Neler Yeni

Çözüldü✓ TT Water 3.0 Pompa fan hızı kontrolü zararlı mı ?

metehan44

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
322
İsim
mede
Merhaba arkadaşlar. Thermaltake Water 3.0 240MM sıvı soğutma kullanıyorum. Anakartım pompa desteklemediğinden normal pwm fan girişinden pompayı kullanıyorum. Fan portunu dc yapınca pompa hızı değişiyor ve sessizleşiyor. PWM mod olunca sürekli son hız çalışıyor pompa ve beraberinde titreşim ve ses getiriyor. Dc modda kullanmam pompanın ömrünü kısaltır mı veya bir zararı olur mu ? Teşekkürler.

metehan44

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
322
İsim
mede
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Son düzenleme:

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
69,341
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Ekran Kartları ve İnternet Servis Sağlayıcıları
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
Sorun olacağını sanmıyorum. PWM modda ayarlanmamasının sebebi anakart desteklemiyor muhtemelen, bende ayarlanıyor yoksa.

RTX3070

80+ Platinum
En İyi Cevap
7
Dahası  
Reaksiyon skoru
9,079
İsim
RTX 3070
İlgilendiği Kategoriler
Windows ve teknik sorunlar
Sorun olmaz, PWM'e alınca son hız çalışmasının nedeni PWM ile DC farkında. PWM'de sürekli olarak 12V verilir, hız kontrolü bir 4. pin tarafından sağlanır, DC'de ise 4. pin yok ve voltaj değişken. Daha az voltaj aldığı zaman daha yavaş çalışır. Çoğunlukla AIO pompaları 12V DC olur. Ama şunu söylemem lazım, otomatik moda alacaksanız belli değerin altında pompa çalışmayabilir, öyle bir durum varsa ona bakıp ona göre ayar yapın, mesela eğer 5V altında çalışmıyorsa fan curve ayarını 5V'un altına getirmeyin.

metehan44

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
322
İsim
mede
Sorun olmaz, PWM'e alınca son hız çalışmasının nedeni PWM ile DC farkında. PWM'de sürekli olarak 12V verilir, hız kontrolü bir 4. pin tarafından sağlanır, DC'de ise 4. pin yok ve voltaj değişken. Daha az voltaj aldığı zaman daha yavaş çalışır. Çoğunlukla AIO pompaları 12V DC olur. Ama şunu söylemem lazım, otomatik moda alacaksanız belli değerin altında pompa çalışmayabilir, öyle bir durum varsa ona bakıp ona göre ayar yapın, mesela eğer 5V altında çalışmıyorsa fan curve ayarını 5V'un altına getirmeyin.
Pompanın 3 pin girişi var. Bu nedenle pwm üzerinden komut veremiyorum :(
Mesaj otomatik birleştirildi:

Sorun olacağını sanmıyorum. PWM modda ayarlanmamasının sebebi anakart desteklemiyor muhtemelen, bende ayarlanıyor yoksa.
Anakartım giriş seviye bir anakart. Muhtemelen ondan oluyor. Ben 4. pinin veri alması için 3. pinin veri göndermesi için olduğunu biliyordum. 4. pin olmadığından kontrol edilemiyor diye düşünmüştüm.

Theaks81

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
149
İsim
Ali Kemal Solak
Hocam sizin için uygunsa bir foto atarmısınız bende bu model anakart varda bakalım nasıl bağladın... Bir yol gösterici ol

metehan44

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
322
İsim
mede
Hocam sizin için uygunsa bir foto atarmısınız bende bu model anakart varda bakalım nasıl bağladın... Bir yol gösterici ol
Hocam fotoğraf atamam ama on numara anlatırım :D Anakart üzerinde 2 tane giriş var biri cpu biri kasa fanları için. Ben kasa fanları için olan porta ön 3 fanı taktım. Cooler masterin Sf360r olması lazım tek parça 3 adet fan tek portla bağlanıyor onu kasa portuna taktım. Ve internetten kart şeklinde olan fan çoklayıcılar var. cpu olan kısım veri aktarımı yapabildiğinden cpu olan kısma radyatör fanını taktım ki sıcaklığa göre hız değişsin çünkü pompa pwm ile kontrol edilmiyor. Pompayı kalan portlardan birine taktım. Tek sorun pompanın sürekli tam devirde çalışması :(

