksiz olması arasında fark var.
Amacım kullanılmayan şeyleri silmek, sistemi kullanılmaz hale getirmek değil.

Flatpak
Flatpak desteği de olacak.
Böylece Debian depolarında bulunmayan veya daha güncel sürümünü isteyen kullanıcılar uygulamalarını Flatpak üzerinden kurabilecek.
Sistemin temelini mümkün olduğunca küçük tutup isteyen kullanıcıya sonradan genişletme imkânı vermek istiyorum.

Tarayıcı seçimi
Kurulum sırasında kullanıcıya varsayılan tarayıcı konusunda seçim yaptırtmasını isterdim ancak olmadı şu anlık sadece Brave.

GRUB
GRUB tarafında da Debian yazılarını mümkün olduğunca kaldırıp Ankora adına geçiş yaptım.
Örneğin sistem şu şekilde görünüyor:
Ankora Linux GNU/Linux
ve gelişmiş seçeneklerde de Ankora adı kullanılıyor.
GRUB arka planını da ilerleyen tasarımlarla tamamen Ankora’ya özel hale getireceğim.
Buradaki amaç bilgisayar açıldığı andan itibaren kullanıcının Ankora kullandığını hissetmesi.

Ankora ASCII Logo
Terminal tarafında da kendi ASCII logomuzu kullanıyorum.
Şimdilik oluşturduğum tasarımda büyük bir A ve etrafında küçük noktalar/yıldızlar bulunuyor.
Fastfetch tarafında Debian logosu yerine Ankora’nın kendi ASCII görünümü kullanılıyor.
Örneğin sistem bilgileri gösterilirken:
Ankora Linux 2.0
olarak görünmesi sağlandı.
Bunu özellikle değiştirmek istedim çünkü terminali açtığımda Debian logosu görmek yerine yaptığım dağıtımın kendi logosunu görmek daha güzel geliyor. :D

Yerel AI
Ve evet, sistemimizde bir AI asistan var. Sistemde terminale “yardimci” yazdığınızda otomatik olarak çıkıyor.
Ayrıca quantized AI modeli olduğu için çok eski PC’lerde bile çalışabilecek.

İnternete bağımlı olmaması:
AI mümkün olduğunca cihaz üzerinde çalışacak.
Başka bir sunucuya kullanıcı komutlarını gönderip göndermemesi gibi konularda da özellikle güvenli ve şeffaf bir yapı istiyorum.

Güvenlik
Ankora’yı yaparken “özellik ekleyeyim” diye güvenlikten taviz vermek istemiyorum.
Özellikle sistem servisleri, otomatik çalışan uygulamalar ve ağ bağlantıları konusunda gereksiz şeylerin çalışmasını istemiyorum.
Bir özellik sisteme fayda sağlamıyorsa sadece “havalı görünüyor” diye eklememeye çalışıyorum.

Eski bilgisayar hedefi
Ankora’nın ana hedeflerinden biri de burada.
Ben bu sistemi sadece yeni bilgisayarlar için yapmak istemiyorum.
Eski bir bilgisayarı olan kişi de:
internete girebilsin,
kod yazabilsin,
terminal kullanabilsin,
dosyalarını yönetebilsin,
mümkün olduğunca rahat şekilde günlük işlerini yapabilsin istiyorum
Bu nedenle sistemin gereksiz yere şişmesini istemiyorum. KDE’nin yanında XFCE bulunmasının sebeplerinden biri de bu.
Daha güçlü bilgisayarda KDE kullanılabilirken daha eski sistemlerde XFCE tercih edilebilir.

Test sistemi
Geliştirme sırasında sistemi özellikle düşük kaynaklı sanal makinede test ediyorum.
Şu an kullandığım sanal makine yaklaşık:
2 CPU + 3 GB RAM
ile çalışıyor.
Bu benim için aslında güzel bir test oluyor çünkü sistem burada düzgün çalışıyorsa daha güçlü bilgisayarlarda zaten daha rahat çalışacaktır.
Tabii gerçek eski bilgisayar testleri de ayrıca yapılmalı. Sanal makinedeki sonuçları gerçek donanımla birebir aynı kabul etmiyorum.

