Arkadaşlar yaklaşık 5 6 yıldır sigara içiyorum ve bırakmak istiyorum ama başarabilme konusunda korkuyorum günde 3 paket rahat sigara içiyorum sağlık açısından önemli ama maddi açıdanda benim için büyük bir artış olacak bu acaba deneyen ve bırakabilen var mı aranızda doktorlar gerçekten bu konuda önemli bir etken mi yoksa kendi kafamızda birden mi bitiyor
Dostum başkalarının bırakma hikayesi sana gaz verebilir. Onlar bıraktı bende bırakırım diyebilirsin lakin bu yolda problem yaşayacak olan sensin. Kimse, sana bu gireceğin yolda zorlanmalarını hafifletemez. O yüzden bırakabilir miyim modundan çıkıp bunu nasıl bırakırım sorularını sor. Bu şekilde probleme çözüm yolu üretmeye başlar, kafanı çalıştırmış olursun. Diğer türlü direk pes etmiş oluyorsun. Ve en önemlisi BAŞLA.
3 paket sigara çok fazla, bana kalırsa 1 tanesi bile fazla. Bu yüzden birden bırakırsan vücudunu strese sokarsın. Bende sedef var, bi ara beslenmemi değiştirdim. Tek öğüne geçtim sedefim arttı. Doktora sorduğum da vücudu strese sokmuş olabilirsin demişti. Stres dediğim şey kafaya takmaktan ibaret değil. 1 yıl boyunca her gün yediğin bir dilim baklavayı yemediğinde de vücut strese girebilir demişti doktor. Onu yemediğinde kafaya takmamış olabilirsin ama vücut içindeki hücreler, o bir dilim baklavayı bekliyor. Yani alışkanlık.
Benim fikrim birden değilde azaltarak bırak hem özgüvenin de artar bu şekilde. Kendine bir zaman çiz. Ve kendi planını koy ortaya. Asla yapamayacağın hedefleri koyma. Küçük küçük hedefler koy ki başardığını gör ve ona inan. Örnek vermek gerekirse pakette 20 tane var sanırım. Şu andan itibaren 30 gün boyunca 59 tane iç. 31. gün geldiğinde 57 tane içmeye başla . 61. gün geldiğinde 54 tane içmeye başla. Yavaş yavaş vücudunu değişime alıştır. (Ne kadar doğrudur bilmiyorum , bir yiyeceğe alerjisi olan insana o yiyeceği küçük küçük vererek vücudu alıştırmakmış tedavisi) Ve buna ihtiyacının olmadığını inandır. Beynine inandırabilirsen, bırak bu şekilde bırakmayı 1 günde bile bırakabilirsin. Ama bizim bunda pratiğimiz olmadığı için daha doğrusu neye karar verdiysek genel de yarıda bıraktığımız için kolay olmuyor bunu yapabilmek.
İnsanın doğası gereği bir şeyleri birden yaparsan çok farklı tepki veriyor vücut yada zorlandığımız anda bırakmaya başlıyoruz. Spor yapmak gibi, hızlı giriyoruz ve hemen sönüyoruz. Sonuçta bir anda günde 3 paket sigara içmeye başlamadığın gibi bir anda da hepsini bırakamazsın (istisnalar var tabi. ). Alışkanlığın var çünkü. Ne olursa olsun kendine çizmiş olduğun yoldan sapma. Çünkü saptığında, şöyle oluyor. Ne de olsa tekrar başlarım , daha önce nasıl yaptıysam yine yaparım ama olmuyor işte.
Ne karar verdiysen, o kararın için adım atmaya başla.
Normalde çok gergin birisiyim örnek verecek olursam günde 3 tane ilaç kullanmak zorunda kalıyorum sigarayıda bırakırsam kendimi tamamen kaybetmekten korkuyorum sizce sigara bırakınca sinirlenme efsanesi gerçek mi çünkü bende istiyorum bırakmayı kendimde rahatsız oluyorum artık prof hentbol oyuncusuydum onu bile bırakmak zorunda kaldım bu yüzden çevremde olan insanlara zarar vermemek için kendime zarar veriyorum kısaca anlatmak gerekirse
Sigara içtiğinde nikotin, vücutta dopamin salgılamasını sağlar. Bu dopamin de beyne haz verir. Ve seni gevşetir. Sürekli içtikçe, daha fazla dopamin salgılanmaya başlar. Bu ise az miktardaki dopamin ile haz almanı engellemeye başlar. Çünkü beyin için normal dopamin seviyesi sıradan hale gelmiştir. Nasıl ilk defa dinlediğimiz müzik hoş gelir ama sürekli dinledikten sonra aynı hazzı vermez. Bu da böyle. Daha fazla dopamin demek daha fazla haz anlamına gelmiyor. Senin az dopaminden aldığın haz ile daha fazla dopaminden aldığın haz aynı derece olmaya başlıyor. Bu da daha fazla sigara içmene sebep oluyor. Çünkü sana haz veren dopamin miktarını yakalayabilesin.
Sigarayı bırakmaya başladığın zaman beyin dopamin istiyecek, dopamini artıran şeyde nikotin olduğu için ve vücuda gelmediğinden vucüt strese girecek. Vücuttaki stres modu aslında "ya savaş ya sıvış " (bkz:
) modudur. Sen kendinden kaçamadığın için veya savaşamadığın için de etrafındakilerle savaşmaya başlarsın. Yani pireyi deve yaparsın. Bu yüzden de birden bırakman demek kayanın altında kalmak gibi bir şey. Vücuda çok büyük bir yük vermiş oluyorsun. Ama bunlar seni yıldırmasın. Bunun için de yavaş yavaş o an ki değişimi vücuda alıştıra alıştıra bırak. Yukarıda dediğim gibi 1 günde 3 paket içmeye başlamadığın gibi yarın sigaradan tamamen kurtulmayı da bekleme.
İnşallah İçmediğin bir güne uyandığını da burdan bize anlatırsın.
Vesselam.