Atatürk ile Abdulhamit karşılaşsaydı
---
**Sahne:** Dolmabahçe Sarayı'nın büyük salonunda, karşılıklı oturan Sultan II. Abdülhamid ve Mustafa Kemal Atatürk...
**Abdülhamid:** (Sessizce düşüncelere dalmış, Mustafa Kemal'e bakar) Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun gidişatını değiştirecek bir yol bulduğunuzu duydum. Nedir bu yol?
**Mustafa Kemal:** (Kararlılıkla) Sultanım, halkın iradesine dayalı, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu bir cumhuriyet kurmak istiyorum. Osmanlı'yı modernleştirme çabalarınız takdire şayan; ancak, bu devrimi gerçekleştirmek için yeni bir düzen gerektiğine inanıyorum.
**Abdülhamid:** (Kaşlarını çatar) Cumhuriyet mi? Peki ya Osmanlı'nın asırlık gelenekleri ve İslam'ın rehberliği? Halk bu değişimi nasıl karşılar?
**Mustafa Kemal:** (Sakin ve güvenle) Osmanlı'nın köklü tarihi ve dini değerleri saygıyı hak ediyor. Ancak, çağın gerekliliklerine ayak uydurmak, halkın refahını artırmak ve bağımsız bir devlet kurmak için bu adımı atmamız gerekiyor. Eğitimde, ekonomide ve hukukta köklü reformlar yaparak ilerleyebiliriz.
**Abdülhamid:** (Düşünceli bir ifadeyle) Gerçekten büyük bir cesaret örneği sergiliyorsunuz. Ancak bu yolda karşılaşacağınız engelleri aşmak kolay olmayacak, Paşa.
**Mustafa Kemal:** (Kararlılıkla) Zorlukların farkındayım, Sultanım. Ancak halkımızın özgürlük ve bağımsızlık arzusuyla birleşerek, bu mücadeleyi kazanacağımıza inanıyorum.
**Abdülhamid:** (İç çekerek) Peki, Mustafa Kemal. Umuyorum ki, bu yeni düzen, halkımızın huzuru ve mutluluğu için gerekli olan dönüşümü sağlar.
---
İşte buyrun hocam