RTX3070

80+ Platinum
En İyi Cevap
7
Dahası  
Reaksiyon skoru
9,079
İsim
RTX 3070
İlgilendiği Kategoriler
Pompanın 3 pin girişi var. Bu nedenle pwm üzerinden komut veremiyorum :(
Mesaj otomatik birleştirildi:

Anakartım giriş seviye bir anakart. Muhtemelen ondan oluyor. Ben 4. pinin veri alması için 3. pinin veri göndermesi için olduğunu biliyordum. 4. pin olmadığından kontrol edilemiyor diye düşünmüştüm.
DC üzerinden de hız ayarlaması yapılabilir dediğim gibi. AIO pompalar 3 pin olur zaten. Bu durumda PWM'e alındığı zaman tam güç çalışır. İsterseniz normal fan ayarlar gibi DC üzerinden pompa hızı ayarlayabilirsiniz.

Ancak çoğu zaman AIO pompaların tam güç çalışması önerilir.

metehan44

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
322
İsim
mede
DC üzerinden de hız ayarlaması yapılabilir dediğim gibi. AIO pompalar 3 pin olur zaten. Bu durumda PWM'e alındığı zaman tam güç çalışır. İsterseniz normal fan ayarlar gibi DC üzerinden pompa hızı ayarlayabilirsiniz.

Ancak çoğu zaman AIO pompaların tam güç çalışması önerilir.
Tamamdır teşekkür ediyorum. Anlaşılan anakartın azizliğine uğradım :D Ayrıca bir soru daha sormak istiyorum. Kasama uyumlu olmamasına rağmen üst tarafa radyatörü taktım şu an sorunsuz çalışıyor. Öne takmak nasıl bir dezavantaj oluşturur?

RTX3070

80+ Platinum
En İyi Cevap
7
Dahası  
Reaksiyon skoru
9,079
İsim
RTX 3070
İlgilendiği Kategoriler
Tamamdır teşekkür ediyorum. Anlaşılan anakartın azizliğine uğradım :D Ayrıca bir soru daha sormak istiyorum. Kasama uyumlu olmamasına rağmen üst tarafa radyatörü taktım şu an sorunsuz çalışıyor. Öne takmak nasıl bir dezavantaj oluşturur?
Yine de pompayı kontrol etmek istiyorsanız girişi DC moduna alabilirsiniz söylemeyi unuttum.

İkinci soru için de şunu söyleyebilirim, genelde ya üste ya da öne ama borular aşağıda olacak şekilde önerilir. Önde olursa ve borular yukarıda olursa radyatörün sıvı giren kısmına veya pompanın üst kısmına hava kabarcıkları birikebilir, bu da zamanla daha fazla ses ve daha yüksek sıcaklıklara neden olur.

Direkt olarak konum bakımından ön ve üstü karşılaştırırsak şöyle, üste takılınca havayı dışarı atması lazım ama aldığı hava sıcak, öne takılırsa dışarıdan soğuk havayı alır ama kasanın içine sıcak hava doldurur. Kısaca bir konumda CPU'nun sıcaklığı, diğer konumda da diğer parçaların sıcaklığı daha yüksek olur. Bende öne takma CPU sıcaklığını 3-4 derece düşürdü.

metehan44

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
322
İsim
mede
Yine de pompayı kontrol etmek istiyorsanız girişi DC moduna alabilirsiniz söylemeyi unuttum.

İkinci soru için de şunu söyleyebilirim, genelde ya üste ya da öne ama borular aşağıda olacak şekilde önerilir. Önde olursa ve borular yukarıda olursa radyatörün sıvı giren kısmına veya pompanın üst kısmına hava kabarcıkları birikebilir, bu da zamanla daha fazla ses ve daha yüksek sıcaklıklara neden olur.

Direkt olarak konum bakımından ön ve üstü karşılaştırırsak şöyle, üste takılınca havayı dışarı atması lazım ama aldığı hava sıcak, öne takılırsa dışarıdan soğuk havayı alır ama kasanın içine sıcak hava doldurur. Kısaca bir konumda CPU'nun sıcaklığı, diğer konumda da diğer parçaların sıcaklığı daha yüksek olur. Bende öne takma CPU sıcaklığını 3-4 derece düşürdü.
Verdiğin bilgiler için ve zaman ayırdığın için teşekkür ederim.

Theaks81

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
149
İsim
Ali Kemal Solak
Zaten Pompanın tam güçte çalışmasını istemiyorlar mı 😂

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular