Çözüldü✓ Ryzen 5 7600x te Boşta 40°C yükte aniden 95°C görüyorum

parrot

80+
Reaksiyon skoru
6
Anakartta sorun olabileceğini düşündüğüm için garantiye yolladım. Geldikten sonra bazı bileşenlerin değiştiğini söylediler ama asıl sorunun anakarttan kaynaklanmadığını belirttiler. Diğer bileşenleri kontrol etmemi önerdiler. Kontrol ederken RAM’lerden birinin arızalı olduğunu fark ettim ve çıkardım.

Sonrasında işlemcinin boşta 60-70, oyunda ise 95 dereceye çıktığını gördüm. Termal macunu düzgün sürdüğüme emindim ama yine de 2 gün boyunca sorunu araştırmama rağmen çözemedim. Bilgisayarcıya götürdüm, sıvı soğutmanın yanlış monte edildiğini ve boşta 30-40 dereceye indirdiğini söyledi. Ancak oyun testinde (Valorant) yine 95 dereceyi gördüm. Bu kez kendisi ilgileneceğini söyleyip özür diledi. Bilgisayarı gece bırakmamı istedi, bıraktım ama çözebileceklerinden pek emin değilim.

Sizce sorun ne olabilir?

sistem
anakart:asus tuf b650m wifi
işlemci:ryzen 5 7600x
soğutma:msi coreliquid 240p
ram :Apacer Panther RGB 32GB (2x16GB) 6000MHz DDR5 CL40
ekran kartı:rx 6650xt

başlat kısmına güç planını düzenle yaz gelişmiş güç ayarlarını değiştiri seç orada işlemci güç yönetimi var.
En düşük işlemci durumu ve en yüksek işlemci durumu %100 Yani PC başlar başlamaz %100 güç ile başlıyor işlemci, oyun açınca 95 derecelere geliyor.
En yüksek işlemci durumunu 90 en düşük işlemci durumunu 65 civarlarında ayarla ısınma sorunu olmaz sabit 60-65 dereceler falan olur

başlat kısmına güç planını düzenle yaz gelişmiş güç ayarlarını değiştiri seç orada işlemci güç yönetimi var.
En düşük işlemci durumu ve en yüksek işlemci durumu %100 Yani PC başlar başlamaz %100 güç ile başlıyor işlemci, oyun açınca 95 derecelere geliyor.
En yüksek işlemci durumunu 90 en düşük işlemci durumunu 65 civarlarında ayarla ısınma sorunu olmaz sabit 60-65 dereceler falan olur
Ryzen Master üzerinden ECO moduna almıştım ama yine de sıcaklık düşmemişti, bu yüzden sorunun onunla alakalı olduğunu pek sanmıyorum.
Yine de bilgisayarcı sorunu çözemezse, bu yöntemi de denerim. Teşekkür ederim.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Sogutucunuz nedir
Aslında yukarıda belirtmiştim ama yine de söyleyeyim, soğutucum MSI MAG CoreLiquid 240R.

Ryzen Master üzerinden ECO moduna almıştım ama yine de sıcaklık düşmemişti, bu yüzden sorunun onunla alakalı olduğunu pek sanmıyorum.
Yine de bilgisayarcı sorunu çözemezse, bu yöntemi de denerim. Teşekkür ederim.

Aslında yukarıda belirtmiştim ama yine de söyleyeyim, soğutucum MSI MAG CoreLiquid 240R.
Hocam farklı forumlara baktığım zaman aynı sorunu yaşayan o kadar çok kişi var ki AMD min x ibareli işlemcileri hep böyleydi zaten 5600 ile 5600x arasındaki sıcaklık farklarını görmüştük fakat şunu yazmışlar hocam işlemci daha iyi performans göstermek için kendi turbo ghzinin üstüne çıkıyor buda güç tüketimini arttırıyor haliyle ondan kaynaklanabilir

Muhtelemen sıvı soğutucu yanlış takıldı vidaları sıkılmadı veya etiketi çıkartılmadı

Yani bu sıcaklıklara çıkmasını istemiyorsak perofrmanstan kısmak gerekiyor galiba fakat
Arkadaşların dediği belkide sadece yanlış montaj hatasıdır

Hocam farklı forumlara baktığım zaman aynı sorunu yaşayan o kadar çok kişi var ki AMD min x ibareli işlemcileri hep böyleydi zaten 5600 ile 5600x arasındaki sıcaklık farklarını görmüştük fakat şunu yazmışlar hocam işlemci daha iyi performans göstermek için kendi turbo ghzinin üstüne çıkıyor buda güç tüketimini arttırıyor haliyle ondan kaynaklanabilir
Evet hocam, sıcaklığın bir anda 10-15 derece artması AMD'nin işleri hızlıca bitirebilmek için işlemciyi turbo GHz'e çıkarmasından kaynaklanıyor. Bu, AMD işlemcilerde oldukça yaygın bir durum.

Fakat oyun içindeyken sıcaklıkların normal şartlarda 70°C bandında seyretmesi gerekiyor. Bu yüzden bu kadar yüksek sıcaklıklar normal değil bence.

Muhtelemen sıvı soğutucu yanlış takıldı vidaları sıkılmadı veya etiketi çıkartılmadı
Etiketi ilk geldiğinde ben çıkardım, yani o konuda sorun yok.
Bilgisayarcının dediğine göre muhtemelen sıvı soğutucu yanlış takılmış, ya vidaları tam sıkılmamış ya da etiketi çıkartılmamış olabilir diye düşünmüş. Montajı yeniden yaptıktan sonra boşta sıcaklık 40°C civarına düştü ama oyunlarda işlemci hâlâ 100°C'ye kadar çıkıyor.

Yani hocam oyuna göre değişebilir hangi oyunda 95 derece gördünüz

montajı kendin mi yaptın

montajı kendin mi yaptın
İncehesap'tan aldım, ilk geldiğinde de ısınma sorunu vardı ama sıvı soğutucunun etiketini çıkarmamışlardı. Anakartı garantiye yolladıktan sonra montajı kendim yaptım, bilişim teknolojileri okuduğum için bu konularda bilgim var ama yine de sorunu çözemediğim için yardım edebilecek bir çözüm arıyorum.

İncehesap'tan aldım, ilk geldiğinde de ısınma sorunu vardı ama sıvı soğutucunun etiketini çıkarmamışlardı. Anakartı garantiye yolladıktan sonra montajı kendim yaptım, bilişim teknolojileri okuduğum için bu konularda bilgim var ama yine de sorunu çözemediğim için yardım edebilecek bir çözüm arıyorum.
soğutucunuzun montajını yanlış yapmadınız diyorsunuz oo zaman şunu sorim sıvı soğutmanızın pompası bozuk mu veya bi hata varmı

Geri