Neler Yeni

RTX 3080 Ti kasadan dolayı ısınıyor.

Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Ali Toprak
Bu kasanın hava akışının o kadar kötü olacağını hiç sanmıyorum. O kartın 69 derece çıkması da gereğinden bile düşük geldi bana başka bir mevzu var gibi. Öyle 2-3 fanla da 20 derece düşmez kart sıcaklığı zaten.
şöyle ben biraz ynalış izah ettim kendimi. kasa kapağını açmıştık 69 a düşmüştü. normalde 75 76 lardaydı furmark 10 dakikalıkta.
Mesaj otomatik birleştirildi:

ama benim sistemimde şuan 82 83

Arctic p14/p12 max paraya değecek tek fandır şuan trde. Noctua seviyesindedir. Ama illa rgb diyorsan bu da fena değil yukarda attığım. En azından rpm ve cfm değerleri yüksek.
teşekkürler peki fanlar gürültülü müdür ?

Son düzenleme:
Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Ali Toprak

Arctic p14/p12 max paraya değecek tek fandır şuan trde. Noctua seviyesindedir. Ama illa rgb diyorsan bu da fena değil yukarda attığım. En azından rpm ve cfm değerleri yüksek.
ne dersiniz hocam sizce sorun stok fanlarda mı. içeriye soktuğumda hava dahi hisstemiyorumda :) sizin fikirlerinizi merak ediyorum undervolt yapılmamış gibi gözüküyor. Hepinizin fikirleri benim için çok değerli yorumlarınızı bekliyorum.

video: https://drive.google.com/file/d/1HQn_9iYokvvWxuRCEq2UNvmWSg_f3Ztb/view?usp=sharing

Yuk altında sicak bir oda da 83 84 derece çok sorun edilecek değerler değil. Kendi ekran kartım referans model bir kartti, yuk altında 95 - 100 derece de çalıştığı zamanlar oluyordu eski sistemimde. Aralıksız o değerlerde 3 yil çalıştı. Fan olarak arctic p14 max tavsiye ederim yusek cfm yusek rpm ancak işinizi görür. Diğer sıradan çinko karbon fanlari alırsanız bir etki göremezsiniz.

Satıcı karta undervolt yapmış bu sebeple derece düşük çıkmış olabilir. Kasanızın fotoğrafını atar mısınız
aslında bu değerler olabilir yük altında ama yinede düşürmek lazım o dereceleri.
bende ventus var 68 derece üstünü hic görmedim ultra oynuyorum tüm oyunları
diğer sistemde amd kart var ondada max 72
sen o fanı alıp taksan bile 75 altına inemezsin gibi.
o derecelere cıkan kartın bakım zamanı gelmiştir.

