Neler Yeni

Satın Aldığım Toplama Bilgisayar İle İlgili Bazı Sorunlar ve Aklıma Takılanlar

kronosw

80+
Merhaba
Konuya girmeden önce bilgisayar özelliklerini paylaşmak istiyorum. Belirtmediğim veya yeterince net belirtmediğim bir durum var ise lütfen yazın.

Bilgisayar Özellikleri

İşlemci : AMD Ryzen 9 7950X 4.5GHz 64MB Önbellek

Ekran Kartı : MSI GeForce RTX 3070 GAMING Z TRIO 8GB GDDR6 256 Bit

Anakart : MSI MAG B650M MORTAR WIFI 6600MHz(OC) DDR5 Soket AM5

Ram : GSKILL 32GB (2x16GB) Trident Z5 Neo 6000MHz CL30 DDR5

SSD : SAMSUNG 1TB 980 PRO PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD (7000MB Okuma / 5000MB Yazma)

2. SSD : Samsung 970 EVO Plus NVMe M.2, 2 TB SSD, 3.500 MB/sn Okuma, 3.300 MB/sn Yazma

Sıvı Soğutucu : Cooler Master MasterLiquid ML360 ILLUSION RGB 360mm

Güç Kaynağı : Thermaltake Toughpower PF1 850W 80+ PLATINUM

-----

Merhaba

Bilgisayarımı alalı iki yıl olacak ve garantisi bitmeden önce aklıma takılan bazı durumları sizlere sormak, bilgi ve fikir almak istiyorum.

Bilinen bir teknoloji mağazasının internet sitesi üzerinden parça parça kendim toplama bir bilgisayar satın aldım. Satın aldıktan birkaç ay sonra kasamdan rahatsız edici, normal olmayan ses gelmeye başladı. Kasayı sürekli alıp satın aldığım yere götürdüm bu şekilde yaklaşık 2-3 defa aynı durum oldu. Her seferinde işlemci soğutucusu ile ilgili bir sorun yaşanmıştı. İlkinde soğutucu (GIGABYTE AORUS WATERFORCE 360 ARGB) direkt piyasada bulunmadığı için Cooler Master ML 360 soğutucusu ile değiştirildi. Bu soğutucu da çok bilinen bir soğutucu olmasına rağmen birkaç ay sonra ses çıkardığı için tekrar götürdüğümde yine değişimi yapıldı.

En son götürme sebebim ise soğutucu için götürdükten sonra kasamı teslim aldığımda BIOS ayarları sıfırlanmış. Ramleri 6000 MHZ’ye çektiğimde uzunca bir süre beklememe rağmen ve defalarca kapat aç yapmama rağmen bilgisayara görüntü gelmiyordu. Bu sebeple kasamı tekrardan son defa olması umuduyla götürdüm bu sefer ramler yenisiyle değiştirildi buna ek olarak işlemcide de bir sorun görülmüş ve o da yenisiyle değiştirildi.

Şu ana kadar çok fazla sorun yaşandığı için ve zamanında çoğu son model iyi parçalar olması sebebiyle garantisi bitmeden ne yapabilirim ne edebilirim diye sizlere danışmak istiyorum.

1-) Şu anki soğutucum ile ilgili bir sorun olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Bazı oyunlara girdiğimde kasadan yine ses geliyor sanırsam soğutucu sadece oyuna girildiği için sıcaklığı düşürmek amacıyla şekilde çalışıyor ama bundan nasıl emin olabilirim?

2-). Kasamı teslim aldığım zamandan bu yana yani yaklaşık 5 aydır garip olan ve sorun diye adlandırabileceğim şeyler ilk paylaştığım resimde gördüğünüz şekilde iki ekranımda da bu şekilde mavi siyah kareler belirdi. Yanlış hatırlamıyorsam test amaçlı LoL’e girmiştim özel oyun kurup çıkmıştım ve çıktığımda durum bu şekildeydi. Bunlar neden olmuş olabilir? Bilgisayarda gerekli driver ve güncellemelleri aldıktan sonra belki o gün belki birkaç gün içerisinde olmuştur. O günden beri bir kere de mavi ekran hatası dışında buna benzer farklı bir sorun olmadı.

3-). İşlemcimin gerçekten değiştirilip yenisinin takıldığına nasıl anlayabilirim? Eski ve yeni kutusu var fakat takılan işlemci yeni mi bilmiyorum. Soğutucuyu da sökmek istemiyorum bir sorun çıkmaması için tekrardan farklı bir yol var mı bunu öğrenebileceğimiz?

4-). İki adet M2 SSD kullanıyorum kasayı götür getir yaparken daha sonradan aldığım 2. M2 SSD’yi çıkarıp ayırdığımda gördüm bu durumu 2. Resimde görebilirsiniz. M2 SSD sanki kasanın içindeki sıcaklıktan dolayı böyle ter nem vb. bir şeye benziyor. Sormak istediğim iki soru var. Bunun SSD’ye veya bilgisayara herhangi bir zararı var mı? Normal Bir durum mu?

5-). Bu kadar çok sorun yaşayınca biraz paranoyak oldum arada görev yöneticisini açıp bakıyorum öyle göze batan bir durum var mı diye bazen Ram kullanımı gereksiz yüksek bir şekilde başlıyor yani bilgisayarda herhangi bir program oyun vb. bir şey açık değilken 14 GB ram kullanımı oluyor. Yeniden başladığımda bu durum düzeliyor.

Aynı şekilde 3 farklı tarayıcı üzerinden toplamda 55 sekme açıkken arka planda Steam, Kaspersky virüs programı açıkken ram kullanımı 12,4 /31,2 GB - %40 oranında oluyor

6-). Genel olarak gördüğüm kadarıyla hatta belki de yalnızca sol ekranımda yani ikinci ekranımda olan bir durum anlık olarak ekranın yanıp sönmesi gibi bir durum bu neden kaynaklanıyor olabilir? Sizce ciddi bir sorun mu?

7-). Birkaç kişiden güç kaynağımın yetersiz olduğuna dair bir şey duymuştum ama güç kaynağı ile ilgili bir sorun olması beslememe vs. bir durum olması mümkün mü?

Ek olarak bir gün boyunca Mount & Blade Bannerlord'da karakteri bir şehrin yoğun olduğu bir yere götürüp orada bütün bir gece açık bıraktım. Bununla alakalı bir ekran görüntüsü almışım, paylaşmak istedim.

Ekler

• Resim1.jpeg
    Resim1.jpeg
    205.9 KB · Hit: 26
  • Resim2.jpeg
    Resim2.jpeg
    127.3 KB · Hit: 25
  • bannerlord.jpg
    bannerlord.jpg
    126.5 KB · Hit: 23
  • resim3.jpg
    resim3.jpg
    552.3 KB · Hit: 22

Bukr3j

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
422
İsim
Ayberk SOKUL
Bilgisayar bakımınızı en son ne zaman yaptınız? Termal macun değişimi, kasa içi toz temizliği, fan ve toz filtre temizlikleri vs. Driverlarınız güncel mi?

kronosw

80+
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Yaklaşık 6 ay kadar önce yaptım. Termal macun değişimi yapmadım. İşlemci ve işlemci soğutucusu değiştiği için gerek duymadım.

Bukr3j

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
422
İsim
Ayberk SOKUL
1) Termal macunu değiştirmeniz gerekebilir.
2) Ekran kartı driverlarını güncellemeniz gerekiyor olabilir.
3) İşlemcinizi yükselttiğinizi, bilgisayarcıdan vs. montaj işlemi yaptırdığınızı varsayarak cevap veriyorum; aygıt yöneticisinden işlemcinizi görebilirsiniz. Aynı zaman sistem hakkında bölümünde de börebiliyorsunuz.
4) İkinci görseldeki termal macunda M.2 SSD'nin izi olması iyi bir şey, termal macun işini iyi yapabilecek kadar yakın demek.
5) Format zamanınız gelmiş gibi görünüyor. Şahsen Tiny10/Tiny11 öneririm. Chris Titus'un Windows Ultimate Utility adlı Windows şeyinin (ne dendiğini unuttum 🤡) içinde olan MicroWin builder'ıda kullanabilirsiniz. Bu dediklerim Windows'unuzun reklamsız ve Edge'siz olmasını sağlıyor. Gereksiz bütün Windows uygulamarı bilgisayarınızda yüklü gelmiyor. Ek olarak Windows Defender aslında gayet yeterli bir antivirüs, ne indirdiğinizden eminseniz ekstra bir uygulama kullanmak zorunda değilsiniz.
6) 2. sorunun aynısı.
7) Ekran kartınızın tavsiye edilen güç kaynağı 650W. Sorunun güç kaynağından kaynaklandığını düşünmüyorum.