Bundan sonra
2.0’ın temel yapısı artık oluştu ama yapılacak daha çok şey var.
Özellikle;
Bulut Depolama Entegrasyonu
Kendi AI Modelimiz
Ankora Smart-Cleaner Uygulaması
Ankora Convert Uygulaması
Akıllı “Televizyon ve Eğlence” Modu
(Bu arada Ankora uygulamaları hâlihazırda 5 tane uygulama hazır, Arch sürümü ile gelecekler, sürpriz olacak)
Ankora Pro Üyeliği (Merak etmeyin, sizi abonelik almaya zorlamayacağız, bunların bütün hepsine kendiniz ulaşabilirsiniz. Zaten bu abonelik sadece kendi sunucularımızda açık kaynak popüler AI’ları çalıştırmak için makul fiyatlı bir şey planlıyorum. Bunun gelmesi çok olası değil, gelirse de çok makul olur zaten)
Ve daha birçok araç…

Son olarak
Ankora Linux’u yaparken amacım yeni bir dağıtım yapmış olmak için dağıtım yapmak değil.
Kendi ihtiyaçlarıma göre şekillendirdiğim, zamanla başkalarının da kullanabileceği hafif, sade, geliştirici dostu ve eski bilgisayarlara da şans veren bir Linux dağıtımı oluşturmak istiyorum.
Ama 2.0 ile birlikte artık sistemin sadece fikir aşamasında olmadığını, gerçekten kullanılabilir bir dağıtım haline gelmeye başladığını düşünüyorum.
Site: ankora-linux.github.io
Ankora’ya Dair En Yeni Haberler Ve Her Türlü Sorunuz Geri Bildiriminiz İçin Forumumuz: https://ankalab.flarum.cloud/

- Ankora Linux Ekibi

Ankora Linux 2.0 – Sürüm Notları
Kısa zamandır bu sistemi geliştiriyorum, önceki sürüm açıkçası benim açımdanda berbattı (Yani Her Başlangıç Gibi)

2.0 ile birlikte sistemi mümkün olduğunca temizlemeye, gereksiz yazılımları azaltmaya ve KDE Plasma ile XFCE tarafını ortak bir yapıda tutmaya çalıştım.
Şu an elimdeki sistem hâlâ geliştiriliyor ve bazı şeyler ilerleyen güncellemelerde değişebilir; ama 2.0 için temel yapı artık ortaya çıktı.

Ankora Linux 2.0
Ankora Linux 2.0’ın temelinde Debian 13 bulunuyor.
Debian’ı temel almamın sebebi stabil ve geniş paket desteğine sahip olması. Ancak bu sadece Debian tabanlı olacağı anlamına gelmez, Arch tabanlı bir sistem de geliştiriyoruz.
Sistemde;
Ankora Linux 2.0 adı
Ankora logoları
Ankora temaları
Ankora duvar kağıtları
Ankora GRUB düzeni (Şu anlık sadece isimler var)
Ankora terminal/ASCII görünümü
kullanılacak şekilde düzenlemeler yaptım.
Yani amaç “Debian ama logosu değişmiş” gibi görünmesini engellemek.

KDE Plasma + XFCE
2.0’ın en önemli taraflarından biri KDE Plasma ve XFCE’nin birlikte bulunması.
İki masaüstünü de ayrı ayrı özelleştirdim fakat mümkün olduğunca aynı araçları kullanmalarını sağlamaya çalışıyorum.
Örneğin dosya yöneticisi olarak Dolphin kullanılması gibi.
Bunun birkaç sebebi var:
Birincisi, sistemde aynı işi yapan 3-4 farklı programın bulunmasını istemiyorum.
İkincisi ise disk alanını ve RAM kullanımını mümkün olduğunca düşük tutmak.
Üçüncüsü de kullanıcı hangi masaüstünü seçerse seçsin aynı programları kullanabilsin.
KDE kullanan biri başka, XFCE kullanan biri başka bir ekosisteme düşmesin istiyorum. XFCE tarafında gereksiz programları da mümkün olduğunca temizledim.

Görsel düzenlemeler
Ankora’nın kendi görünümünü oluşturmak için KDE ve XFCE tarafında birçok ayar yaptım.
Özellikle KDE tarafında masaüstünü varsayılan halinden çıkarıp Ankora’ya uygun hale getirdim.
Ayrıca KDE mağazasından:
Fairy Wren Icon Set
kullanıyorum.
Bunun yanında duvar kağıtları, simgeler, panel ve çeşitli masaüstü ayarları da Ankora’ya göre düzenlendi.
Buradaki hedefim çok fazla efekt kullanıp sistemi ağırlaştırmak değil. Sade + modern + hızlı bir görünüm oluşturmak.
ZRAM + SWAP
2.0’da düşük RAM’li bilgisayarları da düşündüm.
Sistemde ZRAM yapılandırması bulunuyor.
Özellikle 2 GB / 4 GB gibi düşük RAM’e sahip bilgisayarlarda sistemin RAM’i tamamen dolduğu anda direkt kilitlenmesi yerine daha kontrollü şekilde çalışmasını hedefliyorum.
Bunun yanında klasik disk tabanlı SWAP da sistemde bulunuyor.
Yani yapı kabaca:
RAM → ZRAM → Disk SWAP
şeklinde çalışabilecek şekilde ayarlandı.
Bu sayede eski bilgisayarlarda çoklu görev sırasında biraz daha dayanıklı bir sistem elde etmeyi amaçlıyorum.
Benim test makinem de zaten oldukça sınırlı:
2 CPU çekirdeği
Yaklaşık 3 GB RAM
20 GB disk
olmasına rağmen sistem üzerinde çalışabiliyorum.
Oyun tarafı:
Oyun tarafında da temel altyapıyı hazır hale getirmeye çalışıyorum.
Sistemde;
GameMode
MangoHud
gibi bileşenler bulunacak şekilde yapılandırma yapıldı.
Buradaki amaç kullanıcıya “oyun dağıtımı” yapmak değil.
Daha çok gerekli altyapıyı baştan kurup kullanıcıyı her şeyi tek tek araştırmak zorunda bırakmamak.
Özellikle eski AMD/Intel sistemlerde mümkün olduğunca hafif bir yapı korunacak.
Geliştiriciler için
Ankora’nın hedeflerinden biri de geliştiriciler.
Bu yüzden gereksiz ofis yazılımlarını sisteme doldurmak yerine temel geliştirme araçlarına ağırlık verdim.
Temel olarak;
Python
C/C++
Git
derleyici araçları
terminal araçları
Zsh
Fastfetch
gibi araçların hazır bulunmasını hedefliyorum.
Özellikle geliştirici olmayan ama bilgisayarı eski olan kullanıcıların da sistemin gereksiz yere büyük olmasını istemiyorum.
Bu yüzden LibreOffice gibi herkese zorunlu olmayan büyük paketleri varsayılan sistemden çıkardım.
İsteyen kullanıcı zaten sonradan kurabilir.

Bloatware temizliği
2.0 üzerinde en çok uğraştığım konulardan biri de bu oldu.
Sistemde aynı işi yapan birden fazla program bulunmasını istemiyorum.
Örneğin;
gereksiz medya oynatıcıları
eski XFCE yardımcı programları
kullanılmayan araçlar
gereksiz ofis yazılımları
aynı işi yapan farklı uygulamalar
olabildiğince temizlendi.
Ama burada önemli olan nokta şu:
“Ne kadar az paket olursa o kadar iyi” mantığıyla hareket etmiyorum.
Bir paketin sistem için gerekli olmasıyla gereksiz olması arasında fark var.
Amacım kullanılmayan şeyleri silmek, sistemi kullanılmaz hale getirmek değil.

Flatpak
Flatpak desteği de olacak.
Böylece Debian depolarında bulunmayan veya daha güncel sürümünü isteyen kullanıcılar uygulamalarını Flatpak üzerinden kurabilecek.
Sistemin temelini mümkün olduğunca küçük tutup isteyen kullanıcıya sonradan genişletme imkânı vermek istiyorum.

Tarayıcı seçimi
Kurulum sırasında kullanıcıya varsayılan tarayıcı konusunda seçim yaptırtmasını isterdim ancak olmadı şu anlık sadece Brave.

GRUB
GRUB tarafında da Debian yazılarını mümkün olduğunca kaldırıp Ankora adına geçiş yaptım.
Örneğin sistem şu şekilde görünüyor:
Ankora Linux GNU/Linux
ve gelişmiş seçeneklerde de Ankora adı kullanılıyor.
GRUB arka planını da ilerleyen tasarımlarla tamamen Ankora’ya özel hale getireceğim.
Buradaki amaç bilgisayar açıldığı andan itibaren kullanıcının Ankora kullandığını hissetmesi.

