Neler Yeni

PSU patladığını nasıl anlarım

ukcN

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
Ufuk Can
Merhabalar,
Uzun süredir kullandığım bilgisayarım geçtiğimiz günlerde önce kendisini kapattı hemen ardından PSU'nun bulunduğu tarafın arka kısmından pat diye bir ses ile anlık elektrik ışığı tarzında beyaz bir ışık çıktı. O an koku vs. çıkınca arka düğmesini kapatıp statik elektriğini boşaltmayı için güç düğmesine bastım fakat normalde olması gereken saliselik çalışma gerçekleşmedi. Ardından hızlıca kablolarını söküp güvenliğini almaya çalıştım. Henüz bir teknisyene gösterme fırsatım olmadığından daha önce başına gelmiş veya fikir sahibi bir arkadaş yardımcı olabilirse sevinirim. Bu olaydan sonra sizce PSU mu patladı eğer öyleyse diğer parçalara zarar vermiş olma ihtimali ne kadardır merak ediyorum. Şimdiden teşekkürler.

Ekran kartı: RX570 8GB ARMOUR
İşlemci: Ryzen 5 2600x
Ram: Viper Patriot 8x2
Anakart: B350M Pro Vd Plus
Ssd: Kingston 480GB - Crucial 240GB
Kasa: Everest Sagitta (PSU bu kasa ile birlikte geliyordu, yine aynı şekil Everest 500W veya 550W fakat çok net hatırlayamıyorum)

_Emir

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,728
İsim
Emir
Merhabalar,
Uzun süredir kullandığım bilgisayarım geçtiğimiz günlerde önce kendisini kapattı hemen ardından PSU'nun bulunduğu tarafın arka kısmından pat diye bir ses ile anlık elektrik ışığı tarzında beyaz bir ışık çıktı. O an koku vs. çıkınca arka düğmesini kapatıp statik elektriğini boşaltmayı için güç düğmesine bastım fakat normalde olması gereken saliselik çalışma gerçekleşmedi. Ardından hızlıca kablolarını söküp güvenliğini almaya çalıştım. Henüz bir teknisyene gösterme fırsatım olmadığından daha önce başına gelmiş veya fikir sahibi bir arkadaş yardımcı olabilirse sevinirim. Bu olaydan sonra sizce PSU mu patladı eğer öyleyse diğer parçalara zarar vermiş olma ihtimali ne kadardır merak ediyorum. Şimdiden teşekkürler.

Kasa: Everest Sagitta (PSU bu kasa ile birlikte geliyordu, yine aynı şekil Everest 500W veya 550W fakat çok net hatırlayamıyorum)
koku çıktıysa arıza olmuş olabilir hiç yaşamadım ama kokudan dolayı yanmış olabilir diyebilirim yüksek ihtimalle,normal ışık çıksaydı başka şeyde olabilridi derdm
Parça içinde ekran kartı için diyebilceğim çıkarmayı bılıyorsanız çıkarın bi içini koklamaya çalışın yanık kokuyor mu diye :D biraz tuhaf gelebililr fakat en anlasılabilir yolu bu+ bunu psuya da yapar msnız eğer hala kokuyorsa patlamıştır

ukcN

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
Ufuk Can
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
koku çıktıysa arıza olmuş olabilir hiç yaşamadım ama kokudan dolayı yanmış olabilir diyebilirim yüksek ihtimalle,normal ışık çıksaydı başka şeyde olabilridi derdm
Parça içinde ekran kartı için diyebilceğim çıkarmayı bılıyorsanız çıkarın bi içini koklamaya çalışın yanık kokuyor mu diye :D biraz tuhaf gelebililr fakat en anlasılabilir yolu bu+ bunu psuya da yapar msnız eğer hala kokuyorsa patlamıştır
😄 Evet sök tak işlerinden anlıyorum lakin en geç yarın bilen birine göstereceğimden dolayı çok kurcalamak istemedim açıkcası. Bir tek PSU'nun içerisine kadar söküp içindeki devrelere göz attım fakat pek bir yanık gördüğümü söyleyemem.

xTURANN

80+ Silver
İyi kötü bir bilgisayarın var. Bir çok oyunda seni tatmin ediyordur. Tamamen eline almak yerine PSU değiş bak keyfine.
i7-7700 / 1050Ti ile 300 - 450W PSU kullanıyordum. Zamanında arka girişi erimişti. 1 Diş. Bir şey olmaz diye kullandım. Sonra yine kötü oldu. Arka Giriş + Kablo Değiştim. Sonra PSU Gitti. Valo'da 1 Maç, BF1'de 1 Map atabiliyordum. 2. Maç - 2.Map'e girdikten kısa süre sonra sürekli res atıyordu.

Çıkarımını sen kendin yap. 500W PSU Al rahatına bak derim ben.