Gurkanpiro

80+ Gold
bı termal bakımları yaptırın yada yapın acık bırakmanız bıraz sacma olmus bı furmark testı yapsaydınız olay cozulurdu

kronosw

80+
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
1) Termal macunu değiştirmeniz gerekebilir.
2) Ekran kartı driverlarını güncellemeniz gerekiyor olabilir.
3) İşlemcinizi yükselttiğinizi, bilgisayarcıdan vs. montaj işlemi yaptırdığınızı varsayarak cevap veriyorum; aygıt yöneticisinden işlemcinizi görebilirsiniz. Aynı zaman sistem hakkında bölümünde de börebiliyorsunuz.
4) İkinci görseldeki termal macunda M.2 SSD'nin izi olması iyi bir şey, termal macun işini iyi yapabilecek kadar yakın demek.
5) Format zamanınız gelmiş gibi görünüyor. Şahsen Tiny10/Tiny11 öneririm. Chris Titus'un Windows Ultimate Utility adlı Windows şeyinin (ne dendiğini unuttum 🤡) içinde olan MicroWin builder'ıda kullanabilirsiniz. Bu dediklerim Windows'unuzun reklamsız ve Edge'siz olmasını sağlıyor. Gereksiz bütün Windows uygulamarı bilgisayarınızda yüklü gelmiyor. Ek olarak Windows Defender aslında gayet yeterli bir antivirüs, ne indirdiğinizden eminseniz ekstra bir uygulama kullanmak zorunda değilsiniz.
6) 2. sorunun aynısı.
7) Ekran kartınızın tavsiye edilen güç kaynağı 650W. Sorunun güç kaynağından kaynaklandığını düşünmüyorum.
1. Durum ile ilgili termal macun oldukça yeni sayılır coil whine denen sese çok benziyor sanırsam onun da bir zararı yok yani bazı oyunlara girerken kasadan bu bahsettiğim ses çıkıyor bazı oyunlara girdiğimde çıkmıyor oyunun zorlaması gerekiyor sanırsam
2). Ekran kartım o zaman günceldi aslında ama yine de oldu böyle bir durum servise göndermelik bir durum olabilir mi sizce
3-). İşlemcim aynı işlemci sadece bir sorun olduğu için değişimi yapılmış ama gerçekten yenisi mi takıldı bunu merak ettim ama kontrol edilebilecek bir şey yok sanırsam direkt kasayı açıp bakmak lazım
Diğer cevaplarınız için teşekkür ederim
Mesaj otomatik birleştirildi:

bı termal bakımları yaptırın yada yapın acık bırakmanız bıraz sacma olmus bı furmark testı yapsaydınız olay cozulurdu
Cinebench ve furmark testlerini de yaptım birkaç defa yaklaşık en az 20 30 dakika açık kalacak şekilde isterseniz tekrar yapıp sonuçları paylaşabilirim yanlış hatırlamıyorsam internette bu özellikleri kullanan kişilerle hemen hemen yakın sonuçlar vardı oda sıcaklığı kullanılan soğutucu vs gibi bir çok durumda etki ediyormuş o puanlara duyduğum kadarıyla o yüzden çok sorun etmedim

Bukr3j

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
422
İsim
Ayberk SOKUL
1. Durum ile ilgili termal macun oldukça yeni sayılır coil whine denen sese çok benziyor sanırsam onun da bir zararı yok yani bazı oyunlara girerken kasadan bu bahsettiğim ses çıkıyor bazı oyunlara girdiğimde çıkmıyor oyunun zorlaması gerekiyor sanırsam
2). Ekran kartım o zaman günceldi aslında ama yine de oldu böyle bir durum servise göndermelik bir durum olabilir mi sizce
3-). İşlemcim aynı işlemci sadece bir sorun olduğu için değişimi yapılmış ama gerçekten yenisi mi takıldı bunu merak ettim ama kontrol edilebilecek bir şey yok sanırsam direkt kasayı açıp bakmak lazım
Diğer cevaplarınız için teşekkür ederim
Mesaj otomatik birleştirildi:

Cinebench ve furmark testlerini de yaptım birkaç defa yaklaşık en az 20 30 dakika açık kalacak şekilde isterseniz tekrar yapıp sonuçları paylaşabilirim yanlış hatırlamıyorsam internette bu özellikleri kullanan kişilerle hemen hemen yakın sonuçlar vardı oda sıcaklığı kullanılan soğutucu vs gibi bir çok durumda etki ediyormuş o puanlara duyduğum kadarıyla o yüzden çok sorun etmedim
1) Garantisi devam ediyorsa garantiye gönderebilirsiniz.
2) "O zaman" derken ne zaman? 3 ay falan önce mi?
3) İşlemci aynı model ile değiştirildiyse fark etmeniz imkansıza yakın, önceki modelinizin seri numarasını bilmeniz gerekmekte.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,010,937
Üyeler
160,165
Son üye
biromursurer
Top Bottom