Ankora ASCII Logo
Terminal tarafında da kendi ASCII logomuzu kullanıyorum.
Şimdilik oluşturduğum tasarımda büyük bir A ve etrafında küçük noktalar/yıldızlar bulunuyor.
Fastfetch tarafında Debian logosu yerine Ankora’nın kendi ASCII görünümü kullanılıyor.
Örneğin sistem bilgileri gösterilirken:
Ankora Linux 2.0
olarak görünmesi sağlandı.
Bunu özellikle değiştirmek istedim çünkü terminali açtığımda Debian logosu görmek yerine yaptığım dağıtımın kendi logosunu görmek daha güzel geliyor. :D

Yerel AI
Ve evet, sistemimizde bir AI asistan var. Sistemde terminale “yardimci” yazdığınızda otomatik olarak çıkıyor.
Ayrıca quantized AI modeli olduğu için çok eski PC’lerde bile çalışabilecek.

İnternete bağımlı olmaması:
AI mümkün olduğunca cihaz üzerinde çalışacak.
Başka bir sunucuya kullanıcı komutlarını gönderip göndermemesi gibi konularda da özellikle güvenli ve şeffaf bir yapı istiyorum.

Güvenlik
Ankora’yı yaparken “özellik ekleyeyim” diye güvenlikten taviz vermek istemiyorum.
Özellikle sistem servisleri, otomatik çalışan uygulamalar ve ağ bağlantıları konusunda gereksiz şeylerin çalışmasını istemiyorum.
Bir özellik sisteme fayda sağlamıyorsa sadece “havalı görünüyor” diye eklememeye çalışıyorum.

Eski bilgisayar hedefi
Ankora’nın ana hedeflerinden biri de burada.
Ben bu sistemi sadece yeni bilgisayarlar için yapmak istemiyorum.
Eski bir bilgisayarı olan kişi de:
internete girebilsin,
kod yazabilsin,
terminal kullanabilsin,
dosyalarını yönetebilsin,
mümkün olduğunca rahat şekilde günlük işlerini yapabilsin istiyorum
Bu nedenle sistemin gereksiz yere şişmesini istemiyorum. KDE’nin yanında XFCE bulunmasının sebeplerinden biri de bu.
Daha güçlü bilgisayarda KDE kullanılabilirken daha eski sistemlerde XFCE tercih edilebilir.

Test sistemi
Geliştirme sırasında sistemi özellikle düşük kaynaklı sanal makinede test ediyorum.
Şu an kullandığım sanal makine yaklaşık:
2 CPU + 3 GB RAM
ile çalışıyor.
Bu benim için aslında güzel bir test oluyor çünkü sistem burada düzgün çalışıyorsa daha güçlü bilgisayarlarda zaten daha rahat çalışacaktır.
Tabii gerçek eski bilgisayar testleri de ayrıca yapılmalı. Sanal makinedeki sonuçları gerçek donanımla birebir aynı kabul etmiyorum.

Bundan sonra
2.0’ın temel yapısı artık oluştu ama yapılacak daha çok şey var.
Özellikle;
Bulut Depolama Entegrasyonu
Kendi AI Modelimiz
Ankora Smart-Cleaner Uygulaması
Ankora Convert Uygulaması
Akıllı “Televizyon ve Eğlence” Modu
(Bu arada Ankora uygulamaları hâlihazırda 5 tane uygulama hazır, Arch sürümü ile gelecekler, sürpriz olacak)
Ankora Pro Üyeliği (Merak etmeyin, sizi abonelik almaya zorlamayacağız, bunların bütün hepsine kendiniz ulaşabilirsiniz. Zaten bu abonelik sadece kendi sunucularımızda açık kaynak popüler AI’ları çalıştırmak için makul fiyatlı bir şey planlıyorum. Bunun gelmesi çok olası değil, gelirse de çok makul olur zaten)
Ve daha birçok araç…

Son olarak
Ankora Linux’u yaparken amacım yeni bir dağıtım yapmış olmak için dağıtım yapmak değil.
Kendi ihtiyaçlarıma göre şekillendirdiğim, zamanla başkalarının da kullanabileceği hafif, sade, geliştirici dostu ve eski bilgisayarlara da şans veren bir Linux dağıtımı oluşturmak istiyorum.
Ama 2.0 ile birlikte artık sistemin sadece fikir aşamasında olmadığını, gerçekten kullanılabilir bir dağıtım haline gelmeye başladığını düşünüyorum.
Site: ankora-linux.github.io
Ankora’ya Dair En Yeni Haberler Ve Her Türlü Sorunuz Geri Bildiriminiz İçin Forumumuz: https://ankalab.flarum.cloud/

- Ankora Linux Ekibi
Böyle bir şey ortaya çıkması güzel olmuş bi ara kurup denersem yazarım buraya

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,238,103
Üyeler
202,503
Son üye
Sadettin01
Geri