Neler Yeni

R5 5600'ü 5600X yapmak bu kadar kolay mı?

MrBonapart

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,378
İsim
Oğuzhan
Steam
https://steamcommunity.com/id/MrBonapart/
Discord
Bonapart#5796
Merhaba arkadaşlar. İşlemcimi 1.28v ile 4.7ghz kullanmaktaydım ancak biliyorsunuz ki tüm çekirdekler sürekli 4700mhz çalışıyor film yutub vs izlerken bile. Bu da gereksiz güç tüketimi demekti. PBO ile +200mhz boost artırımı yapılabileceğini öğrendim ve BIOS'a önce eski OC ayarlarını bi defaulta çektim sonra tekrar girip PBO Override değerini 200 yaptım ve artık işlemcim oyunlarda tek çekirdekte 4.65ghz ye boostalyan bir r5 5600x oluverdi. PUBG de sürekli 4.65ghz idi oyunu kapatınca düşüyo geri. CPU-Z, Cinebench R20 ve R23 testlerini de yaptım sorun yok. Oyunlarda maksimum 65 derece, render testlerinde ise 71derece gördü ama zaten oyun amaçlı kullanıyorum. Sonuç olarak başka yapmam gereken bir ayar var mı ve bu şekilde kullanımın artısı eksisi var mı çünkü voltajı otomatik ayarlıyor.Alıntıyı görüntüle
Her core için ayrı voltaj ayarı yaptınız mı?

Dahası  
Reaksiyon skoru
257
İsim
Yunus Yılmaz
Kayda değer fark oluşuyor mu 20 fps gibi
20fps farkeden oyun oldu. Şöyle oldu anlatayım.
Mesela RDR2de 60fps aldığım yerde 62 63fps alıyorum ya da Valhalla benchmarkında minimum 49, ortalama 79 maksimum 148fps alırken bu işlem sonrası minimum 57, ortalama 83, maksimum 163fps gibib bir fark ortaya çıktı ancak asıl 20fps gibi farkları PUBGde gördüm. Çünkü espor oyunlarında yüksek fps ve akıcılık daha önemli oluyor. Hikayeli oyunlarda 60fps ten sonrası lüks ama PUBG gibi bir oyunda fps im 143e bile düşmesin istiyorum monitörüm 144hz olduğu için sabit 144fps almak amacım. Maç içindeki fps lerde tpe değerlerde baya artış var. Bu da maçta yoğun yerlerde fps in 120lere düşeceği yerlerde artık daha çok 140larda kalması anlamına geliyor ki çok güzel bir durum benim için.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Her core için ayrı voltaj ayarı yaptınız mı?
Eski OC ayarlarınndan dolayı önce biosu DEFAULT moda çektim. Sonrasında sadece PBO Overdrive +200mhz verip kaydettim tamamdır. Yaptığım tek ayar bu.

Boost frekansının üzerine çıkıyorsanız tekli çekirdek performansı da çoklu çekirdek performansı da artar.

1.28v ile all core 4.7GHz baya iyi değer. Şanslısınız.
Evet GOLDEN SAMPLE denk geldi sanırım bana. O şekilde çok memnundum aslında ama sürekli oyun oynamıyoruz sonuçta. Çocuklar çizgifilm zizliyor ya da bazı geceler download içi açık bırakıyorum pc yi. O zamanlarda sürekli tüm çekirdeklerin 4700mhz çalışması çok saçmaydı. Bu küçük ayar sayesinde artık işlemcim Sessiz moda aldığımda tüm çekirdekleri 1720mhz sabitliyor işlemci fanı 500rpm dönerken tüm kasa fanları duruyor. Sessiz sakin bir tablet sessizliğinde takılıyorum, Performans modunda ise 4650mhz ye boosttluyor ve kasa fanları da boost modunda sıcaklığa göre devirlerini ayarlıyor. Tüm fanlarım anakarta bağlı olduğu için bu şekilde otomatik olabildi tabi.

Son düzenleme:

MrBonapart

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,378
İsim
Oğuzhan
Steam
Discord
Bonapart#5796
Mesela RDR2de 60fps aldığım yerde 62 63fps alıyorum ya da Valhalla benchmarkında minimum 49, ortalama 79 maksimum 148fps alırken bu işlem sonrası minimum 57, ortalama 83, maksimum 163fps gibib bir fark ortaya çıktı ancak asıl 20fps gibi farkları PUBGde gördüm. Çünkü espor oyunlarında yüksek fps ve akıcılık daha önemli oluyor. Hikayeli oyunlarda 60fps ten sonrası lüks ama PUBG gibi bir oyunda fps im 143e bile düşmesin istiyorum monitörüm 144hz olduğu için sabit 144fps almak amacım. Maç içindeki fps lerde tpe değerlerde baya artış var. Bu da maçta yoğun yerlerde fps in 120lere düşeceği yerlerde artık daha çok 140larda kalması anlamına geliyor ki çok güzel bir durum benim için.

Eski OC ayarlarınndan dolayı önce biosu DEFAULT moda çektim. Sonrasında sadece PBO Overdrive +200mhz verip kaydettim tamamdır. Yaptığım tek ayar bu.

Evet GOLDEN SAMPLE denk geldi sanırım bana. O şekilde çok memnundum aslında ama sürekli oyun oynamıyoruz sonuçta. Çocuklar çizgifilm zizliyor ya da bazı geceler download içi açık bırakıyorum pc yi. O zamanlarda sürekli tüm çekirdeklerin 4700mhz çalışması çok saçmaydı. Bu küçük ayar sayesinde artık işlemcim Sessiz moda aldığımda tüm çekirdekleri 1720mhz sabitliyor işlemci fanı 500rpm dönerken tüm kasa fanları duruyor. Sessiz sakin bir tablet sessizliğinde takılıyorum, Performans modunda ise 4650mhz ye boosttluyor ve kasa fanları da boost modunda sıcaklığa göre devirlerini ayarlıyor. Tüm fanlarım anakarta bağlı olduğu için bu şekilde otomatik olabildi tabi.
Hocam eğer core voltaj ayarı yaparsanız daha düşük sıcaklıklar elde edebilirsiniz. Eğer uğraşmam diyorsanız da all core -15 yapabilirsiniz 5600'lerin %99'unda sıkıntısız çalışıyor.

Hatırlıyorsanız benim sıcaklık sıkıntım vardı. BIOS ayarlarından uygulamalardan falan çözdüm problemi.

Dahası  
Reaksiyon skoru
257
İsim
Yunus Yılmaz
Hocam eğer core voltaj ayarı yaparsanız daha düşük sıcaklıklar elde edebilirsiniz. Eğer uğraşmam diyorsanız da all core -15 yapabilirsiniz 5600'lerin %99'unda sıkıntısız çalışıyor.

Hatırlıyorsanız benim sıcaklık sıkıntım vardı. BIOS ayarlarından uygulamalardan falan çözdüm problemi.
Aynen PUBGde anlık da 71i gördü bugün 65-66 arası gidiyor genelde. 4650mhz boostlaması güzel ama 4450mhz ile oyunda maks 61 oluyor genelde 55-58 arası seyrediyor: +200mhz ile sıcaklığın 10derece artması biraz fazla voltajdan kaynaklı gibi gelmişti bana da ama bilmediğim için bi ayar yapmadım. All core -15 hangi ayardan yapıcam?

MrBonapart

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,378
İsim
Oğuzhan
Steam
Discord
Bonapart#5796
Aynen PUBGde anlık da 71i gördü bugün 65-66 arası gidiyor genelde. 4650mhz boostlaması güzel ama 4450mhz ile oyunda maks 61 oluyor genelde 55-58 arası seyrediyor: +200mhz ile sıcaklığın 10derece artması biraz fazla voltajdan kaynaklı gibi gelmişti bana da ama bilmediğim için bi ayar yapmadım. All core -15 hangi ayardan yapıcam?
curve optimizer olması lazım hocam.

MrBonapart

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,378
İsim
Oğuzhan
Steam
Discord
Bonapart#5796
Dahası  
Reaksiyon skoru
257
İsim
Yunus Yılmaz
biosta advanced menüsü altında AMD OVERCLOCKa girdim orada PBO menüsü altında Curve Optimizer buldum ama coltaj ayarı göremedim. ikimizin anakartı da asus. muhtemelen bios altındaki menünün isimleri aynı. kendi anakartına bakıp menünün tam adını söyleyebilir misin -15 yapayım

MrBonapart

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,378
İsim
Oğuzhan
Steam
Discord
Bonapart#5796
biosta advanced menüsü altında AMD OVERCLOCKa girdim orada PBO menüsü altında Curve Optimizer buldum ama coltaj ayarı göremedim. ikimizin anakartı da asus. muhtemelen bios altındaki menünün isimleri aynı. kendi anakartına bakıp menünün tam adını söyleyebilir misin -15 yapayım
1677706408809.png

5 olan yeri 15 yapman yeterli

Dahası  
Reaksiyon skoru
257
İsim
Yunus Yılmaz

longinus

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
756
İsim
Emrullah YAZICI
arkadaşlar bendede 5600 var. DA-C sistemi. Anakart a520m. Bugün sıvı soğutma takım id cooling x 240 lite.

tam olarak neyi nasıl yapmam gerektiğini söyler misiniz bende yapmak istiyorum.

Dahası  
Reaksiyon skoru
257
İsim
Yunus Yılmaz
arkadaşlar bendede 5600 var. DA-C sistemi. Anakart a520m. Bugün sıvı soğutma takım id cooling x 240 lite.

tam olarak neyi nasıl yapmam gerektiğini söyler misiniz bende yapmak istiyorum.
A520lerde OC yapılıyor mu bilmiyorum bilenler yardımcı olabilir.

MrBonapart

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,378
İsim
Oğuzhan
Steam
Discord
Bonapart#5796
foto için çok teşekkür ederim ama bu 5 var bende de aynı şekilde. 15 yapınca -15 mi olmuş oluyor ve voltajı kısıyor öyle mi? bi riski yoktur umarım?
negative positive kısmı -30 +30 arası ayarlanıyor hocam. 15 yaptığınız zaman -15 oluyor evet.

foto için çok teşekkür ederim ama bu 5 var bende de aynı şekilde. 15 yapınca -15 mi olmuş oluyor ve voltajı kısıyor öyle mi? bi riski yoktur umarım?
eğer daha detaylı yapmak isterseniz ryzen master programını indirip en iyi çekirdeğinizi belirledikten sonra her core için ayrı voltaj ayarı yapabilirsiniz.

Top Bottom