Neler Yeni

Sizce Kuran değiştirildi mi?

DonanımFikir

2025 Artık Sen Hoşgel
Moderatör
En İyi Cevap
10
Dahası  
Reaksiyon skoru
36,805
İsim
Selimhan
İlgilendiği Kategoriler
SıcakFırsatlar Bilgisayar Toplama Konu Dışı
Steam
#Samsunlu
Değiştirildiğini pek düşünmüyorum.
Yani o zamanki Peygamberler ve o zamanki Arabistan da etkili Kur'an da. Ve zaten de Arabistan ülkesinde ve Peygamberimize indirilmiş bir kitap.

BobMarleyFaruk

80+ Bronze
Mantıklısı böyle zaten. Arapça okuyanlar neden sadece Arapça okuyor, anlamıyorum..

Saçmalıktan başka bir şey değil. Ben burada günah işlesem mesela, seni ilgilendirir mi? Sana günah yazılır mı? Senin ne günahın olabilir ki? Akıl kârı değil yemin ediyorum.

Biliyorum dostum.
hocam 1.500 yıl önceki yazılmış bir din saçma gelebilir zaten gayet normal

GorkemL

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
28
İsim
Görkem Lale
yazıyı okudumda bulundu diyor sadece günümüzdekiyle aynımıymış, öyle bişey yazmıyor, yaziyosa da ben göremedim
Mesaj otomatik birleştirildi:

birde bir şey daha soracağım, müslümanlara göre incil değiştirilmiş hristiyanlara göre değiştirilmemiş. hangi taraf yanlış bilgi veriyor sonuçta dünyada müslümanlardan çok hristiyan var ve iki din birbiriyle çelişiyor.
kuran değiştirilmemişse, kuranda incil değişmiştir diyor. neden hala hristiyan olan insanlar bukadar fazla var. iki taraftan biri yalan söylüyor olmak zorunda değilmi?
(yanlış bilgi verdiysem düzeltin lütfen)
hıristiyanlara göre değiştirilmemiş olsa piyasada yüzlerce İncil gezmezdi. şiiler, sünniler aklına ne geliyorsa aynı kuranı savunurlar. İncelenip karbon 14 methodu yapılan bütün Kuranlar, peygamber efendimizin okuduğu ayetleri yazıya geçiren sahabilerin ve sonrasında da çoğaltanların basit imla hataları dışında %100 aynıdır. Tek bir bütün Kuranın o zamanın şartlarıyla yapılması, saklanması ve okunması sıkıntılı olacağından fasikül fasikül yazılmış ve taşınmıştır. Zira deri hafif bir malzeme değil. Mesela iki sahabi birer cüzlük(20 sayfa) kuran parçalarını dönüşümlü olarak okuyorlardır. Emeviler kuranı değiştirdi diyenler var. Eğer emeviler Kuran'ı değiştirselerdi siyasi rekabet içinde oldukları Abbasiler bunu siyasi bir koz olarak kullanırlardı. Eğer şüpheyle yaklaşıyorsan bu duruma bir sürü hafızın olduğunu da unutmamak lazım, çoğunluk değiştirmek istese bile bize gürültüsü gelirdi. En küçük gürültüler bile geldiğinden bunu diyebiliyoruz, şu an tartışma konusu olan şeyler bize ulaştı mesela muhtevalarına rağmen.
Size şu anda okumakta olduğum Peygamberliğin İspatı kitabını öneririm. Bir tıp doktoru olan Altay Cem Meriç'tir yazarı ki youtube kanalı da mevcut bakabilirsiniz. Çok akılcı içerikler üretiyor kanımca.
Mesaj otomatik birleştirildi:

hocam 1.500 yıl önceki yazılmış bir din saçma gelebilir zaten gayet normal
tarihsel metinleri inceleme kriterin nedir? Eline fotoğrafının veya videosunun düşmesi mi?

CVaRy

80+
Vay Be, 2022 de açılan bir konu halen tartışılıyor. Kendi fikrimi de söyleyeyim. Değiştirilmedi bence.

Enver Paşa

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
13,223
İsim
Stanker
İlgilendiği Kategoriler
Tarih, Siyaset
Kuran ve İncil değişmedi. (Tevratı bilmiyorum.) İçerikleri ve anlatılmak istenen aynı. Değiştirilse bile hak olmaya devam edecek Kuran.

