Bu meditasyonu yaptım. Bu aralar biraz depresifim, bipoların duygulanım dalgalanması sebebiyle olabilir. Bu meditasyonu az önce yaptım ve inanılmaz bir huzur hissettim cidden. Akabinde namaz kılmam ve Kur'an okumam da 2 sayfa -bütünsel oldu.
Meditasyon, sizin gözlemci olduğunuz, doğa ile yaşamın sizle bir olduğu ve aynı zamanda doğa ve yaşamın sizin içinizde olduğu gibi metaforlar içermekte. Ama vurucu noktası kalp odağı. Kalp sekansında daha da huzurla doluyorsunuz.
Meditasyonu herkes yapabilir. Fakat Müslüman iseniz aşkın olana, Rab'a, Allah'a ulaşma arzusunda, O'nu hissetme bilincinde yaparsanız çok farklı bir his yaşıyorsunuz.
Meditasyonun işe yaraması için şunlara dikkat etmenizi öneririm:
- Sakin bir yere geçin
- Rahat bir pozisyonunda olun
- Nefesinizi düzenli bir ritimde tutun ve odaklanın
- Düşünce ve duygularınızı bastırmayın, zihninizin sanki vahşi bir at gibi düzlükte koştururmuşçasına serbestçe hareket ettiğini, bazen de odağınızın nefesinizde olduğunu fark edin
- Görselleştirmeye önem verin, imgelemede hayal ettiğiniz şeyleri olabildiğince detaylandırın, sadece görüntüsel değil, işitsel kokusal dokunsal olarak da hayal edin
- Telkinleri dikkate alın
- Adamın tekrar edin dediği cümlelere ciddiyete alarak özneleşerek tekrar edin
- Kalbinize odaklanın ve kalp odaklı bir deneyim yaşayın
Meditasyonun adının sufi olması dini bir boyutta imiş gibi sanılmasına neden olabilir ama aslında meditasyonun temelinde 3.kuşak BDT terapi ekolü olan ACT yani kabul ve kararlılık terapisinin kabul kısmı yatıyor. ACT'da da mindfulness egzersizleri bolca yapılır.
Sadece bu meditasyon biraz daha maneviyat içeriyor. Bu açıklamayı yapmamın sebebi aslında, bir kesimin dini görüp basite indirgeyebileceği ihtimali. Ama aslında bilimsel olarak da destekli bir meditasyon.