JustCastor
80+
Dahası
- Reaksiyon skoru
- 0
- İsim
- Emin Uzun
Arkadaşlar öncelikle iyi günler. Sizden başımı ağrıtan bir konu hakkında yardım isteyeceğim. X570 aorus elite ve ryzen 3700x ikilisini kullanıyorum. Soğutucu olarak da Corsair h115i pro 280mm kullanıyorum. Core performance boost açık ve pbo kapalı iken sistem boşta olduğunda sürekli 4.1 ghz civarına çıkıp 1.4v voltaj çekiyor ve sürekli olarak 3 ghz lere düşüp 1v civarı voltaj çekmeye başlıyor. Sürekli dalgalı olduğu için sıcaklık 45 lerden 55 lere çıkıyor, bu arada oyunlarda da 60 66 arasında geziyor fakat 1.45 falan çekiyor bana bu voltaj değerleri yüksek geldi. Fark ettiğim şey de cinebench ve ryzen master gibi programlardan stres testi yaptığımda işlemci core performance boost açık olmasına rağmen 3.7 ghz üstüne çıkmıyor. Core performance boost kapattığımda işlemci 3.6 da sabit kalıyor. Neyse değerleri manuel olarak ayarlamayı denedim işlemciyi 4.3 ghz yapıp voltajı da 1.350 ye sabitledim. İlk açıldığında sorun yoktu fakat strese soktuğumda sistem reset attı. Bende 4.2 ghz 1.3 v verdim bu sefer sorun olmadı. Sıcaklık olarak fifa 22 de 60 derece iken sabit 55 derece vermeye başladı. Bu arada core performance boost açıkken de oyunda 4200 lerde geziyordu, mantıken işlemcinin sadece voltajı sabitlemiş oldum. Spiderman da hemen hemen aynı 3 derece daha düştü sadece. Boştayken 4.2 sabit olduğu için sıcaklık değerlerinde düşüş olmadı sabit 50-58 arasıydı. Ama stres testinde işler farklı ryzen masterde 4.2 ghz ile strese soktuğumda 100 dereceleri görüp iptal etti. Sanırım core performance boost açıkken stres testinde 3.7 nin üstüne çıkmamasının sebebi fazla ısınması. Yani 4.2 ghz de 100 derecelere nasıl çıkabiliyor anlamadım sıvı soğutma gayet güzel soğutuyor ama anlamadım. Bu işlemci pek undervolt kaldıramıyor onu anladım. Benim istediğim işlemci boştayken düşük voltaj da takılsın anlık sıçramalar olmasın ama bu pek mümkün değil gibi.
Termal bakımını uzun süredir yapmadım fakat 100 dereceye çıkmaz saniyesinde diye düşünüyorum. Şu anda cpb açık 46 derecede işlemci 4.1 4.2 ghz civarında 1.4 v çekiyor forumda dolaşırken. Saniyelik olarak 1.1 ve 3300 lere düşüyor. Oyunlarda maksimum 4225 falan görüyor normalde turbo frekansına çıkması lazım diye biliyorum.
Mesaj otomatik birleştirildi:
Termal bakımını uzun süredir yapmadım fakat 100 dereceye çıkmaz saniyesinde diye düşünüyorum. Şu anda cpb açık 46 derecede işlemci 4.1 4.2 ghz civarında 1.4 v çekiyor forumda dolaşırken. Saniyelik olarak 1.1 ve 3300 lere düşüyor. Oyunlarda maksimum 4225 falan görüyor normalde turbo frekansına çıkması lazım diye biliyorum.
Son düzenleme: