Neler Yeni

Çözüldü✓ Ryzen 5 3600 vs Ryzen 5 5600 araların da ki fark nedir..?(Konu uzun)

Status
Bu konu kilitlenmiştir.

JackieTR

80+ Bronze
Öncelikle Merhaba arkadaşlar. Ben öyle dört dörtlük sistem anlayan biri olmasam da kendi çapımda araştırıp bakınmayı seven birisiyim forum da çoğu sizler gibiyim eğer yanlış bildiğim şeyler varsa aydınlatırsanız sevinirim.

Benim konum ise İşlemci yönünden en çok kafa karıştırılan bir konudur aslında ama genel de hep bildiğimiz rakamlar ne kadar yüksekse performans o kadar etkili düşüncesi. Şuan araştırıp bakıyorum ancak nedense bana 5600 işlemci almanın mantığı yok gibi geliyor. İşlemci yönünden en iyisi amd ancak bir yandan tepkimelere bakınca eski işlemciler her şekilde daha öne geçebiliyor. Aynı şekilde youtube kanalın da da Abdullah reis açıkladı 4 bin işlemciler hakkında ama gerçekten bakıyorum hazır sistemler de gözüme çarptı yıllardır ben 3600 almak isterken şimdi 5 bin ve üstü seriler var ancak bellek kısımları düşük. Haa belki yazılımsal yönleri örneğin turbo boost olarak adlandırılan yazılım çok iyidir öndedir ama bu kişiden kişiye değişir. 3600 işlemci bile daha şuan piyasa da %90 ekran kartlarını besleye biliyor lakin benim burada anlamadığım amd neden böyle bir işlemciler çıkartırken bellek kısmını kısmak zorunda kalıyor.

Bellek dediğim yön ise örneğin 3600 ön belleği 35 mb - 6 çekirdek ken .. 5600 ise 32 mb - 6 çekirdek. Arada bellek kısmın da çok bir şey yokmuş gibi görünse aslında evet var. Yazılımsal yönünden 5600 biraz daha üstün ama bellek kısmı yönü 3600 daha önde bunun sebebi nedir..? Şimdik ben işlemci alırken ileri yönelik alacaksam 5600 aldığım zaman nereye kadar idare edecek bir yandan bakıyorum neredeyse aslında 3600 ile kafa kafaya sadece benchmarks da gördüğüm %10 luk 5600 daha yüksek ama neye göre .. Belki diye bilirsiniz al işte kafana uyanı keyfine bak ama her yıl işlemci çıkıyor her şey yenileniyor bir de para diğer ülkelere göre burada zor kazanıldığı için alınca tek sefer almak gerekiyor.

Benim asıl sorum ise şu, bunca yenilik yapılması yeni şeyler üretiliyor ama vaat edilen sadece yüzde %10 luk için mi..? Millet yeni bir şey çıkınca hevesleniyor ama aldıktan 2 yıl sonra o ürün bir anlamı kalmıyor. Bu pazarlama taktiği mi, yoksa insanları yeni bir şeyi sürekli alıp ciro elde etmek amaçlı mı..? Çünkü isteseler en iyi işlemciyi hatta o dediğimiz 10 yıllık sistemler çıkartılıp her şeye yeter diyeceğimiz sistemler ürete bilirler. Ama neden mantıken bende olsam her yıl daha farklı kazançlar almak varken tek seferde neden 10 yıl bekliyim sonuçta bir gta oyunu yapılmıyor. Sadece aklımda ki düşünce ve soruları buraya sormak istedim eleştiri ve ya başka bir konu yok bilmiyorum belki de gerçekten sömürülmeye göz yumuyoruz. : )

Bu da netten benchmarks ;

Ekler

• Ryzen.png
    Ryzen.png
    113.1 KB · Hit: 114

predator

80+ Silver
Benchmark gerçeği yansıtmıyor aradaki performans 2x'e yakın.

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
69,508
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Ekran Kartları ve İnternet Servis Sağlayıcıları
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
Baktığın site yanlış çünkü. Aralarında çok ciddi performans farkı var. Kanalda, sitede mis gibi inceleme yayınladık onları izlemeyip neden bu tarz şeylere yöneliyorsunuz?

Egemengnz2121

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
206
İsim
Egemen

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
69,508
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
Screenshot_1.jpg

JackieTR

80+ Bronze
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Baktığın site yanlış çünkü. Aralarında çok ciddi performans farkı var. Kanalda, sitede mis gibi inceleme yayınladık onları izlemeyip neden bu tarz şeylere yöneliyorsunuz?