Dahası  
Reaksiyon skoru
22
İsim
Güray
Şimdi videoyu izledim. Öndeki 3 tane 120 lik fan cfm değeri düşük rpm de vaad ettiği değerlere ulasamiyor gibi. Verimsiz. Kasa fan planlaman yanlış. Ön 3x120 inner yan panel 3x120 inner, kasa arkası 1x exaust outher, üst 240 lik mi 360lik uzunluk mu hatırlamadım ama ust de 2x120 yada 3x120 outher olacak şekilde planlama yapman gerek. Şimdi önden hava girecek yan panelden hava girecek, kasa arkasından egzoz hava tahliyesi ve ust panel hava tahliyesinde görev alacak. Kasa fan paneli eğer 140mm destekliyorsa 3x olacak şekilde 140mm fan setleri ile donatilmali. Onun haricinde 120 lik olarak dizayn edilebilir. Sıcaklık değerlerin ortamın ısısı kasa yapısı gibi etkenlerden dolayı fark eder. Mesela plastik oranı fazla kasalar metal kasalara oranla ısıyı yüzeyden emip isi yayilimina etkisi oluyor. Geniş ve ağır kasalar tercih edilmeli. Şimdi sana yukarıdaki mesajlarda söylediğim şeyi söylüyorum işin can alıcı kısmı verimlilik. Suan piyasa da arctic p14/p12 max seviyesinde cfm ve rpm değerinde fan yok. Olanlar da çok aşırı pahalı. Alternatifler aynı segmentte değil. Sadece senin thermalright model fan modelinden silver olan daha iyi olduğu için o modeli attım. Thermalrightin sivi sogutmalari gayet başarılıdır mesela öneririm de. Ama attığın fanlar verimsiz kasa ici sogutma yerine kasa ici aydınlatma için para vermiş olacaksin. Kasa fanlarinin hepsi pwm modda olsun en azından Manuel ayar yapabilirsin verimsizlik yaşarsan. Ekran karti da aşırı sicak çalışmıyor kasa ve ortam etmenleri anakart mofset psu verimliliği kullandığın uygulama ve oyun ayarları gibi etmenler isiya etki eder. Mesela 1080p açarsın islemci yüke biner 2/4k açarsın ekran karti yüke biner çok sorun etmemelisin bence. Degerler normal, fan masrafın 2k yi geçtiği anda kasa değiştirip lian li lancool 3 geçmeni tavsiye ederim. Kafana takılan bir şey olursa yaz bakalım.

Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Ali Toprak
Şimdi videoyu izledim. Öndeki 3 tane 120 lik fan cfm değeri düşük rpm de vaad ettiği değerlere ulasamiyor gibi. Verimsiz. Kasa fan planlaman yanlış. Ön 3x120 inner yan panel 3x120 inner, kasa arkası 1x exaust outher, üst 240 lik mi 360lik uzunluk mu hatırlamadım ama ust de 2x120 yada 3x120 outher olacak şekilde planlama yapman gerek. Şimdi önden hava girecek yan panelden hava girecek, kasa arkasından egzoz hava tahliyesi ve ust panel hava tahliyesinde görev alacak. Kasa fan paneli eğer 140mm destekliyorsa 3x olacak şekilde 140mm fan setleri ile donatilmali. Onun haricinde 120 lik olarak dizayn edilebilir. Sıcaklık değerlerin ortamın ısısı kasa yapısı gibi etkenlerden dolayı fark eder. Mesela plastik oranı fazla kasalar metal kasalara oranla ısıyı yüzeyden emip isi yayilimina etkisi oluyor. Geniş ve ağır kasalar tercih edilmeli. Şimdi sana yukarıdaki mesajlarda söylediğim şeyi söylüyorum işin can alıcı kısmı verimlilik. Suan piyasa da arctic p14/p12 max seviyesinde cfm ve rpm değerinde fan yok. Olanlar da çok aşırı pahalı. Alternatifler aynı segmentte değil. Sadece senin thermalright model fan modelinden silver olan daha iyi olduğu için o modeli attım. Thermalrightin sivi sogutmalari gayet başarılıdır mesela öneririm de. Ama attığın fanlar verimsiz kasa ici sogutma yerine kasa ici aydınlatma için para vermiş olacaksin. Kasa fanlarinin hepsi pwm modda olsun en azından Manuel ayar yapabilirsin verimsizlik yaşarsan. Ekran karti da aşırı sicak çalışmıyor kasa ve ortam etmenleri anakart mofset psu verimliliği kullandığın uygulama ve oyun ayarları gibi etmenler isiya etki eder. Mesela 1080p açarsın islemci yüke biner 2/4k açarsın ekran karti yüke biner çok sorun etmemelisin bence. Degerler normal, fan masrafın 2k yi geçtiği anda kasa değiştirip lian li lancool 3 geçmeni tavsiye ederim. Kafana takılan bir şey olursa yaz bakalım.

Öncelikle şu an God of War tarzı oyunlara girdiğimde 79 80 81 arasında geziyor. Dün attığım videoda yan kapak açıktı. O yüzden 76ları gördü. Kasa masrafı maalesef yapacak kadar bütçem yok ama 2K kadar fan masrafı yapabilirim. Dün attığınız Silver Stone'lardan 4 tane alsam 3'ünü üste 1'ini de alta ya da yana koysam. Sorunumuz çözülür mü? Ve size ulaşabileceğim bir yer var mı ayrıntılı konuşmak için.

Çünkü açıkcası siyah fanlar gözüme hoş gelmiyor. yakında masanın üzerine alacağım kasayı, ve insanın gözüne daha cazip gelmesi hoşuna gidiyor :) hem fan hava soğutması yüksek, hem de rgb olarak silverstone önerir misiniz ?

Dahası  
Reaksiyon skoru
22
İsim
Güray
Bana telegram üzerinden ulaşabilirsin. Özelden gerekirse paylaşırım sorun değil. Şimdi konuya gelecek olursak thermalrighttan daha iyi evet. Sesli çalışır 1500-1600 rpm i geçmeye başladığı anda uğultuyu duyarsın. Islemci sogutucun bence biraz termal verimi düşürüyor olabilir.
Screenshot_20241228_142448_Gallery.jpg

Mantar tip gördüğüm kadarıyla. Ekran karti sıcaklığı da yükseldiğinde o ısıyı bütün kasaya 360 derece dağıtıp tamperli camın içini firin gibi yapıyor olabilir.
Söyle bir şey yapabilirsin kule tipi alıp:
Screenshot_20241228_135702_Samsung Internet.jpg

Kule tipi 1x ya da 2x fanli olabilir çok problem değil, resimde iki fanli halini çizdim. Ucuz bir tane alabilirsin. Aldığın da böyle daha verimli olacak. ( her bir dikdortgen fan, mavi inner, kirmizi outher )
Genel olarak böyle bir plan işini görür:
Screenshot_20241228_141326_Gallery.jpg

İGGY

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
121
İsim
YONDAİME
ekran kartının soğutma bloğunda sıkıntı olabilirmi?

Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Ali Toprak
Bana telegram üzerinden ulaşabilirsin. Özelden gerekirse paylaşırım sorun değil. Şimdi konuya gelecek olursak thermalrighttan daha iyi evet. Sesli çalışır 1500-1600 rpm i geçmeye başladığı anda uğultuyu duyarsın. Islemci sogutucun bence biraz termal verimi düşürüyor olabilir.
Alıntıyı görüntüle
Mantar tip gördüğüm kadarıyla. Ekran karti sıcaklığı da yükseldiğinde o ısıyı bütün kasaya 360 derece dağıtıp tamperli camın içini firin gibi yapıyor olabilir.
Söyle bir şey yapabilirsin kule tipi alıp:
Alıntıyı görüntüle
Kule tipi 1x ya da 2x fanli olabilir çok problem değil, resimde iki fanli halini çizdim. Ucuz bir tane alabilirsin. Aldığın da böyle daha verimli olacak. ( her bir dikdortgen fan, mavi inner, kirmizi outher )
Genel olarak böyle bir plan işini görür:
Alıntıyı görüntüle
micro atx anakartım. ramlere deymeyecek şekilde bir kule tipi fan alacağım.

ekran kartının soğutma bloğunda sıkıntı olabilirmi?
sanmıyorum aldığım kişi oyun ve üniversitede kullandığı programlar için kullanmış.

Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Ali Toprak
DURUM GÜNCELLEMESİ: kasama 3 adet Airblazer 120R satın aldım. ve yukarıdaki radyatör yerine taktım. yaklaşık 5 dakikalık 2k furmark testinde ekran kartım 73 dereceyi gördü ve ardından 70 de sabit kaldı.

kısacası, kartta sorun yok sadece kasamın hava akışı kötüymüş :) herkese iyi forumlar.

Top Bottom