_Emir

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,728
İsim
Emir
😄 Evet sök tak işlerinden anlıyorum lakin en geç yarın bilen birine göstereceğimden dolayı çok kurcalamak istemedim açıkcası. Bir tek PSU'nun içerisine kadar söküp içindeki devrelere göz attım fakat pek bir yanık gördüğümü söyleyemem.
mahalle bilgisyarcısı falansa göstermeyın daha eğer tanıdığnız birisi ise sorun yok

hakan32

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,494
İsim
Hakanbey
Merhabalar,

kullandığınız güç kaynağı gerçekte 350w ve aşırım akım yüksel voltaj ve düşük voltaj koruması yok Normal şartlarda zaten bir PSU %50 ve üzeri yük altında kullanmak sakıncalı bir durumdur yıpranma babında üstüne birde korumasız bir güç kaynağı ile bunu yaparsanız %90 ihtimalle yaşadığınız sorun kaçınılmaz olacaktır. 80+gold 500w PSU ile bu sorunları yaşamanız mümkün değil + koruması olmak zorunda bu devirde Çünkü Ülkemizde malesef 220 volt standart kabul edilmektedir. Hem yüksek voltaj olan bir ülkede yaşıyoruz hemde Sürekli Elektrik kesintisi ve düşük voltaj gibi sorunlarla mücadele eden bir toplumuz bu noktada Hayati önem taşıyan Ve Çoğu kişi bunu böyle düşünmesede ben öyle düşüyorum PSU bilgisayardaki en önemli parçadır. Diğer bütün parçaları dandik takabilirsin ama PSU takamazsın. Yeni bir güç kaynağı al Yoluna devam et ancak alacağın PSU da akım voltaj gibi korumalar mutlaka olsun ve 12voltta kaç watt güç veriyor bunu kontrol et şuan kullandığın sisteme gerçek 500w yeterlidir. Sharkoon 650w mesela 504w gerçek güç vermektedir zamanında fiyat performans ürünü olarak çok satıldı. Yine fiyat performans ürünü olarak bu tarz bir PSU alman şart.

ukcN

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
Ufuk Can
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
mahalle bilgisyarcısı falansa göstermeyın daha eğer tanıdığnız birisi ise sorun yok
Mahalle bilgisayarcım var fakat inan benim bilgim o arkadaşa göre daha fazladır

@xTURANN @hakan32 Açıkcası benim derdim zaten bu anlattığım sistemi toplamamın üzerinden 4-5 sene geçti sanırım. Eğer bilgisayarı teknisyen arkadaşıma götürdükten sonra çalışır vaziyette geri alabiliyorsam gittiği yere kadar kullanayım, ama yok illa ki bir parçası hasarlı ve değişmesi gerekiyorsa yeni ve güncel bir sisteme geçiş yapmak istiyorum.

_Emir

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,728
İsim
Emir

@xTURANN @hakan32 Açıkcası benim derdim zaten bu anlattığım sistemi toplamamın üzerinden 4-5 sene geçti sanırım. Eğer bilgisayarı teknisyen arkadaşıma götürdükten sonra çalışır vaziyette geri alabiliyorsam gittiği yere kadar kullanayım, ama yok illa ki bir parçası hasarlı ve değişmesi gerekiyorsa yeni ve güncel bir sisteme geçiş yapmak istiyorum.
e niye ona götürüyorsnuz bilgisi yoksa :D

hakan32

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,494
İsim
Hakanbey

Anlattığınız duruma bakılırsa PSU gidik zaten kurtarılma gibi bir durum söz konusu değil. Ozaman yeni sisteminiz hayırlı olsun

ukcN

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
Ufuk Can

ukcN

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
Ufuk Can
PSU'nun iç kısmı da bu şekilde, gözle görebildiğim bir yanma veya patlama yok gibi.

Ekler

• IMG_20240116_143819.jpg
    IMG_20240116_143819.jpg
    3.4 MB · Hit: 28

-Mehmet-

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,488
İsim
Mehmet Aslan
PSU'nun iç kısmı da bu şekilde, gözle görebildiğim bir yanma veya patlama yok gibi.
psu ömrünü doldurmuş bence. Marka everest miş zaten çok bile kullanmışsınız :D Diğer donanımlara zarar verip vermediğini parçaların içini açmadan anlayamayız. Farklı bir güç kaynağı ile deneme fırsatınız varsa deneyin sistem sorunsuz çalışıyorsa psu üstüne düşen görevi yapmış demektir. Ama bana göre yeni sisteme geçmenin vakti gelmiş :D Yıldırım düşmesi sonucu eski psum ömrünü yitirmişti fakat pc o vakitte kapalı olduğu için patlama vesaire ile karşılaşmadım. No name bir psu idi. Benden tavsiye yeni sisteminizde psu konusunda seçici olun çok hayati bir parçadır.

Top Bottom