Hocam zaten bu videonuzu izledim ve dediğiniz gibi aşırı açıklayıcı benim de aynı şekilde bahsettiğim şey de bu ön bellek kısımları neden azaltılıyor arttırılması gerekirken turbo desteğine geçip ön bellek kısıtlanıyor. Burası bana saçma geliyor biraz cahilliğime verebilirsiniz ama görünür de ben bu şekilde görüyorum. Yanlışım varsa cidden kusura bakmayın.

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
69,508
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
Hocam zaten bu videonuzu izledim ve dediğiniz gibi aşırı açıklayıcı benim de aynı şekilde bahsettiğim şey de bu ön bellek kısımları neden azaltılıyor arttırılması gerekirken turbo desteğine geçip ön bellek kısıtlanıyor. Burası bana saçma geliyor biraz cahilliğime verebilirsiniz ama görünür de ben bu şekilde görüyorum. Yanlışım varsa cidden kusura bakmayın.
Bunlar milyar dolarlık dev firmalar. Arkada dönen politikaları bizim bilmemiz mümkün değil. Örneğin, eğer cache artırmadan da performans artabiliyorsa cache artırmazlar, çünkü milyonlarca işlemci satıyorlar ve bu çok yüksek bir maliyet demek.

Bu arada 5600 ve 5600X arasında cache farkı yok zaten, 5500 ile karıştırıyorsunuz siz.

DerratiX

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
13,540
İsim
Eren
İlgilendiği Kategoriler
karışık
Instagram
@sshintori
Steam
shiori
Discord
poxy_
ekran kartina ve cozunurlugune gore degisir. Ekran kartin rx 550 falansa 4-5 oyun haric fps farki cok olmaz.
1664992061319.png

JackieTR

80+ Bronze
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Bunlar milyar dolarlık dev firmalar. Arkada dönen politikaları bizim bilmemiz mümkün değil. Örneğin, eğer cache artırmadan da performans artabiliyorsa cache artırmazlar, çünkü milyonlarca işlemci satıyorlar ve bu çok yüksek bir maliyet demek.

Bu arada 5600 ve 5600X arasında cache farkı yok zaten, 5500 ile karıştırıyorsunuz siz.
Doğrudur hocam dediğim gibi daha çok bilmedim şeyler var. Öyle uzaktan bakmakla olmuyor bazen en iyi bildiğimiz şeyler bile yanlış çıkabiliyor vaktinizi ayırıp açıkladınız için teşekkür ederim. Ve diğer arkadaşlar için de sadece orada hep o siteden bakardım benchmark sitesinden o beni yanılttı bundan sonra sağlam kaynaklar dan bakmak daha iyi olacak. Zaten yıllardır sizi takip ediyorum başka forum da da bulun muyorum seviliyorsun hocam. Rabbim sağlık sıhhat versin her zaman bunu da buraya ekliyim gerçekten şu ülkenin en baba en genç temsili insanlar dan birisin polemiğe hiç girmiyicem sadece benim gözüm de öylesin diyip konuyu kapatıyorum saygılarımla iyi forumlar. :)

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
69,508
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
Doğrudur hocam dediğim gibi daha çok bilmedim şeyler var. Öyle uzaktan bakmakla olmuyor bazen en iyi bildiğimiz şeyler bile yanlış çıkabiliyor vaktinizi ayırıp açıkladınız için teşekkür ederim. Ve diğer arkadaşlar için de sadece orada hep o siteden bakardım benchmark sitesinden o beni yanılttı bundan sonra sağlam kaynaklar dan bakmak daha iyi olacak. Zaten yıllardır sizi takip ediyorum başka forum da da bulun muyorum seviliyorsun hocam. Rabbim sağlık sıhhat versin her zaman bunu da buraya ekliyim gerçekten şu ülkenin en baba en genç temsili insanlar dan birisin polemiğe hiç girmiyicem sadece benim gözüm de öylesin diyip konuyu kapatıyorum saygılarımla iyi forumlar. :)
Estağfirullah, sorgulamak gerekiyor zaten. Böyle böyle öğreniliyor çoğu şey. Ha bu öyleymiş deyip geçerek insan bir şey öğrenemiyor.

JackieTR

80+ Bronze
Estağfirullah, sorgulamak gerekiyor zaten. Böyle böyle öğreniliyor çoğu şey. Ha bu öyleymiş deyip geçerek insan bir şey öğrenemiyor.
Doğru söylüyorsunuz hocam ama orada yazdığım son bir yazı vardı. Gerçekten dünya yı yönetenler sadece bizleri sömürmekle meşgul bunun açıklaması ve ya konuşulması yeri değil ama hayat böyle. Sistemin bir parçasıyız. Neyse konuyu saçma yerlere çekmeye başladım konu kilit. : )

belki de gerçekten sömürülmeye göz yumuyoruz. : )
: )

Status
Bu konu kilitlenmiştir.
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,046,719
Üyeler
166,072
Son üye
Reul