GorkemL

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
28
İsim
Görkem Lale
Ben piyasada yüzlerce İncil hiç görmedim hangi piyasadan baktınız? Şu dinleri yeterince iyi bilmeden eleştirme işini bırakın lütfen
Merhaba. Şöyle ki buradaki kasıt şu videodaki örneğe benzer:
Bu videoda bir Müslüman, dini bir yayına (Hristiyan) bağlanıp İncil'den bazı ayetler okuyor. Habire yayından falan atıyorlar Müslümanı. Sonra programı sunan kişi "Bu ayetler yanlış. Eğer bizim İncilimizi alırsanız daha doğru bir kaynak elde edersiniz." tarzı bir şey diyor. Benim buradan anladığım işin içinde yayınevi mantığı olduğudur.
İkinci olarak da "piyasada" demek hata olmuş öncelikle onu düzelteyim. Apokrif inciller var. Şu linkte mesela:
bahsetmiş apokrif ve kanonik incillerden.
Piyasada ibaresi ilk bahsettiğim örnek için (yayınevi mantığı) uygun olmakta. Ama ikinci dediğim günümüze ulaşsalar da kabul edilmeyip uydurma sayıldığı için "piyasada" ibaresine uymamaktadır.
Dipnot:
Eğer haşa Peygamber Kuran'ı kendi yazsaydı bilmesi gereken her satırında bir kaynak ismi olan "9 sayfalık" bir döküman vardı. Onu bulamadım o yüzden dipnot olarak kalsın.

Dahası  
Reaksiyon skoru
1,823
İsim
Doruk
Merhaba. Şöyle ki buradaki kasıt şu videodaki örneğe benzer:
Bu videoda bir Müslüman, dini bir yayına (Hristiyan) bağlanıp İncil'den bazı ayetler okuyor. Habire yayından falan atıyorlar Müslümanı. Sonra programı sunan kişi "Bu ayetler yanlış. Eğer bizim İncilimizi alırsanız daha doğru bir kaynak elde edersiniz." tarzı bir şey diyor. Benim buradan anladığım işin içinde yayınevi mantığı olduğudur.
İkinci olarak da "piyasada" demek hata olmuş öncelikle onu düzelteyim. Apokrif inciller var. Şu linkte mesela:
bahsetmiş apokrif ve kanonik incillerden.
Piyasada ibaresi ilk bahsettiğim örnek için (yayınevi mantığı) uygun olmakta. Ama ikinci dediğim günümüze ulaşsalar da kabul edilmeyip uydurma sayıldığı için "piyasada" ibaresine uymamaktadır.
Dipnot:
Eğer haşa Peygamber Kuran'ı kendi yazsaydı bilmesi gereken her satırında bir kaynak ismi olan "9 sayfalık" bir döküman vardı. Onu bulamadım o yüzden dipnot olarak kalsın.
Hocam öncelikle teşekkürler kaynaklarla agrümanlarla düşüncenizi savunduğunuz için ben biraz agresif çıkmışım malum Türkiye’de kanonik olan Matta Yuhanna gibi bölümlere bile farklı inciller diye bakılıyor.

Öncelikle videodaki arkadaş “İsa tanrı değildir” dedikten sonra sadece 20 saniye falan katlanabildim. Çok yüksek ihtimalle din hakkında hiçbir bilgisi yok arkadaşın ya da çok sapkın inançlara sahip devamını izlemediğimden yorum yapamayacağım kesin olarak. İsa Tanrıdır. Tanrı olduğu kadar da insandır. 3’lü birlik taa ilk konsül olan İznik Konsülünde onaylanmıştır. Yehowa Şahitleri gibi sapkın inançlarsa yıllar sonra bunu reddedip kendi kitaplarını yazmışlardır.

GorkemL

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
28
İsim
Görkem Lale
He buldum. Dipnot diye yazmıştım ya önceki mesajımın en altına. Almanca bilmiyorum ben de ama anlaşılıyor belge. Dillere ayrılmış, her satırda da Kuran'ın bir insan tarafından yazılması için gereken kaynaklar var.
Buyrun:
Hocam öncelikle teşekkürler kaynaklarla agrümanlarla düşüncenizi savunduğunuz için ben biraz agresif çıkmışım malum Türkiye’de kanonik olan Matta Yuhanna gibi bölümlere bile farklı inciller diye bakılıyor.

Öncelikle videodaki arkadaş “İsa tanrı değildir” dedikten sonra sadece 20 saniye falan katlanabildim. Çok yüksek ihtimalle din hakkında hiçbir bilgisi yok arkadaşın ya da çok sapkın inançlara sahip devamını izlemediğimden yorum yapamayacağım kesin olarak. İsa Tanrıdır. Tanrı olduğu kadar da insandır. 3’lü birlik taa ilk konsül olan İznik Konsülünde onaylanmıştır. Yehowa Şahitleri gibi sapkın inançlarsa yıllar sonra bunu reddedip kendi kitaplarını yazmışlardır.

BenRoboTdeğilİm

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,326
İsim
BenRoboTdeğilİm
kuran kadar güçlü elimize ulaşan bir metin yok müslüman olmakla alakası yok bunu kabul etmek zorundasın gibi bir şey

Top Bottom